Amerykańska sałatka ziemniaczana Julii.pdf
-
1995 -
2008 -
2009 -
2010-2012 -
2013 -
2019 -
2020 -
audiobook -
BEZGLUTENOWYCH 120przepisów -
Chmielewska -
ciasta -
CIASTA -
czasopisma poradnikowe -
Inne Kalendarze -
Kalendarz Śląski -
Kalendarz Głosu Ludu -
Kalendarz Przyjaciółki -
Kalendarz Robotniczy -
Kalendarz Wrocławski -
kalendarze -
Kalendarze babci Aliny -
kocioł -
kolekcja dobrej kuchni -
Kolekcja dobrej kuchni -
Kółko się Pani urwało -
Kuchenne inspiracje TESCO -
kuchnia -
kuchnia dla dzieci -
nagrania -
nowy magazyn 2020 -
olive -
palce lizać -
porządki -
rózne roczniki -
Różności kulinarne -
SERIA 1 -
SERIA 2 -
SERIA 3 -
słodki świat Ewy -
smakowite wypieki -
Smakowite Wypieki - numer 01 -
Smakowite Wypieki - numer 02 -
Smakowite Wypieki - numer 03 -
Smakowite Wypieki - numer 10 -
Smakowite Wypieki - numer 11 -
Smakowite Wypieki - numer 12 -
Smakowite Wypieki - numer 13 -
Smakowite Wypieki - numer 14 -
Smakowite Wypieki - numer 15 -
ucho
Julia i Jacques przygotowują całą gamę domowych posiłków - od prostych przekąsek i hamburgerów, po wyrafinowane pieczenie i desery. Para zwraca dużą uwagę na sposób wykonania potrawy, podkreślając zarazem, że gotowanie to sprawa indywidualna, i że często wspaniałe rezultaty można otrzymać stosując różne techniki. Współpraca i improwizacja mają w kuchni Julii i Jaques'a większe znaczenie niż tradycyjne przepisy. W życiu prywatnym gospodarze byli dobrymi przyjaciółmi, co przełożyło się na ciepłą atmosferę programu. Nie brak tu żartów i przekomarzania się - nie tylko na tematy kulinarne. Oczywiście, gdzie kucharzy dwóch, tam spory i waśnie - na szczęście wystarczy szybki pojedynek (np. na suflety) i zwycięża najlepszy.
Julia Child - jedna z większych osobowości telewizyjnych Ameryki. Żyła w latach 1912-2004. W czasie wojny pracowała dla Czerwonego Krzyża. Tajniki gotowania zgłębiała w legendarnej szkole Le Cordon Blu w Paryżu. Następnie uczyła się u Maxa Bugnarda i innych znakomitych szefów kuchni. W telewizji zaistniała w 1963 roku. Jej pierwszy program kulinarny - "The French Chef" poświęcony był kuchni francuskiej. W kolejnych seriach - "Julia Child & company" i "Dinner at Julia" autorka prezentowała przepisy kuchni - jak na owe czasy - nowoczesnej. Julia była także gospodynią programów "In Julia's Kitchen with Master Chefs" oraz "Baking with Julia", które jako pierwsze programy kulinarne w historii otrzymały nagrodę Emmy. Julia napisała także wiele książek kucharskich, w tym przełomową "Mastering the Art. Of French Cooking".
Jacques Pépin urodził się w miejscowości Bourg-en-Bresse, niedaleko Lyonu we Francji. Już jako dziecko pomagał w restauracji Le Pelican należącej do jego rodziców. Prawdziwą naukę sztuki kulinarnej rozpoczął w wieku trzynastu lat w Grand Hotel de L'Europe. Potem pracował w Paryżu pod czujnym okiem Luciena Diata, szefa kuchni w Plaza Athenee. W latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia gotował dla francuskich mężów stanu, w tym dla Charlesa de Gaulla. Obecnie jest jednym z najbardziej znanych szefów kuchni w Stanach Zjednoczonych. Na swoim koncie ma 24 książki kulinarne, wiele artykułów, jest także autorem 9 programów telewizyjnych.
gospodarze programu: Julia Child i Jacques Pépin