Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
mdarcym
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Anna

widziany: 22.10.2024 16:57

  • pliki muzyczne
    1446
  • pliki wideo
    2884
  • obrazy
    1329
  • dokumenty
    2272

8123 plików
1808,52 GB

obrazek


Przewodnik kulinarny dla smakoszy
Jak jeść smacznie i zdrowo? Karol Okrasa wraz z gośćmi programu przygotowuje potrawy, znane i zupełnie egzotyczne. Znajdą się tu również rady, jak łączyć składniki i serwować dania, zapewniając posiłkom niepowtarzalny smak i wygląd.


  • 154,4 MB
  • 15 sie 11 11:17
Naturalne przyprawy, świeże, aromatyczne zioła. Bez ich zapachu i smaku trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek danie. Z dodatkiem ziół przygotowujemy: pangę duszoną, kardamon, zapiekankę z wołowiną. Gościem programu jest kucharz Jerzy Pasikowski.

z chomika aaarek70

  • 155,0 MB
  • 15 sie 11 11:17
W tym odcinku zapraszamy dzieci do kuchni i oddajemy im władzę w królestwie patelni i rondli. W menu: twarożek z warzywami na chrupiących grzankach oraz naleśniki cynamonowe z owocami i sosem czekoladowym.

z chomika aaarek70

  • 157,0 MB
  • 15 sie 11 11:17
Gość: Barbara Markowska
W menu: babeczki marchewkowe oraz sandacz z marchewką w sosie pomarańczowym.

z chomika aaarek70

  • 71,4 MB
  • 15 sie 11 11:17
Gość: Ludwik Lewin
W menu: omlet z młodymi ziemniakami i rukolą oraz polędwiczki cielęce pieczone w omlecie z pęczakiem i botwinką.

z chomika aaarek70

  • 173,2 MB
  • 15 sie 11 11:17
Gość: Hanna Szymanderska
W menu: pieczone przepiórki nadziewane pistacjami, wedzona piers bażanta z sufletem grzybowym.

z chomika aaarek70

  • 155,7 MB
  • 15 sie 11 11:17
Gość: Tomasz Sikora
W menu: pierogi ze szparagami w sosie łososiowo-truflowym oraz łosoś ze szparagami w sosie grzybowym.

z chomika aaarek70

  • 78,5 MB
  • 15 sie 11 11:17
Istnieje powiedzenie, że nalewki robią panowie, a wypijają panie. Dlaczego? Bo nalewki to takie „perfumy” dla podniebienia, aromatyczne, wyborne trunki, które raczej się sączy, niż pije. To napitki wprost wymarzone na kameralne spotkania, rodzinne przyjęcia czy babskie pogaduchy.

Mówiąc fachowo, nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół zazwyczaj o 30–45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są przez zalanie składników alkoholem czyli proces maceracji, mogą być słodzone syropem. Po zlaniu następuje proces maturacji czyli dojrzewania nalewki w butelkach na półkach w piwniczce czy spiżarni.

Nalewki podaje się w małych kieliszkach (20–40 ml), do pikantnych przekąsek. Spotykane często w sklepach napoje o nazwie nalewka tak naprawdę z prawdziwymi nalewkami niewiele mają wspólnego i wytwarzane są w zupełnie inny sposób. Dlatego obecnie wielu wytwórców nalewek w Polsce mówi o konieczności zastrzeżenia nazwy nalewka dla tradycyjnych trunków, podobnie jak stało się z nazwą szampan we Francji.

W programie pokażemy, jak można używać nalewek podczas gotowania, wykorzystując ich wspaniały aromat i barwę.

z chomika aaarek70

  • 155,8 MB
  • 15 sie 11 11:17
Dziś przedstawiamy tradycyjną włoską potrawę - lasagne - w dwóch odsłonach: z kurczakiem i z gulaszem warzywnym. Gościem programu jest "ambasador włoskiej kuchni i kultury w Polsce" - Vito Casetti. W menu: lasagne z kurczaka zapiekana z anchois w sosie z sera pleśniowego, wegetariańską lasagne z gryczanych naleśników i pieczonych cukinii oraz bakłażana w kompozycji sosu kokosowego doprawionego curry, zapiekaną z suszonymi pomidorami.

z chomika aaarek70

  • 168,6 MB
  • 15 sie 11 11:17
Wyobraźnia ludzka nie zna granic, więc dziś porozmawiamy o makaronach, tyle że... kolorowych. W menu: ravioli barwione karmelem z nadzieniem orzechowym i sosem z suszonych pomidorów oraz zielone tagiatelle - barwione suszonymi wodorostami - z sosem z krewetek. Gościem programu jest pani Anna Milewska.

z chomika aaarek70

  • 154,7 MB
  • 15 sie 11 11:17
Gość: Magdalena Grabowska
W menu: pierogi z pieczonej kaczki z sosem ogórkowym oraz miodowa pierś z kaczki z sosem figowym.

z chomika aaarek70

  • 155,7 MB
  • 15 sie 11 11:17
Lato to wszechobecne grillowanie na świeżym powietrzu. W dzisiejszym odcinku podpowiadamy, jak urozmaicić smak standardowych potraw z rusztu i poeksperymentować z egzotycznymi przyprawami.

W menu: grillowany kurczak z bakłażanem i sałatką z arbuza i pomidorów oraz grillowania korona z żeberek z pieczonymi ziemniakami.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 15 sie 11 11:17
Gość: Agata Kulesza
W menu: carpaccio z półgęska z pesto z rukoli oraz pasztet z gęsi z gąskami i sosem malinowym.

z chomika aaarek70

  • 89,9 MB
  • 15 sie 11 11:17
W programie Karol Okrasa zaprasza do Mszany w Beskidzie Niskim. Składa wizytę
w ekologicznym gospodarstwie rodzinnym, w którym pan Waldemar Maziejuk wraz z synami
hoduje kozy i produkuje z nich doskonałe sery. Widzowie mają okazję zobaczyć jak wygląda
dojenie kóz, ponadto poznają sposoby wędzenia serów.
Karol Okrasa przyrządza dwa dania: pierożki z kozią bryndzą oraz pstrąga pieczonego z kozimi
serami i papryką.

z chomika aaarek70

  • 155,7 MB
  • 15 sie 11 11:17
Pierwszy czas na kalmary w Polsce przypadł na przełom lat 70. i 80. XX wieku. Wtedy to w polskich restauracjach, obok nieśmiertelnej wątróbki pojawiły się flaki z kalmarów. Nawet w smaku nie były takie złe - tylko ten wygląd! W zasadzie nie wiadomo skąd się wzięły, najwyraźniej trafiły do nas w ramach bratniej współpracy "na odcinku połowów dalekomorskich". W naszym cyklu "raz w miesiącu ryba!" proponujemy dziś zmierzyć się z kalmarami, bo szybko okaże się, że naprawdę warto, a ich smak trudno zapomnieć. Zatem, czas na kalmary!

z chomika aaarek70

  • 154,3 MB
  • 15 sie 11 11:17
Kulinarny świat staje na głowie? Wręcz przeciwnie, przypominamy stare dobre smaki. Dziś Karol Okrasa opowiada o karmelu i jego różnorodnych zastosowaniach w kuchni. Zobaczmy, jak można w kuchni bawić się karmelem. W menu dwa przysmaki: polędwica wołowa w słodkim karmelu oraz deser truskawkowy z pomidorami na słodko. Gość programu: Marek Frąckowiak, popularny aktor filmowy, telewizyjny i teatralny.

z chomika aaarek70

  • 71,5 MB
  • 15 sie 11 11:17
Program rozpoczyna wizyta Karola Okrasy w mleczarni w Mrągowie. Sprawdza, jak powstaje maślanka. Następnie wraz gościem, którym jest dr n. med. Małgorzata Kozłowska - Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, przygotowują dwie potrawy: roladki z kurczaka z szynką i szpinakiem z sosem z maślanki i gorgonzoli oraz pieczony krem kawowy z maślanki z gruszkami i sosem z malin.

z chomika aaarek70

  • 71,7 MB
  • 15 sie 11 11:17
W tym odcinku Karol Okrasa odwiedza pana Marka Pinkowskiego w Cichowie,
zajmującego się na co dzień tresurą zwierząt na potrzeby filmu i nie tylko. Po
zakończeniu zdjęć do filmu "Pan Tadeusz" w reżyserii Andrzeja Wajdy, pan Marek
przeniósł dekoracje z planu właśnie do Cichowa, gdzie ponownie zostały złożone
i przystosowane do zwiedzania. Tym sposobem w Wielkopolsce znalazła się namiastka
dawnej wsi litewskiej - folwark Soplicowo. Nie jest to przypadek. Właśnie w tych
stronach Adam Mickiewicz przebywał w latach 1831 - 1832 i wiele zdarzeń, które
tam widział, uwiecznił na kartach "Pana Tadeusza". Karol Okrasa i jego gość przygotują
dwa dania, które Adam Mickiewicz mógł jeść w Wielkopolsce: wielkopolską zupę
z karpia oraz pieczoną nogę z wieprza podaną z pyrami i gzikiem.

z chomika aaarek70

  • 70,4 MB
  • 15 sie 11 11:17
Wielkopolska ziemniakiem stoi. Ziemniaki, tudzież kartofle lub pyrki są dominującym składnikiem w kuchni tego regionu. Ich panowanie rozpoczęło się w XIX w. i mimo upływu stu lat cieszą się nadal popularnością.

z chomika aaarek70

  • 78,9 MB
  • 15 sie 11 11:17
Co kraj to obyczaj, co dom – to inny wielkanocny stół. Przygotowując potrawy na świąteczny stół, można sobie pozwolić na więcej swobody i kulinarnych szaleństw niż w przypadku Wigilii Bożego Narodzenia.
POSK to działająca w Londynie organizacja polonijna, mająca na celu promocję i udostępnianie Polskiej kultury we wszystkich swoich formach. Przy okazji wizyty w stolicy Wielkiej Brytanii Karol Okrasa odwiedził siedzibę organizacji i przygotował tam dania na tradycyjne śniadanie wielkanocne.

z chomika aaarek70

  • 71,8 MB
  • 15 sie 11 11:17
Program rozpoczyna wizyta na międzynarodowej konferencji poświęconej zachowaniu dziedzictwa kulinarnego, a organizowanej pod patronatem polskiego i francuskiego Ministerstwa Rolnictwa. Następnie Karol Okrasa udaje się do miejscowości Kiermusy na Podlasiu, gdzie znajduje się ostoja żubra, i gdzie kultywuje się kulinarne tradycje. Razem z kuchmistrzem, panem Krzysztofem Sawickim, przygotują dwie staropolskie potrawy ze szlacheckiego stołu: kiełbasę palcówkę duszoną w jabłkach z cynamonem i karczek z sarny w sosie jałowcowym ze śliwkami i imbirem. Panowie spożyją te dania w pięknym saloniku szlacheckiego
dworku.

z chomika aaarek70

  • 71,3 MB
  • 15 sie 11 11:17
W tym odcinku Karol Okrasa zaprosił do swojej kuchni profesora
Jerzego Borowskiego, kierownika Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu
Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie. Pan profesor jest również wybitnym
znawcą polskiej tradycji kulinarnej. Jednym z elementów jego działalności
jest dbałość o zachowanie polskiego dziedzictwa kulinarnego i tradycyjnych
przepisów, dostosowanych jednak do współczesnych zasad żywienia.
Karol Okrasa zaprezentuje wraz z nim dwa dania: tatar z troci oraz
polędwiczki wieprzowe marynowane w powidłach, pieczone w liściach winogron
i podane z buraczkami.

z chomika aaarek70

  • 70,8 MB
  • 15 sie 11 11:17
Rybnym królem w kaszubskiej kuchni jest niewątpliwie śledź – łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw.

z chomika aaarek70

  • 79,0 MB
  • 15 sie 11 11:17
W tym odcinku Karol Okrasa odwiedza wybitnego polskiego cukiernika - mistrza czekolady Janusza Profusa. W swojej pracowni mistrz prezentuje Karolowi swoje niezwykłe czekoladowe rzeźby, opowiada o pochodzeniu i tajemnicach ziarna czekoladowego. W kuchni mistrz zdradza kilka swoich tajemnic, a obaj panowie przygotowują świeże truskawki w czekoladowych mundurkach, czekoladowe trufle z konfiturą różaną i z chili oraz wykwintny suflet czekoladowy.

z chomika aaarek70

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    23
  • pliki muzyczne
    0

23 plików
2,66 GB




ABC-FILM-SERIALE-GRY-MUZA

ABC-FILM-SERIALE-GRY-MUZA napisano 3.03.2021 19:02

zgłoś do usunięcia
💗 SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE [ [] ] FILMY NOWOŚCI- 4K- 3D- FULL-HD [ [] ] ZAPRASZAM [ [] ] [ [] ] [ [] ] 💖
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 29.04.2021 18:01

zgłoś do usunięcia
obrazek
constantine44

constantine44 napisano 4.02.2022 20:39

zgłoś do usunięcia
obrazek Zapraszam po film Demony wojny - 2022.PL lektor akcja,horror(Mickey Rourke) folder (nowości filmowe) oraz teledyski euro dance nowej generacji EXRTA SOUND.Polecam i Pozdrawiam.
fateja2287

fateja2287 napisano 27.04.2022 12:48

zgłoś do usunięcia
Super chomik
dsgfsdg10

dsgfsdg10 napisano 23.01.2023 13:33

zgłoś do usunięcia
Super chomik
rexer42192

rexer42192 napisano 11.05.2023 07:49

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
ss_argus

ss_argus napisano 12.11.2023 14:09

zgłoś do usunięcia
krótki opis obrazkaNAJLEPSZE !!! Audiobooki Wgrane Okładki, W Paczkach, Luzem, "Żywy" Lektor, Uporządkowane A-Z, Własny Upload, Foldery Tematyczne. *** Zapraszam ***
izabela1968

izabela1968 napisano 7.11.2024 10:35

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do mojej czytelni 📚
KevinPL4416

KevinPL4416 napisano 27.01.2025 09:02

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności