Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
mq20c
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Wiesław

widziany: 14.04.2024 22:19

  • pliki muzyczne
    1536
  • pliki wideo
    311
  • obrazy
    2314
  • dokumenty
    131

4396 plików
73,79 GB

Ukryj opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 79 KB
  • 12 kwi 13 20:12
HISZPANKA

Składniki:
Biszkopt:
* 5 jaj
* 1/2 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka octu
Masa:
* 2 szklanki mleka
* 2 budynie śmietankowe
* 1 Kasia
* 4 żółtka
* 1 mała paczka rodzynek
* 100 g orzechów włoskich łuskanych
* 1 czekolada starta na tarce
* 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej (z 3 łyżeczek)
* 1/3 lu 1/2 szklanki spirytusu lub wódki
* 1 szklanka cukru

Upiec biszkopt na końcu dodając 1 łyżkę octu.
Masa:
Rodzynki namoczyć w alkoholu. Ugotować budynie w mleku dodając 3/4 szklanki cukru (budyń ma być gęsty). Ostudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Kasia utrzeć osobno. Dodawać do niej stopniowo zimny budyń, żółtka i alkohol z rodzynek. Bakalie i 3/4 startej czekolady wmieszać w krem. Całość posypać resztą czekolady.

Temperatura piekarnika : 160-180oC
Czas pieczenia: 25-30 minut

z chomika AnnaMaria1515

  • 87 KB
  • 12 kwi 13 20:12
SZARLOTKA ROZPŁYWAJĄCA SIĘ W USTACH
Składniki:

Ciasto:
* 3 czubate szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1 duży cukier waniliowy
* 6 jajek(dodajemy same żółtka)
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 250 gram
* Kasia
Nadzienie:
* 6 gruszek (dałam klapsy)
* 6 jabłek w miarę słodkich
* 3 marchewki
* 1 cukier waniliowy
* 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
* 2 kisiele jabłkowe(żadne inne,bo ciasto straci na smaku)
* białka które zostały od ciasta
* 1/4 szklanki cukru

Z podanych składników zagnieść ciasto(,białka zostawiamy do bezy)
podzielić na dwie części,jedną mniejszą.
Mniejszą zamrozić,blaszkę o wymiarach 28x24 cm ,wysmarować lekko tłuszczem,wylepić blaszkę ciastem,nakłuć widelcem.
Jabłka i gruszki cienko obrać,wyciąć gniazda nasienne,pokroić na kawałki,wrzucić do garnka,podlać wodą,dusić 15 min.
Po tym czasie dodać startą marchewkę na drobnych oczkach,dusić aż wszystko będzie się rozpadać,dodać cukier waniliowy,wystudzić.
Zimne nadzienie wyłożyć na ciasto,pianę ubić na sztywną bezę z odrobiną soli(białka mają być zimne przed ubiciem) pod koniec dodać cukier ,chwilę ubijać ,na końcu dodać kisiele jabłkowe,wyłożyć bezę na ciasto.
Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki,zetrzeć na tarce posypać na bezę.
Piec w 180°C około 50-55 min.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

Temperatura piekarnika : 180oC

z chomika AnnaMaria1515

  • 66 KB
  • 12 kwi 13 20:12
CIASTO WIŚNIOWE Z PIANKĄ

Składniki:
4 jajka
20 dag cukru
17 dag mąki
3 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 galaretki wiśniowe
2 słoiki wydrylowanych wiśni
1 krem do tortu - smak ajerkoniak
1 opakowanie polewy mlecznej
tłuszcz do wysmarowania blachy

Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać przesianą
przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Blachę wysmarować
tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto wylać do blachy i piec około 25
minut w temp.peraturze 170 stopni. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Ugotować 2 galaretki w 750ml wody. Wiśnie odsączyć. Gdy ciasto ostygnie
przekroić je w połowie. Ciasto obłożyć dookoła obręczą ( aby
galaretka nie wypłynęła ). Na cieście poukładać wiśnie i zalać
galaretką. Włożyć do lodówki aby galaretka stwardniałą. Nałożyć 2
część ciasta. Krem zrobić wg instrukcji na opakowaniu. Nałożyć na
ciasto. Polewę rozpuścić i polać równo powierzchnię ciasta.
Temperatura piekarnika: 170oC
Czas pieczenia: 25 minut

z chomika AnnaMaria1515

  • 127 KB
  • 12 kwi 13 20:12

CZEKOLADOWY BANANOWIEC
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
¾ szklanki mąki
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku dopieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, następnie delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180'C ok 30- 35 minut.
KREM:
½ litra śmietany 30%
8 dojrzałych bananów
1 galaretka cytrynowa
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
1 czekolada mleczna
Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody, następnie ogrzać, aby się rozpuściła (można wstawić ją na kilka sekund do mikrofali lub do kąpieli wodnej).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(dobrze jest dodać do niej 2-3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki)
6 bananów zmiksować na gładką masę, dodać do nich rozpuszczoną galaretkę, połowę żelatyny i rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Schłodzoną śmietanę ubić. Podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać cukier waniliowy i drugą połowę żelatyny, a do drugiej masę bananową.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, posmarować bitą śmietaną, następnie polać kremem bananowym (początkowo jest dość rzadki). Kremy wymieszać lekko ze sobą. Pozostałe 3 banany pokroić w drobną kosteczkę i posypać po cieście. Przykryć drugim płatem biszkopta. Udekorować polewą czekoladową.
Ciasto wstawić na noc do lodówki.

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 243 KB
  • 12 kwi 13 20:12

KNOPPERS
SKŁADNIKI:
Ciasto orzechowe:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
10 dag mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich krojonych
1 łyżka bułki tartej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier i żółtka, wsypać mąkę z orzechami , bułką i proszkiem, wymieszać. Wlać do formy o wymiarach 35x20 cm. Piec 30-35 min w temp. 180°C (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy).

Ciasto kakaowe:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąki i kakao, wymieszać, dać 2 łyżki oleju, wymieszać, przelać do formy o wymiarach 35x20 cm i upiec. Piec 35-40 min w temp. 180°C (aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy).
Obydwa placki po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na pół, nasączyć ponczem z herbaty z cytryną.

Masa I:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao
1/2 szklanki krojonych orzechów
Mleko, cukier i kakao zagotować, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone mleko i wsypywać mleko w proszku, dać orzechy wymieszać.

Masa II:
1,5 kostki masła
4 łyżki Nutelli (duże)
2 łyżki spirytusu
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo Nutellę i na koniec pomalutku spirytus.

Masa III:
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 kostka masła
1 jogurt owocowy (np. winogronowy jogobella) - mały kubeczek

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mleka rozmieszać mąki i żółtka, wlewać stopniowo na gotujące się mleko, pogotować chwilę ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń, na końcu stopniowo wlewać jogurt ciągle ucierając.
Ponadto:
2 wafle
Przełożenie:
Wafel - masa I - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa III - ciasto orzechowe - masa II - ciasto kakaowe - masa I - wafel, wierzch polać polewą.

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 54 KB
  • 12 kwi 13 20:12

TORT NELI
Składniki
- 45 dag zmielonych orzechów włoskich
- 30 dag cukru pudru
- 12 jajek
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1/3 łyżeczki soli
- 4 łyżki brązowego rumu
- łuskane orzechy do dekoracji tortu
- masło i mąka do formy
Masa czekoladowa:
- 12 dag czekolady deserowej
- 12 dag masła
- 2 łyżki rumu
- sól
Polewa kawowa:
- 3/4 szklanki bardzo mocnego naparu kawy
- 13 dag cukru
- 20 dag cukru pudru
- 5 łyżek rumu
- połówki orzechów włoskich i czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
Przygotowanie

Orzechy zmiel z połową szklanki cukru. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Utrzyj żółtka z cukrem na jasnokremową masę. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj - bardzo delikatnie - ubite na sztywno białka. Wymieszaj orzechy z tartą bułką, skórką pomarańczową i solą. Powoli, cały czas lekko mieszając, dodawaj tę mieszaninę do masy jajecznej. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przełóż je do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut. W tym czasie przygotuj masę czekoladową: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masło utrzyj na puszystą masę, połącz ze stopioną i przestudzoną czekoladą, dodaj rum i szczyptę soli, delikatnie wymieszaj. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, studź w formie przez 20 minut, a potem okrój nożem i delikatnie wyjmij. Ciasto przetnij na trzy krążki, każdy nasącz rumem i odłóż na 30 minut. Następnie przełóż krążki masą czekoladową. Tort wstaw na 2-3 godziny (lub na całą noc) do lodówki (oczywiście wcześniej szczelnie go przykryj, aby nie wchłonął lodówkowych zapachów). Przygotuj polewę: zagotuj kawę z cukrem, zmniejsz płomień, podgrzewaj, aż płyn nabierze syropowatej konsystencji. Cukier puder utrzyj w szklanej lub ceramicznej (nie metalowej) misce razem z powoli wlewanym syropem kawowym. Gdy polewa będzie gładka, dodaj do niej rum i jeszcze raz wymieszaj. Od razu pokryj polewą przygotowany tort, szybko rozsmaruj i udekoruj połówkami orzechów włoskich oraz czekoladowymi ziarenkami kawy. Do chwili podania przechowuj w lodówce.
Uwaga: ciasto orzechowe możesz także przełożyć masą kawową albo waniliową z kawałeczkami czekolady.
obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 21 KB
  • 12 kwi 13 20:12

CIASTO KOKOSOWO - BUDYNIOWE
Składniki na biszkopt:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek, białka i żółtka oddzielnie
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Cały czas ubijając dodawać żółtka. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką.
Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

MASA BUDYNIOWA:
2 szklanki mleka
100 g masła, w temperaturze pokojowej
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
25 ml rumu
2 łyżki cukru
Ugotować 2 budynie na mleku (z 2 szklankami mleka, czyli połową normalnie zalecanej ilości). Zdjąć z palnika i dokładnie wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem, rumem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodawać ostudzony budyń, ucierając na najwyższych obrotach.

CIASTO KOKOSOWE:
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
5 białek
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki, wymieszać szpatułką. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Wykonanie
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować częścią masy, przykryć drugim płatem. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę, przykryć ciastem kokosowym. Dowolnie udekorować.
obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 30 KB
  • 12 kwi 13 20:12

PUSZEK MIGDAŁOWY
· upiec biszkopt jasny (będzie służył jako spód ciasta);
Masa migdałowa:
· 150 g cukru kryształu;
· 3 łyżki słodkiego mleka;
· 2 łyżki płynnego miodu;
· 150 g masła;
· 300 g płatków migdałowych;
Cukier, miód, masło, mleko-wymieszać, podgrzać, dodać płatki migdałowe. Wymieszać ponownie i delikatnie podsmażyć.

Bita śmietana I:
· 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu);
· 1 czubata łyżka cukru pudru lub kryształu;
· 3 łyżeczki żelatyny;
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 60 ml wody i lekko przestudzić. Dodać do ubitej śmietany wlewając cienkim strumieniem i cały czas miksując śmietanę.

Bita śmietana II:
· 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu);
· 1 czubata łyżka cukru pudru lub kryształu;
· kakao (do koloru);
· 3 łyżeczki żelatyny;
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Dodać kakao i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 60 ml gorącej wody.
Dodatkowo:
· 1 puszka mleko skondensowanego słodzonego (gotować 2,5 godziny);
· 1 paczka okrągłych biszkoptów;
· 3-4 kostki czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej;
Przełożenie ciasta:
Biszkopt-mleko skondensowane (wykładamy ciepłe, bo lepiej je rozprowadzić na biszkopcie)-masa migdałowa (też ciepła). Ciasto z masami należy przestudzić. Następnie wykładamy bitą śmietanę I, na to biszkopty i na biszkopty wykładamy bitą śmietanę II. Na końcu zetrzeć na wierzch czekoladę.

Moja uwaga:
śmietanę należy przygotować tuż przed jej wyłożeniem na masę migdałową, bo bardzo szybko tężeje. I nie warto upraszczać sobie sprawy i przyśpieszać pracę, ubijając obie śmietany razem. Kiedy dodasz żelatynę, to na pewno nie zdążysz wyłożyć na biszkopty śmietany kakaowej

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 7 KB
  • 12 kwi 13 20:12

TORT DELICJA
Składniki
3 jajka
· 120 g cukru pudru
· 60 g mąki tortowej
· 60 g mąki ziemniaczanej
· 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
· 1 pełna łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
· 200 ml soku pomarańczowego (z kartonika)
· 0,5 słoika dżemu pomarańczowego
· Masa:
· 1 Sernik na zimno Dr. Oetkera
· 500 ml mleka
· 300 g serka wanilinowego
· 8-10 szt. ciastek delicja o smaku
pomarańczowym
· Do dekoracji:
· 250 g śmietanki (30 % tłuszczu)
· 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
· 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
· 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania
Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą jajeczną. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę, delikatnie
wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, nałożyć ciasto. Piec około 30 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 170° C (nie powinien być podgrzany) Wystudzone ciasto przekroić trzy części. Dwie warstwy ciasta nasączyć sokiem pomarańczowy. Dolną część biszkoptu nasączyć sokiem, posmarować dżemem pomarańczowym, przykryć drugą częścią ciasta, skropić sokiem pomarańczowym. Ciasto ułożyć w tortownicy, założyć obręcz. Delicje - 4 szt. pokroić w ósemki. Sernik na zimno Dr. Oetkera przygotować wg przepisu na opakowaniu. Połowę sernika wyłożyć na biszkopt, ułożyć kawałki ciastek, następnie przykryć resztą masy i wyrównać. Nałożyć ostatni krążek ciasta. Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch tortu. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Tort ozdobić rozetkami ze śmietany, ułożyć pokrojone ciastka.

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 47 KB
  • 12 kwi 13 20:12

CIASTO CYNAMONOWE
Składniki na ciasto cynamonowe:
· 4 jajka;
· 400 g cukru pudru (dałam 320 g);
· 200 g margaryny;
· 1 opakowanie cynamonu;
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
· 250 ml mleka;
· 200 g mąki pszennej;
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym całym jajku oraz resztę składników. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki w temperaturze 180oC przez 35 minut.
Składniki na wkładkę:
· 8 białek;
· 8 łyżek cukru;
· 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów;
· 3/4 szklanki maku;
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
· 2 łyżki mąki pszennej;
· kilka kropli aromatu migdałowego;
Wykonanie:
Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać do czasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC w tej samej formie, co ciasto cynamonowe.
Składniki na masę:
· 8 żółtek;
· 1 op. cukru waniliowego;
· 3 łyżki mąki pszennej;
· 1 op. budyniu śmietankowego;
· 500 ml mleka;
· 150 g cukru kryształu;
· 200 - 250 g masła;
· 4 łyżki waniliowej kawy cappucino;
Wykonanie:
Szklankę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrobić mąkę, budyń i żółtka. Powstałą mieszankę wlać do gotującego się mleka i całość zagotować. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po trochę przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kawę cappucino i utrzeć. Można dodać troszkę spirytusu dla zostrzenia smaku kremu.
Dodatkowo:
· 1 słoik powideł śliwkowych;
· 3 płaty andruta (wafla);
Andruty przycinamy odpowiednio na wielkość ciasta, smarujemy je powidłami. Na powidło należy położyć ciasto cynamonowe i połowę kremu. Na krem nakładamy wkładkę i znowu krem, a następnie ciasto cynamonowe, powidło i reszta andruta. Boki ciasta można posmarować odłożonym kremem.

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 9 KB
  • 12 kwi 13 20:12

KOKOSANKA
Składniki
BISZKOPT
4 żółtka
50g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
PONCZ
100ml ciepłej wody
1 łyżka esencji waniliowej
KREM KOKOSOWY
4 łyżki budyniu kokosowego
160ml mleczka kokosowego
1/2 litra mleka
6 łyżek cukru pudru
6 łyżek wiórków kokosowych
150g masła
BAZA KOKOSOWA
200g wiórków kokosowych
100g cukru
4 białka (ubić pianę)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO
6 czubatych łyżek dżemu porzeczkowego lub innego ale nieco kwaskowatego
120g biszkopcików
1 tabliczka białej czekolady
Wykonanie biszkoptu:
Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem oraz wodę. Przelać do blaszki 19x32cm i piec około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu wystudzić.
Wykonanie ponczu:
Oba składniki wymieszać ze sobą. Odlać 2/3 a pozostałą ilością nasączyć biszkopt.
Wykonanie kremu:
Z mleka, budyniu i mleczka kokosowego ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń oraz wiórki.
Wykonanie bezy kokosowej:
Do sztywno ubitej piany dodać cukier i nieco ubijać. Nastepnie dorzucić wiórki kokosowe i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec na blaszce 19x32cm na złoty kolor
ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wykonanie polewy:
Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w naczyniu położonym nad gotującą sie wodą w rondelku).
Składanie:
biszkopt - konfitura - biszkopty (namoczone w 2/3 ponczu) - krem - beza kokosowa - krem - polewa

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 42 KB
  • 12 kwi 13 20:12

DELICJA
Składniki
· CIASTO
· 5 jaj
· ¾ szklanki cukru kryształu
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· ¾ szklanki mąki pszennej
· ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki kakao
· 1 cukier waniliowy
· MASA
· 3 szklanki mleka pełnotłustego
· 1 szklanka cukru kryształu
· 1 cukier waniliowy
· 1 ½ kostki masła
· 2 ½ łyżki mąki pszennej
· ½ łyżki mąki ziemniaczanej
POLEWA
1 czekolada mleczna
· 2 łyżki mleka pełnotłustego
· 1 łyżeczka masła
DODATKI
· 3-4 paczki herbatników
· 25-35 dag owoców (jagody, czarna porzeczka, maliny)
· 2 galaretki zielone lub dowolne
· 100 ml alkoholu

Opis przygotowania
Z przepisu na ciasto, oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić na sztywno pianę, a potem wciąż ubijając dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy, żółtka, a na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C i odstawić do ostygnięcia. Z przepisu na krem, zostawić ½ szklanki mleka i rozmieszać w nim obie mąki, a resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną wcześniej mąkę i ugotować, mieszając, a później ostudzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, dodając do niego stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, na masie rozłożyć owoce, a na owoce kłaść tężejącą galaretkę, na którą kolejno kłaść maczane w alkoholu herbatniki, a całość polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 64 KB
  • 12 kwi 13 20:12

MARCELLO
Składniki na biszkopt czekoladowy:
· 7 jajek
· 1 szklanka drobnego cukru
· pół szklanki mąki pszennej
· pół szklanki kakao (można dać mniej, a w to miejsce dosypać mąki pszennej)
· 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
· 80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 6 osobnych krążków* (tortownica o średnicy 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić.
Składniki na krem czekoladowy:
· 250 g gorzkiej czekolady
· pół szklanki mleka
· 250 g miękkiego masła
· 3/4 - 1 szklanki cukru pudru
Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ubijając. Mleko podgrzewać, dodać do niego połamaną czekoladę, mieszać, podgrzewając, by nie przywarła do garnka i się rozpuściła (starając się jak najkrócej trzymać na palniku).
Lekko ciepłą czekoladę dodawać partiami do masy maślanej, cały czas miksując, by się nie zwarzyła. Odstawić do lodówki
do zgęstnienia.
Ponadto:
· 300 g świeżych
wiśni bez pestek i przekrojonych (mogą być mrożone, lecz wcześniej należy je rozmrozić na bibułce, lub z kompotu, syropu, nalewki, itp.)
Ostudzone krążki biszkoptu przekładać kremem czekoladowym i wiśniami. Dobrze jest nasączyć biszkopt ponczem (użyłam likieru wiśniowego wymieszanego z wodą, około 3/4 szklanki).
Przełożony tort schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez 24 godziny. Przed podaniem polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej (200 g) lub dowolnie udekorować.

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 34 KB
  • 12 kwi 13 20:12

CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki
· CIASTO
· 80 g mąki
· 80 g cukru pudru
· 20 g kakao
· 100 g masła
· 4 jajka
· 1 łyżka mąki do posypania

· MASA CZEKOLADOWA
· 100 g twardej czekolady
· 600 ml gęstej śmietany
· 50 g cukru

· POLEWA CZEKOLADOWA
· 150 g czekolady
· 75 g masła
· 30 g dżemu morelowego
· 8-10 KAWAŁKÓW
Sposób przygotowania
1.
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru. Dodać do utartych żółtek i delikatnie
2. wymieszać z roztopionym masłem. Dodawać stopniowo mąki i kakao i wymieszać. Blachę pokryć pergaminem posmarowanym masłem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200° przez ok. 40 min. Kiedy ciasto będzie gotowe, posypać jego górę mąką, wyjąć z blachy, usunąć papier i poczekać aż wystygnie. Zimne ciasto przekroić poziomo na 2 części.
3.
Przygotować masę: zagotować i ostudzić gęstą śmietanę a następnie ubić ją z cukrem. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu. Niewielką ilość ubitej śmietany wymieszać z ciepłą czekoladą. Dodać pozostałą śmietanę i delikatnie wymieszać.
4.
Przygotować polewę: czekoladę skropić w naczyniu niewielką ilością wody, dodać masło i rozgrzać na parze. Jedną warstwę ciasta pokryć dżemem i szybko oblać polewą. Kiedy polewa wystygnie, pociąć tę warstwę na kwadraty 5 cm X 5 cm. Na drugiej części rozsmarować masę czekoladową i poukładać na niej kwadraty. Ciasto włożyć do lodówki i bardzo dobrze ochłodzić. Przed podaniem kroić nożem moczonym w gorącej wodzie wzdłuż kwadratów.

obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 21 KB
  • 12 kwi 13 20:12

KRÓLEWIEC
Ten przepis jest uwielbiany przez wszystkie pokolenia. Królewiec jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach.
Ciasto kruche - składniki:
•30 dag mąki
•10 dag cukru
•2 łyżki miodu
•1 łyżeczka sody
•1 całe jajko
•15 dag margaryny
Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na połowę i upiec dwa placki. Piec na blaszce (24x42) posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor. Temperatura pieczenia 175 stopni. Papier zdjąć jeszcze z gorących placków.

Ciasto biszkoptowe - składniki:
•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•1/2 szklanki mąki pszennej
•1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
•2 łyżki wody
•1łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać resztę składników - lekko zamieszać. Upiec biszkopt.

Krem - składniki:
•1/ 2 litra mleka
•10 dag cukru
•1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
•1 kopiasta łyżka mąki pszennej
•1 cukier waniliowy
•1 kostka margaryny
Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować. W połowie szklanki roztrzepać mąki i wlać na gotujące się mleko. Do gorącego budyniu wkręcić margarynę.

Polewa czekoladowa - składniki:
•4 łyżki cukru pudru
•12 dag margaryny
•3 łyżki kakao
•3 łyżki mleka
Wykonanie: Podane składniki na polewę roztopić w małym naczyniu. Gorącą wylać na placek.
Łączenie ciasta: Kruchy placek - połowa kremu - biszkopt - druga część kremu - kruchy placek - polewa.
obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 25 KB
  • 12 kwi 13 20:12

PLACEK KOKOSOWY
25 dkg kokosu
7 białek
1/2 szkl.cukru

Masa karmelowo-orzechowa:
35 dkg orzechów włoskich posiekanych dość drobno
4 łyżki miodu
pół kostki i trochę masła
4 łyżki cukru

Masa budyniowa:
7 żółtek, które nam zostały
1/2 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy
1 kostka Kasi
1/2 kostki masła, które nam zostało

Placek kokosowy:
Białka ubić, dodać cukier, chwilę ubijać. Dodać kokos, wymieszać, wyłożyć na wysmarowaną formę, taką standardową. Ja wykładam formę jeszcze papierem, bo łatwiej jest wyjąć z niej placek.

Masa orzechowa:
Masło roztopić, dodać resztę składników, gotować ok.5 min. ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłożyć wyłożyć na masę kokosową . Nie obawiaj się że masa jest gorąca-jeżeli ją ostudzisz to stwardnieje i już jej nie rozsmarujesz. Piec ok 30 min. w temp.180°.

Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka i obie mąki, wymieszać dokładnie. Resztę mleka ugotować z cukrami, dodać mieszankę żółtkową. Ugotować na gładki budyń. Margarynę i masło utrzeć, dodając ostudzony budyń.
Masę wyłożyć na placek kokosowo-orzechowy.Posypać startą czekoladą.
Ja jeszcze piekę na spód biszkopt kakaowy, który smaruję kremem czekoladowym i na to daję dopiero ciasto kokosowo-orzechowe i masę, ale oryginalny przepis jest bez biszkoptu.
Cały fenomen tego ciasta tkwi w przepysznej, puszystej masie budyniowej, która wprost rozpływa się w ustach.
obrazek


z chomika AnnaMaria1515

  • 71 KB
  • 12 kwi 13 20:12

KREMÓWKA
Składniki:
Ciasto maślane:
* 30 dag masła
* 10 dag mąki

Ciasto kluskowe:
* 20 dag mąki
* 1/2 jajka
* 1/2 łyżki octu (6-proc.)
* woda

Krem waniliowy:
* 1/2 litra mleka
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 8-10 dag cukru
* rdzeń (ziarenka) z 1 laski wanilii
* 3 dag mąki ziemniaczanej
oraz:
* 3 dag cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto maślane: przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło i posiekaj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj ciasto kluskowe: zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle wody, aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Wyrób starannie, aby nie było grudek i rozwałkuj na kształt koła. Środek ciasta powinien być nieco grubszy. Z ciasta maślanego uformuj prostokąt, ułóż go pośrodku rozwałkowanego ciasta kluskowego. Złóż boki ciasta kluskowego ponad ciastem maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkuj, pamiętając, aby przesuwać wałek tylko w jednym kierunku (moja babcia mówiła, że to bardzo ważne!). Rozwałkowane ciasto złóż na 3 części, zawiń w czystą ściereczkę i włóż do lodówki. Po 15-20 minutach rozwałkuj ciasto jeszcze raz, ponownie złóż na trzy części, zawiń w ściereczkę i włóż do lodówki. Te czynności powtórz jeszcze dwa razy, wkładając za każdym razem ciasto na 15-20 minut do lodówki. Za ostatnim razem rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm, ułóż je na dużej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 250°C, a następnie wyjmij i ostudź. W tym czasie przygotuj krem: utrzyj na puszystą masę żółtka z jajkiem, rdzeniem wanilii oraz cukrem. Zagotuj w garnku szklankę mleka, a pozostałe zimne mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Powoli dodawaj utarte żółtka, cały czas mieszając i podgrzewając masę na malutkim ogniu. Gdy masa zrobi się gęsta, przełóż garnek do większego naczynia z zimną wodą i ostudź, nie przerywając mieszania. Ciasto przekrój na dwa placki, odetnij nierówne brzegi ostrym nożem. Jeden placek posmaruj kremem waniliowym, a drugi pokrój na prostokąty tak duże, jakie chcesz mieć ciastka. Ułóż je na masie waniliowej (dzięki temu łatwo pokroisz potem kremówkę na porcje). Kremówkę włóż do lodówki na kilkanaście minut (wcześniej szczelnie je przykryj, aby nie wchłonęło lodówkowych zapachów), a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
obrazek


z chomika AnnaMaria1515

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    3
  • obrazy
    87
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

91 plików
6,56 MB




BG.SP..1450

BG.SP..1450 napisano 14.03.2021 21:06

zgłoś do usunięcia
POZDRAWIAM SERDECZNIE I ZAPRASZAM
edenhazard17

edenhazard17 napisano 16.09.2021 14:54

zgłoś do usunięcia

►►►►►►►► ZAPRASZAM DO SIEBIE ◄◄◄◄◄◄◄◄ MASA GIER PC, ANDROID, KONSOLE, AUDIOBOOKI, FILMY 2020/21, XXX, PROGRAMY I INNE
obrazek
ZAPRASZAM NA DRUGIEGO CHOMIKA KLIKNIJ>

jayami8282

jayami8282 napisano 20.04.2022 17:04

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Najlepszyy2723

Najlepszyy2723 napisano 5.11.2022 13:13

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Najlepszyy7777

Najlepszyy7777 napisano 11.11.2022 04:20

zgłoś do usunięcia
Super chomik
doyiban935

doyiban935 napisano 11.12.2022 08:26

zgłoś do usunięcia
Super chomik
MarekPropagator

MarekPropagator napisano 8.03.2023 18:37

zgłoś do usunięcia
Czy istnieją na chomikuj prawdziwe kobiety które chcą być oglądane i pożądane? U mnie jest jedna taka zweryfikowana. Szukam kolejnych. Jeżeli to Ty lub Twoja koleżanka to zapraszam do kontaktu.
M.K-16

M.K-16 napisano 29.04.2023 17:48

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności