Kuchnia Japońska.rar
-
_____NOWOŚCI DISCO POLO PAZDZIERNIK 2017 -
_____NOWOŚCI DISCO POLO PAZDZIERNIK 2017(1) -
_____NOWOŚCI DISCO POLO PAZDZIERNIK 2017(2) -
____NOWOŚCI DISCO POLO WRZESIEŃ 2016 -
___NOWOŚCI DISCO POLO SIERPIEŃ 2016 -
___NOWOŚCI DISCO POLO SIERPIEŃ 2016(1) -
__Disco polo lipiec 2016 -
__Disco polo lipiec 2016(1) -
__NOWOŚCI DISCO POLO CZERWIEC 2016 -
__NOWOŚCI DISCO POLO CZERWIEC 2016(1) -
__NOWOŚCI DISCO POLO CZERWIEC 2016(2) -
__NOWOŚCI DISCO POLO CZERWIEC 2016(3) -
__NOWOŚCI DISCO POLO CZERWIEC 2016(4) -
__NOWOŚCI DISCO POLO CZERWIEC 2016(5) -
__NOWOŚCI DISCO POLO LIPIEC 2016 -
__NOWOŚCI DISCO POLO MAJ 2017 -
__NOWOŚCI DISCO POLO MAJ 2017(1) -
__NOWOŚCI DISCO POLO MAJ 2017(2) -
_NOWOŚCI DISCO POLO PAŻDŹIERNIK 2016 -
_NOWOŚCI DISCO POLO STYCZEŃ 2017 -
_NOWOŚCI DISCO POLO STYCZEŃ 2017(1) -
► Muzyka -
Czerwiec 2016 -
disco polo 2015 -
Disco Polo Czerwiec 2016 -
Disco Polo Czerwiec 2016(1) -
Disco Polo Lipiec 2016 -
Disco Polo Lipiec 2016(1) -
Disco Polo Lipiec 2016(2) -
Disco Polo Wrzesień 2016 -
Disco-Polo 2016(1) -
Disco-Polo 2017 -
MP3 -
Muzyka 2017 -
Muzyka(2) -
Muzyka(3) -
New YT -
nowości disco polo -
nowości disco polo(1) -
nowości disco polo(2) -
nowości disco polo(3) -
nowości disco polo(4) -
nowości disco polo(5) -
nowości disco polo(6) -
nowości disco polo(7) -
POP Lista [2156] PL -
SECIKI DISCO POLO 2015 -
SECIKI DISCO POLO 2015(1) -
Sety - Disco Polo -
Styczeń 2017
Japończycy jedzą pałeczkami. Nakrywając do stołu, po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej - z zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi. Zupę pije się prosto z miseczki, do innych talerzy sięga się pałeczkami. Przed rozpoczęciem jedzenia, w momencie otrzymywania dań mówi się po japońsku: "Itadakimasu", a dziękując po spożyciu posiłku: "Gochisō-sama deshita".
![obrazek](http://www.grudziadzcity.pl/files/pict/2011-05-04/grudziadz-sushi-kuchnia-japonska-0zE3NjA4Mz_o.jpg)
Rodzaje dań
Opisy dań kuchni japońskiej można dzielić według różnych kryteriów. Jednym z nich jest rozróżnienie na podstawie pochodzenia, innym - sposób przyrządzania.
Pierwsza grupa to dania pochodzenia rodzimego nazywane po japońsku: washoku, nihon-ryōri, nihon-shoku. Są to potrawy wymyślone w Japonii lub obecne w kuchni tego kraju od tak dawna, że stały się jej integralną częścią. Drugą grupę stanowią "dania w stylu zachodnim" (yōshoku), do której zalicza się potrawy, które pojawiły się w tym kraju po transformacji Meiji. Do grupy tej zaliczyć można na przykład kluski ramen, czy kotlet wieprzowy tonkatsu.
Według sposobu przyrządzania, potrawy mogą należeć do następujących grup:
namasumono – potrawy podawane na surowo, nie poddawane obróbce cieplnej;
nikomono – dania gotowane. W skład tej grupy wchodzą: zupy (shirumono i nabemono), dania gotowane na parze (mushimono) oraz potrawki z ryb, mięsa, owoców morza i warzyw (aemono);
teppanyaki – dania grillowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie (teppan);
yakimono – dania z ryb, owoców morza, mięsa i drobiu, pieczone na ruszcie lub podgrzewanym węglem drzewnym grillu;
agemono – dania smażone lub frytowane w głębokim oleju, np. tempura;
tsukemono – japońskie pikle czyli warzywa marynowane lub poddane fermentacji mlekowej w celu ich dłuższego przechowywania;
sunomono – sałatki przyrządzane z warzyw, ryb i owoców morza;
gohanmono – potrawy z ryżu.
sushi - jedno z najbardziej znanych dań; z ryżu, nori oraz z rozmaitych ryb.
Typowy posiłek
Współcześnie Japończycy spożywają, podobnie jak Europejczycy, trzy posiłki dziennie. Zwykle w ich skład wchodzi zestaw potraw nazywany ichiju-sansai (ryż i trzy przekąski). Składa się on z pięciu elementów. Są to: miska ryżu, miska zupy (stanowią one elementy obowiązkowe) oraz trzy potrawy, z których każda została wybrana z innej grupy dań.
Najczęstsze potrawy i składniki kuchni japońskiej
dango
dashi
fugu
hijiki
kabayaki
kamaboko
katsuobushi
kishimen
kombu
mirin
miso
misoshiru
mochi
monjayaki
nattō
nori
oden
okonomiyaki
ponzu
ramen
sashimi
shabu-shabu
soba
sos sojowy
suguki
sukiyaki
sushi
takoyaki
tempura
teriyaki
tonkatsu
udon
wakame
wasabi
yuzu
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_japo%C5%84ska