-
2192 -
709 -
87677 -
5543
97631 plików
239,35 GB
Faworki Składniki * spirytus 2 łyżki * cukier puder 2 łyżki * śmietana kwaśna 125 ml * żółtka 2 szt * jajko 1 szt * mąka 250 g * olej 1 do smażenia * cukier puder 1 do posypania Sposób przyrządzenia Mąkę zagnieść z jajkiem, żółtkami, śmietaną i cukrem. Dodać spirytus, wyrobić do połączenia składników. Ciasto wygniatać kilka minut, podsypując mąką. Ma być gładkie i elastyczne. Wybijać wałkiem, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Rozgrzać dobrze olej. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm. Uformować faworki: wykroić paski długości 12cm i szerokości 3cm. W środkowej części każdego paska zrobić nacięcie długości 5 cm. Koniec paska przewlec przez nacięcie. Do rozgrzanego oleju wkładać po kilka faworków i smażyć, aż się lekko zarumienią; odwrócić i zarumienić z drugiej strony, osączyć na papierowym ręczniku. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 faworków. Smacznego :)
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
217 KB