Omlet biszkoptowy.docx
-
2007 - brakuje -
2008 -
2009 -
2010 -
2011 -
2012 - brakuje -
Alkohol -
Bułki, drożdzówki, rogale -
Buraki -
Chleb -
Ciasta domowe - torty -
Ciasto parzone -
Cukier, miód, słodziki -
Ćwiczenia N.B.P -
depucage -
Dodatki do pączków -
Drożdzowe -
Emulator + gry z pegazusa -
Etykiety do prezentow -
Fast food -
Formowanie ciasta -
Gry -
Grzyby -
Inne -
Jak zrobić - ilustracje -
Kalorie -
Kawa -
Kokardki do prezentów -
Kruche -
Ksiązki, czasopisma -
Kuchnia, jadalnia -
Kupony miłości -
Lubie gotować -
Mleko zagęszczone -
Obrazki do worda -
Pączki -
Pmidory -
Przykładowe obrazy.lnk -
Rady -
Rurki z kremem -
Simsala Grimm - Baśnie Braci Grimm (Całość) -
Stare ksiązki kucharskie -
Sypialnia -
Syrop -
Śledzie -
Święta -
Tłusty Czwartek -
Warto wiedzieć -
Z mikrofali -
Z orzechami
Omlety były już znane w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju.
Odmiany omletów:
Francuskie - przyrządza się z masy jajecznej, a gorące dodatki np. szparagi, ziemniaki, wkłada się do środka usmażonego już i złożonego omletu.
Hiszpańskie - do surowej masy jajecznej dodaje się różne składniki i smaży razem, a gotowy omlet podaje na talerzu w formie placka (PRZEPIS)
Angielskie - żółtka i białka ubija się osobno i po częściowym usmażeniu na patelni, gdy wierzch omletu nie jest jeszcze ścięty, wstawia się całą patelnię do nagrzanego grilla lub piekarnika na 30 - 60 sekund.
Najdelikatniejszą odmianą omletu są suflety - do utartych żółtek dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i i zapieka w piekarniku.