Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Karpatka z owocami.JPG

lulian50 / Przepisy kulinarne / Karpatka z owocami.JPG
Przepisy kulinarne - Karpatka z owocami.JPG
Download: Karpatka z owocami.JPG

37 KB

(296px x 338px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazekb

Składniki:

225 g drobnego cukru ( 250 ml)

100 g masła lub margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy

Starta skórka z 1 pomarańczy

150 ml mleka zwierzęcego lub sojowego

Ok.200 g mąki pszennej ( 300 ml)

10 g proszku do pieczenia ( 2 łyżeczki)

Ok.6 szt. białek jaj kurzych (200 ml)

Szczypta soli

Tarta bułka lub mielone migdały do wysypania formy

Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy tartą bułką lub zmielonymi migdałami.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy z dodawanym stopniowo cukrem na puszysty krem. Dodajemy świeżo startą skórkę z pomarańczy i bardzo delikatnie, nie przerywając ucierania wlewamy mleko. Kiedy masa będzie jednorodna dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.

Białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy resztę ubitego białka i wylewamy masę do przygotowanej wcześniej formy ( 1, 5l).

Wstawiamy ciasto na drugi poziom w piekarniku i pieczemy około 35 -40 minut. Wbity w ciasto patyczek musi być suchy. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut, by lekko przestygło. Następnie wyjmujemy na kratkę i przykrywamy ściereczką lub ponownie formą, by nie straciło swojej wilgotności. Pozostawiamy tak, do całkowitego wystudzenia.

Ciasto można dodatkowo polukrować i obsypać kand
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności