Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Omlet biszkoptowy.docx

mloda889 / a. Kuchnia / 2. Przepisy kulinarne / Omlet / Omlet biszkoptowy.docx
Download: Omlet biszkoptowy.docx

125 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
 Białko [2 sztuki/70g]
 Żółtko [2 sztuki/40g]
 Mąka pszenna pełnoziarnista [2 łyżki/30g]
 Proszek do pieczenia [0,5 łyżeczki/2g]
 Cukier [2 łyżki/24g]
 Ocet [1 łyżeczka]

Kaloryczność: 374,83kacl

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Omlet – potrawa sporządzana ze starannie rozmąconych jaj z innymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza ich w czasie smażenia. Jest to potrawa lekkostrawna i dobrze tolerowana nawet przez bardzo wrażliwe żołądki. Można także zrobić omlet na słodko. Po usmażeniu na wierzch nakłada się dżem oraz sos czekoladowy bądź toffi. Można go też podać z bitą śmietaną.
Omlety były już znane w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju.

Odmiany omletów:

Francuskie - przyrządza się z masy jajecznej, a gorące dodatki np. szparagi, ziemniaki, wkłada się do środka usmażonego już i złożonego omletu.

Hiszpańskie - do surowej masy jajecznej dodaje się różne składniki i smaży razem, a gotowy omlet podaje na talerzu w formie placka (PRZEPIS)

Angielskie - żółtka i białka ubija się osobno i po częściowym usmażeniu na patelni, gdy wierzch omletu nie jest jeszcze ścięty, wstawia się całą patelnię do nagrzanego grilla lub piekarnika na 30 - 60 sekund.


Najdelikatniejszą odmianą omletu są suflety - do utartych żółtek dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i i zapieka w piekarniku.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
• Twaróg 0% [50g] • Białka [2 sztuki] • Jajko [1 sztuka] • Papryka [40g] • Cukinia [30g] • Zioła prowansalskie [1 łyżeczka] • Pieprz [szczypta] • Papryka w proszku [wg uznania] • Ser feta [50g] *
• Twaróg kanapkowo - sernikowy [125g] • Mąka żytnia razowa [2 łyżki] • Budyń np. morelowy [2 łyżki] • Syrop daktylowy [łyżeczka] • Kardamon [szczypta] • Jajka [2 sztuki] • Proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki] • Olejek kokosowy [łyżka]
• Jajka [2 sztuki] • Chleb [1 kromka] + bazylia, tymianek, oregano [1 łyżeczka] + natka pietruszki [do posypania] + sól, pieprz [do doprawienia jajek] + oliwa z oliwek [2 łyżki] + starty żółty ser [odrobina]
• Jajka [2 sztuki] • Masło [1 łyżeczka] • Śmietana [1 łyżeczka] • Pomidor [połowa] • Ser żółty lub mozarella [3 plasterki] + bazylia, oregano + sól, pieprz
• Jajka [4 sztuki] • Mąka [2 łyżki] • Mleko [2 łyżki] • Wędlina [10dag] • Pomidor [2 sztuki] • Ser żółty [10dag] • Szczypiorek, oregano, sól, pieprz [wg uznania]
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności