Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
karolinkaaaa91
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta karolina

widziany: 27.02.2023 20:56

  • pliki muzyczne
    7
  • pliki wideo
    31
  • obrazy
    5062
  • dokumenty
    1836

7654 plików
19,65 GB

Ukryj opis
  • 32 KB
  • 21 wrz 13 22:44
RACUCHY Z JABŁKAMI

0.5 l mleka słodkiego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do piecz. lub sody oczyszczonej
1 łyżka cukru kryształu
0.5 płaskiej łyżeczki soli
ok. 40 dag. mąki pszennej
jabłka- najlepiej miękkie (np. antonówki)
olej do smażenia
Mleko wymieszać z żółtkami, solą, cukrem, mąką oraz proszkiem do piecz. lub sodą. Z białek ubić pianę i lekko wmieszać do ciasta. Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości 0.5 cm. Krążki jabłek nabijać na widelec,zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron. Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.

z chomika Brunetka6853

  • 21 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Ciasto toffi
Składniki:
Ciasto:
- 50d ag mąki,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 15 dag miodu,
- 0,5 kostki margaryny,
- 2 jaja,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Krem:
- 0,5 l śmietanki kremówki (36%),
- 3 łyż. żelatyny.

Polewa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.

Do dekoracji:
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich.

Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Dwa identyczne prostokąty formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać posiekanymi orzechami.



Czas przygotowania:
Przez 3h gotuje się mleko słodzone, ok.15 minut piecze się ciasto...

zachomikowany

  • 13 KB
  • 21 wrz 13 22:44
CIASTO TOFFI BEZ PIECZENIA.

Składniki:
1,5 paczki krakersów
3 paczki herbatników Petitki
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru

4 żółtka
1 masło
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego, lub najlepiej puszka już gotowego kremu toffi
1 litr śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny

1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Korzystamy z gotowej puszki z kremem toffi. Jeśli nie, kupujemy mleko słodzone w puszce i gotujemy pod przykryciem (puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie) około 2 godziny. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by puszka dokładnie wystygła (nie otwieramy wcześniej).

Sposób wykonania:Krem budyniowy. 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło zagotować. Do gotujacej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Lekko przestudzić.

Sposób wykonania:Masa toffi: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki, ubijając nadal. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi.

Sposób wykonania:Masa z bitej śmietany: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową.

Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniową. Następnie wykładamy krakersy, na które wylewamy masę toffi . Przykrywamy ją ponownie krakersami, na które wykładamy masę z bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekoladą.

Kolejne warstwy ciasta przedstawiają się następująco:

- herbatniki
- masa budyniowa
- krakersy
- masa toffi
- krakersy
- masa z bitej śmietany
- starta czekolada

Ciasto to należy przygotować 24 godziny przed podaniem. Dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję, krakersy miękną, masy sztywnieją, całość daje się łatwo kroić.

zachomikowany

  • 23 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Biała Dama

biszkopt,
jajka, 5szt.
cukier, 1 i 1/4 szklanki
mąka, 1 i 1/4 szklanki
ocet, 1 łyżka i troszkę
proszek do pieczenia, 1 kopiata łyżeczka
Masa śmietanowa:,
śmietanka 30%, 600ml
ser biały 3x mielony, 600g
cukier puder, 8 łyżek
brzoskwinie, duża puszka
żelatyna, 4 łyżki
pół szklanki ciepłej wody,
Masa advokatowa,
mleko, 2 szklanki
advokat, 1 szklanka
cukier kryształ 5 łyżek,
budyń waniliowy/śmietankowy, 2 szt.
masło, 1 kostka
Dekoracja: tabliczka startej czekolady,
Nasączenie: syrop z brzoskwiń, troszkę wody, cukru , kilka kropel cytryny,








1. Biszkopt: Połączyć żółtka z proszkiem do pieczenia i octem- wymieszać- powstanie coś konsystencji piany-kremu. Ubić białka na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Pianę połączyć z masą żółtkową i przesianą mąką- delikatnie wymieszać. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 23x40cm). Piec około 30-40 min w temperaturze ok170st.C. do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

2. Masa advokatowa: W 2 szklankach mleka i szklance advokata, z dodatkiem cukru ugotować budynie. Wystudzić. Miksując/ucierając -połączyć miękkie masło z budyniem.

3. Masa śmietanowa: Ubić na sztywno śmietankę, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Połączyć z twarogiem mielonym. Dodać rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę do masy i dobrze zmiksować, do całkowitego połączenia składników. Wymieszać masę z pokrojonymi brzoskwiniami.

4. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń(ja rozrzedziłam troszkę wodą, dodałam cukier i kilka kropel cytryny). Na pierwszy nasączony blat wyłożyć masę śmietanową, przykryć biszkoptem, nasączyć i wierzch posmarować masą advokatową, posypać startą czekoladą. Schłodzić

zachomikowany

  • 12 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Sernik z kokosem

Ciasto:
2 szklanki mąki, -,5 kostki margaryny, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru

Zagnieść ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę

Ser:
1 kg sera, 6 żółtek, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka cukru, 3 szklanki mleka, 2 budynie śmietankowe


Żółtka utrzeć mikserem dodać przekręcony 2 razy ser przez maszynkę, oliwę i budynie na końcu mleko ciągłe miesząc. Ser jest rzadki na ciasto i to wszystko włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 min

6 białek, 8 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 paczki wiórek kokosowych.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier mąkę a na końcu wiórka wylać na upieczony ser i ponownie włożyć do piekarnika na 10 min

zachomikowany

  • 33 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Ciasto toffi

Składniki na biszkopt:

4 jajka
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
proszek do pieczenia

Masa:

0,5 l śmietany 30%
20 g cukru pudru
2 op. śmietan fix
cukier waniliowy

Poncz
kawa rozpuszczalna

Dodatkowo:

gotowa masa krówkowa z puszki
300 g okrągłych biszkoptów
2 galaretki cytrynowe

Wykonanie:

Ciasti:
jajka utrzeć z cukrem, nastepnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przemieszać
ciato piec ok 40 min w tem 180 st.

Masa:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan fixem

Przełożenie:

Biszkopt nasączyć ponczem kawowym, nastepnie rozsmarować masę krówkową.
Ukłożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie i zalać masą śmietanową. Na wierzch zalać tężejącą galaretkę.

zachomikowany

  • 45 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Sernik :)

Składniki ciasto:
1½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
½ kostki margaryny Z Kruszwicy Palma
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany.

Składniki masa serowa:
1kg zmielonego sera
30dag cukru kryształu
8 jaj
1 kostka margaryny Z Kruszwicy Palma
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia.
Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek.
Dodatek:
40dag pierniczków nadziewanych w czekoladzie.
Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche – polowa masy serowej
- pierniczki – reszta masy serowej.
Piec w temp. 180C ok. 1h(godziny) można udekorować polewą czekoladową

zachomikowany

  • 11 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Ciasto z jagodami

BISZKOPT
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia


KREM
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki budyniu śmietankowego
2/3 szklanki cukru pudru
1 masło extra
jagody
3 galaretki cytrynowe

Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.
Przekładanie: Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową.

Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody

zachomikowany

  • 19 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Szarlotka królewska

Składniki
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 opakowania śmietan-fixu
50 dag śmietany kremówki
gorzka czekolada do dekoracji

Szykujemy biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę powoli dodając cukier. Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Na koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Studzimy na kratce.

Jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą. Gorącą masę wykładamy na biszkopt (najlepiej robić to w formie, w której piekliśmy biszkopt). Studzimy.

Kremówkę ubijamy z cukrami i śmietan fixem. Rozprowadzamy na jabłkach. Posypujemy startą czekoladą i schładzamy.

zachomikowany

  • 20 KB
  • 21 wrz 13 22:44
''Princesita''

Składniki

Jaja, 4
cukier, 2 szk.
mąka, 2,5szk. + 3łyżki
cukier waniliowy, 1 opakowanie
proszek do pieczenia, 3 małe łyżeczki
olej, 1szk.
woda, 1szk.
kakao, 3łyżki
galaretki, 2opakowania
banany, 4
śmietana 30%, 0,5l
cukier puder, 2 łyżki
czekolada mleczna, 1 tabliczka
budyń waniliowy, 1
mleko, 0,5l
masło, 1
żelatyna, 6 łyżeczek

Opis przygotowania

1. 4jaja, 2szk. cukru, 2,5 szk. mąki, 1 cukier waniliowy, 3łyżeczki proszku do pieczenia, 1szk. wody i 1szk. oleju zmiksować w robocie. Następnie podzielić masę na 2części i do jednej dodać 3łyżki mąki a do drugiej 3łyżki kakao. Wylać na blaszkę obie masy tworząc esy floresy. Piec w temp. 180 stopni ok.35min. Po upieczeniu ostudzić a następnie przekroić na połowę.

2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. 3/4 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce a 1/4 rozpuścić w rondelku i połączyć z żelatyną rozpuszczoną z 0,5 szk. wrzątku. Wymieszać i poczekać aż roztwór nieco ostygnie, potem połączyć ze śmietaną i dodać wiórki czekoladowe. Masę wyłożyć na 1część zebry, i przyłożyć drugą częścią.

3. Ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem. Rozsmarować po wierzchu ciasta. Na to ułożyć banany pokrojone w plasterki. Całość zalać tężącą galaretką (2 galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku na samym początku, aby miała czas na stężenie.)

zachomikowany

  • 40 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Cytrynowiec z ananasem

Biszkopt

•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•5 łyżek mąki
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie

Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - upiec na blaszce wielkości 24x42cm w temperaturze 175 stopni około 25 minut.

Krem cytrynowy

•3 cytryny
•3/4 szklanki cukru
•3 żółtka
•2 budynie śmietankowe
•1 łyżka mąki ziemniaczanej
•1,5 łyżki mąki pszennej
•1 cukier waniliowy
•1 kostka masła lub margaryny
Wykonanie

Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2 i 1/2 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do osobnego naczynia wlać pół szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy - ugotować budyń na wodzie cytrynowej - odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę (można po 1/2 kostki) utrzeć i połączyć po jednej łyżce z zimnym budyniem.

Krem śmietanowy

•1/2 litra kremówki
•2 łyżki cukru pudru
•4 łyżeczki żelatyny
•1/3 szklanki wody
Dodatki

•2-3 paczki herbatników (zależnie od wielkości)
•1 puszka ananasów
Wykonanie

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić, dodawać cukier a na końcu przestudzoną żelatynę.

Ułożenie ciasta

Biszkopt - krem cytrynowy - ananasy - krem śmietanowy - herbatniki - polewa .

zachomikowany

  • 77 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Rumowiec


Ciasto - składniki:

•4 duże jajka
•4 duże łyżki mąki
•1/2 szklanki cukru
•2 łyżki kakao
•1łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i po jednym żółtku cały czas ubijając. Do ubitych białek wsypać mąkę przez sito wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Upiec na wysmarowanej blaszce z papierem do pieczenia. Temperatura pieczenia 180 stopni, czas: około 25 minut. Wielkość blaszki: 24 x 48 cm.


Krem - składniki:

•4 jajka
•2 łyżki kakao
•1/2 szklanki cukru
•1 kostka tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny)
Wykonanie: Jajka z cukrem ubijać na parze, pod koniec dodać kakao i jeszcze chwilę ubijać. Odstawić do przestudzenia. W makutrze utrzeć margarynę z masłem, a następnie dodawać, po łyżce, przestudzone jajka.

Polewa:

•1/2 kostki margaryny
•2łyżki kakao
•5 łyżek cukru pudru
•2 łyżki mleka
Dodatki:

•3-4 paczki herbatników szkolnych
•rum do nasączenia
Łączenie ciasta: Nasączony biszkopt (przegotowana zimna woda) - krem - nasączone rumem herbatniki - polewa.

zachomikowany

  • 40 KB
  • 21 wrz 13 22:44
TORT MAKOWO-ORZECHOWY Z CZEKOLADĄ/wg smaki i aromaty/
Biszkopt makowy:
* 6 jaj
* 200g maku
* 170g cukru pudru
* 150g mąki pszennej
* 2 łyzki mąki ziemniaczanej
* 2 łyzki mąki migdałowej lub startych migdałów
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem orzechowy:
* 200g startych orzechów włoskich
* 250g masła miękkiego
* 4 żółtka
* 180g cukru pudru
* cukier waniliowy
* kieliszek alkoholu (rum, pigwówka, koniak)

Polewa czekoladowa:
* 200g czekolady deserowej
* 2 łyzki cukru pudru
* 1/2 szkl śmietanki kremowej

do nasączenia:
* dowolny mocniejszy alkohol (dałam pigwówkę)

dodatkowo:
* 1/2 szklanki mało słodkiej marmolady lub dżemu(dałam pomarańczową)

Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier Dalej ubijając dodawać po 1 żółtku, potem -zmniejszając obroty- mąki, proszek do pieczenia i mak. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto. Piec w temp.180stC przez ok 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy suchy).

Krem:
Masło utrzeć z połową cukru na puch. W drugiej misce ubić żółtka z drugą połową cukru i cukrem waniliowym. Do masła partiami dodawać żółtka i orzechy wciąż ucierając. Na końcu dodać kieliszek alkoholu i dobrze wmieszać do kremu.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (uwaga lubi się spiec!). Dodać cukier i śmietankę i dobrze wymieszać na gładką lśniącą masę.

Tort:
Biszkopt przekroić w poprzek na dwa blaty. Spód nasączyć alkoholem, posmarować cienką warstwą kwaskowym dżemem lub marmoladą. Wyłożyć na to 3/4 kremu i rozsmarować równo. Przykryć nasączonym alkoholem wierzchnim blatem.
Posmarować boki i wierzch pozostałym kremem. Przykryć czapą czekoladową i udekorować płatkami migdałów lub orzechami.
Smacznego!

zachomikowany

  • 292 KB
  • 21 wrz 13 22:44

zachomikowany

  • 87 KB
  • 21 wrz 13 22:44

zachomikowany

  • 6 KB
  • 21 wrz 13 22:44

zachomikowany

  • 22 KB
  • 21 wrz 13 22:44

zachomikowany

  • 22 KB
  • 21 wrz 13 22:44

zachomikowany

  • 22 KB
  • 21 wrz 13 22:44

zachomikowany

  • 41 KB
  • 21 wrz 13 22:44

zachomikowany

  • 15 KB
  • 21 wrz 13 22:44
KILIMANDŻARO

Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj,
po upieczeniu przekroić na pół.

Masa jabłkowa:
ok. 1 kg jabłek kwaśnych i twardych
2 galaretki ( ja użyłam o smaku owoców tropikalnych)
1 łyżka margaryny lub masła

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka

1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki
pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
1 kostka masła lub margaryny


Ciemny biszkopt -
przekroić na pół, włożyć do formy jedną połówkę.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć
, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała. W tym czasie przygotować masę budyniową: z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyć na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 21 wrz 13 22:44
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA

MASA BUDYNIOWA:
♥ 1/2 l mleka
♥ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
♥ 25 dag masła
♥ 3-4 łyżki cukru kryształu
♥ 1 cukier waniliowy

MASA TRUSKAWKOWA:
♥ 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone)
♥ 3 galaretki truskawkowe

MASA ŚMIETANKOWA:
♥ 1/2 l śmietany kremówki1 galaretka czerwona
♥ 1-2 łyżki cukru pudru

DODATEK:
♥ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny.

WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ:
Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać lekko zagotować.

WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.

WYKONANIE MASY ŚMIETANKOWEJ:
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty -połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 21 wrz 13 22:44
KOKOSOWY RAJ

Składniki:

8 jajek
kostka Kasi
20 dek kokosu
45 dek cukru
20 dek mąki
2 budynie
15 dek migdałów
cukier waniliowy
proszek do pieczenie

Czas
pieczenia: 2 godziny

Pieczemy biszkopt :
jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy. Krem : ugotujemy budynie ( 2 budynie w pół litra mleka), gdy ostygną dodajemy margarynę Kasię i mieszamy.

Masa kokosowa :
Białka ubijamy z cukrem, później dodajemy kokos, wylewamy na formę i pieczemy. Płatki migdałowe z masłem i cukrem prażymy na patelni. Biszkopt kroimy na połowę i smarujemy częścią masy, kładziemy kokos i następną porcję masy. Na górę kładziemy drugi biszkopt i warstwę prażonych płatków migdałowych. Pyszne ciasto gotowe.

z chomika white.and.black.flower

  • 58 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki
kostka Kasia
2 żółtka
1 jajo
0,5 opakowania proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
śmietany ile zabierze.
Masa serowa:
0,5 kg sera
0,5 kostki Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 jajo
cukier waniliowy
Masa z jabłek:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
2 łyżki wody


Jak zrobić?
Zarobić ciasto i upiec 3 placki. Każdy 15-20 minut.
Zmielony ser wkładamy do garnka, dodajemy jajo, Kasia, cukier. Do gotującej się masy wlewamy rozcieńczoną w małej ilości mleka mąkę, gotujemy około 3 minuty.
Jabłka utrzeć na grubej tarce, zagotować wodę z cukrem i dodać jabłka.
Całość mieszamy, aż jabłka będą szkliste.
Gorący ser wlewamy na pierwszy placek, jabłka dajemy na drugi, a przykrywamy trzecim. Placek posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 75 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Składniki
ciasto: 20 dagKasia
40 dag mąki
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
powidła śliwkowe lub wiśniowe(250ml.)
pokrojone orzechy
10 dag cukru pudru
20 dagcukru kryształu
masa:1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
1 Kasia
1/2 szkl. cukru pudru



Jak zrobić?
Ciasto:mąkę ,Kasia,cukier puder-skruszyć jak na kruszonkę.Na środku zrobić wgłębienie i wlać tam śmietanę wymieszaną z żółtkami,proszkiem,sodą.Zagnieść szybo ciasto.Podzielić na 2 części.Rozłożyć na dwóch takich samych blachach.Ciasto posmarować powidłami.Z ciasta zostały nam białka więc podziel je na dwie miski po 2 białka i ubij osobno cukrem kryształem który też podziel na pół.Wyszło nam więc 2 białka ubite z 10 dag cukru.Taką beze wyłóż na ciasto z marmoladą posyp orzechami według uznania i upiec ok.20min. Tak samo postąp z drugim ciastem
MASA:Z mleka i budyniu ugotuj budyń.Ostudź. Zimny zmiksuj z Kasia i cukrem.
Zimne placki przełóż masą .Schłodź w lodówce

zachomikowany

  • 51 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Lista składników
Ciasto: 40 dag mąki
25 dag Kasia
16 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Beza: 4 białek
1 szklanka cukru
20dkg orzechów włoskich drobno pokrojonych
Krem: 1 1 szklanki mleka
1 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 kostka Kasia
cukier waniliowy
do posmarowania placków:1 słoik powideł


Jak zrobić?

Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto po nakłuwać widelcem, posmarować powidłami.

Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.

Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć Kasia z żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu.

Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Najlepiej smakuje na drugi dzień

zachomikowany

  • 41 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Lista składników
3 szklanki mleka 2 paczki krakersów 2 paczki wiórek kokosowych (razem ma być 20 dag) 2 żółtka 1,5 kostki Kasia, cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić?

2 1/2szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. w 1/2 szklanki mleka rozrobić mąkę i żółtka, a następnie wlać to do gotującego się mleka. Gotować na wolnym ogniu mieszając aż zgęstnieje, zyskując konsystencję budyniu i wystudzić.
Kasia rozrobić mikserem, dodać budyń i wiórki kokosowe (ale troszeczkę ich pozostawić do posypania). krem podzielić na 4 części

Na blasze ułożyć na dnie najpierw:
krakersy,
1/4 porcję kremu,
krakersy,
1/4 porcja kremu,
krakersy,
1/4 porcja kremu
krakersy
1/4porcja kremu
na wierzch posypać wiórkami kokosowymi

Całość włożyć do lodówki. Przepis jest na mała blaszkę.

zachomikowany

  • 36 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Lista składników
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki Kasia
2 żółtka ( białko zostawić na pianę )
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa serowa :
1 kg sera (mielonego)
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 jajko ( całe)
4 żółtka ( białka zostawć na pianę)
aromat waniliowy
Masa kokosowa :
6 białek
1/2 szklanki cukru
100 gram wiórków kokosowych


Wszystkie składniki na ciasto zagnieść . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto na blachę i nakłuć widelcem . Podpiec przez 10 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku .
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować .Masa będzie rzadka. Wylać masę na podpieczone ciasto . Piec około 40-45 minut w temp.p. 180 stopni.
Przygotować masę kokosową- ubić białka z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na gorący sernik i piec jeszcze około 10-15 minut

zachomikowany

  • 51 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Składniki
Ciasto:
1jajko
15 dag mąki
6 dag cukru
6 dag Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
70 dag sera białego (zmielonego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Budyń:
1 budyń śmietankowy (ugotować wg przepisu)
1/2 kostki Kasia
2 łyżki cukru
4 jajka


Jak zrobić?
Ciasto zagnieść, wyłożyć na posmarowaną Kasia formę.
Ser zmiksować z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wylać na ciasto.
Kasia utrzeć z cukrem i 4 żółtkami, dodać ugotowany budyń i na końcu dodać ubite na sztywno białka z 4 jajek.

Temperatura piekarnika: 180 st.C
Czas pieczenia: 60 minut

zachomikowany

  • 33 KB
  • 21 wrz 13 22:44
Składniki
1 krem Karpatka
1 Kasia
2 paczki krakersów
2 puszki Krówki
2 łyczeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 śmitetan-fix
Paczkę migdałów płatki
Śmietanke 36%



Jak zrobić?
Najpierw układasz 1 warstwę krakersów na brytfance, później na to krem karpatka (wcześniej go gotujesz z mlekiem wg przepisu na opakowaniu-po wystudzeniu dodajesz kostkę Kasia i miksujesz)później kolejna warstwa krakersów, na to krówka (wcześniej gotujesz na parze żeby masa nie była twarda do rozsmarowania)nie gorące, na to warstwa krakersów i na koniec śmietanka ubita z fiksem cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posypujesz na koniec migdałami i do lodówki-najlepiej na noc żeby oddało!

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    222
  • obrazy
    259
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

483 plików
68,83 MB




kino-filmy-chomikuj

kino-filmy-chomikuj napisano 29.02.2016 20:40

zgłoś do usunięcia
Z A P R A S Z A M
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 5.03.2016 17:47

zgłoś do usunięcia
obrazek
Justyna00161

Justyna00161 napisano 5.03.2017 14:22

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam MIŁEGO POPOŁUDNIA
edenhazard17

edenhazard17 napisano 10.12.2019 14:57

zgłoś do usunięcia

★★★★★★★★★ ZAPRASZAM DO SIEBIE★★★★★★★★★ MASA GIER PC, ANDROID, KONSOLE, FILMY 2019, XXX, PROGRAMY I INNE : ZAPRASZAM NA DRUGIEGO CHOMIKA KLIKNIJ>

TRADITION

TRADITION napisano 23.03.2022 23:10

zgłoś do usunięcia
obrazek
lakojo4197

lakojo4197 napisano 7.04.2022 02:25

zgłoś do usunięcia
Super chomik
wigef59399

wigef59399 napisano 3.02.2023 05:00

zgłoś do usunięcia
Super chomik
xokaca8276

xokaca8276 napisano 13.05.2023 13:26

zgłoś do usunięcia
Zapraszam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności