Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ciasto makowe.doc

kasia999kkk / Kuchnia / → Ciastka i Ciasteczka / Ciasto makowe.doc
Download: Ciasto makowe.doc

42 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
 Ciastka i Ciasteczka - ciasteczka z czekoladą.jpg
przepis Smacznej Pyzy składniki na ok. 50 ciasteczek ...
przepis Smacznej Pyzy składniki na ok. 50 ciasteczek : 150 g miękkiego masła 150 g zwykłego cukru duża szczypta soli 2 średnie jajka 100 g czekoladowych groszków do wypieków albo posiekanej gorzkiej czekolady ok. 400 g mąki krupczatki 2 łyżeczki rumu sposób przygotowania : utrzeć masło z cukrem i solą na puszystą masę - można to robić mikserem albo zwykłą pałką w misce. Ucierając dodać po jednym jajku i łyżeczce rumu. Potem powoli dosypywać mąkę a na koniec czekoladę. Gotowe ciasto jest plastyczne, mięciutkie. Gdyby było zbyt rzadkie to można je wstawić na pół godziny do lodówki żeby nieco stężało. Z ciasta formować kulki - mniejsze od orzechów włoskich. Układać je w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tłuczek, ten z kratką do rozbijania kotletów, "maczać" najpierw w mące a potem przykładać do kulek i naciskając niezbyt mocno spłaszczałać je. Na koniec przy pomocy foremki do wykrawania ciasteczek obciąć nierówne brzegi - ze skrawków zrobić kolejne ciasteczka. Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 10-15 minut.
 Ciastka i Ciasteczka - KOKOSANKI  MLECZNE.jpg
Składniki: 200g wiórków kokosowych 200-230ml skondenso ...
Składniki: 200g wiórków kokosowych 200-230ml skondensowanego słodzonego mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2-3 krople aromatu migdałowego 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1. Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma, powstanie gęsta, klejąca masa, jeśli masa będzie sucha proszę dolać jeszcze skondensowanego słodzonego mleka). 2. Z ciasta formować w wilgotnych dłoniach kulki i układać je na blaszce, zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami, następnie delikatnie spłaszczać. 3. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 170oC na funkcji termoobieg (góra-dół 180oC) przez około 13-14 minut, aż ładnie się przyrumienią.
 Ciastka i Ciasteczka - ciastka KOKOSANKI.jpg
Składniki na 14 dużych kokosanek: 2 jajka ...
Składniki na 14 dużych kokosanek: 2 jajka 140 g cukru pudru 200 g wiórek kokosowych Białka ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową lub lepic kulki lekko je spłaszczając. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.
 Ciastka i Ciasteczka - ciastka z winogronami.jpg
Ciastka z winogronami (źródło: blog Cafe Amaretto) ...
Ciastka z winogronami (źródło: blog Cafe Amaretto) Składniki na 16szt.: kwadratowa tortownica o wym. 24x24cm Ciasto: 175g mąki 175g masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny Krem waniliowy: 2 żółtka 50g cukru 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 125g masła 2 łyżki konfitury malinowej kiść jasnych winogron bezpestkowych (rodzynkowe) 2 łyżeczki galaretki cytrynowej 2 łyżki gorącej wody Do dekoracji: 150ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 1 opakowanie zagęstnika do śmietany (opcjonalnie) 2 łyżki posiekanych migdałów lub pistacji Ciasto: Utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Wbić jajka, dodać otartą skórkę z cytryny. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie na kracie kuchennej. Krem: Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Dodać mąkę i wymieszać. Cały czas miksując wlać podgrzane do temp. 50°C mleko. Postawić na małym płomyku gazu i podgrzewać masę do zagotowania, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, żeby się nie przypaliła. Odstawić, przykryć kawałkiem folii spożywczej tak aby dotykała powierzchni masy. Wystudzić. Utrzeć miękkie masło, stopniowo dodawać wystudzoną masę. Mieszać do uzyskania jednolitego kremu. Opłukać winogrona i osaczyć na sicie. Oderwać od łodyżek i przekroić na połówki. Podgrzać konfiturę malinową i posmarować nią wystudzone ciasto. Następnie rozsmarować krem waniliowy. Ułożyć na nim połówki winogron. Galaretkę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Chwilę przestudzić i posmarować nią winogrona aby dłużej zachowały świeży wygląd. Wstawić na godzinę do lodówki. Śmietanę kremówkę schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Dodać cukier puder i zagęstnik. Ubić na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego i udekorować ciasto małymi kleksami . Posypać posiekanymi migdałami lub pistacjami. Wstawić ponownie do lodówki. Kiedy masa dobrze zastygnie pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty.
 Ciastka i Ciasteczka - ciastka z masłem orzechowym.jpg
Ciasteczka z masłem orzechowym 125 g miękkiego masła ...
Ciasteczka z masłem orzechowym 125 g miękkiego masła 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 150 g białego cukru 50 g brązowego cukru 1 jajko 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 g fistaszków (dodałam solone) Masło połącz z masłem orzechowym, a następnie stopniowo wsypując cukier, ubij na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko, wciąż miksując. W końcu przesiej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sól. Wymieszaj z orzechami. Schładzaj w lodówce przez ok. 30 minut, aż ciasto stwardnieje nieco. Po wyjęciu z lodówki uformuj ok. 20 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je nieco i ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 190 st. przez ok. 15 minut, aż ciasteczka nie staną się złociste. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności