Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Potrawka dyniowa z kurczakiem(1).jpeg

magda.p38 / przepisy kulinarne, kulinaria / Drób / Potrawka dyniowa z kurczakiem(1).jpeg
Drób - Potrawka dyniowa z kurczakiem1.jpeg
Download: Potrawka dyniowa z kurczakiem(1).jpeg

31 KB

(550px x 366px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Potrawka dyniowa z kurczakiem


Składniki:
1/2 kg.piersi kurczaka
30 dag.ryżu
słoik marynowanej dyni
2 pory
szklanka bulionu drobiowego
150 ml.kwaśnej śmietany
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
olej
1-2 łyżeczki curry
vegeta
sól
pieprz


Przygotowanie
1.Ryż wsyp do osolonego wrzątku,gotuj około 20 minut.Kurczaka umyj,osusz,pokrój w paski.Oprósz solą i pieprzem.Pory oczyść,pokrój w krążki.Dynię osącz z marynaty.
2.Olej rozgrzej w rondlu,podsmaż mięso.Zdejmij.Na ten sam tłuszcz wrzuć pory,podsmaż.Oprósz curry,zalej bulionem,podduś.Dodaj dynię,wymieszaj.Śmietanę połącz z mąką ziemniaczaną,dodaj do porów,dokładnie wymieszaj,oprósz solą i pieprzem.Dodaj kurczaka,wymieszaj,przypraw do smaku vegetą.Potrawkę podawaj z ryżem ( możesz nią napełnić wydrążoną dynię.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Drób - złocisty kurczak duszony z pieczarkami.jpeg
Złocisty kurczak duszony z pieczarkami Składniki ...
Złocisty kurczak duszony z pieczarkami Składniki * duży kurczak * 20 dag niezbyt chudego boczku * 20 dag masła * 5 łyżek bulionu drobiowego * sól * 3 liście laurowe * kilka gałązek szałwii * 20 dag małych pieczarek Opis przygotowania 1.Kurczaka myjemy,osuszamy i nacieramy solą.Do środka wkładamy szałwię i liście laurowe.Boczek kroimy w cienkie plastry.Owijamy kurczaka i obwiązujemy nicią lub spinamy szpilkami do szaszłyków. 2.W brytfance rozgrzewamy połowę masła i wkładamy kurczaka.Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. 3.Pieczarki oczyszczamy.Większe kroimy na pół.Podsmażamy na 3 łyżkach masła.Przekładamy do brytfanny.pieczemy jeszcze 30 minut,podlewając kurczaka bulionem i roztopioną resztą masła. 4.Kurczaka wyjmujemy,usuwamy nici i kroimy w kawałki.Wykładamy na talerze z pieczarkami.Sos z pieczenia podajemy osobno.
Drób - gulasz drobiowy w sosie słodko kwaśnym.jpeg
Gulasz drobiowy w sosie słodko kwaśnym Składniki: ...
Gulasz drobiowy w sosie słodko kwaśnym Składniki: * 40 dag.makaronu * sól * pieprz * 2 strąki żółtej papryki * 6 ogórków konserwowych * cebula * 60 dag.piersi z indyka * torebka fixu do duszonego mięsa * 4 łyżki octu ziołowego * 2 łyżeczki cukru * pęczek natki pietruszki Przygotowanie: 1.Makaron gotuj 15 minut w osolonej wodzie.Ogórki pokrój w plasterki.Papryki oczyść ,pokrój w paski. 2.Mięso umyj,osusz,pokrój w kostkę.Olej rozgrzej,podsmaż na nim mięso,przełóż ma talerz.Na ten sam tłuszcz wrzuć paprykę,ogórki i pokrojoną w piórka cebulę.Duś 3 minuty na małym ogniu.Podlej 2 szklankami wody,zagotuj.Wymieszaj z frxem. 3.Do warzyw przełóż mięso,gotuj 2 minuty na małym ogniu.Przypraw octem,cukrem,solą i pieprzem.Natkę pietruszki opłucz,osusz i posiekaj. 4.Makaron odcedź,osącz,przemieszaj z natką pietruszki.Podawaj z gulaszem od razu po przyrządzeniu.
Drób - Potrawka dyniowa z kurczakiem1.jpeg
Potrawka dyniowa z kurczakiem Składniki: 1/2 kg.piersi ...
Potrawka dyniowa z kurczakiem Składniki: 1/2 kg.piersi kurczaka 30 dag.ryżu słoik marynowanej dyni 2 pory szklanka bulionu drobiowego 150 ml.kwaśnej śmietany 2 łyżeczki maki ziemniaczanej olej 1-2 łyżeczki curry vegeta sól pieprz Przygotowanie 1.Ryż wsyp do osolonego wrzątku,gotuj około 20 minut.Kurczaka umyj,osusz,pokrój w paski.Oprósz solą i pieprzem.Pory oczyść,pokrój w krążki.Dynię osącz z marynaty. 2.Olej rozgrzej w rondlu,podsmaż mięso.Zdejmij.Na ten sam tłuszcz wrzuć pory,podsmaż.Oprósz curry,zalej bulionem,podduś.Dodaj dynię,wymieszaj.Śmietanę połącz z mąką ziemniaczaną,dodaj do porów,dokładnie wymieszaj,oprósz solą i pieprzem.Dodaj kurczaka,wymieszaj,przypraw do smaku vegetą.Potrawkę podawaj z ryżem ( możesz nią napełnić wydrążoną dynię.
Drób - kurczak na ryżu.jpeg
Kurczak na ryżu Składniki: pierś kurczaka strąk czerwo ...
Kurczak na ryżu Składniki: pierś kurczaka strąk czerwonej papryki strąk zielonej papryki strąk żółtej papryki 20 dag.ryżu 2 i 1/2 szklanki bulionu olej cebula 150 ml.śmietany 30 % kurkuma sól pieprz ziarenka smaku pęczek natki Przygotowanie 1.Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.Natkę posiekaj.Kurczaka pokrój w kostkę,obtocz w połowie natki i ziarenkach smaku.Wstaw do lodówki na 1 godzinę.Papryki pokrój w kostkę.Cebule posiekaj. 2.Olej rozgrzej na patelni,podsmaż kurczaka i warzywa.Zalej bulionem,przypraw,podduś.Dodaj śmietanę,połącz.Podawaj z ryżem. Opis: Często robię to danie bo jest pyszne i dodaje dużo energii. Ilość porcji 4. Czas przygotowania 45 minut + oczekiwanie. 1 porcja zawiera 400 kalorii.
Drób - pieczeń z indyka w szpinaku.jpeg
Pieczeń z indyka w szpinaku Składniki: 1i 1/2 kg.piersi ...
Pieczeń z indyka w szpinaku Składniki: 1i 1/2 kg.piersi z indyka 50 dag.świeżych lub mrożonych liści szpinaku 2 łyżki oliwy 20 dag.sera typu feta 2 cebule 2 ząbki czosnku papryczka chili jajko 2 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki bułki tartej gałka muszkatołowa świeżo zmielony czarny pieprz oliwa sól Przygotowanie 1.Szpinak oczyść i opłucz.Cebulę umyj,obierz i przeciśnij przez praskę.Na dużą patelnię wlej oliwę,wrzuć cebulę i czosnek,smaż kilka chwil,mieszając.Dodaj pokrojoną papryczkę chili bez pestek,smaż jeszcze kilka chwil.Gdy cebula lekko się podsmaży,wrzuć liście szpinaku,posyp je solą,pieprzem.Smaż jeszcze 2 minuty.Zdejmij z ognia,przerzuć na durszlak.Gdy przestygnie,odciśnij go,połóż na desce i drobno posiekaj. 2.Przygotuj farsz.Jeśli ser feta jest w zalewie,osącz go i pokrój w kostkę.Do miski włóż szpinak z warzywami,2 łyżki bułki tartej,jajko,parmezan i fetę.Wymieszaj.Dopraw solą,pieprzem i gałką muszkatołową. 3.Pierś indyka dokładnie opłucz i osusz.Nożem wytnij w mięsie kieszeń.Tak przygotowane mięso natrzyj silą i pieprzem.Połowę farszu odłóż,resztą nadziej mięso.Kieszeń zepnij wykałaczkami.Tak przygotowaną pierś ułóż w brytfannie,polej 3 łyżkami oliwy i piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.Polewaj co jakiś czas wytwarzającym się sosem.Do odłożonej części farszu dodaj 1 łyżkę bułki tartej,wymieszaj,lekko rozgniatając widelcem fetę.Pieczeń wyjmij i obłóż farszem.Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut.Podawaj na ciepło lub zimno. Opis: Czas przygotowania 100 minut. Jedna porcja posiada 430 kalorii. Składniki na 8 porcji.
Drób - drobiowe kotlety z porem.jpeg
DROBIOWE KOTLETY Z POREM Składniki: podwójny filet z kur ...
DROBIOWE KOTLETY Z POREM Składniki: podwójny filet z kurczaka mały por 2-3 ząbki czosnku łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 dag.żółtego sera 3 jajka 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa sól pieprz olej do smażenia kilka liści szpinaku do dekoracji Przygotowanie 1.Filety myjemy,osuszamy i kroimy w kostkę.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.Szpinak myjemy,osuszamy. 2.Pora oczyszczamy i myjemy.Kroimy w krążki.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Podsmażamy na rozgrzanym oleju.Wsypujemy pora.Doprawiamy i dusimy do miękkości..Studzimy. 3.Jajka rozkłócamy.Wsypujemy przyprawę do gyrosa i obie mąki.Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.Następnie dodajemy mięso,pora z czosnkiem oraz żółty ser.Mieszamy. 4.Na rozgrzany olej łyżką kładziemy porcję masy i rumienimy z obu stron.Dekorujemy szpinakiem.Podajemy z ziemniakami,ryżem lub kaszą. Opis: Przepis dostałam od znajomej . Rada: Do kotletów warto dodać 20 dag.pokrojonych w plasterki duszonych pieczarek.Kotlety będą miały bardziej wyrazisty smak,jeśli doprawimy je ostrą papryką mieloną lub dodamy trochę drobno posiekanej papryki chili.
Drób - złociste kotlety.jpeg
ZŁOCISTE KOTLETY Lista składników: 2 filety z pier ...
ZŁOCISTE KOTLETY Lista składników: 2 filety z piersi kurczaka duża cebula 2 łyżki mąki (najlepiej tortowej) 3-5 łyżki majonezu majeranek sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Filety z piersi kurczaka umyj,osusz,pokrój w drobną kostkę.Cebulę obierz,posiekaj.Mięso wymieszaj z cebulą,przesianą mąką i majonezem,oprósz majerankiem,delikatnie przypraw do smaku solą i pieprzem.Masę wstaw do lodówki na 30 minut. 2. Dużą ilość oleju rozgrzej na patelni.Wkładaj porcję masy ( po 2 łyżki stołowe),usmaż z obu stron na złoto (delikatnie przewracaj na drugą stronę).Kotlety osącz z tłuszczu.
Drób - udka na ryżu.jpeg
UDKA NA RYŻU SKŁADNIKI: 1 kg.pałek lub udzików kurczak ...
UDKA NA RYŻU SKŁADNIKI: 1 kg.pałek lub udzików kurczaka 2 szklanki suchego ryżu 3 cebule czerwona papryka olej ZALEWA: 1/2 kostki masła 2 łyżeczki cukru łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki keczupu 2 ząbki czosnku vegeta PRZYGOTOWANIE 1.Pałki lub udziki umyj,osusz,posyp vegetą.Włóż do miski,wstaw na noc do lodówki. 2.Cebule obierz,pokrój w nieduże piórka.Paprykę umyj,osusz,oczyść z pestek,pokrój w kostkę.Ryż wymieszaj z cebulą i papryką.Dużą blachę lekko podlej olejem,wsyp ryż z dodatkami.Ułóż kawałki kurczaka. 3.Zalewa:czosnek obierz,przeciśnij przez praskę.Do rondla wlej 5 szklanek wody.Dodaj masło,cukier,ostra paprykę,keczup,czosnek i 2 łyżki vegety,wymieszaj,całość zagotuj.Gorącą zalewą polej kurczaka z ryżem.Włóż do nagrzanego piekarnika,piecz godzinę w temperaturze 200 stopni.
Drób - pierś z kurczaka z porzeczkami.JPG
SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 100 ...
SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 100 g.czerwonych porzeczek mrożonych lub ze słoika 100 g.białych porzeczek mrożonych lub ze słoika 1 papryczka chili 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz PRZYGOTOWANIE 1.Czerwone i białe porzeczki opłukać i zostawić do ocieknięcia.Czerwoną cebulę obrać i drobno posiekać.Papryczkę chili umyć i pokroić w niewielką kostkę. 2.Białe i czerwone porzeczki połączyć z cebulą i papryczką chili.Całość rozgnieść dokładnie widelcem.Podsmażyć chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek. 3.Oczyszczone piersi z kurczaka oprószyć solą i pieprzem.Mięso naciąć wzdłuż tak,by utworzyć kieszeń.Wypełnić ją przygotowanym wcześniej farszem.Spiąć wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków. 4.Mięso włożyć do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Piec 30-35 minut.Potrawa może być podawana jako przystawka bądź z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i surówką jako danie główne.
Drób - KURCZAK PO HAWAJSKU.JPG
Kurczak po hawajsku SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 4 pla ...
Kurczak po hawajsku SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 4 plastry żółtego sera (np.gouda) 4 plasterki szynki 2 plastry ananasa z puszki strąk czerwonej papryki przyprawa do gyrosa ostra mielona papryka sól pieprz mleko RYŻ: 2 torebki ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 strąka czerwonej papryki kurkuma SURÓWKA: 2 marchewki winne jabłko sok z cytryny PRZYGOTOWANIE 1.Filety z piersi kurczaka opłucz,osusz,delikatnie rozbij.Każdy oprósz z obu stron solą,pieprzem,papryką oraz przyprawą do gyrosa. 2.Plastry ananasa pokrój na cząstki.Paprykę oczyść z nasion,pokrój na kawałki. 3.Na każdym filecie połóż plaster żółtego sera,szynki,kawałki papryki oraz ananasa,zepnij wykałaczką. 4.Filety panieruj w mleku,mące i bułce tartej.Olej rozgrzej na patelni,włóż kotlety,usmaż z obu stron na złoto. 5.Ryż:zagotuj rondel wody ze szczyptą soli i kurkumy.Wsyp ryż,ugotuj do miękkości.Kukurydzę osącz,paprykę pokrój na kawałki.Dodaj do ryżu,podgotuj.Przypraw. 6.Surówka:marchewki i jabłko utrzyj,skrop sokiem z cytryny.Podaj z kurczakiem i ryżem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności