Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy.jpg

mmika22 / Galeria / Kulinaria / Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy.jpg
Kulinaria - Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy.jpg
Download: Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy.jpg

52 KB

(500px x 690px)

0.0 / 5 (0 głosów)
''Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy''(PRZETWORY)*
Wychodzi 1 1/2 litra
składniki:

900 ml wody
100 ml białego wina
100 ml soku pomarańczowego
Sok z 1 cytryny
550 g cukru
1/2 laski wanilii
10 rozkwitłych gron kwiatów czarnego bzu (lub więcej )
2 pomarańcze pokrojone w plastry
2 cytryny pokrojone w plastry

Wykonanie:


Gotujemy syrop z wody, wina ,soku pomarańczowego, soku z cytryny, cukru i przepołowionej wanilii
Dodajemy kwiaty czarnego bzu, plastry pomarańczy i cytryny i doprowadzamy do zagotowania.
Odstawiamy na 2 dni.
Po tym czasie przecedzamy przez sitko i wlewamy do butli, zamykamy korkiem lub rozlewamy do słoiczków i krótko pasteryzujemy .

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Kulinaria - syrop-truskawkowo-rabarbarowy.jpg
''SYROP TRUSKAWKOWO RABARBAROWY''(PRZETWORY)* Składni ...
''SYROP TRUSKAWKOWO RABARBAROWY''(PRZETWORY)* Składniki (na 6 słoiczków): - 1,5 kg mocno dojrzałych truskawek, - 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej malinowego), - 1 kg cukru, - 600 ml wody, - 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie do garnka dolewamy wodę i ustawiamy go na małym ogniu. Owoce gotujemy około 30-40 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Po tym czasie sok zlewamy dwukrotnie przelewając go przez drobne sito (odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie owoce do innego naczynia - powstanie z nich pyszny dżem). Jeśli chcecie, aby sok służył Wam zimą przelejcie go do wyparzonych słoików i pasteryzujcie 15-20 minut. Jeśli chcecie używać go na bieżąco, przelejcie go do szczelnie zamykanej butelki i trzymajcie w lodówce.
Kulinaria - DOMOWY OCET JABŁKOWY.JPG
''DOMOWY OCET JABŁKOWY '' Składniki: 1 - 1½ kg jabłek ...
''DOMOWY OCET JABŁKOWY '' Składniki: 1 - 1½ kg jabłek najlepiej kwaśnych (w oryginalnym przepisie skórki z jabłek) 1 - 1¼ litra wody 4 - 5 łyżeczek miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego    Wykonanie: Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych (jak zauważyłam niektórzy ich nie usuwają), drobno kroimy i wrzucamy do słoja.  Zalewamy przegotowaną, chłodną i osłodzoną wodą (autorka zaleca 1 łyżeczkę miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego na 250 ml wody). Ja uzyłam miodu naturalnego. Przykrywamy gęstą ściereczką, ściśle obwiązujemy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy  drewnianą łyżką, a kiedy przestanie się pienić, fermentacja dobiegnie końca, przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy najlepiej w chłodne miejsce. Ocet jabłkowy nie psuje się, bo sam w sobie jest konserwantem.   uwaga: Jeżeli podczas fermentacji pojawi sie pleśń, zawartość słoja należy wylać. Przyczyną pleśni najczęściej są nieodpowiednie jabłka. Autorka poleca stare odmiany, nie polewane chemią. Dobry ocet wychodzi z papierówek, kronselek, antonówek, może być też zimowy bojken.   Jeżeli po rozlaniu do butelek ocet fermentuje, to oznacza, że za wcześnie został zlany. I jak zaleca autorka można po 4 tygodniach odlać   część octu, a resztę pozostawić, by jeszcze nabierał mocy. Robiłam ocet już kilkakrotnie z jabłek z własnego ogrodu. Za każdym razem ocet jabłkowy wyszedł smaczny i nie miałam  w/w problemów.
Dracula 3D.2012.PLSUBBED.BRRip.XviD-BiDA.avi play
▶ Napisy PL ▶ Gatunek: Horror ...
obrazek

obrazek

▶ Napisy PL ▶ Gatunek: Horror Darmowy hosting zdjęć

Darmowy hosting zdjęćDarmowy hosting zdjęć
Tym razem Draculę wziął na warsztat Dario Argento. Będzie to europejska trójwymiarowa produkcja, po której raczej nie należy się spodziewać niekonwencjonalnego podejścia do tematu.
Trans 2013.rmvb play
JAMES McAVOY VINCENT CASSELL LEKTOR PL
JAMES McAVOY VINCENT CASSELL LEKTOR PL
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności