Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
lilli
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Beata

widziany: 5.10.2024 18:39

  • pliki muzyczne
    616
  • pliki wideo
    255
  • obrazy
    8784
  • dokumenty
    185

10029 plików
86,71 GB

Ukryj opis Rozwiń
  • 11 KB
  • 24 paź 10 22:36
SERNIK BUDYNIOWIEC

Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym.
Ciasto mogloby byc mniej suche.
Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe

Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

z chomika white.and.black.flower

  • 268 KB
  • 22 paź 10 21:19

zachomikowany

  • 400 KB
  • 22 paź 10 21:18

zachomikowany

  • 326 KB
  • 21 paź 10 21:09
58295b2467.jpg

zachomikowany

  • 264 KB
  • 21 paź 10 21:09
86425bcd70.jpg

zachomikowany

  • 292 KB
  • 21 paź 10 21:09
d00029a417.jpg

zachomikowany

  • 299 KB
  • 21 paź 10 21:08
04456f4851.jpg

zachomikowany

  • 405 KB
  • 21 paź 10 21:08
obrazek

zachomikowany

  • 404 KB
  • 21 paź 10 21:07
obrazek

zachomikowany

  • 404 KB
  • 21 paź 10 21:07
obrazek

zachomikowany

  • 106 KB
  • 18 paź 10 12:11

z chomika elzbieta460

  • 404 KB
  • 9 paź 10 21:58
bj01ODAxMTY1OCZzPXZocyZmPS11c2Vycy0yNTQyMy1mN2ViOGZlODhjMzAxLmpwZztzXmt1Y2huaWE7cV4wLjg7bV5mYWxzZTtjXnRydWU=

z chomika Asia-Si

  • 404 KB
  • 9 paź 10 21:58
obrazek

z chomika Asia-Si

  • 34 KB
  • 9 paź 10 21:50
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 51 KB
  • 9 paź 10 21:50
Składniki
Ciasto:
1jajko
15 dag mąki
6 dag cukru
6 dag Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
70 dag sera białego (zmielonego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Budyń:
1 budyń śmietankowy (ugotować wg przepisu)
1/2 kostki Kasia
2 łyżki cukru
4 jajka


Jak zrobić?
Ciasto zagnieść, wyłożyć na posmarowaną Kasia formę.
Ser zmiksować z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wylać na ciasto.
Kasia utrzeć z cukrem i 4 żółtkami, dodać ugotowany budyń i na końcu dodać ubite na sztywno białka z 4 jajek.

Temperatura piekarnika: 180 st.C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • 60 KB
  • 9 paź 10 21:50
Składniki
Spód:
herbatniki na wyłożenie blachy
ok. 10 dag Kasia
Na sernik:
4 bite śmietany (np. śnieżki)
3 szklanki mleka
1 kg sera śmietankowego
1,5 szklanki cukru
5-6 łyżek żelatyny
2 galaretki
owoce np. maliny, truskawki, brzoskwinie


Jak zrobić?
SPÓD:
Herbatniki pokruszyć i wymieszać ze stopioną Kasia.
Masą wylepić spód formy.
Bite śmietany i 1.5 szklanki mleka ubić (mikserem).
W osobnym naczyniu utrzeć 1 kg sera i 1.5 szklanki cukru, pod koniec dodawać bitą śmietanę.
Do kubka wlać 1.5 szklanki mleka i żelatynę. Kubek włożyć do gorącej wody (ma być na ogniu), aż żelatyna będzie dobrze rozpuszczona. Jeszcze gorącą przelać do sernika.
Wszystko wymieszać (nie za długo) i wylać na herbatniki. Po zastygnięciu ozdobić owocami i wylać galaretki.

zachomikowany

  • 75 KB
  • 7 paź 10 17:19
44933_karpatka_0_1.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 80 KB
  • 7 paź 10 17:19
karpatka_4.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 343 KB
  • 6 paź 10 17:41
migdałowa krajanka

z chomika redandpale

  • 11 KB
  • 20 sie 10 18:03
SERNIK BUDYNIOWIEC

Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym.
Ciasto mogloby byc mniej suche.
Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe

Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

z chomika white.and.black.flower

  • 83 KB
  • 20 sie 10 18:01
Składniki
250 g Kasia
320 g mąki
220g cukru
6 żółtek
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 duże jabłka
PIANA:
6 białek
220 g cukru
200 g wiórków kokosowych


Jak zrobić?
Kasia, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia utrzyj mikserem i wyrób ciasto.
Połowę ciasta wyłóż na blaszkę (20x25cm), a do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i wyłóż na białe ciasto.
Na ciasto zetrzyj 4 duże jabłka.
Następnie ubij pianę z 6 białek z 220 g cukru. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż na ciasto.
Piecz 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 40-45 minut

zachomikowany

  • 51 KB
  • 20 sie 10 18:01
Składniki
Ciasto:
1jajko
15 dag mąki
6 dag cukru
6 dag Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
70 dag sera białego (zmielonego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Budyń:
1 budyń śmietankowy (ugotować wg przepisu)
1/2 kostki Kasia
2 łyżki cukru
4 jajka


Jak zrobić?
Ciasto zagnieść, wyłożyć na posmarowaną Kasia formę.
Ser zmiksować z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wylać na ciasto.
Kasia utrzeć z cukrem i 4 żółtkami, dodać ugotowany budyń i na końcu dodać ubite na sztywno białka z 4 jajek.

Temperatura piekarnika: 180 st.C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • 60 KB
  • 20 sie 10 18:00
Składniki
Spód:
herbatniki na wyłożenie blachy
ok. 10 dag Kasia
Na sernik:
4 bite śmietany (np. śnieżki)
3 szklanki mleka
1 kg sera śmietankowego
1,5 szklanki cukru
5-6 łyżek żelatyny
2 galaretki
owoce np. maliny, truskawki, brzoskwinie


Jak zrobić?
SPÓD:
Herbatniki pokruszyć i wymieszać ze stopioną Kasia.
Masą wylepić spód formy.
Bite śmietany i 1.5 szklanki mleka ubić (mikserem).
W osobnym naczyniu utrzeć 1 kg sera i 1.5 szklanki cukru, pod koniec dodawać bitą śmietanę.
Do kubka wlać 1.5 szklanki mleka i żelatynę. Kubek włożyć do gorącej wody (ma być na ogniu), aż żelatyna będzie dobrze rozpuszczona. Jeszcze gorącą przelać do sernika.
Wszystko wymieszać (nie za długo) i wylać na herbatniki. Po zastygnięciu ozdobić owocami i wylać galaretki.

zachomikowany

  • 35 KB
  • 20 sie 10 18:00
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g Kasia
Powidła lub konfitury
Masa smietanowa:
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy duży (w proszku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przepis zasiegnelam ze strony Arabeski :)
Jak zrobić?
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
(prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm)
Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą.
Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa:
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać.
Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 minut w temp.peraturze 180°C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 50 min

zachomikowany

  • 33 KB
  • 20 sie 10 17:59
Składniki
1 krem Karpatka
1 Kasia
2 paczki krakersów
2 puszki Krówki
2 łyczeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 śmitetan-fix
Paczkę migdałów płatki
Śmietanke 36%



Jak zrobić?
Najpierw układasz 1 warstwę krakersów na brytfance, później na to krem karpatka (wcześniej go gotujesz z mlekiem wg przepisu na opakowaniu-po wystudzeniu dodajesz kostkę Kasia i miksujesz)później kolejna warstwa krakersów, na to krówka (wcześniej gotujesz na parze żeby masa nie była twarda do rozsmarowania)nie gorące, na to warstwa krakersów i na koniec śmietanka ubita z fiksem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posypujesz na koniec migdałami i do lodówki-najlepiej na noc żeby oddało!

zachomikowany

  • 34 KB
  • 19 sie 10 22:04
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 51 KB
  • 19 sie 10 22:03
Składniki:

35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder

Jak przyrządzić:

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-)
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią.
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu

zachomikowany

  • 36 KB
  • 19 sie 10 22:01
CYTRUSEK

Upiec biszkopt z 4 jajek

Masa:
•1,5 szklanki wody
•1 szklanka cukru
•sok z 3-4 cytryn
•2 żółtka
•2 budynie śmietankowe bez cukru
•kostka masła


Krem:
•1/2 litra kremówki
•3 łyżki cukru

2-3 paczki herbatników

1,5 szklanki wody + sok z cytryn (ja daję z 4 wolę kwaśniejsze) + cukier zagotować.
Budynie rozpuścić w 1 szklance wody,rozmieszać z 2 żółtkami i wlać na gotujący się syrop. Gotować
aż zgęstnieje - 2-3 minuty. Wystudzić. Zmiksować z masłem i wyłożyć na odwrócony do góry nogami biszkopt.
Wsadzić do lodówki.


Śmietankę
ubić dodając cukier i wyłożyć na masę cytrynową. Na górze
ułożyć herbatniki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień jak herbatniki trochę nawilgną.

z chomika white.and.black.flower

  • 22 KB
  • 19 sie 10 22:00
Kokosowa Szarlotka

Składniki;
margaryna, pół kostki
jajka, 6 szt.
cukier, 1,5 szklanki
cukier waniliowy, 1 op.
Mąka pszenna, 0,5 szkl.
mąka ziemniaczana, 0,5 szkl.
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
wiórki kokosowe, 2 małe opakowania
jabłka renety, 4-5 szt.

Opis przygotowania; Jabłka obrać i pokroić na cienkie jednakowe talarki ok 4mm( muszą być kwaśne jabłka), Margaryne utrzeć drewniana pałką z żółtkami, cukrem waniliowym i z połową szklanki cukru. Dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek. Ciasto nalezy ucierać pałką ponieważ jest konsystencji kremu, mikser może się spalić.

Utarte ciasto wyłożyć na blachę łyżką i poukładać na nim jabłka. Białka ubić, dodać szklankę cukru i wióki, następnie wylać na jabłka. Piec ok. 45 min.

z chomika white.and.black.flower

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    31
  • obrazy
    161
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

192 plików
44,12 MB




PANDUS66

PANDUS66 napisano 3.07.2017 20:01

zgłoś do usunięcia
obrazek WIELKA CHWAŁA TEMU KTO WYMYŚLIŁ CIEŃ I NIE MYŚLEĆ MI TAM ŻE ZE MNIE JAKIŚ LEŃBOWIEM GDY UPAŁ WKOŁO MOŻNA SIE W ŚRODKU ZAGOTOWAĆ A W CIENIU SIE SCHŁODZISZ ,ODPOCZNIESZ I DALEJ MOŻESZ EGZYSTOWAĆ GDY PRAŻYMY SIE NA SŁONKU RÓBMY TO Z UMIAREM BO INACZEJ MOŻE SIE TO SKOŃCZYĆ DLA NAS UDAREM I JUŻ LECĄ DO CIEBIE LETNIE POZDROWIONKA - PÓKI JESZCZE WKOŁO MAMY SPORO SŁONKA
SIRmm

SIRmm napisano 24.10.2017 18:52

zgłoś do usunięcia
PANDUS66

PANDUS66 napisano 23.12.2017 15:47

zgłoś do usunięcia
obrazek Z OKAZJI ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA PRZESYŁAM CI NAJSERDECZNIEJSZE PROSTO Z SERCA PŁYNĄCE ŻYCZENIA ) NIECH TE ŚWIĘTA BĘDĄ NIEZAPOMNIANYM CZASEM SPĘDZONYM BEZ POŚPIECHU ,TROSK I ZMARTWIEŃ WŚRÓD RODZINY , PRZYJACIÓŁ ORAZ WSZYSTKICH BLISKICH OSÓB ) MAGICZNYCH ŚWIĄT OWIANYCH CIEPŁĄ RODZINNĄ ATMOSFERĄ PEŁNYCH RADOŚCI ABY NASZE SERCA BYŁY PEŁNE MIŁOŚCI
bidder

bidder napisano 24.12.2017 19:41

zgłoś do usunięcia
1lO1fP.gif**"*•.¸¦¦¸.•"¨`**" "**WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA** ....".Niech magiczna moc wigilijnego wieczoru przyniesie Tobie spokój i radość. Niech każda chwila świąt Bożego Narodzenia żyje własnym pięknem, a Nowy Rok obdaruje Cię pomyślnością i szczęściem. Najpiękniejszych świąt Bożego Narodzenia życzy....".~~."*Janek*"¨.•.¸¦¦¸.• **¦¦¦¦¦--¦¦¦¦¦**
bidder

bidder napisano 31.03.2018 18:00

zgłoś do usunięcia
obrazek **"*•.¸¦¦¸.•"¨`**" "**~~~"Zmartwychwstał Baranek Boży, Niech każdy swe serce otworzy, Na miłość, radość i pogodę ducha Kto wierzy w Niego niech słów Jego słucha, Zbawiciel z martwych powstał, Alleluja! Weselmy się bo radosny dzień dziś nastał, Alleluja!."..". ~~."**"¨.•.¸¦¦¸.•.******¦¦¦¦ **** Świąteczne życzenia przesyła ****¦¦¦¦¦-Janek-¦¦¦¦¦**.
Majkela2008

Majkela2008 napisano 14.12.2018 15:39

zgłoś do usunięcia

❤️❤️❤️ " Najwspanialsze ciepło przyznać trzeba szczerze, nie tkwi wcale w grzałce czy kaloryferze. Ani w żarze pieca lub ogniu kominka,tak najmocniej grzeje serca odrobinka. Więc w tej chwili właśnie cząstkę serca swego - do Ciebie posyłam, Przytul się do niego... " ❤️❤️❤️

obrazek

❤️☘️❤️ ❤️ ❤️ SERDECZNIE ❤️ ❤️ ❤️POZDRAWIAM, ❤️ ☘️❤️Ewa☘️❤️

❤️
LESZEK2510

LESZEK2510 napisano 23.12.2018 19:50

zgłoś do usunięcia

Pozdrawiam Cię Bardzo Serdecznie Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia Życzę

obrazek
bidder

bidder napisano 24.12.2018 19:26

zgłoś do usunięcia
Gift Z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku składam najserdeczniejsze życzenia zdrowia oraz wszelkiej pomyślności w życiu osobistym . Staropolskim obyczajem, kiedy w Wigilię gwiazda wstaje, Nowy Rok zaś cyfrę zmienia, wszyscy wszystkim ślą życzenia. WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA ORAZ SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2019…" Janek >
cexidod454

cexidod454 napisano 18.11.2022 08:54

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (27)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (27)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności