Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

SERNICZEK2.jpg

Ciasta - SERNICZEK2.jpg
Download: SERNICZEK2.jpg

37 KB

(440px x 320px)

0.0 / 5 (0 głosów)
SERNICZEK

Składniki:

CIASTO:,
30 dkg mąki,
20 dkg margaryny,
3 żółtka,
1/2 szl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Ser:,
1 kg dobrego sera,
30 dkg cukru pudru,
10 dkg masła,
9 jajek,
2 łyżki mąki kartoflanej,

Masa:,
15 dkg cukru pudru,
20 dkg margaryny (może być masło0,
sok z 1 cytryny,
3 białka,


Opis przygotowania:

1. Ciasto: Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce ok. 30 minut.Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec 2 placki.Zdejmować z blachy gdy są gorące , bo później bardzo się kruszą.

2. Ser: Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być prawie biała.Następnie dodawać po łyżce, sera,stale ucierając.Ubić na sztywno pianę z 9 białek. Do masy serowej dodać mąkę kartoflanką,i ubitą pianę,delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę (na taką samą , na której były pieczone placki) wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony.

3. Masa: Ubić białka i cukier na parze,ostudzić.Utrzeć margarynę dodając po łyżce ubitych białek. Na koniec dodać sok z cytryny.

4. Na upieczony placek wyłożyć część masy,równo rozsmarować,położyć upieczony sernik, wyłożyć drugą część masy,rozsmarować przykryć drugim plaskiem, lekko docisnąć.Ciasto polać polewą.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI.jpg
NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI Gdy rozpoczyna się sezon na t ...
NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki i poziomki, to czas na pyszne ciasto z tymi owocami. Oto przepis na napoleonkę z poziomkami. Składniki: •500 g ciasta francuskiego •1/2 l mleka •6 żółtek •100 g cukru pudru •50 g mąki ziemniaczanej •1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego •cukier puder do posypania gotowego ciasta •1/2 kg poziomek Przygotowanie: 1.Ciasto podziel na trzy części i rozwałkuj na grubość około 2 mm, na wymiar blaszki do pieczenia. Wstaw warstwy do piekarnika i piecz 15-20 min. w temp. 220 °C. 2.Mleko zagotuj razem z wanilią (którą potem należy usunąć) lub z cukrem waniliowym ok. 10 min. 3.Żółtka utrzyj razem z cukrem, a następnie wsyp mąkę i ciągle mieszając dodawaj stopniowo gorące mleko. Zagotuj na małym ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Masa najpierw zgęstnieje a później zrobi się bardziej rzadka. Wówczas należy zdjąć ją zdjąć z ognia i wystudzić. 4.Do tak przygotowanego kremu, dodaj umyte poziomki. 5.Jeden kawałek upieczonego ciasta połóż do blaszki i wylej na niego połowę masy. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Znów wylej pozostałą część masy i przykryj ostatnią warstwą ciasta. Poczekaj aż masa stężeje (ok. 2 godziny w lodówce). 6.Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój całość na kwadraty wielkości około 7×7 cm. Na koniec posyp wszystko cukrem pudrem i udekoruj listkami melisy i całymi poziomkami. Smacznego!
Ciasta - karpatka-1.jpg
Składniki: * CIASTO * 1/2 kostki margaryny ...
Składniki: * CIASTO * 1/2 kostki margaryny * 1 szklanka wody * 1 szklanka mąki * 4 jaja * * KREM * 1/2 litra mleka * 2 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń * 1 szklanka cukru * 1 kostka masła Przepis na ciasto: Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć 2 - 3 minuty. Po wystudzeniu dodać jaja. Podzielić ciasto na 2 części i każdy piec około 1 godzinę. Przepis na krem: Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń. Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ciasto.
Ciasta - KRAKERSOWA PYSZNOŚĆ.jpg
KRAKERSOWA PYSZNOŚĆ Składniki: 2 opakowania kra ...
KRAKERSOWA PYSZNOŚĆ Składniki: 2 opakowania krakersów 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 szklanek mleka 1 szklanka mąki 1 kostka masła 2 torebki budyniu waniliowego 1 puszka brzoskwiń Wykonanie: Połowę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Resztę wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami i wlać do gorącego mleka cały czas mieszając. Krem gotować kilka minut. Na dnie wyłożonej folią aluminiową blachy ułożyć krakersy. Wylać połowę kremu budyniowego. Rozłożyć osączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryć pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć pozostałe krakersy. Schładzać kilka godzin.
Ciasta - PRINCE POLO.jpg
PRINCE POLO Składniki: Ciasto biszkoptowe: ...
PRINCE POLO Składniki: Ciasto biszkoptowe: 6 jajek 1 ½ szkl cukru 1 ½ szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki 25*40 cm. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwini. Masa: 1 litr śmietany kremówki 36% 2 śmietan fixy (ja dałam 2 płaskie łyżeczki żelatyny) 2 łyżki cukru pudru 10 dag mlecznej czekolady 3 batony Prince Polo classic XXL brzoskwinie z puszki Ubić śmietanę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżeczki bitej śmietany, rozmieszać i całość delikatnie wlać do masy śmietanowej. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Masę nałożyć na biszkopt. Wierzch: 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki rozpuścić wcześniej według przepisu na opakowaniu, można jak ktoś woli użyć mniejszej ilości wody. Jak tylko będzie tężała, wylać na masę.
Ciasta - 914402cacd.jpeg
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowane ...
ZEBRA 2,5 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego 0,5 szkl. oleju 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast) Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Ciasta - SZYBKIE FAWORKI-JEDYNA0101.jpg
Składniki: 35 dag mąki 3 dag miękkiego masła(1 łyżk ...
Składniki: 35 dag mąki 3 dag miękkiego masła(1 łyżka) 3 żółtka 1 całe jajo 10 dkg śmietany (7 łyżek) 1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu smalec lub olej cukier puder Jak przyrządzić: Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane. Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-) Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków. Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią. Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia.. Uwaga: Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu
Ciasta - Sernik z kokosem.jpg
Lista składników 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki Kasi ...
Lista składników 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki Kasia 2 żółtka ( białko zostawić na pianę ) 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Masa serowa : 1 kg sera (mielonego) 1 budyń śmietankowy bez cukru 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 jajko ( całe) 4 żółtka ( białka zostawć na pianę) aromat waniliowy Masa kokosowa : 6 białek 1/2 szklanki cukru 100 gram wiórków kokosowych Wszystkie składniki na ciasto zagnieść . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto na blachę i nakłuć widelcem . Podpiec przez 10 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku . Wszystkie składniki masy serowej zmiksować .Masa będzie rzadka. Wylać masę na podpieczone ciasto . Piec około 40-45 minut w temp.p. 180 stopni. Przygotować masę kokosową- ubić białka z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut
Ciasta - Sernik z budyniem.jpg
Składniki Ciasto: 1jajko 15 dag mąki 6 dag cukru ...
Składniki Ciasto: 1jajko 15 dag mąki 6 dag cukru 6 dag Kasia 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 70 dag sera białego (zmielonego) 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Budyń: 1 budyń śmietankowy (ugotować wg przepisu) 1/2 kostki Kasia 2 łyżki cukru 4 jajka Jak zrobić? Ciasto zagnieść, wyłożyć na posmarowaną Kasia formę. Ser zmiksować z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wylać na ciasto. Kasia utrzeć z cukrem i 4 żółtkami, dodać ugotowany budyń i na końcu dodać ubite na sztywno białka z 4 jajek. Temperatura piekarnika: 180 st.C Czas pieczenia: 60 minut
Ciasta - Sernik wiedeński.jpg
Składniki: * 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tł ...
Składniki: * 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera * 2 niepełne szklanki cukru * 8 jajek * 1 kostka masła * 1 torebka budyniu waniliowego * 1 laska wanilii (posiekana) * 1 cytryna * 1 torebka (10 dag) rodzynek * 3 dag płatków migdałowych * 5 dag smażonej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności