Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

kacze udka w jabłkach.jpeg

magda.p38 / przepisy kulinarne, kulinaria / Drób / kacze udka w jabłkach.jpeg
Drób - kacze udka w jabłkach.jpeg
Download: kacze udka w jabłkach.jpeg

26 KB

(508px x 396px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kacze udka w jabłkach


Lista składników:

6 kaczych udek
6 jabłek
3 cebule
3 łyżki smalcu
1 kg.ziemniaków
sól
vegeta
pieprz
'granulowany czosnek

Sposób przygotowania:

1.Udka myjemy i osuszamy.Nacieramy vegetą,pieprzem i czosnkiem.Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
2.Jabłka myjemy,obieramy i kroimy w ćwiartki.
Gniazda nasienne usuwamy.Cebule obieramy i kroimy w plastry.
3.Brytfannę smarujemy smalcem.Wkładamy udka i przykrywamy jabłkami i cebulą.Pieczemy pod przykryciem około 80 minut w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem).Następnie udka wyjmujemy i przekładamy na cebulę i jabłka.Pieczemy jeszcze około 50 minut,aby skórka się zrumieniła.
4.Ziemniaki obieramy i myjemy.Gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy.Dodajemy pieczone jabłka i cebulę.Robimy piure.Podajemy z udkami.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Drób - roladki z boczkiem i śliwką.jpeg
Roladki z boczkiem i śliwką Składniki ilość porcji: ...
Roladki z boczkiem i śliwką Składniki ilość porcji: 2 * 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka * 6 suszonych śliwek * 2 plastry boczku * 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka * 1 łyżeczka pieprzu * 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia * 3 łyżki mąki do panierowania * 3 łyżki bułki tartej do panierowania * 1 jajko Metoda przygotowania Przygotowanie: 40 min | Gotowanie: 20 min 1. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Delikatnie rozbić i oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka. 2. Wzdłuż filetów ułożyć po plastrze boczku i 3 śliwki. Następnie zwinąć ciasno w roladki. 3. Roladki dokładnie obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Drób - Brukselka z kurczakiem.jpg
Brukselka z kurczakiem Składniki przepisu * 4 ...
Brukselka z kurczakiem Składniki przepisu * 4 piersi z kurczaka * pieprz do smaku * sól do smaku * sok z cytryny * 3 ząbki czosnku * 1 opakowanie mrożonej brukselki * Sposób przygotowania dania 1.Ugotować brukselki w osolonej,wrzącej wodzie.Piersi z kurczaka rozbić,doprawić i skropić z sokiem z cytryny.Drobno posiekany czosnek wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić,a następnie usmażyć na tym piersi z kurczaka. 2.Pod koniec smażenia dodać brukselkę i jeszcze raz poddusić potrawę.Podawać z dodatkiem ziemniaków,ryżu makaronu lub z ciemnym pieczywem.Powstały sos można zagęścić śmietaną.
Drób - pulpety w sosie koperkowym.jpeg
Pulpety w sosie koperkowym Składniki * 50 da ...
Pulpety w sosie koperkowym Składniki * 50 dag mielonego mięsa z indyka * 2 marchewki * pietruszka * 1/4 selera * jajko * czerstwa bułka * duży pęczek koperku * 3 - 4 łyżki otrąb pszennych lub owsianych * sól * pieprz * vegeta * kostka rosołowa * łyżka śmietany 18 Przygotowanie 1. Warzywa oczyszczamy i gotujemy w małej ilości wody. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę moczymy w wodzie. Odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. 2. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę, łyżkę koperku i warzywa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. Z masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w otrębach. 3. Pulpety wkładamy do wrzątku i gotujemy około 35 minut. Wyjmujemy. 4. Do wywaru wykruszamy kostkę i wsypujemy pozostały koperek. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Wkładamy pulpety, gotujemy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Drób - złocisty kurczak duszony z pieczarkami.jpeg
Złocisty kurczak duszony z pieczarkami Składniki ...
Złocisty kurczak duszony z pieczarkami Składniki * duży kurczak * 20 dag niezbyt chudego boczku * 20 dag masła * 5 łyżek bulionu drobiowego * sól * 3 liście laurowe * kilka gałązek szałwii * 20 dag małych pieczarek Opis przygotowania 1.Kurczaka myjemy,osuszamy i nacieramy solą.Do środka wkładamy szałwię i liście laurowe.Boczek kroimy w cienkie plastry.Owijamy kurczaka i obwiązujemy nicią lub spinamy szpilkami do szaszłyków. 2.W brytfance rozgrzewamy połowę masła i wkładamy kurczaka.Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. 3.Pieczarki oczyszczamy.Większe kroimy na pół.Podsmażamy na 3 łyżkach masła.Przekładamy do brytfanny.pieczemy jeszcze 30 minut,podlewając kurczaka bulionem i roztopioną resztą masła. 4.Kurczaka wyjmujemy,usuwamy nici i kroimy w kawałki.Wykładamy na talerze z pieczarkami.Sos z pieczenia podajemy osobno.
Drób - kurczak ze szpinakiem i serem.JPG
Kurczak ze szpinakiem i serem Składniki: 4 piersi ...
Kurczak ze szpinakiem i serem Składniki: 4 piersi kurczaka 40 dag świeżego lub 20 dag mrożonego szpinaku 20 dag białego sera jajko sól pieprz główka czosnku olej Przygotowanie: 1.Świeży szpinak opłucz,osącz z wody.2 ząbki czosnku obierz,posiekaj.2 łyżki oleju rozgrzej na patelni,podsmaż posiekany czosnek.Dodaj szpinak,duś do miękkości.Schłodzić.Mrożony szpinak najpierw rozmroź i tak długo duś z czosnkiem,aż odparuje nadmiar wody.Schłodź.Do szpinaku wbij jajko,dodaj pokruszony biały ser.Wymieszaj,przypraw do smaku solą i pieprzem. 2.Filety z piersi kurczaka umyj,osusz,natnij wzdłuż z boku,tworząc kieszonkę.Napełnij farszem,otwór zepnij wykałaczkami.Każdy filet połóż oddzielnie na kawałku natłuszczonej foli aluminiowej.Dodaj po 2 nieobrane ząbki czosnku,ściśle zwiń w pakieciki. 2.Pakieciki ułóż na blasze ( miejscem łączenia foli do dołu).Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni,piecz 25 minut.Kurczaka podawaj np.z marchewką z groszkiem i gotowanymi ziemniakami,posypanymi koperkiem.
Drób - udka z kurczaka.jpg
Udka z kurczaka Składniki: * ząbek czosnku ...
Udka z kurczaka Składniki: * ząbek czosnku * cebula * czerwona papryka * żółta papryka * 2 udka z kurczaka * 20 dag.ryżu * 2 łyżki oliwy * 2 łyżki soku z cytryny * sól * pieprz * 10 dag.mrożonego groszku * 1 l.rosołu * curry Przygotowanie: 1.Cebulę i czosnek posiekaj.Papryki i dymkę pokrój na kawałki.Na mocno rozgrzany olej włóż mięso.Smaż kilka minut na średnim ogniu ze wszystkich stron.Przypraw solą i pieprzem,przełóż na talerz. 2.Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę.Wrzuć czosnek,kawałki papryki i dymkę,smaż kilka minut na małym ogniu.Dodaj ryż i curry,wymieszaj.Podlej rosołem i zagotuj.Na wierzchu umieść udka z kurczaka.Gotuj 25 minut na małym ogniu,dorzuć groszek.Podgrzewaj jeszcze 10 minut. 3.Udka wyjmij i włóż do garnka z przykrywką,żeby nie ostygły.Ryż przypraw do smaku solą ,świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. 4.Ryż z warzywami i udka przełóż na talerz.Udekoruj natką pietruszki.
Drób - roladki z indyka.jpg
Roladki z indyka Składniki: * 2 sznycle z indyka ...
Roladki z indyka Składniki: * 2 sznycle z indyka * pęczek natki * 4 plasterki boczku * 4 plasterki sera * 2 łyżki oleju * 150 ml.rosołu * 20 dag.makaronu * 2 pomidory * 50 ml.wody * 15 dag.kwaśnej śmietany * 1 łyżka zasmażki błyskawicznej * sól * pieprz Przygotowanie: 1.Mięso umyć,ewentualnie lekko rozbić tłuczkiem i natrzyj solą oraz pieprzem.Na każdym sznyclu umieść plasterki boczku i sera.Dodaj kilka listków natki.Uformuj roladki i zepnij je wykałaczkami. 2.Mocno rozgrzej łyżkę oleju.Smaż na nim roladki przez 10 minut ze wszystkich stron.Następnie podlej rosołem i wodą.Duś jeszcze 10 minut. 3.Makaron ugotuj i osącz na sitku.Pomidory oczyść,umyj,podziel na ćwiartki i usuń skórki z pestkami.Miąższ pokrój w kostkę. 4.Pozostały olej rozgrzej.Podsmaż na nim pomidory.Dodaj makaron,przemieszaj. 5.Roladki zdejmij z patelni.Do sosu z duszenia wsyp zasmażkę i zagotuj.Połącz ze śmietaną.Dopraw do smaku. 6.Roladki i makaron przełóż na talerz.Polej sosem.Udekoruj resztą natki.
Drób - sakiewki z kurczaka i pieczarkami.JPG
Sakiewki z kurczakiem i pieczarkami Składniki: pac ...
Sakiewki z kurczakiem i pieczarkami Składniki: paczka francuskiego ciasta 1/2 piersi z kurczaka 3 pieczarki 2 ząbki czosnku ser pleśniowy jajo sól pieprz rozmaryn foremki papierowe papilotki Przygotowanie 1.Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na 6 części.Każdym kawałkiem wyłóż papilotkę i włóż do formy. 2.Pierś z kurczaka pokrój i podsmaż na patelni,dopraw solą,pieprzem i rozmarynem.Pieczarki pokrój i podsmaż ( na osobnej patelni).Dopraw solą i pieprzem.Pod koniec wrzucić posiekany czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. 3.Ciasto posmaruj jajkiem,wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. 4.Upieczone sakiewki napełnij piersią z kurczaka,pieczarkami z czosnkiem i pokruszonym serem pleśniowym.
Drób - kurczak w warzywach.jpeg
Kurczak w warzywach Składniki: * 3/4 kurczaka ...
Kurczak w warzywach Składniki: * 3/4 kurczaka * marchewka * cebula * 1/2 puszka groszku zielonego * olej do smażenia * sól * pieprz * natka pietruszki * 1 i 1/2 szklani ryżu Przygotowanie: 1.Kurczaka umyć,odfiletować ostrym nożem. 2.Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. 3.Zrobić z mięsa płaskie sznycle. 4.Rozbić je tłuczkiem i pokroić na wąskie paski. 5.Posolić ,popieprzyć. 6.Pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. 7.Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. 8.Zeszklić na oleju. 9.Wyjąć z patelni,dolać oleju i na gorącym smażyć kawałki kurczaka,rumieniąc je ze wszystkich stron. 10.Marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. 11.Do usmażonego mięsa dodać cebulę,marchewkę,połowę osączonego groszku,podlać kilkoma łyżkami wody. 12.Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut,od czasu do czasu mieszając. 13.Trzeba pamiętać o uzupełnieniu wody,żeby potrawa nie przypaliła się. 14.Gotowe danie doprawić do smaku solą i pieprzem. 15.W osolonej wodzie ugotować ryż na sypko. 16.Gorący wkładać na talerze,podawać z kurczakiem i warzywami.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności