Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

pieczeń z indyka w szpinaku.jpeg

magda.p38 / przepisy kulinarne, kulinaria / Drób / pieczeń z indyka w szpinaku.jpeg
Drób - pieczeń z indyka w szpinaku.jpeg
Download: pieczeń z indyka w szpinaku.jpeg

36 KB

(700px x 450px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Pieczeń z indyka w szpinaku
Składniki:
1i 1/2 kg.piersi z indyka
50 dag.świeżych lub mrożonych liści szpinaku
2 łyżki oliwy
20 dag.sera typu feta
2 cebule
2 ząbki czosnku
papryczka chili
jajko
2 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
gałka muszkatołowa
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa
sól
Przygotowanie
1.Szpinak oczyść i opłucz.Cebulę umyj,obierz i przeciśnij przez praskę.Na dużą patelnię wlej oliwę,wrzuć cebulę i czosnek,smaż kilka chwil,mieszając.Dodaj pokrojoną papryczkę chili bez pestek,smaż jeszcze kilka chwil.Gdy cebula lekko się podsmaży,wrzuć liście szpinaku,posyp je solą,pieprzem.Smaż jeszcze 2 minuty.Zdejmij z ognia,przerzuć na durszlak.Gdy przestygnie,odciśnij go,połóż na desce i drobno posiekaj.
2.Przygotuj farsz.Jeśli ser feta jest w zalewie,osącz go i pokrój w kostkę.Do miski włóż szpinak z warzywami,2 łyżki bułki tartej,jajko,parmezan i fetę.Wymieszaj.Dopraw solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
3.Pierś indyka dokładnie opłucz i osusz.Nożem wytnij w mięsie kieszeń.Tak przygotowane mięso natrzyj silą i pieprzem.Połowę farszu odłóż,resztą nadziej mięso.Kieszeń zepnij wykałaczkami.Tak przygotowaną pierś ułóż w brytfannie,polej 3 łyżkami oliwy i piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.Polewaj co jakiś czas wytwarzającym się sosem.Do odłożonej części farszu dodaj 1 łyżkę bułki tartej,wymieszaj,lekko rozgniatając widelcem fetę.Pieczeń wyjmij i obłóż farszem.Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut.Podawaj na ciepło lub zimno.
Opis:
Czas przygotowania 100 minut.
Jedna porcja posiada 430 kalorii.
Składniki na 8 porcji.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Drób - kurczak faszerowany.jpg
Faszerowany kurczak Składniki przepisu * tuszk ...
Faszerowany kurczak Składniki przepisu * tuszka kurczaka * 1/2 kg mielonego mięsa * 30-40 dag pieczarek * 3 duże cebule * olej * sól * pieprz * ulubione zioła ( tymianek,rozmaryn,bazylia) Sposób przygotowania dania 1.Kurczaka umyj,osusz,natrzyj przyprawami solą i pieprzem.Odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce. 2.Pieczarki oczyść,pokrój na plasterki.Cebule obierz,pokrój w krążki.Olej rozgrzej na patelni,podsmaż cebulę i pieczarki.Dodaj mielone mięso,wymieszaj,przypraw.Farszem napełnij kurczaka.Ułóż w formie,podlej wodą lub bulionem,piecz około 2 godzin ( w zależności od wielkości kurczaka)w temperaturze 180 stopni C.
Drób - Czekoladowy gulasz meksykański.jpg
Czekoladowy gulasz meksykański Składniki ilość porcj ...
Czekoladowy gulasz meksykański Składniki ilość porcji: 4 * 1 pojedynczy filet z kurczaka * 1/4 opakowania makaronu np.kokardki * 1 ząbek czosnku * 1/2 puszki krojonych pomidorów * 1/2 łyżeczki chili * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki oleju rzepakowego * sól do smaku * 2 kostki gorzkiej czekolady * 1/3 puszki czerwonej fasoli * 2 łyżki kukurydzy z puszki * 3/4 szklanki bulionu warzywnego * sok z 1 cytryny * 1/2 pęczka pietruszki Metoda przygotowania Przygotowanie: 40 min | Gotowanie: 30 min 1. Makaron gotujemy al dente. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy posiekany ząbek czosnku, chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i dusimy, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy bulion, mięso, chili, cynamon i sól. Przykrywamy i dusimy 5 minut. 2. Dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż się roztopi i połączy z resztą składników. Dodajemy połowę fasoli i zmiksowaną kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż sos nieco odparuje i gulasz nabierze gęstości. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Dekorujemy fasolką i natką pietruszki. Podajemy z makaronem.
Drób - kurczak z broskwiniami.jpg
Kurczak z brzoskwiniami Składniki: * 80 dag fi ...
Kurczak z brzoskwiniami Składniki: * 80 dag filetów z kurczaka * 1/2 szklanki śmietany 18% * 2 woreczki ryżu * puszka brzoskwiń * 2 średnie cebule * curry * sól * pieprz * vegeta * ostra mielona papryka * bazylia * olej Przy gotowanie: 1.Ryż ugotuj około 10 minut w lekko osolonej wodzie,odcedzamy i przekładamy na rozgrzany na patelni olej.Cebule obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy do ryżu.Doprawiamy vegetą.Smażymy na małym ogniu,aż cebula zmięknie. 2.Filety myjemy,osuszamy i kroimy w kostkę.Smażymy osobno na oleju 10 minut.Oprószamy curry,aby mięso nabrało żółtego koloru.Brzoskwinie osączamy.Pół szklanki syropu z brzoskwiń wlewamy do mięsa.Doprawiamy vegetą,pieprzem,papryką i bazylią.Dusimy kilka minut,mieszając. 3.Brzoskwinie kroimy w dużą kostkę,dodajemy do mięsa.Wlewamy śmietanę.Mieszając,dusimy kilka minut.Podajemy z ryżem z cebulą.
Drób - udka  w marynacie miodowo musztardowej.jpg
Udka w marynacie miodowo-musztardowej Składniki: # u ...
Udka w marynacie miodowo-musztardowej Składniki: # udko z kurczaka 8 8 szt. # miód 125 125 ml płynny # musztarda Dijon 4 4 łyżka # musztarda z ziarnami gorczycy 4 4 łyżka # olej słonecznikowy 2 2 łyżka # sól 1 1 łyżeczka # pieprz 1/2 0,5 łyżeczka do smaku # nać pietruszki 1/2 0,5 pęczek Sposób przygotowania 1. Udka myjemy i osuszamy. 2. Ostrym nożem robimy 3 równoległe nacięcia. 3. Udka wkładamy do dużego niemetalowego naczynia. 4. Miód, musztardy, ocet i olej mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 5. Udka smarujemy marynatą, również w nacięciach. 6. Naczynie przykrywamy folią i na 1,5 godziny wkładamy do lodówki. 7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. 8. Udka wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu żaroodpornym, jedno przy drugim. 9. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż mięso się zrumieni. 10. Na talerzu udka posypujemy posiekaną natką pietruszki. 11. Podajemy z ziemniakami polanymi sosem z pieczenia.
Drób - roladki z boczkiem i śliwką.jpeg
Roladki z boczkiem i śliwką Składniki ilość porcji: ...
Roladki z boczkiem i śliwką Składniki ilość porcji: 2 * 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka * 6 suszonych śliwek * 2 plastry boczku * 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka * 1 łyżeczka pieprzu * 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia * 3 łyżki mąki do panierowania * 3 łyżki bułki tartej do panierowania * 1 jajko Metoda przygotowania Przygotowanie: 40 min | Gotowanie: 20 min 1. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Delikatnie rozbić i oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka. 2. Wzdłuż filetów ułożyć po plastrze boczku i 3 śliwki. Następnie zwinąć ciasno w roladki. 3. Roladki dokładnie obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Drób - Brukselka z kurczakiem.jpg
Brukselka z kurczakiem Składniki przepisu * 4 ...
Brukselka z kurczakiem Składniki przepisu * 4 piersi z kurczaka * pieprz do smaku * sól do smaku * sok z cytryny * 3 ząbki czosnku * 1 opakowanie mrożonej brukselki * Sposób przygotowania dania 1.Ugotować brukselki w osolonej,wrzącej wodzie.Piersi z kurczaka rozbić,doprawić i skropić z sokiem z cytryny.Drobno posiekany czosnek wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić,a następnie usmażyć na tym piersi z kurczaka. 2.Pod koniec smażenia dodać brukselkę i jeszcze raz poddusić potrawę.Podawać z dodatkiem ziemniaków,ryżu makaronu lub z ciemnym pieczywem.Powstały sos można zagęścić śmietaną.
Drób - kulki drobiowe w ciwśnie.jpg
Kulki drobiowe w cieście Składniki: 60 dag mięsa z p ...
Kulki drobiowe w cieście Składniki: 60 dag mięsa z piersi indyka lub 4 filety z piersi kurczaka 2 jaka 6 średnich wielkości ogórków konserwowych lub kiszonych strąk czerwonej papryki szklanka mąki 2 szklanki mleka sól pieprz oregano ewentualnie vegeta olej do smażenia Przygotowanie: 1.Do miski wsyp mąkę,posyp solą i pieprzem lub szczyptą vegety.Wlej mleko,wbij jajka.Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj (ciasto powinno być nieco gęstsze niż naleśnikowe). 2.Indyka lub kurczaka opłucz,osusz,pokrój w poprzek włókien na plasterki.Przykryj folią spożywczą,lekko rozbij.Ogórki pokrój na dość grube słupki.Paprykę oczyść z nasion,umyj,również pokrój w słupki.Po kawałku ogórka i papryki dokładnie owiń w plasterek mięsa,oprósz solą i oregano. 3.Każdy koreczek nadziej na patyczek do szaszłyków.Dużą ilość oleju rozgrzej w głębokiej patelni lub rondlu.Koreczki zanurz w cieście naleśnikowym,włóż do oleju,smaż około 5 minut.Wyjmij,osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Podawaj na gorąco z ulubionymi warzywami ( także marynowanymi). Opis: Czas przygotowania 30 minut. Składniki na 4 porcje.
Drób - pulpety w sosie koperkowym.jpeg
Pulpety w sosie koperkowym Składniki * 50 da ...
Pulpety w sosie koperkowym Składniki * 50 dag mielonego mięsa z indyka * 2 marchewki * pietruszka * 1/4 selera * jajko * czerstwa bułka * duży pęczek koperku * 3 - 4 łyżki otrąb pszennych lub owsianych * sól * pieprz * vegeta * kostka rosołowa * łyżka śmietany 18 Przygotowanie 1. Warzywa oczyszczamy i gotujemy w małej ilości wody. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę moczymy w wodzie. Odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. 2. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę, łyżkę koperku i warzywa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. Z masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w otrębach. 3. Pulpety wkładamy do wrzątku i gotujemy około 35 minut. Wyjmujemy. 4. Do wywaru wykruszamy kostkę i wsypujemy pozostały koperek. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Wkładamy pulpety, gotujemy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Drób - filet z indyka na parze.jpeg
Filet z indyka na parze Składniki * 25 dag filet ...
Filet z indyka na parze Składniki * 25 dag fileta z indyka * jasny sos sojowy * pieprz * słodka mielona papryka * sałata Przygotowanie 1. Liście sałaty myjemy i dokładnie osuszamy. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Nacieramy pieprzem i papryką, skrapiamy sosem sojowym. Wkładamy na godzinę do lodówki. 2. Mięso kładziemy na wkładce do garnka do gotowania na parze. Do dolnej części wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut. 3. Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Układamy na liściach sałaty.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności