Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

kurczak na ryżu.jpeg

magda.p38 / przepisy kulinarne, kulinaria / Drób / kurczak na ryżu.jpeg
Drób - kurczak na ryżu.jpeg
Download: kurczak na ryżu.jpeg

27 KB

(472px x 345px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kurczak na ryżu


Składniki:
pierś kurczaka
strąk czerwonej papryki
strąk zielonej papryki
strąk żółtej papryki
20 dag.ryżu
2 i 1/2 szklanki bulionu
olej
cebula
150 ml.śmietany 30 %
kurkuma
sól
pieprz
ziarenka smaku
pęczek natki


Przygotowanie
1.Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.Natkę posiekaj.Kurczaka pokrój w kostkę,obtocz w połowie natki i ziarenkach smaku.Wstaw do lodówki na 1 godzinę.Papryki pokrój w kostkę.Cebule posiekaj.
2.Olej rozgrzej na patelni,podsmaż kurczaka i warzywa.Zalej bulionem,przypraw,podduś.Dodaj śmietanę,połącz.Podawaj z ryżem.


Opis:
Często robię to danie bo jest pyszne i dodaje dużo energii.
Ilość porcji 4.
Czas przygotowania 45 minut + oczekiwanie.

1 porcja zawiera 400 kalorii.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Drób - galantyna zkaczki.jpeg
Galantyna z kaczki Składniki kaczka i podroby z kaczki ...
Galantyna z kaczki Składniki kaczka i podroby z kaczki 20 dag.piersi indyka lub łopatki wieprzowej kilka suszonych prawdziwków czerstwa bułka mleko jajko kilka suszonych śliwek masło łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego majeranku gałka muszkatołowa sól pieprz słodka papryka jabłka,śliwki,gruszki z kompotu żurawina opakowanie żelatyny Przygotowanie 1. Kaczkę umyj,odetnij szyjkę i skrzydełka.Tuszkę ułóż grzbietem do góry,rozetnij nożem,oddziel mięso ze skórą od kości.Z piersi lekko skrój płaty mięsa,rozbij tłuczkiem.Ułóż równomiernie na całej kaczce,formując prostokąt. 2.Bułkę namocz w mleku,odciśnij.Suszone śliwki posiekaj.Grzyby namocz,osącz.Zmiel z indykiem i podrobami.Dodaj bułkę,śliwki,jajko,majeranek i natkę,wymieszaj.Przypraw. 3.Farsz rozłóż na kaczce,zawiń,zwiąż sznurkiem.Posmaruj stopionym masłem,owiń w folię.Piecz około 80 minut w 180 stopniach.Kaczkę ostudź,pokrój na 1 cm.plastry.Ułóż na półmisku,obłóż jabłkami i gruszkami z żurawiną oraz śliwkami.Żelatynę przygotuj według instrukcji.Polej kaczkę.Odstaw do stężenia. Opis: Czas przygotowania 130 minut .Ilość porcji 12.
Drób - pieczeń z indyka w szpinaku.jpeg
Pieczeń z indyka w szpinaku Składniki: 1i 1/2 kg.piersi ...
Pieczeń z indyka w szpinaku Składniki: 1i 1/2 kg.piersi z indyka 50 dag.świeżych lub mrożonych liści szpinaku 2 łyżki oliwy 20 dag.sera typu feta 2 cebule 2 ząbki czosnku papryczka chili jajko 2 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki bułki tartej gałka muszkatołowa świeżo zmielony czarny pieprz oliwa sól Przygotowanie 1.Szpinak oczyść i opłucz.Cebulę umyj,obierz i przeciśnij przez praskę.Na dużą patelnię wlej oliwę,wrzuć cebulę i czosnek,smaż kilka chwil,mieszając.Dodaj pokrojoną papryczkę chili bez pestek,smaż jeszcze kilka chwil.Gdy cebula lekko się podsmaży,wrzuć liście szpinaku,posyp je solą,pieprzem.Smaż jeszcze 2 minuty.Zdejmij z ognia,przerzuć na durszlak.Gdy przestygnie,odciśnij go,połóż na desce i drobno posiekaj. 2.Przygotuj farsz.Jeśli ser feta jest w zalewie,osącz go i pokrój w kostkę.Do miski włóż szpinak z warzywami,2 łyżki bułki tartej,jajko,parmezan i fetę.Wymieszaj.Dopraw solą,pieprzem i gałką muszkatołową. 3.Pierś indyka dokładnie opłucz i osusz.Nożem wytnij w mięsie kieszeń.Tak przygotowane mięso natrzyj silą i pieprzem.Połowę farszu odłóż,resztą nadziej mięso.Kieszeń zepnij wykałaczkami.Tak przygotowaną pierś ułóż w brytfannie,polej 3 łyżkami oliwy i piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.Polewaj co jakiś czas wytwarzającym się sosem.Do odłożonej części farszu dodaj 1 łyżkę bułki tartej,wymieszaj,lekko rozgniatając widelcem fetę.Pieczeń wyjmij i obłóż farszem.Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut.Podawaj na ciepło lub zimno. Opis: Czas przygotowania 100 minut. Jedna porcja posiada 430 kalorii. Składniki na 8 porcji.
Drób - chrupiące udka.JPG
CHRUPIĄCE UDKA SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 5 łyżek m ...
CHRUPIĄCE UDKA SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 5 łyżek majonezu 2 łyżki keczupu 3 garście płatków kukurydzianych pikantna przyprawa do kurczaka sól pieprz oregano bazylia olej PRZYGOTOWANIE 1.Udka z kurczaka umyć,podzielić na pół,natrzeć je solą,pieprzem,oregano,bazylią i odstawić na 2 godziny do lodówki. 2.Blaszkę wysmarować olejem i ułożyć na niej udka z kurczaka.Majonez połączyć z keczupem oraz płatkami kukurydzianymi i powstałym sosem polać mięso.Wierzch posypać pikantną przyprawa do kurczaka. 3.Mięso przykryć folią aluminiową,a następnie wstawić do piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni ok.6o minut.Gdy udka będą miękkie,zdjąć folię aluminiową zwiększyć temperaturę do 200 stopni i podpiec do momentu,aż płatki dobrze się zrumienią.Udka z kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami oraz surówką.
Drób - KURCZAK PO HAWAJSKU.JPG
Kurczak po hawajsku SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 4 pla ...
Kurczak po hawajsku SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 4 plastry żółtego sera (np.gouda) 4 plasterki szynki 2 plastry ananasa z puszki strąk czerwonej papryki przyprawa do gyrosa ostra mielona papryka sól pieprz mleko RYŻ: 2 torebki ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 strąka czerwonej papryki kurkuma SURÓWKA: 2 marchewki winne jabłko sok z cytryny PRZYGOTOWANIE 1.Filety z piersi kurczaka opłucz,osusz,delikatnie rozbij.Każdy oprósz z obu stron solą,pieprzem,papryką oraz przyprawą do gyrosa. 2.Plastry ananasa pokrój na cząstki.Paprykę oczyść z nasion,pokrój na kawałki. 3.Na każdym filecie połóż plaster żółtego sera,szynki,kawałki papryki oraz ananasa,zepnij wykałaczką. 4.Filety panieruj w mleku,mące i bułce tartej.Olej rozgrzej na patelni,włóż kotlety,usmaż z obu stron na złoto. 5.Ryż:zagotuj rondel wody ze szczyptą soli i kurkumy.Wsyp ryż,ugotuj do miękkości.Kukurydzę osącz,paprykę pokrój na kawałki.Dodaj do ryżu,podgotuj.Przypraw. 6.Surówka:marchewki i jabłko utrzyj,skrop sokiem z cytryny.Podaj z kurczakiem i ryżem.
Drób - żołądki w curry.jpg
Żołądki w curry Potrzebne składniki: * 1 kg żo ...
Żołądki w curry Potrzebne składniki: * 1 kg żołądków drobiowych * 4 duże cebule * opakowanie curry (około 25 g ) * łyżka soli * 5 liści laurowych * 5 ziaren ziela angielskiego * łyżeczka pieprzu * 4 łyżki słodkiej papryki * 1,5 łyżki ostrej mielonej papryki * olej do smażenia Opis przygotowania: 1.Żołądki oczyszczamy z błon,myjemy i osuszamy.Zalewamy 2,5 l wody.Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie.Gotujemy na małym ogniu około 2,5 godziny.Wyjmujemy ( wywar zachowujemy),studzimy i kroimy na ćwiartki. 2.Cebulę obieramy,kroimy w dużą kostkę i szklimy na oleju.Wkładamy żołądki i wlewamy 1 litr wywaru.Dusimy około 10 minut. 3.Wsypujemy curry,sól,pieprz,słodką i ostrą paprykę.Mieszamy i dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut.
Drób - skrzydełka nadziewane łopatką.jpeg
Skrzydełka nadziewane łopatką składniki 8 skrzydeł ...
Skrzydełka nadziewane łopatką składniki 8 skrzydełek kurczaka 1/2 kg mielonej łopatki 30 dag mrożonych prawdziwków ( może być też 60 dag świeżych pieczarek) 2 jajka cebula 2 łyżeczki masła vegeta sól pieprz sposób przygotowania 1.Grzyby rozmroź,pokrój w kostkę.Cebulę obierz,pokrój w kostkę,zeszklij na maśle.Dodaj grzyby,duś,aż odparują.Przypraw.Ostudź. 2.Mięso wyrób z grzybami i jajkami,przypraw vegetą,solą i pieprzem. 3.Skrzydełka umyj,wyjmij kości,zostawiając końcówkę skrzydełka.Napełnij farszem,końcówkę podwiń.Skrzydełka ułóż na wyłożonej pergaminem blasze.Posyp vegetą.Piecz około godziny w temperaturze 150 stopni C.Co pewien czas odwracaj,by mięso się ładnie zrumieniło.
Drób - skrzydełka miodowo imbirowe.jpeg
Skrzydełka miodowo imbirowe Składniki: 1 kg skrzydeł ...
Skrzydełka miodowo imbirowe Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu 1 szklanka bulionu 3 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 3 łyżki wódki 1-2 łyżki oleju sól Przygotowanie: 1.Skrzydełka myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy około 10 minut we wrzącej osolonej wodzie.Następnie odcedzamy,odcinamy lotki. 2.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Miód podsmażamy z olejem,a następnie wkładamy skrzydełka.Wlewamy bulion oraz wódkę,dodajemy czosnek i imbir. 3.Skrzydełka gotujemy około 35 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Drób - roladki z boczkiem i śliwką.jpeg
Roladki z boczkiem i śliwką Składniki ilość porcji: ...
Roladki z boczkiem i śliwką Składniki ilość porcji: 2 * 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka * 6 suszonych śliwek * 2 plastry boczku * 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka * 1 łyżeczka pieprzu * 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia * 3 łyżki mąki do panierowania * 3 łyżki bułki tartej do panierowania * 1 jajko Metoda przygotowania Przygotowanie: 40 min | Gotowanie: 20 min 1. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Delikatnie rozbić i oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka. 2. Wzdłuż filetów ułożyć po plastrze boczku i 3 śliwki. Następnie zwinąć ciasno w roladki. 3. Roladki dokładnie obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Drób - pulpety w sosie koperkowym.jpeg
Pulpety w sosie koperkowym Składniki * 50 da ...
Pulpety w sosie koperkowym Składniki * 50 dag mielonego mięsa z indyka * 2 marchewki * pietruszka * 1/4 selera * jajko * czerstwa bułka * duży pęczek koperku * 3 - 4 łyżki otrąb pszennych lub owsianych * sól * pieprz * vegeta * kostka rosołowa * łyżka śmietany 18 Przygotowanie 1. Warzywa oczyszczamy i gotujemy w małej ilości wody. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę moczymy w wodzie. Odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. 2. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę, łyżkę koperku i warzywa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. Z masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w otrębach. 3. Pulpety wkładamy do wrzątku i gotujemy około 35 minut. Wyjmujemy. 4. Do wywaru wykruszamy kostkę i wsypujemy pozostały koperek. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Wkładamy pulpety, gotujemy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności