Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Tort_czekoladowy.bmp

kindel24.3 / grafiki / torty / Tort_czekoladowy.bmp
torty - Tort_czekoladowy.bmp
Download: Tort_czekoladowy.bmp

1,33 MB

(832px x 559px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Tort czekoladowy Bitter
Czas:45-50min. 12-15 porcji

Skladniki:
5 jajek
125 gr cukru
125 gr maki
30 gr kakao
Ubilamy jaja z cukrem i powoli dodajemy mieszajac przesiana make razem z kakao.Z masy formujemy dwa placki prostokatne na natluszczonym papierze i pieczemy w temp. 180*C ok. 12min.
Placuszki przykrywamy natl. papierem,aby nie spiekl sie wierzch!
Syrop
Skladniki:
200 gr cukru
200 gr wody
60 gr rumu lub koniaku,likieru
Wode z cukrem podgrzewamy mieszajac a po zestawieniu i schlodzeniu dodajemy alkohol.

Krem czekoladowy Canache
Skladniki:
800 gr czekolady,kuwertury
800 gr smietany
80 gr miodu
Podgrzewamy smietane z miodem i zalewamy nia czekolade mieszamy.

Z upieczonych plackow ciasta wykrawamy kwadraty zgodnie z forma.Spodni nasaczamy syropem i wylewamy na niego polowe kremu,przykrywamy drugim i wstawiamy do lodowki lub zamrazarki,aby stezalo.Po wyjeciu z lodowki wylewamy druga polowe kremu i ponownie wstawiamy do lodowki.Po wyjeciu,aby nie miec problemu z wyjeciem tortu z formy podgrzewamy krawedzie formy za pomoca suszarki do wlosow.





Tort Charlotte
Nazwa Charlotte wywodzi sie ze slowa charlyt,ktore znaczy zmniejszone danie.
Niektorzy sadza,ze nazwa tego tortu wywodzi sie od imienia zony Jerzego III.Pierwszy tort byl z jablkami,ale nastepnie w Paryzu zmieniono troche jego skladniki a w Rosji nazwano go Charlotte Russe.Z Rosji zawedrowal do Stanow,gdzie byl ulubionym przysmakiem w Brooklinie i na Bronxie.Na poczatku XXw. w Nowym Jorku sprzedawano Charlotte Russe na ulicac jako szybkie danie nazywajac go Ambrozja Brooklinu.

Czas: 25min. 8-10 porcji

Krem
Skladniki:
350 gr czekolady
300 gr smietany
400 gr niezbyt ubitej piany z jajek /bialek/
Rozgrzana smietana zalewamy czekolade i po wymieszaniu dodajemy piane.

Syrop identyczny jak do tortu Bitter

Do stozkowej formy /dla tortow Charlotte/ wkladamy na brzeg nasaczone syropem tylko z jednej strony biszkopciki /aby nie rozmiekly/dzieciece paluszki i wlewamy polowe kremu i na wierzchu ukladamy dobrze nasaczobe biszkopty,zalewamy je reszta kremu i ukladamy kolejna warstwe nasaczonych biszkopcikow.Calosc wstawiamy do lodowki na 4godziny.
Po wyjeciu z lodowki podgrzewamy powierzchnie formy dlonmi,suszarka lub wstawiajac na chwile do goracej wody.Ustawiamy na podstawce,plaskim talerzu odwracajac forme.

Polewa
Skladniki:
200 gr smietany
200 gr czekolady
Goraca smietana zalewamy czekolade i dokladnie mieszamy.Ciepla glazura polewamy tylko wierzch naszego tortu.
Pozostala polewe mozemy znow podgrzac na parze i polac nia porcje tortu.
Sposoby dekoracji obu tortow zobaczycie pod koniec programu.

Slodkie katastrofy
Jeden z tortow Bitter,ktory sie rozpadl przy wyciaganiu z formy mozemy pokryszyc i nasaczyc go rumem a nastepnie poformowac z niego kuleczki,obtoczyc je w rozdrobnionej czekoladzie i podawac jako trufle.

Kali orexi!Smacznego!








Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności