Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Zapiekanka Grecka - Muszaka.jpg

kindel24.3 / grafiki / kuchnia grecka / Zapiekanka Grecka - Muszaka.jpg
kuchnia grecka - Zapiekanka Grecka - Muszaka.jpg
Download: Zapiekanka Grecka - Muszaka.jpg

80 KB

(356px x 229px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ok 0,5 kg mięsa... (wieprzowina gulaszowa) lub łopatka.. właściwie
nieistotne bo grecy robią to z baraniny a u nas z baraniną nie jest tak łatwo
zwłaszcza w niektórych regionach
koncentrat pomidorowy
przyprawy ( jakie? sol pieprz i jakieś zioła coś pikantnego)
cebula
Bakłażan spory lub 2 małe

Bakłażan pokroić w plastry posolić i odstawić,
po ok 1 godz, wypłukać i usmażyć na tłuszczu z obu stron.
mięso pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć...
przełożyć do garnka
na tym samym tłuszczu podsmażyć cebule, i dodać do mięsa dodać przyprawy
podlać wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości
na koniec dodać koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby zagęścić mąką


ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroić w plastry i wyłożyć na dno
natłuszczonej formy
na ziemniaki wyłożyć sos mięsny
Na mięsie ułożyć usmażone plastry bakłażana.
Następna warstwa to sos beszamelowy... - -

potrzeba go tak ok 500- 600 ml



Sos beszamelowy

Składniki na sos podstawowy:
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany)

Sposób wykonania:
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy
Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą.
Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę
wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha.Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza.Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową.
gdyby nam jednak powstały kluski możemy sos jeszcze uratować blenderem lub mikserem


zapiekać ok 40 min..

Podawać z mizerią lub dowolną surówką

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
kuchnia grecka - Kleftiko - zapiekanka Grecka.jpg
Udziec indyczy / w orginale jest udziec barani posypa ...
Udziec indyczy / w orginale jest udziec barani posypać przyprawami ; sól pieprz przyprawa do potraw Greckich (kamis) rozmaryn piec z foli aluminiowej ziemniaki upiec z dodatkiem przypraw i rozmarynu pozostawić do drugiego dnia sklad; ziemniaki pieczone mięso pieczone groszek cebula smażona pieczarki smażone gotowana marchewka śmietana ser żółty olej sok z cytryny wino wytrawne Na każdą porcję dwa kawałki foli aluminiowej położyć po przekątnej i nakładać po równo ... 0k 100 gr ziemniaków pokrojonych w kostkę 100 gr pieczonego mięsa pokrojonego w kostkę łyżka groszku łyżka marchewki pokrojonej w kostkę łyżka cebuli zeszklonej łyżka pieczarek smażonych łyżka wina czerwonego wytrawnego łyżka oleju łyżka śmietany posypać żółtym serem i zwinąć folie tak żeby powstała paczuszka zapiekać w piekarniku ok 30 min 220*C podawać z surówką
kuchnia grecka - Zapiekanka Grecka - Muszaka.jpg
Ok 0,5 kg mięsa... (wieprzowina gulaszowa) lub łopatka.. ...
Ok 0,5 kg mięsa... (wieprzowina gulaszowa) lub łopatka.. właściwie nieistotne bo grecy robią to z baraniny a u nas z baraniną nie jest tak łatwo zwłaszcza w niektórych regionach koncentrat pomidorowy przyprawy ( jakie? sol pieprz i jakieś zioła coś pikantnego) cebula Bakłażan spory lub 2 małe Bakłażan pokroić w plastry posolić i odstawić, po ok 1 godz, wypłukać i usmażyć na tłuszczu z obu stron. mięso pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć... przełożyć do garnka na tym samym tłuszczu podsmażyć cebule, i dodać do mięsa dodać przyprawy podlać wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości na koniec dodać koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaki ugotowane w mundurkach pokroić w plastry i wyłożyć na dno natłuszczonej formy na ziemniaki wyłożyć sos mięsny Na mięsie ułożyć usmażone plastry bakłażana. Następna warstwa to sos beszamelowy... - - potrzeba go tak ok 500- 600 ml Sos beszamelowy Składniki na sos podstawowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany) Sposób wykonania: Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą. Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha.Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza.Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową. gdyby nam jednak powstały kluski możemy sos jeszcze uratować blenderem lub mikserem zapiekać ok 40 min.. Podawać z mizerią lub dowolną surówką
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności