Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
marzena_kaszowska
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 3.05.2015 10:34

  • pliki muzyczne
    6319
  • pliki wideo
    3352
  • obrazy
    43404
  • dokumenty
    18569

75400 plików
1440,62 GB

FolderyFoldery
marzena_kaszowska
AFORYZMY, SENTENCJE, CYTATY
 
AUDIOBOOKI
 
CZASOPISMA
 
E-BOOKI
 
FILMY
 
FOTOGRAFIA CYFROWA
GALERIA
 
INFORMATYKA
 
JĘZYKI OBCE
 
KABARET
 
KATECHEZA
 
LOGOPEDIA
 
MALARSTWO
 
MATERIAŁ DO SEGREGOWANIA
 
MOTORYZACJA
 
MUZYKA
 
PEDAGOGIKA
 
PIOSENKI
PODRÓŻE
 
POMOC PSYCHOLOGICZNO - PEDAGOGICZNA
 
PORADNIK DOMOWY
 
PREZENTACJE MULTIMEDIALNE
 
Prywatne
PRZEDSZKOLE
 
PRZEPISY KULINARNE
 
# Dania jarskie
# Dania jarskie(1)
# Dekorowanie potraw
 
koszyk z arbuza
koszyk z melona
Owocowa lampa
# Dekorowanie potraw(1)
# Desery
# Desery(1)
# Drób
# Drób(1)
# Drób(2)
# Mięsne
# Napoje, drinki, wina
# Napoje, drinki, wina(1)
# Napoje, drinki, wina(2)
# Pączki
# Pączki(1)
# PIZZE PRZEPISY
# PIZZE PRZEPISY(1)
# Porady
# Porady(1)
# Potrawy mączne
# Potrawy mączne(1)
# Ciasta
# Ciasta(1)
# KULINARIA
# KULINARIA(1)
& Kuchnia chińska
& Kuchnia chińska(1)
& Kuchnia japońska
& Kuchnia japońska(1)
& Kuchnie świata
& Kuchnie świata(1)
▫ Kuchnia
◄ PRZEPISY KULINARNE
Ciasta
 
BABKI
BISZKOPT
ciasta
TORTY
Z OWOCAMI
Ciasta(1)
Ciasta(2)
Ciasta(3)
Ciasta, ciasteczka
coś na ząb
Cudeńka kucharzy
dekoracja stołu
Dekoracje potraw
Dekoracje tortów ciast
Dekoracje z warzyw - instrukcje
DEKOROWANIE POTRAW
 
dekorowanie potraw(1)
DEKOROWANIE POTRAW(2)
Deser
Desery
Dobre rady
Drinki, likiery
 
NALEWKI I ALKOHOLE
Gołąbki, Pierogi
gotowanie
gotowanie(1)
gotowanie(2)
Interaktywna książka kucharska
Jedzenie
Kanapki inaczej
KAWA - COŚ DLA SMAKOSZY
 
Dla miłośników kawy
Książka Kucharska
KUCHNIA
kuchnia(1)
kuchnia(2)
Kuchnia, gotowanie, przepisy
KuLiNaRiA
kulinaria(1)
Kulinaria(2)
kulinarne
KULINARNE(1)
LUBIĘ GOTOWAĆ - PRZEPISY Z CZASOPISMA
OZDABIANIE POTRAW
Potrawy
PRZEPISY
Przepisy kulinarne ▬▬▬▬▬▬▬▬
Przepisy kulinarne ▬▬▬▬▬▬▬▬(1)
PRZEPISY ciastka,ciasta
Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne - sprawdzone
Przepisy na ciasta
Przepisy na pizze
Przepisy na pizze(1)
Przepisy(1)
przepisy(2)
przepisy(3)
Przepisy(4)
Przepisy-super
Przetwory
róża z ziemniaka
Sałatki
Salatki,surowk i
Termomix
Wszystko o dekoracji potraw
PSYCHOLOGIA
 
psychologia
Ramki , kolorowanki labirynty dla dzieci
RAZEM W PRZEDSZKOLU
 
Praca z dzieckiem o specjalnych potrzebach edukacyjnych
RELIGIJNY
 
ROBÓTKI RĘCZNE
 
RÓŻNE
 
SZKOŁA
 
TEATR
 
TECHNIKI PLASTYCZNE
 
VADEMECUM WIEDZY O CZŁOWIEKU
 
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
  • 23 KB
  • 18 sty 12 21:03
NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI

Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki i poziomki, to czas na pyszne ciasto z tymi owocami. Oto przepis na napoleonkę z poziomkami.

Składniki:
•500 g ciasta francuskiego
•1/2 l mleka
•6 żółtek
•100 g cukru pudru
•50 g mąki ziemniaczanej
•1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
•cukier puder do posypania gotowego ciasta
•1/2 kg poziomek

Przygotowanie:
1.Ciasto podziel na trzy części i rozwałkuj na grubość około 2 mm, na wymiar blaszki do pieczenia. Wstaw warstwy do piekarnika i piecz 15-20 min. w temp. 220 °C.
2.Mleko zagotuj razem z wanilią (którą potem należy usunąć) lub z cukrem waniliowym ok. 10 min.
3.Żółtka utrzyj razem z cukrem, a następnie wsyp mąkę i ciągle mieszając dodawaj stopniowo gorące mleko. Zagotuj na małym ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Masa najpierw zgęstnieje a później zrobi się bardziej rzadka. Wówczas należy zdjąć ją zdjąć z ognia i wystudzić.
4.Do tak przygotowanego kremu, dodaj umyte poziomki.
5.Jeden kawałek upieczonego ciasta połóż do blaszki i wylej na niego połowę masy. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Znów wylej pozostałą część masy i przykryj ostatnią warstwą ciasta. Poczekaj aż masa stężeje (ok. 2 godziny w lodówce).
6.Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój całość na kwadraty wielkości około 7×7 cm. Na koniec posyp wszystko cukrem pudrem i udekoruj listkami melisy i całymi poziomkami.
Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 23 KB
  • 18 sty 12 21:03
Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 ? szklanki mąki pszennej
? szklanki mąki ziemniaczanej
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder

Jak przyrządzić:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 63 KB
  • 18 sty 12 21:03
SKŁADNIKI

ciasto:
śmietana-1/2 szklanki
mąka-2 szklanki
margaryna-1 kostka
krem:
mleko-1 litr
mąka-1 szklanki
cukier waniliowy-1 opakowanie
żółtka-2

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.

Krem:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.

Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.

Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

z chomika Milenianka17

  • 13 KB
  • 18 sty 12 21:03
Składniki:

* CIASTO
* 1/2 kostki margaryny
* 1 szklanka wody
* 1 szklanka mąki
* 4 jaja
*
* KREM
* 1/2 litra mleka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
* 1 szklanka cukru
* 1 kostka masła

Przepis na ciasto: Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć 2 - 3 minuty. Po wystudzeniu dodać jaja. Podzielić ciasto na 2 części i każdy piec około 1 godzinę.
Przepis na krem: Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń.
Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ciasto.

z chomika Siuksiu

  • 80 KB
  • 18 sty 12 21:03
karpatka_4.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 18 KB
  • 18 sty 12 21:03
KRAKERSOWA PYSZNOŚĆ


Składniki:

2 opakowania krakersów
3 żółtka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 szklanek mleka
1 szklanka mąki
1 kostka masła
2 torebki budyniu waniliowego
1 puszka brzoskwiń


Wykonanie:

Połowę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Resztę wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami i wlać do gorącego mleka cały czas mieszając. Krem gotować kilka minut.
Na dnie wyłożonej folią aluminiową blachy ułożyć krakersy. Wylać połowę kremu budyniowego. Rozłożyć osączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykryć pozostałym kremem. Na wierzchu ułożyć pozostałe krakersy. Schładzać kilka godzin.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 18 sty 12 21:03
FANTAZJA

biszkopt
6 jajek
1,5 szklanka maki tortowej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
2 łyżki kakao
Krem 1
0,5 l smietany30%
2 czekolady 100 g gorzkie
0,5 czekolady mlecznej
2 łyżki rumu
2 śmietan-fixy
Krem 2
1 op śnieżki
1 szklanka miksowanych malin
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki cukru

Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
30 szt. podłużnych biszkoptów
Herbata z cytryna i rumem do nasączenia biszkoptów

Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym aż zbieleją i powiększa swoja objętość. Do ubitej masy jajecznej dodać olej a następnie powoli przesiane maki połączone z proszkiem do pieczenia i kakao. gotowe ciasto wylać na formę 25/40 wyłożona papierem do pieczenia: Piec w temperaturze 160 ° ok. 30 min. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.

Krem 1:
Śmietanę wlać do garnuszka, pokruszyć do niej czekoladę , wsypać cukier waniliowy i podgrzewać na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. nie gotować. Następnie wlać rum lub kilka kropel olejku rumowego dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia a potem wstawić do lodówki na kilka godzin żeby się dobrze wychłodziło. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Po wychłodzeniu ubijać jak śmietanę z dodatkiem śmietan-fixow.

Krem 2
Maliny zmiksować z dodatkiem cukru, Żelatynę rozpuścić w 2 -3 łyżkach gorącej wody, trochę ostudzić i połączyć z malinami. Gdy masa zacznie tężeć przygotować śnieżkę według przepisu na opakowaniu i połączyć z tężejąca masa malinowa.

Przekładać ciasto w kolejności:
- ciasto
-krem malinowy
-biszkopty (Biszkopty nasączyć herbata z rumem)
-dżem z czarnej porzeczki
-krem czekoladowy
-ciasto.

Ciasta można też trochę nasączyć ale nie jest to konieczne bo jest delikatne w smaku i łatwo chłonie wilgoć z kremów.
Gotowe ciasto udekorować dowolnie np. bita śmietaną.

z chomika white.and.black.flower

  • 25 KB
  • 18 sty 12 21:03
PRINCE POLO


Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

6 jajek
1 ½ szkl cukru
1 ½ szkl mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki 25*40 cm. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwini.


Masa:

1 litr śmietany kremówki 36%
2 śmietan fixy (ja dałam 2 płaskie łyżeczki żelatyny)
2 łyżki cukru pudru
10 dag mlecznej czekolady
3 batony Prince Polo classic XXL
brzoskwinie z puszki

Ubić śmietanę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżeczki bitej śmietany, rozmieszać i całość delikatnie wlać do masy śmietanowej. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Masę nałożyć na biszkopt.


Wierzch:

2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki rozpuścić wcześniej według przepisu na opakowaniu, można jak ktoś woli użyć mniejszej ilości wody. Jak tylko będzie tężała, wylać na masę.

z chomika white.and.black.flower

  • 34 KB
  • 18 sty 12 21:03
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 51 KB
  • 18 sty 12 21:03
Składniki:

35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder

Jak przyrządzić:

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-)
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią.
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu

zachomikowany

  • 36 KB
  • 18 sty 12 21:03
Lista składników
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki Kasia
2 żółtka ( białko zostawić na pianę )
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa serowa :
1 kg sera (mielonego)
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 jajko ( całe)
4 żółtka ( białka zostawć na pianę)
aromat waniliowy
Masa kokosowa :
6 białek
1/2 szklanki cukru
100 gram wiórków kokosowych


Wszystkie składniki na ciasto zagnieść . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto na blachę i nakłuć widelcem . Podpiec przez 10 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku .
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować .Masa będzie rzadka. Wylać masę na podpieczone ciasto . Piec około 40-45 minut w temp.p. 180 stopni.
Przygotować masę kokosową- ubić białka z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut

zachomikowany

  • 51 KB
  • 18 sty 12 21:03
Składniki
Ciasto:
1jajko
15 dag mąki
6 dag cukru
6 dag Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
70 dag sera białego (zmielonego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Budyń:
1 budyń śmietankowy (ugotować wg przepisu)
1/2 kostki Kasia
2 łyżki cukru
4 jajka


Jak zrobić?
Ciasto zagnieść, wyłożyć na posmarowaną Kasia formę.
Ser zmiksować z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wylać na ciasto.
Kasia utrzeć z cukrem i 4 żółtkami, dodać ugotowany budyń i na końcu dodać ubite na sztywno białka z 4 jajek.

Temperatura piekarnika: 180 st.C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • 62 KB
  • 18 sty 12 21:03
Składniki:

* 1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera
* 2 niepełne szklanki cukru
* 8 jajek
* 1 kostka masła
* 1 torebka budyniu waniliowego
* 1 laska wanilii (posiekana)
* 1 cytryna
* 1 torebka (10 dag) rodzynek
* 3 dag płatków migdałowych
* 5 dag smażonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:
Opłucz rodzynki, odsącz i razem z płatkami migdałowymi wsyp do miseczki. Zmiel ser (dwa lub trzy razy). W rondelku na małym ogniu rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. Posmaruj tortownicę masłem, wysyp bułką tartą. Rozbij jajka, miseczkę z białkami przykryj i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli, wanilią i sokiem z połówki cytryny. Do kogla-mogla dodawaj porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka i puszysta, wlej zimne masło i ucieraj, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Dodaj bakalie, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij białka, sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Po 40 minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Piecz jeszcze 10-15 minut, a potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.

z chomika Zeeb

  • 16 KB
  • 18 sty 12 21:03
Ciasto orzechowe:

• 10 dkg zmielonych orzechów włoskich

• pół szkl. mąki tortowej

• pół szkl. mąki ziemniaczanej

• pół szkl. cukru

• 6 jaj

• pół kostki masła

• łyżeczka proszku do pieczenia


Masa sernikowa:

• 1 kg zmielonego twarogu (może byc gotowy, w wiadeku)

• szklanka cukru

• 5 jaj

• budyń waniliowy

• 2 łyżki mąki tortowej


Masa kremowa:

• duży kubek kwaśnej gęstej smietany (400 ml)

• 1,5 kostki masła (300 g)

• 5 czubatych łyżek cukru pudru

• paczuszka cukru waniliowego



Etapy przygotowania


1. Placek orzechowy: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę, dodawać mąkę i proszek. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć ze zmielonymi orzechami i dodać do masy jajecznej. Upiec w 180 st. w prostokątnej formie (ok 20x25 cm), wyłożonej pergaminem. (po pół godzinnym pieczeniu sprawdzić wykałaczką). Wyjąć i wystudzić.

2. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, gdy staną się prawie białe połączyć z mąką i budyniem, potem dodać ser, a na końcu ubitą na sztywno pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec (tak jak każdy sernik czyli w 160 - 170 st. ponad godzinę) w takiej samej formie jak ciasto orzechowe, wyłożonej pergaminem.

3. Krem: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawać po łyżce śmietany, aż do uzyskania jednolitej masy.

4. Placek orzechowy przeciąć wzdłuż i jedną cześć posmarować kremem. Na to wyłożyć sernik, posmarować kremem i przełożyć drugą częścią placka orzechowego. Resztą kremu posmarować wierzch i dekorować np. orzechami lub polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi. Uwaga: Ciasto powinno by włożone do lodówki na dobę!

zachomikowany

  • 404 KB
  • 18 sty 12 21:03
obrazek

zachomikowany

  • 404 KB
  • 18 sty 12 21:03
bj01ODAxMTY1OCZzPXZocyZmPS11c2Vycy0yNTQyMy1mN2ViOGZlODhjMzAxLmpwZztzXmt1Y2huaWE7cV4wLjg7bV5mYWxzZTtjXnRydWU=

z chomika Asia-Si

  • 37 KB
  • 18 sty 12 21:03
SERNICZEK

Składniki:

CIASTO:,
30 dkg mąki,
20 dkg margaryny,
3 żółtka,
1/2 szl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Ser:,
1 kg dobrego sera,
30 dkg cukru pudru,
10 dkg masła,
9 jajek,
2 łyżki mąki kartoflanej,

Masa:,
15 dkg cukru pudru,
20 dkg margaryny (może być masło0,
sok z 1 cytryny,
3 białka,


Opis przygotowania:

1. Ciasto: Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce ok. 30 minut.Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec 2 placki.Zdejmować z blachy gdy są gorące , bo później bardzo się kruszą.

2. Ser: Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być prawie biała.Następnie dodawać po łyżce, sera,stale ucierając.Ubić na sztywno pianę z 9 białek. Do masy serowej dodać mąkę kartoflanką,i ubitą pianę,delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę (na taką samą , na której były pieczone placki) wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony.

3. Masa: Ubić białka i cukier na parze,ostudzić.Utrzeć margarynę dodając po łyżce ubitych białek. Na koniec dodać sok z cytryny.

4. Na upieczony placek wyłożyć część masy,równo rozsmarować,położyć upieczony sernik, wyłożyć drugą część masy,rozsmarować przykryć drugim plaskiem, lekko docisnąć.Ciasto polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 58 KB
  • 18 sty 12 21:03
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki
kostka Kasia
2 żółtka
1 jajo
0,5 opakowania proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
śmietany ile zabierze.
Masa serowa:
0,5 kg sera
0,5 kostki Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 jajo
cukier waniliowy
Masa z jabłek:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
2 łyżki wody


Jak zrobić?
Zarobić ciasto i upiec 3 placki. Każdy 15-20 minut.
Zmielony ser wkładamy do garnka, dodajemy jajo, Kasia, cukier. Do gotującej się masy wlewamy rozcieńczoną w małej ilości mleka mąkę, gotujemy około 3 minuty.
Jabłka utrzeć na grubej tarce, zagotować wodę z cukrem i dodać jabłka.
Całość mieszamy, aż jabłka będą szkliste.
Gorący ser wlewamy na pierwszy placek, jabłka dajemy na drugi, a przykrywamy trzecim. Placek posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 136 KB
  • 18 sty 12 21:03







ORZECHOWIEC


Ciasto:
30 dkg mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
20 dkg orzechów włoskich (posiekać)
1 szklanka cukru pudru

Masa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
kostka masła
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła.
Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek.

Przygotować krem:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył!

Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego :)


z chomika Milenianka17

  • 12 KB
  • 18 sty 12 21:03
Advocatowe ciasto na zimno

Składniki:

biszkopt,
3, jajka
90g, cukru
70g, mąki
20g, kakao
1 łyżeczka, proszku do pieczenia
3 łyżki, wody
.,
6 lyzek zelatyny
po 100g, miękkiego masła i cukru pudru
po 500ml, ajerkoniaku i kremówki
2 opakowania, rurek (z Lidla, Biedronki)

Opis przygotowania
Biszkopt: Jajka wymieszac dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarowac tłuszczem, wylać ciasto, wstawic do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzic. Ułożyc wzdluz brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry.
Masło i cukier wymieszac ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlac do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlac na biszkopt. Odstawic do lodówki na 3h.
Rozpuscic pozostała żelatynę i wymieszac z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h.
Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.
składniki na tortownicę o śr. 26cm

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    3
  • obrazy
    17
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

20 plików
1,53 MB




Deebra

Deebra napisano 20.05.2021 12:41

zgłoś do usunięcia

Być pokornym to uświadomić sobie, że cokolwiek jest we mnie dobrego - pochodzi od Boga.
Jezu ufam Tobie

Prawo Pana doskonałe - krzepi ducha;
świadectwo Pana niezawodne - poucza prostaczka;
nakazy Pana słuszne - radują serce;
przykazanie Pana jaśnieje i oświeca oczy*;
bojaźń Pańska szczera, trwająca na wieki;
sądy Pańskie prawdziwe, wszystkie razem są słuszne.
Cenniejsze niż złoto, niż złoto najczystsze,
a słodsze od miodu płynącego z plastra.

PSALM 19, 8-11

Dobrego, Bożego dnia z pozdrowieniami ) ...
Adelaida

Adelaida napisano 3.06.2021 13:39

zgłoś do usunięcia
„To jest chleb, który z nieba zstąpił.”J 6, 58obrazek
„Eucharystia jest pełnią miłości Bożej. Tu Jezus daje nam całego siebie.” św. Elżbieta od Trójcy Przenajśw. ☼♥☼ MILUTKO WITAM I POZDRAWIAM! Błogosławionego świętowania Uroczystośći Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa! SZCZĘŚĆ BOŻE!

damian9655 napisano 16.10.2021 12:48

zgłoś do usunięcia

yoser66478

yoser66478 napisano 25.12.2022 02:42

zgłoś do usunięcia
Super chomik
M.K-16

M.K-16 napisano 10.04.2023 12:40

zgłoś do usunięcia
Witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie. 🔐UnicornVIP🔐
nexonem395

nexonem395 napisano 13.05.2023 18:44

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
Deebra

Deebra napisano 19.08.2023 22:15

zgłoś do usunięcia
Każde dziecko to uśmiech Pana Boga.
Jezu ufam Tobie
Człowiek został stworzony przez MIŁOŚĆ, dlatego Ona
tak bardzo go pociąga ...

- św. Jan Maria Vianney -

🌺
Słowa pozdrowień - dobrych, pięknych chwil, pogody ducha i radości, pokoju serca życzę ) ...
Stare.dobre.filmy

Stare.dobre.filmy napisano 12.03.2024 21:27

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1621)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (1621)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności