Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

żołądki w curry.jpg

magda.p38 / przepisy kulinarne, kulinaria / Drób / żołądki w curry.jpg
Drób - żołądki w curry.jpg
Download: żołądki w curry.jpg

97 KB

(1300px x 976px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Żołądki w curry

Potrzebne składniki:

* 1 kg żołądków drobiowych
* 4 duże cebule
* opakowanie curry (około 25 g )
* łyżka soli
* 5 liści laurowych
* 5 ziaren ziela angielskiego
* łyżeczka pieprzu
* 4 łyżki słodkiej papryki
* 1,5 łyżki ostrej mielonej papryki
* olej do smażenia

Opis przygotowania:

1.Żołądki oczyszczamy z błon,myjemy i osuszamy.Zalewamy 2,5 l wody.Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie.Gotujemy na małym ogniu około 2,5 godziny.Wyjmujemy ( wywar zachowujemy),studzimy i kroimy na ćwiartki.
2.Cebulę obieramy,kroimy w dużą kostkę i szklimy na oleju.Wkładamy żołądki i wlewamy 1 litr wywaru.Dusimy około 10 minut.
3.Wsypujemy curry,sól,pieprz,słodką i ostrą paprykę.Mieszamy i dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Drób - pieczeń z indyka w szpinaku.jpeg
Pieczeń z indyka w szpinaku Składniki: 1i 1/2 kg.piersi ...
Pieczeń z indyka w szpinaku Składniki: 1i 1/2 kg.piersi z indyka 50 dag.świeżych lub mrożonych liści szpinaku 2 łyżki oliwy 20 dag.sera typu feta 2 cebule 2 ząbki czosnku papryczka chili jajko 2 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki bułki tartej gałka muszkatołowa świeżo zmielony czarny pieprz oliwa sól Przygotowanie 1.Szpinak oczyść i opłucz.Cebulę umyj,obierz i przeciśnij przez praskę.Na dużą patelnię wlej oliwę,wrzuć cebulę i czosnek,smaż kilka chwil,mieszając.Dodaj pokrojoną papryczkę chili bez pestek,smaż jeszcze kilka chwil.Gdy cebula lekko się podsmaży,wrzuć liście szpinaku,posyp je solą,pieprzem.Smaż jeszcze 2 minuty.Zdejmij z ognia,przerzuć na durszlak.Gdy przestygnie,odciśnij go,połóż na desce i drobno posiekaj. 2.Przygotuj farsz.Jeśli ser feta jest w zalewie,osącz go i pokrój w kostkę.Do miski włóż szpinak z warzywami,2 łyżki bułki tartej,jajko,parmezan i fetę.Wymieszaj.Dopraw solą,pieprzem i gałką muszkatołową. 3.Pierś indyka dokładnie opłucz i osusz.Nożem wytnij w mięsie kieszeń.Tak przygotowane mięso natrzyj silą i pieprzem.Połowę farszu odłóż,resztą nadziej mięso.Kieszeń zepnij wykałaczkami.Tak przygotowaną pierś ułóż w brytfannie,polej 3 łyżkami oliwy i piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.Polewaj co jakiś czas wytwarzającym się sosem.Do odłożonej części farszu dodaj 1 łyżkę bułki tartej,wymieszaj,lekko rozgniatając widelcem fetę.Pieczeń wyjmij i obłóż farszem.Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut.Podawaj na ciepło lub zimno. Opis: Czas przygotowania 100 minut. Jedna porcja posiada 430 kalorii. Składniki na 8 porcji.
Drób - pierś z kurczaka z porzeczkami.JPG
SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 100 ...
SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 100 g.czerwonych porzeczek mrożonych lub ze słoika 100 g.białych porzeczek mrożonych lub ze słoika 1 papryczka chili 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz PRZYGOTOWANIE 1.Czerwone i białe porzeczki opłukać i zostawić do ocieknięcia.Czerwoną cebulę obrać i drobno posiekać.Papryczkę chili umyć i pokroić w niewielką kostkę. 2.Białe i czerwone porzeczki połączyć z cebulą i papryczką chili.Całość rozgnieść dokładnie widelcem.Podsmażyć chwilę na rozgrzanej oliwie z oliwek. 3.Oczyszczone piersi z kurczaka oprószyć solą i pieprzem.Mięso naciąć wzdłuż tak,by utworzyć kieszeń.Wypełnić ją przygotowanym wcześniej farszem.Spiąć wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków. 4.Mięso włożyć do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Piec 30-35 minut.Potrawa może być podawana jako przystawka bądź z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i surówką jako danie główne.
Drób - KURCZAK PO HAWAJSKU.JPG
Kurczak po hawajsku SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 4 pla ...
Kurczak po hawajsku SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka 4 plastry żółtego sera (np.gouda) 4 plasterki szynki 2 plastry ananasa z puszki strąk czerwonej papryki przyprawa do gyrosa ostra mielona papryka sól pieprz mleko RYŻ: 2 torebki ryżu 1/2 puszki kukurydzy 1/2 strąka czerwonej papryki kurkuma SURÓWKA: 2 marchewki winne jabłko sok z cytryny PRZYGOTOWANIE 1.Filety z piersi kurczaka opłucz,osusz,delikatnie rozbij.Każdy oprósz z obu stron solą,pieprzem,papryką oraz przyprawą do gyrosa. 2.Plastry ananasa pokrój na cząstki.Paprykę oczyść z nasion,pokrój na kawałki. 3.Na każdym filecie połóż plaster żółtego sera,szynki,kawałki papryki oraz ananasa,zepnij wykałaczką. 4.Filety panieruj w mleku,mące i bułce tartej.Olej rozgrzej na patelni,włóż kotlety,usmaż z obu stron na złoto. 5.Ryż:zagotuj rondel wody ze szczyptą soli i kurkumy.Wsyp ryż,ugotuj do miękkości.Kukurydzę osącz,paprykę pokrój na kawałki.Dodaj do ryżu,podgotuj.Przypraw. 6.Surówka:marchewki i jabłko utrzyj,skrop sokiem z cytryny.Podaj z kurczakiem i ryżem.
Drób - CZARNA ŚLIWA.jpg
Czarna śliwa SKŁADNIKI: filet z kurczaka 1/2 kg.dowolnyc ...
Czarna śliwa SKŁADNIKI: filet z kurczaka 1/2 kg.dowolnych grzybów olej duża cebula 150 g.żółtego sera 2 duże jabłka 2 buraki majonez kilka suszonych śliwek orzechy ziemne PRZYGOTOWANIE 1.Mięso gotujemy i kroimy w drobną kostkę.Grzyby gotujemy,kroimy w plasterki,smażymy na patelni z drobno posiekaną cebulą. 2.Ser ścieramy na tarce.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Buraki gotujemy,obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 3.Składniki układamy warstwami,każdą warstwę smarujemy majonezem:mięso-grzyby z cebulą-ser-jabłka-buraki.Dekorujemy pokrojonymi w paski śliwkami i orzechami.
Drób - kacze udka w jabłkach.jpeg
Kacze udka w jabłkach Lista składników: 6 kaczyc ...
Kacze udka w jabłkach Lista składników: 6 kaczych udek 6 jabłek 3 cebule 3 łyżki smalcu 1 kg.ziemniaków sól vegeta pieprz 'granulowany czosnek Sposób przygotowania: 1.Udka myjemy i osuszamy.Nacieramy vegetą,pieprzem i czosnkiem.Wkładamy do lodówki na kilka godzin. 2.Jabłka myjemy,obieramy i kroimy w ćwiartki. Gniazda nasienne usuwamy.Cebule obieramy i kroimy w plastry. 3.Brytfannę smarujemy smalcem.Wkładamy udka i przykrywamy jabłkami i cebulą.Pieczemy pod przykryciem około 80 minut w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem).Następnie udka wyjmujemy i przekładamy na cebulę i jabłka.Pieczemy jeszcze około 50 minut,aby skórka się zrumieniła. 4.Ziemniaki obieramy i myjemy.Gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy.Dodajemy pieczone jabłka i cebulę.Robimy piure.Podajemy z udkami.
Drób - Potrawka dyniowa z kurczakiem1.jpeg
Potrawka dyniowa z kurczakiem Składniki: 1/2 kg.piersi ...
Potrawka dyniowa z kurczakiem Składniki: 1/2 kg.piersi kurczaka 30 dag.ryżu słoik marynowanej dyni 2 pory szklanka bulionu drobiowego 150 ml.kwaśnej śmietany 2 łyżeczki maki ziemniaczanej olej 1-2 łyżeczki curry vegeta sól pieprz Przygotowanie 1.Ryż wsyp do osolonego wrzątku,gotuj około 20 minut.Kurczaka umyj,osusz,pokrój w paski.Oprósz solą i pieprzem.Pory oczyść,pokrój w krążki.Dynię osącz z marynaty. 2.Olej rozgrzej w rondlu,podsmaż mięso.Zdejmij.Na ten sam tłuszcz wrzuć pory,podsmaż.Oprósz curry,zalej bulionem,podduś.Dodaj dynię,wymieszaj.Śmietanę połącz z mąką ziemniaczaną,dodaj do porów,dokładnie wymieszaj,oprósz solą i pieprzem.Dodaj kurczaka,wymieszaj,przypraw do smaku vegetą.Potrawkę podawaj z ryżem ( możesz nią napełnić wydrążoną dynię.
Drób - kotlety dribiowe z ananasem i żurawiną.jpeg
Drobiowe z ananasem i żurawiną Składniki: pierś kurcza ...
Drobiowe z ananasem i żurawiną Składniki: pierś kurczaka 4 plastry żółtego sera 2 jajka 4 plastry ananasa z puszki bułka tarta żurawina cząber chili sól pieprz olej Przygotowanie 1.Filety z piersi kurczaka opłucz,osusz.Każdy przekrój na dwa cienkie kotlety.Delikatnie rozbij,natrzyj solą i pieprzem.Jajko roztrzep.Kotlety panieruj w jajku,obtocz w bułce tartej.Olej rozgrzej na patelni,usmaż kotlety z obydwu stron.Osącz z tłuszczu. 2.Żurawinę przetrzyj przez sito.Na każdym kotlecie ułóż plasterek ananasa,do otworu włóż żurawinę.W każdym plastrze sera zrób otwór i przykryj nim kotlety tak,by żurawina była widoczna.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.Kotlety przełóż do żaroodpornego naczynia,wstaw do piekarnika,zapiekaj 10-15 minut,aż ser się stopi. Opis: Ilość porcji 4. Czas przygotowania 35 minut. 1 porcja zawiera 290 kalorii. Rada: Do tej potrawy najlepiej wykorzystać ser o łagodnym smaku ( np.ementaler).Będzie dobrze pasował do słodkiego ananasa.
Drób - złociste kotlety.jpeg
ZŁOCISTE KOTLETY Lista składników: 2 filety z pier ...
ZŁOCISTE KOTLETY Lista składników: 2 filety z piersi kurczaka duża cebula 2 łyżki mąki (najlepiej tortowej) 3-5 łyżki majonezu majeranek sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Filety z piersi kurczaka umyj,osusz,pokrój w drobną kostkę.Cebulę obierz,posiekaj.Mięso wymieszaj z cebulą,przesianą mąką i majonezem,oprósz majerankiem,delikatnie przypraw do smaku solą i pieprzem.Masę wstaw do lodówki na 30 minut. 2. Dużą ilość oleju rozgrzej na patelni.Wkładaj porcję masy ( po 2 łyżki stołowe),usmaż z obu stron na złoto (delikatnie przewracaj na drugą stronę).Kotlety osącz z tłuszczu.
Drób - chrupiące udka.JPG
CHRUPIĄCE UDKA SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 5 łyżek m ...
CHRUPIĄCE UDKA SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 5 łyżek majonezu 2 łyżki keczupu 3 garście płatków kukurydzianych pikantna przyprawa do kurczaka sól pieprz oregano bazylia olej PRZYGOTOWANIE 1.Udka z kurczaka umyć,podzielić na pół,natrzeć je solą,pieprzem,oregano,bazylią i odstawić na 2 godziny do lodówki. 2.Blaszkę wysmarować olejem i ułożyć na niej udka z kurczaka.Majonez połączyć z keczupem oraz płatkami kukurydzianymi i powstałym sosem polać mięso.Wierzch posypać pikantną przyprawa do kurczaka. 3.Mięso przykryć folią aluminiową,a następnie wstawić do piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni ok.6o minut.Gdy udka będą miękkie,zdjąć folię aluminiową zwiększyć temperaturę do 200 stopni i podpiec do momentu,aż płatki dobrze się zrumienią.Udka z kurczaka najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami oraz surówką.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności