Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
karolinkaaaa91
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta karolina

widziany: 27.02.2023 20:56

  • pliki muzyczne
    7
  • pliki wideo
    31
  • obrazy
    5062
  • dokumenty
    1836

7654 plików
19,65 GB

Ukryj opis
  • 43 KB
  • 21 wrz 13 22:44
SŁONECZNIK.

Składniki:

Na ciasto (biszkopt):

4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki tortowej
8 łyżek cukru
4 jaja
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku

Masa:
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
30 dkg słonecznika
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 kostki masła
2 podwójne paczki herbatników+ wódka do skropienia

Polewa:
1 mleczna czekolada
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka kakao


Wykonanie:

Najpierw pieczemy biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i ubijać dalej, następnie żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (wym. 25 x 30 cm). Piec około 25-30 minut w temp. 180°C.
Puszkę z mlekiem wstawić do garnka, zalać wodą i gotować przez 2,5 godziny. Pilnować, żeby puszka cały czas była pod wodą.
Słonecznik+1/2 szklanki cukru+1/2 kostki masła - wyłożyć na patelnię, żeby się połączyło, a potem na blaszkę taką bez papieru i do piekarnika, aż się ozłoci i zrobi taka fajna skorupka, wyjąć podzielić na pół i pokruszyć.
Ostudzone mleczko-karmel, zmiksować z kostką masła i połową słonecznika-wyłożyć na biszkopt, na to herbatniki zmoczone/ skropione wódką.
Następnie należy stopić tabliczkę mlecznej czekolady+3łyżki śmietany + łyżeczka kakao. Powstałą polewą polać herbatniki i posypać resztą pokruszonego słonecznika...schłodzić ...no pycha po prostu.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 21 wrz 13 22:44
SERNIK


1 kg sera
1 kostka margaryny
8 jajek
35 dag cukru
1 budyń śmietankowy
rodzynki

Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Można też dodać startą skórkę z jednej pomarańczy lub cytryny. Ja dodaję też sok z 1 cytryny. Piec ok 60 min w 180 stopniach. Gotowy sernik możemy polać czekoladą.
Porcja na małą blachę, gdy pieczemy na dużej – podwoić składniki.

z chomika white.and.black.flower

  • 49 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Lista składników
1kg twarogu waniliowego – takiego już mielonego w kubełku
250 g Kasia lub Kasia (cała kostka)
250 g cukru
4 żółtka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Duże opakowanie herbatników
Trochę Kasia lub oleju
można ale nie trzeba: rodzynki lub brzoskwinie

Jak zrobić?

Kasię, miksować z cukrem i żółtkami. Jak się połączą w gładką masę dodajemy sobie proszek do pieczenia i budyń.
Znowu trochę puszczamy w ruch mikser.
Jak się wszystko ładnie wymiesza zaczynamy dodawać twaróg, tak łyżka po łyżce, na nie za szybkich obrotach.
Jak się wszytko ładnie wymiesza, możemy dosypać rodzynek (osobiście FUJ), ja dodałam kawałki brzoskwini z puszki (wszelkie owoce mieszamy z masą już łyżką, nie mikserem).

Teraz przechodzimy do robienia spodu.
Aha, w tzw międzyczasie można już nastawić piekarnik na 180-200 stopni, i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ja mam dużą okrągłą blachę, co nie przeszkadza w robieniu sernika w innym kształcie.

No to jak wspominałam, robimy spód.
Herbatniki kruszymy na okruchy (małe i duże) w foliowej torebce, dodajemy do nich Kasia (ja mam lenia i nie chce mi się męczyć z Kasia i dolewam trochę oleju) i mieszamy sobie wszytko, tak, żeby okruchy się ze sobą połączyły. Tak wykonane dzieło przesypujemy na blachę i mamy spód.

Na to wylewamy naszą masę sernikową.

Wsadzamy do piekarnika i pieczemy.

Miło by było gdyby po upieczeniu (sprawdzamy czy jest upieczone patyczkiem) sernik postał sobie w wyłączonym otwartym piekarniku przed wyjęciem...mniej więcej 10-15 minut. nie powinien wtedy opaść.

Temperatura piekarnika : 180-200C

Czas pieczenia: 60min

zachomikowany

  • 60 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Składniki
1/ 2 kg śliwek
1 Kasia
6 jajek
20 dag cukru
cukier waniliowy
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania


Jak zrobić?
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać bardzo miękką Kasia i utrzeć. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć polówki śliwek.
Piec około 45 min w temp.p. 170-180°C

Temperatura piekarnika: 170-180°C
Czas pieczenia: 45 min

zachomikowany

  • 83 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Składniki
250 g Kasia
320 g mąki
220g cukru
6 żółtek
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 duże jabłka
PIANA:
6 białek
220 g cukru
200 g wiórków kokosowych


Jak zrobić?
Kasia, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia utrzyj mikserem i wyrób ciasto.
Połowę ciasta wyłóż na blaszkę (20x25cm), a do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i wyłóż na białe ciasto.
Na ciasto zetrzyj 4 duże jabłka.
Następnie ubij pianę z 6 białek z 220 g cukru. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż na ciasto.
Piecz 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 40-45 minut

zachomikowany

  • 404 KB
  • 21 wrz 13 22:44
obrazek

z chomika Asia-Si

  • 404 KB
  • 21 wrz 13 22:44
bj01ODAxMTcwMCZzPXZocyZmPS11c2Vycy0yNTQyMy1jNzU0ODA5ZTE4ZmY1LmpwZztzXmt1Y2huaWE7cV4wLjg7bV5mYWxzZTtjXnRydWU=

z chomika Asia-Si

  • 405 KB
  • 21 wrz 13 22:44
obrazek

z chomika Asia-Si

  • 12 KB
  • 21 wrz 13 22:44
SERNIK IZAURA

Składniki:

CIASTO:,
mąka - 1,5 szklanki,
cukier - 1,5 szklanki,
kakao - 3 łyżki,
margaryna - 1 kostka,
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki,
cukier waniliowy - 1 torebka,
jajka - 4 sztuki,
woda - 5 łyżek,
MASA SEROWA:,
ser biały - 50-70 dag,
jajka - 4,
cukier - 1 szklanka,
masło - 0,5 kostki,
wiórki kokosowe,

Opis przygotowania

1. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować przez 5 minut.
Ostudzić.
Dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę.
Odlać pół szklanki masytej masy.
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
Wlać do formy.

2. MASA:Zemleć ser w maszynce, połączyć z pozostałymi składnikami.
Utrzeć na gładką masę.Wyłożyć na ciasto.
Piec 60 minut w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu podlać pozostałą masą tą ze szklanki

z chomika white.and.black.flower

  • 37 KB
  • 21 wrz 13 22:44
SERNICZEK

Składniki:

CIASTO:,
30 dkg mąki,
20 dkg margaryny,
3 żółtka,
1/2 szl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Ser:,
1 kg dobrego sera,
30 dkg cukru pudru,
10 dkg masła,
9 jajek,
2 łyżki mąki kartoflanej,

Masa:,
15 dkg cukru pudru,
20 dkg margaryny (może być masło0,
sok z 1 cytryny,
3 białka,


Opis przygotowania:

1. Ciasto: Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce ok. 30 minut.Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec 2 placki.Zdejmować z blachy gdy są gorące , bo później bardzo się kruszą.

2. Ser: Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być prawie biała.Następnie dodawać po łyżce, sera,stale ucierając.Ubić na sztywno pianę z 9 białek. Do masy serowej dodać mąkę kartoflanką,i ubitą pianę,delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę (na taką samą , na której były pieczone placki) wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony.

3. Masa: Ubić białka i cukier na parze,ostudzić.Utrzeć margarynę dodając po łyżce ubitych białek. Na koniec dodać sok z cytryny.

4. Na upieczony placek wyłożyć część masy,równo rozsmarować,położyć upieczony sernik, wyłożyć drugą część masy,rozsmarować przykryć drugim plaskiem, lekko docisnąć.Ciasto polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 21 wrz 13 22:44
KILIMANDŻARO

Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj,
po upieczeniu przekroić na pół.

Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek kwaśnych i twardych
2 galaretki ( ja użyłam o smaku owoców tropikalnych)
1 łyżka margaryny lub masła

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka

1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 kostka masła lub margaryny


Ciemny biszkopt -
przekroić na pół, włożyć do formy jedną połówkę.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć
, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała. W tym czasie przygotować masę budyniową: z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 13 KB
  • 21 wrz 13 22:44
3 BIT - ciasto bez pieczenia


SKŁADNIKI:

* 5 paczek herbatników szkolnych
* 1 puszka mleka skondensowanego (gotować ok.3 godz.- ostudzić)
* 2 budynie waniliowe
* 2 szkl.mleka + 0,5 szkl. mleka
* 0,5 kostki masła (np.śmietankowe)
* 1 śmietana 18% (200 ml)
* 1 opak."Śnieżki"
* na posypkę:starkowana czekolada gorzka lub mleczna lub wiórki kokosowe

MASA BUDYNIOWA:
~~~~~~~~~~~~~~~~
2 budynie ugotować w jednej porcji mleka (zagotować 2 szkl. mleka,a rozrobić budynie w 0,5 szkl. mleka).Budyń ostudzić,gdy wystygnie - zmiksować z 0,5 kostki masła.

MASA ŚMIETANOWA:
~~~~~~~~~~~~~~~~
Śmietanę 18% zmiksować ze "Śnieżką".

KOLEJNOŚĆ UKŁADANIA: (układać w blaszce wyłożonej folią aluminiową)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

* HERBATNIKI
* MLEKO SKONDENSOWANE UGOTOWANE (z puszki)
* HERBATNIKI
* MASA BUDYNIOWA
* HERBATNIKI
* MASA ŚMIETANOWA
* STARKOWANA CZEKOLADA LUB WIÓRKI KOKOSOWE

z chomika white.and.black.flower

  • 29 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Ciasto krucho-sezamowe, z dodatkiem bezy i kwaśnego dżemu to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki na ciasto:
•2,5 szklanki mąki
•20 dag margaryny
•5 żółtek
•3/4 szklanki cukru pudru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 cukier waniliowy
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić go na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (24x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Placek I
•5 dag masła
•2łyżki miodu
•1 łyżka cukru pudru
•20 dag sezamu
W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, cukier i sezam - całość lekko podsmażyć. Ciepłe wyłożyć na ciasto na blaszce i upiec, około 20 minut.
Place II
•5 białek
•3/4 szklanki cukru
•10 dag kokosu
•kwaśny dżem np. czarna porzeczka, powidła śliwkowe
Drugą część ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem (wielkość jak I) i posmarować dżemem. Białka ubić na sztywno, w czasie ubijania dodawać cukier. Na koniec dosypać wiórki kokosowe. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciasto i upiec.
Krem:
•20 dag margaryny
•20 dag chałwy
W naczyniu rozgnieść margarynę i chałwę, mieszając podgrzewać do rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masą posmarować pierwszy placek z sezamem (upieczony) i przykryć drugim plackiem (upieczonym) z kokosem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 8 KB
  • 21 wrz 13 22:44
CIASTO Z ANANASEM

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru (niepełna)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżko oleju


Masa: budyń śmietankowy - puszka ananasów - Kasia 1-1,5 kostki - 4 żółtka
Na wierzch: 4 białka - 1 szklanka cukru - 20 dag wiórek kokosowych - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa: 2 łyżki Kasi - 2 łyżki cukru - 2 łyżki kakao
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić na sztywno, dodać żółtka i olej, dobrze wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia
Masa: Ugotować budyń śmietankowy(porcja na 0,5l) na 1 szklance soku z ananasów z 2 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Zimny budyń utrzeć z Kasia .Do kremu dodać pokrojone ananasy.
Wszystko wyłożyć na biszkopt.
Wierzch: Białka ubić z 1 szklanką cukru ,potem dodać kokos i proszek.Wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor.Po wystudzeniu wyłożyć na krem.Na wierzch dać polewą


z chomika white.and.black.flower

  • 39 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Sernik z owocami/Wiesi/


• Ciasto:
1. 3 szklanki mąki
2. Kostka Kasi lub podobne/ja preferuje masło/
3. 3 łyżki cukru
4. 5 żółtek/białka zostawić/
5. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Zagnieść, sformować kule ,3/5 rozłożyć na blache,1/5 do lodówki
• Masa twarogowa:
4 kostki twarogu
2 jajka
Szklanka cukru/ja daje trochę mniej/
1 kostka masła
Budyń śmietankowy-opakowanie rodzinne
Twaróg zmielić, jajka ubić z cukrem do nich pozostałe składniki,
• Dodatkowo puszka brzoskwin- brzoskwinie kroimy na „księżyce”
Masę twarogową nałożyć na blachę z ciastem kruchym nałożyć pokrojone brzoskwinie białka pozostałe z ciasta kruchego ubić pod koniec ubijania dodać ¾ szklanki cukru sztywną piane nakładamy na ciasto. Wyjąc ciasto kruche z lodówki i starkować na piane
Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180-200stopni i piec 45-60 minut/

zachomikowany

  • 23 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 ? szklanki mąki pszennej
? szklanki mąki ziemniaczanej
1 ? łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
Nadzienie:
1 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki cukru
Do dekoracji:
cukier puder

Jak przyrządzić:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem około 15 minut. Ostudzić, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć, dodać do ubitych jajek. Następnie dodać roztopioną gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C na 15 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 0,7 MB
  • 21 wrz 13 22:44

z chomika StarszyPan

  • 48 KB
  • 21 wrz 13 22:44







CAPPUCCINO


1. ciasto pierwsze:
28 dag. cukru kryształu
16 dag. mąki pszennej
4 dag. kakao
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

- Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po żółtku i po trzy łyżki cukru, ubijać do białości jak na biszkopt. dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie ale powoli. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, posypaną bułką tartą i upiec. Po upieczeniu przekroić na dwie części.

2. ciasto drugie:
20 dag. wiórek kokosowych
5 białek
1 szkl.cukru kryształu
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

- Wykonanie:
Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać do sztywności. Dodać wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 160 - 180 przez 30 min.

3. Masa:
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 kostka masła lub jakiejś dobrej margaryny
3 dag. kawy cappuccino w proszku

- Wykonanie:
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając.

Przełożenie placka:
I ciasto - masa - II ciasto - masa - I ciasto - polewa - można posypać orzechami.
SMACZNEGO!!!!!


z chomika Brunetka6853

  • 136 KB
  • 21 wrz 13 22:44







ORZECHOWIEC


Ciasto:
30 dkg mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
20 dkg orzechów włoskich (posiekać)
1 szklanka cukru pudru

Masa:
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
kostka masła
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Podane składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki. Na wierzch rozsmarować powidła.
Ubić pianę z 2 białek i 0,5 szklanki cukru pudru. Wyłożyć na powidła i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Piec w temp. 180°C przez ok 15-20 min.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta - rozwałkować na blachę, posmarować powidłami, na powidła wyłożyć pianę i posypać orzechami:) Piec jak poprzedni placek.

Przygotować krem:
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i dalej postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić (można przykryć folią spożywczą żeby nie utworzył się kożuch).
Masło utrzeć i stopniowo dodawać (po 1 łyżce) ostudzony budyń. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny - ostrożnie żeby nam się krem nie zważył!

Jeden placek zostawić w blaszce, wyłożyć na niego masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego :)


z chomika Milenianka17

  • 118 KB
  • 21 wrz 13 22:44

z chomika MARYSIA0307

  • 122 KB
  • 21 wrz 13 22:44

z chomika MARYSIA0307

  • 34 KB
  • 21 wrz 13 22:44
ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

z chomika Brunetka6853

  • 32 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Pianka

Biszkopt ciemny z 4 jaj
Masa
1,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mleka
6 łyżeczek żelatyny
1 cukier waniliowy
6 jaj
1 olejek cytrynowy
Margarynę,cukier i żółtka utrzec do białości,1 szklankę mleka zagotowac,a 0,5 szklane mleka zimnego namoczyc żelatynę i gdy napęcznieje wlac do gorącego mleka.Do utartej masy wlewac przestudzone mleko,ciągle mieszając.Gdy masa zacznie gęstniec dodac ubite białka delikatnie mieszając.Proszę pamiętac by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę,inaczej się zważy.
Polewa
1 gorzka czekolada
1/4 kostki margaryny

z chomika Brunetka6853

  • 21 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Składniki:

1 kg śliwek węgierek
cukier puder
cukier waniliowy
Na ciasto:
5 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 pełnych łyżek cukru
otarta skórka z cytryny
łyżka proszku do pieczenia
tłuszcz
byłka do formy

Jak przyrządzić:

Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki
Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier
Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia
Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika.
Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią

zachomikowany

  • 28 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Składniki:

* 225 g masła
* 1 szklanka brązowego cukru
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki esencji waniliowej
* 1 jajko
* 3 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki kakao
* 3 łyżki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło, brązowy cukier, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Dodać jajko i dobrze utrzeć.
* Mąkę przesiać do osobnego naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
* Dodać mieszaninę mączną do maślanej i mieszać do uzyskania miękkiego ciasta.
* 2. Podzielić ciasto na dwie równe porcje.
* Wyrabiając dodać do jednej z nich kakao, a do drugiej mleko w proszku.
* 3. Rozwałkować każdą porcję ciasta na papierze piekarniczym na prostokąt o wymiarach arkusza A4.
* Położyć ciasto czekoladowe na mleczne i ścisnąć.
* 4. Przeciąć wzdłuż na pół i położyć jedną warstwę ciasta na drugiej.
* Powinno w ten sposób powstać ciasto czterowarstwowe.
* Położyć ciasto na blasze, przykryć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki.
* 5. Pociąć ciasto na centymetrowej szerokości kawałki i wyłożyć na natłuszczoną blachę.
* Piec 15 minut, aż staną się złote i chrupiące.
* Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.

Uwagi:
Wystarcza na 40 sztuk
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 15 min + 1 godz. na chłodzenie
Pieczenie 15 min
Na specjalną okazje zamocz końce schłodzonych ciasteczek w stopionej białej lub gorzkiej czekoladzie i wyłóż na druciany stojak, żeby czekolada zastygła.

z chomika Milenianka17

  • 22 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Składniki:

* 110 g miękkiego masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
* 1 roztrzepane jajko
* 2 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 szklanki mleka
* 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
* 1/2 szklanki roztopionej białej czekolady

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło, cukier i esencję migdałową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajko.
* 2. Mąkę przesiać do osobnego naczynia i połączyć z proszkiem do pieczenia.
* Dodawać mieszaninę mączną i mleko na przemian do mieszaniny maślanej.
* Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
* 3. Na lekko oproszonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra.
* Wyciąć ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdek i półksiężyców.
* Wyłożyć ciasteczka na lekko natłuszczoną blachę i piec 10 minut lub do zrumienienia.
* Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.
* 4. Ciasteczka w kształcie księżyców zamaczać z jednej strony w roztopionej białej czekoladzie, a gwiazdki w ciemnej czekoladzie.
* Położyć na drucianym stojaku, żeby czekolada zastygła.

Uwagi:
WYSTARCZA NA 24 SZTUKI
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 10 min

z chomika Milenianka17

  • 30 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Składniki:

* 225 g miękkiego masła
* 1 szklanka brązowego cukru
* 2 roztrzepane jajka
* 2 1/2 szklanki mąki
* 1 1/4 szklanki kakao
* 1/4 szklanki maślanki lub mleka
* 1 szklanka grubo posiekanej białej czekolady
* 1 szklanka niesolonych prażonych orzechów ziemnych
* 1 szklanka kawałów czekolady

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło i cukier do miski, ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka.
* 2. Przesiać do osobnego naczynia mąkę i dodać kakao.
* Dodać do mieszanki jajecznej mieszankę mączną, mleko, czekoladę, orzechy i kawałki czekolady.
* Dobrze wymieszać.
* 3. Łyżką wykładać porcje ciasta na posmarowaną tłuszczem blachę.
* Piec 10 minut.
* Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.

Uwagi:
Wystarcza na 36 sztuk
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 8 min
Pieczenie 10 min
Mleczne pianki, orzechy i kawałki czekolady to trzy najpopularniejsze dodatki do każdego typu ciastek przeznaczonych dla dzieci.

z chomika Milenianka17

  • 38 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Składniki:

* 110 g masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 jajko
* 1 1/4 szklanki mąki
* 3/4 łyżeczki sody
* 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

* 1. Włożyć masło i 3/4 szklanki cukru pudru do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
* Dodać jajko i dobrze utrzeć.
* 2. Przesiać mąkę, wymieszać z sodą i dodać do masy maślanej.
* Wyłożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić.
* Owinąć w folię plastikową i chłodzić 30 minut w lodówce, aż stwardnieje.
* 3. Wsypać cynamon i pozostały cukier do miseczki i wymieszać.
* Z ciasta uformować małe kulki i otoczyć je w cukrze z cynamonem.
* Ułożyć w odległości 5 cm od siebie na lekko posmarowanej tłuszczem blasze i piec 8 minut lub do zrumienienia.
* Wyjąć na druciany stojak do ostygnięcia.

Uwagi:
WYSTARCZA NA 25 SZTUK
Piec w temperaturze 180°C
Przygotowanie 15 min + czas chłodzenia Pieczenie 8 min
Tłuszcz (w dowolnej postaci) nadaje pieczonym produktom miękkość i wydłuża czas przechowywania.
W większości wypieków można wymiennie stosować dobrej jakości margarynę i masło.

z chomika Milenianka17

  • 63 KB
  • 21 wrz 13 22:44
SKŁADNIKI

ciasto:
śmietana-1/2 szklanki
mąka-2 szklanki
margaryna-1 kostka
krem:
mleko-1 litr
mąka-1 szklanki
cukier waniliowy-1 opakowanie
żółtka-2

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.

Krem:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.

Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.

Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

z chomika Milenianka17

  • 357 KB
  • 21 wrz 13 22:44

z chomika lusia27

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    222
  • obrazy
    259
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

483 plików
68,83 MB




kino-filmy-chomikuj

kino-filmy-chomikuj napisano 29.02.2016 20:40

zgłoś do usunięcia
Z A P R A S Z A M
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 5.03.2016 17:47

zgłoś do usunięcia
obrazek
Justyna00161

Justyna00161 napisano 5.03.2017 14:22

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam MIŁEGO POPOŁUDNIA
edenhazard17

edenhazard17 napisano 10.12.2019 14:57

zgłoś do usunięcia

★★★★★★★★★ ZAPRASZAM DO SIEBIE★★★★★★★★★ MASA GIER PC, ANDROID, KONSOLE, FILMY 2019, XXX, PROGRAMY I INNE : ZAPRASZAM NA DRUGIEGO CHOMIKA KLIKNIJ>

TRADITION

TRADITION napisano 23.03.2022 23:10

zgłoś do usunięcia
obrazek
lakojo4197

lakojo4197 napisano 7.04.2022 02:25

zgłoś do usunięcia
Super chomik
wigef59399

wigef59399 napisano 3.02.2023 05:00

zgłoś do usunięcia
Super chomik
xokaca8276

xokaca8276 napisano 13.05.2023 13:26

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności