Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

kaczka z jabłkami po borowiacku.JPG

magda.p38 / przepisy kulinarne, kulinaria / Drób / kaczka z jabłkami po borowiacku.JPG
Drób - kaczka z jabłkami po borowiacku.JPG
Download: kaczka z jabłkami po borowiacku.JPG

51 KB

(640px x 480px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kaczka z jabłkami po borowiacku


Składniki:
sprawiona kaczka
5 jabłek
majeranek
sól
pieprz
olej
żurawina

Przygotowanie:
1.Kaczkę dokładnie umyj,osusz,natrzyj solą,pieprzem i majerankiem.Wstaw na noc do lodówki.
2.Trzy jabłka umyj,osusz,pokrój na ćwiartki,usuń gniazda nasienne.Napełnij kaczkę.Ułóż w formie,posmaruj olejem,podlej wodą.Piecz 90 minut w temperaturze 180 stopni,początkowo bez przykrycia,aby kaczka się zrumieniła.Pozostałe jabłka umyj,przekrój na pół,wytnij gniazda nasienne,napełnij żurawiną.dodaj do kaczki około 15 minut przed końcem pieczenia.Kaczkę podawaj ze śliwkami w occie.

Opis:
Czas przygotowania 110 minut
Składniki na 10 porcji.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Drób - roladki z indyka.jpg
Roladki z indyka Składniki: * 2 sznycle z indyka ...
Roladki z indyka Składniki: * 2 sznycle z indyka * pęczek natki * 4 plasterki boczku * 4 plasterki sera * 2 łyżki oleju * 150 ml.rosołu * 20 dag.makaronu * 2 pomidory * 50 ml.wody * 15 dag.kwaśnej śmietany * 1 łyżka zasmażki błyskawicznej * sól * pieprz Przygotowanie: 1.Mięso umyć,ewentualnie lekko rozbić tłuczkiem i natrzyj solą oraz pieprzem.Na każdym sznyclu umieść plasterki boczku i sera.Dodaj kilka listków natki.Uformuj roladki i zepnij je wykałaczkami. 2.Mocno rozgrzej łyżkę oleju.Smaż na nim roladki przez 10 minut ze wszystkich stron.Następnie podlej rosołem i wodą.Duś jeszcze 10 minut. 3.Makaron ugotuj i osącz na sitku.Pomidory oczyść,umyj,podziel na ćwiartki i usuń skórki z pestkami.Miąższ pokrój w kostkę. 4.Pozostały olej rozgrzej.Podsmaż na nim pomidory.Dodaj makaron,przemieszaj. 5.Roladki zdejmij z patelni.Do sosu z duszenia wsyp zasmażkę i zagotuj.Połącz ze śmietaną.Dopraw do smaku. 6.Roladki i makaron przełóż na talerz.Polej sosem.Udekoruj resztą natki.
Drób - kurczak smażony z warzywami.jpeg
Kurczak smażony z warzywami Składniki: 2 piersi z kurc ...
Kurczak smażony z warzywami Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 łyżki oleju pieprz cebula sól ostra papryka papryka czerwona papryka zielona 20 dag.pieczarek paczka makaronu 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1.Pierś z kurczaka umyć,osączyć,pokroić na małe kawałki. 2.Cebulę i papryki umyć,pokroić w paski. 3.Kurczaka posypać solą i pieprzem,obtoczyć w mące ziemniaczanej. 4.Smażyć przez chwilę na gorącym tłuszczu,mieszając przez cały czas na patelni. 5.Dodać pokrojoną cebulę i paprykę,podlać sosem sojowy,dusić pod przykryciem przez około 5 minut. 6.Zagotować wodę z solą. 7.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 8.Makaron podawać z kurczakiem.
Drób - Udka z ryżem i szafranem.jpeg
Udka z ryżem i szafranem Składniki: kurczak ( 1,8 kg. ...
Udka z ryżem i szafranem Składniki: kurczak ( 1,8 kg. ) ocet winny oliwa cebula 3 ząbki czosnku pomidor 45 dag.ryżu czerwona papryka 1 i 1/2 szklanki piwa szczypta szafranu puszka groszku oregano kumin biały pieprz sól Przygotowanie 1.Kurczaka podziel na 8 części,natrzyj przyprawami,polej octem,odstaw na 15 minut. 2.Mięso podsmaż na oliwie,zdejmij.Dodaj pokrojone cebulę,paprykę,czosnek i pomidora,podduś.Dodaj kurczaka,wlej 3/4 litra wody i piwo,dodaj szafran,duś 30 minut.Dodaj ryż i groszek,ugotuj.Przypraw. Czas przygotowania 80 minut. Ilość porcji 8.
Drób - kurczak na ryżu.jpeg
Kurczak na ryżu Składniki: pierś kurczaka strąk czerwo ...
Kurczak na ryżu Składniki: pierś kurczaka strąk czerwonej papryki strąk zielonej papryki strąk żółtej papryki 20 dag.ryżu 2 i 1/2 szklanki bulionu olej cebula 150 ml.śmietany 30 % kurkuma sól pieprz ziarenka smaku pęczek natki Przygotowanie 1.Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.Natkę posiekaj.Kurczaka pokrój w kostkę,obtocz w połowie natki i ziarenkach smaku.Wstaw do lodówki na 1 godzinę.Papryki pokrój w kostkę.Cebule posiekaj. 2.Olej rozgrzej na patelni,podsmaż kurczaka i warzywa.Zalej bulionem,przypraw,podduś.Dodaj śmietanę,połącz.Podawaj z ryżem. Opis: Często robię to danie bo jest pyszne i dodaje dużo energii. Ilość porcji 4. Czas przygotowania 45 minut + oczekiwanie. 1 porcja zawiera 400 kalorii.
Drób - bigos z mięsa drobiowego.jpeg
BIGOS Z MIĘSA DROBIOWEGO SKŁADNIKI: 50 dag.filetów z kur ...
BIGOS Z MIĘSA DROBIOWEGO SKŁADNIKI: 50 dag.filetów z kurczaka 50 dag.kiełbasy 50 dag.cebuli 50 dag.marchewki 50 dag.pieczarek 50 dag.kapusty mały słoik koncentratu pomidorowego 3 kostki bulionowe sól 3 łyżki keczupu olej pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE 1.Warzywa i pieczarki obieramy i myjemy.Cebulę kroimy w kostkę,marchewki i pieczarki w paski,kapustę szatkujemy.Filety kroimy w paski,a kiełbasę w małą kostkę. 2.Rozgrzewamy olej.Podsmażamy kurczaka.Co 10 minut dodajemy kolejno:cebulę,marchewki,pieczarki,kapustę i kiełbasę.Dodajemy keczup i koncentrat.Wlewamy rozpuszczone kostki,doprawiamy.Chwilę gotujemy. 3.Gorący bigos wkładamy do słoików,zakręcamy.Pasteryzujemy 1 godzinę.
Drób - udka na ryżu.jpeg
UDKA NA RYŻU SKŁADNIKI: 1 kg.pałek lub udzików kurczak ...
UDKA NA RYŻU SKŁADNIKI: 1 kg.pałek lub udzików kurczaka 2 szklanki suchego ryżu 3 cebule czerwona papryka olej ZALEWA: 1/2 kostki masła 2 łyżeczki cukru łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki keczupu 2 ząbki czosnku vegeta PRZYGOTOWANIE 1.Pałki lub udziki umyj,osusz,posyp vegetą.Włóż do miski,wstaw na noc do lodówki. 2.Cebule obierz,pokrój w nieduże piórka.Paprykę umyj,osusz,oczyść z pestek,pokrój w kostkę.Ryż wymieszaj z cebulą i papryką.Dużą blachę lekko podlej olejem,wsyp ryż z dodatkami.Ułóż kawałki kurczaka. 3.Zalewa:czosnek obierz,przeciśnij przez praskę.Do rondla wlej 5 szklanek wody.Dodaj masło,cukier,ostra paprykę,keczup,czosnek i 2 łyżki vegety,wymieszaj,całość zagotuj.Gorącą zalewą polej kurczaka z ryżem.Włóż do nagrzanego piekarnika,piecz godzinę w temperaturze 200 stopni.
Drób - chrupiące udka.JPG
CHRUPIĄCE UDKA SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 5 łyżek m ...
CHRUPIĄCE UDKA SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 5 łyżek majonezu 2 łyżki keczupu 3 garście płatków kukurydzianych pikantna przyprawa do kurczaka sól pieprz oregano bazylia olej PRZYGOTOWANIE 1.Udka z kurczaka umyć,podzielić na pół,natrzeć je solą,pieprzem,oregano,bazylią i odstawić na 2 godziny do lodówki. 2.Blaszkę wysmarować olejem i ułożyć na niej udka z kurczaka.Majonez połączyć z keczupem oraz płatkami kukurydzianymi i powstałym sosem polać mięso.Wierzch posypać pikantną przyprawa do kurczaka. 3.Mięso przykryć folią aluminiową,a następnie wstawić do piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni ok.6o minut.Gdy udka będą miękkie,zdjąć folię aluminiową zwiększyć temperaturę do 200 stopni i podpiec do momentu,aż płatki dobrze się zrumienią.Udka z kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami oraz surówką.
Drób - KURCZAK PO HAWAJSKU.JPG
Kurczak po hawajsku SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 4 pla ...
Kurczak po hawajsku SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 4 plastry żółtego sera (np.gouda) 4 plasterki szynki 2 plastry ananasa z puszki strąk czerwonej papryki przyprawa do gyrosa ostra mielona papryka sól pieprz mleko RYŻ: 2 torebki ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 strąka czerwonej papryki kurkuma SURÓWKA: 2 marchewki winne jabłko sok z cytryny PRZYGOTOWANIE 1.Filety z piersi kurczaka opłucz,osusz,delikatnie rozbij.Każdy oprósz z obu stron solą,pieprzem,papryką oraz przyprawą do gyrosa. 2.Plastry ananasa pokrój na cząstki.Paprykę oczyść z nasion,pokrój na kawałki. 3.Na każdym filecie połóż plaster żółtego sera,szynki,kawałki papryki oraz ananasa,zepnij wykałaczką. 4.Filety panieruj w mleku,mące i bułce tartej.Olej rozgrzej na patelni,włóż kotlety,usmaż z obu stron na złoto. 5.Ryż:zagotuj rondel wody ze szczyptą soli i kurkumy.Wsyp ryż,ugotuj do miękkości.Kukurydzę osącz,paprykę pokrój na kawałki.Dodaj do ryżu,podgotuj.Przypraw. 6.Surówka:marchewki i jabłko utrzyj,skrop sokiem z cytryny.Podaj z kurczakiem i ryżem.
Drób - CZARNA ŚLIWA.jpg
Czarna śliwa SKŁADNIKI: filet z kurczaka 1/2 kg.dowolnyc ...
Czarna śliwa SKŁADNIKI: filet z kurczaka 1/2 kg.dowolnych grzybów olej duża cebula 150 g.żółtego sera 2 duże jabłka 2 buraki majonez kilka suszonych śliwek orzechy ziemne PRZYGOTOWANIE 1.Mięso gotujemy i kroimy w drobną kostkę.Grzyby gotujemy,kroimy w plasterki,smażymy na patelni z drobno posiekaną cebulą. 2.Ser ścieramy na tarce.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Buraki gotujemy,obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 3.Składniki układamy warstwami,każdą warstwę smarujemy majonezem:mięso-grzyby z cebulą-ser-jabłka-buraki.Dekorujemy pokrojonymi w paski śliwkami i orzechami.
Drób - kurczak ze szpinakiem i serem.JPG
Kurczak ze szpinakiem i serem Składniki: 4 piersi ...
Kurczak ze szpinakiem i serem Składniki: 4 piersi kurczaka 40 dag świeżego lub 20 dag mrożonego szpinaku 20 dag białego sera jajko sól pieprz główka czosnku olej Przygotowanie: 1.Świeży szpinak opłucz,osącz z wody.2 ząbki czosnku obierz,posiekaj.2 łyżki oleju rozgrzej na patelni,podsmaż posiekany czosnek.Dodaj szpinak,duś do miękkości.Schłodzić.Mrożony szpinak najpierw rozmroź i tak długo duś z czosnkiem,aż odparuje nadmiar wody.Schłodź.Do szpinaku wbij jajko,dodaj pokruszony biały ser.Wymieszaj,przypraw do smaku solą i pieprzem. 2.Filety z piersi kurczaka umyj,osusz,natnij wzdłuż z boku,tworząc kieszonkę.Napełnij farszem,otwór zepnij wykałaczkami.Każdy filet połóż oddzielnie na kawałku natłuszczonej foli aluminiowej.Dodaj po 2 nieobrane ząbki czosnku,ściśle zwiń w pakieciki. 2.Pakieciki ułóż na blasze ( miejscem łączenia foli do dołu).Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni,piecz 25 minut.Kurczaka podawaj np.z marchewką z groszkiem i gotowanymi ziemniakami,posypanymi koperkiem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności