-
19 -
207 -
18885 -
201
36183 plików
459,6 GB
Jest to efektowna praca za barem z wykorzystaniem butelek wypełnionych od połowy do pełnych. Zadaniem barmana jest pokazanie umiejętności technicznych w posługiwaniu się sprzętem barmańskim podczas przygotowania drinka lub drinków, zachowując standardy barmańskie. Na zawodach barmańskich konkurencja ta ma formę pokazu z oprawą muzyczną, który jest ograniczony czasowo. Pokaz taki jest oceniany przez komisją sędziowską, która kieruje się różnymi kryteriami. Są nimi: standarty barmańskie, zgodność receptury cocktaili (smak), płynność i uporządkowanie. Przyznawane są także punkty bonusowe za brak upadku, rozlania czy rozbicia szkła, jednak gdy zdarzy się któryś z tych elementów przyznawane są punktu karne.
~> Free Pouring
Jest to intuicyjne nalewanie alkoholu przy użyciu nalewaków, bez użycia miarek barmańskich. Na zawodach barmańskich, w zależności od organizatorów, uczestnicy odmierzają dwoma rękoma z góry ustaloną lub losową ilość płynu (np. 2cl, 4cl, 6cl). Robią to za pomocą własnych lub przygotowanych przez organizatora nalewaków. Po wyporcjowaniu przez zawodnika płynu komisja sędziowska odmierza go w cylindrze miarowym lub na wadze elektronicznej, przyjmując wcześniej ustaloną tolerancję dla danej ilości. Jeżeli zawodnik przekroczył ustaloną tolerancję niedolewająca lub przelewając dostaje punkty karne za każdy mililitr. Dla zawodników, którzy wyporcjowali idealnie (Perfect Pour ) przeważnie są przewidziane punkty bonusowe.
~> Speed flair
Jest to przygotowanie drinka lub drinków w jak najkrótszym czasie. Na zawodach barmańskich przygotowuje się z drinki z góry ustalone lub wylosowane z listy. W zależności od zawodów można używać własnego lub przygotowanego przez organizatorów sprzętu barmańskiego. Każdy uczestnik zawodów posiada daną liczbę punktów przed startem. Czas użyty na przygotowanie drinka lub drinków jest przeliczany na punkty (przeważnie jedna sekunda = jeden punkt karny) i odejmowany od ogólnej liczby punktów. Ewentualne punkty karne odliczane zostaną od całkowitej liczby punktów. Zawodnik może także otrzymać punkty karne za nie dotrzymanie standardów barmańskich, upadek, rozlanie, rozbicie oraz brak uporządkowania baru.
~> Exhibition Flair
Jest to imponujący pokaz barmański polegający na podrzucaniu i żonglowaniu zarówno butelkami jak i szklankami, kubkami, shakerami oraz innym sprzętem barmańskim, mający wywołać jak najlepsze wrażenie na widzach. Kryteriami oceny pokazu są: umiejętności flair, oryginalność, różnorodność, charyzma i błyskotliwość, płynność i uporządkowanie oraz rytmika.
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB