Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Wyżycki Józef Gerald- Zielnik Ekonomiczno-Techniczny Tom I.pdf

marchewka2 / eboki / Zdrowie / Zioła / Zielnik Ekonomiczno Tehniczny-Wyżycki Józef Gerald / Wyżycki Józef Gerald- Zielnik Ekonomiczno-Techniczny Tom I.pdf
Download: Wyżycki Józef Gerald- Zielnik Ekonomiczno-Techniczny Tom I.pdf

52,79 MB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Perz Triticum regens. Roślina ta, jako uprzykrzone i do wygubienia trudne zielsko, w ogrodach i na roli uprawnej powszechnie jest znajoma. Źdźbła perzu pospolicie korzeniem onego zwane rozchodzą się pod powierzchnią roli, ścisłą formują plecionkę, i puszczając drobne korzonki, coraz dalej się szerzą i zabierają potrzebne roślinom ogrodowym i zbożom soki. Radniej jest przeto zebrany perz spalić na popiół, lub wysuszony doskonale użyć na podesłanie w oborze, przez co się ilość gnoju powiększa. Ponieważ perz niełatwo traci moc rośnienia, przeto można go między gnój owczy lub koński, jako z natury gorące, z korzyścią mieszać; gnój zaś bydła rogatego powolnie fermentuje i nie odbiera roślinom perzu mocy życia, które wywiezione później na pole, znowu się krzewią i rolę zanieczyszczają. Roślina ta obok szkodliwości swej , ma wielorakie w ekonomii użytki. Liście czyli trawa perzu służy bydlętom za przyjemny pokarm, ususzone też wyborne dają siano. Korzenie czyli źdźbła ziemne, oczyszczone, wymyte i porznięte na sieczkę, dają najposilniejszy wcale zastępujący owies karm dla koni, oraz bydląt i świń. W Finlandyi zbierają perz, myją go, siekają, wysuszony w piecu mielą na mąkę i z dodatkiem nieco mąki żytniej smaczny i pożywny chleb pieką. Kasza z mąki perzowej, z dodatkiem nieco krup i mleka, smakowitą daje potrawę. Posiekane i utłuczone, gdy się je zwyczajnym sposobem podda rojeniu, przyjemny, orzeźwiający dają napój, z którego przez destillacyą można też otrzymać gorzałkę nader przyjemnego smaku. Świeży perz pocięty w kawałki od 2—3 cali, używa się do zasiewania nieużytecznych piasków; na ten koniec rozrzuca się w jesieni w brózdy umyślnie na to robione i przywłóczy broną. Tym sposobem jałowe, a nawet ruchome piaski zamienią się w użyteczne pastwiska. Podobnymże sposobem można go zasiewać na łąkach , gdzie zasiew roślin pastewnych mniej jest pewny i korzystny, jako też do umocnienia tarassów, gdzie gęstą i ścisłą tworzy murawę. Oprócz użytków, jakie przynoszą słodkie i w mąkę obfitujące korzenie perzu na pokarm dla ludzi i bydląt, niemniej też szacowne są w medycynie domowej. Sok ich słodki ma własności mydlaste, otwierające; sok wytłoczony ze świeżych korzeni perzu i uwarzony do gęstości syropu ma własności i skutki znajomej w aptekach manny kalabryjskiej (Manna Calabrina); w duszności pochodzącej od zgęsłej flegmy najpomyślniej się używa; sok świeżo wyciśniony dzieciom co ranku dawany naczczo dzielnie służy przeciw robakom. Odwar korzeni łagodzi cierpienia od kamienia pochodzące, rozpuszcza go niekiedy całkowicie i przez drogi urynowe wyprowadza; używany ciągle i długo, znosi uporczywe zatwardzenia stolca, w których inne drażniące i zwalniające środki są szkodliwe. Proporcya zwyczajna jest 8 łotów pokrajanych korzeni perzu na 3 kwarty wody. Warzy się aż do pozostania dwóch kwart, którą ta ilość odwaru , zażywając po filiżance od czasu do czasu , wypić należy codziennie. Z korzenia perzu robione legowiska dla psów trzymanych na łańcuchu uwalniają od pchłów trapiących je lecie. 1 łut (12 gramów) 1 kwarta staropolska (1,125 litra)
marchewka2 - Himalayan Kittens1.jpg
Patrz na ludzi sercem, a zobaczysz o wiele, wiele więcej ...
Patrz na ludzi sercem, a zobaczysz o wiele, wiele więcej. Nie bój się błądzić, nie próbuj pochopnie sądzić, walcz o to co kochasz...byle śmiało, do szczęścia potrzeba tak mało...
marchewka2 - 0f735d2acb2122080d9cb6c893bf9834_web1.gif
<Dobrymi myślami zawsze można ... >się otulić jak ...
<Dobrymi myślami zawsze można ... >się otulić jak ciepłym szalem... <Są wtedy takie bliskie... >że słychać ich szepty i ... <nie sposób się wtedy nie uśmiechać... >poznając ich najskrytsze tajemnice... <Ciepłymi myślami można ... >namalować obraz lub ... <napisać wiersz i podarować... >komuś bez okazji... <tak po prostu za to, że ..... jest...:)
marchewka2 - Dodaj.jpg
--
--obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności