Śliwiński Eugeniusz - 17 Pułk Ułanów.pdf
-
Biblia - niewyjaśnione historie -
Bracia Rodzeń -
Bractwo Święgo Całunu -
Cameron West - Sztylet Medyceuszy -
Christina Dodd -
Diuna -
Dobre maniery w przedwojennej Polsc (1442) -
ebooki -
Gaskin Catherine -
gothic voices -1350-1420 -
Graham Masterton -
Gułag -
Harlan Coben -
Historia -
Historyczne, popularnonaukowe -
Jacek Kaczmarski - 48 CD -
Jackson Lisa -
James Erica -
Jeffries Sabrina -
Joga dla kazdego- Kareen Zebroff -
Joga Oddechu- Ranjit Sen Gupta -
John Jakes -
Klątwy, sekrety i skandale - Sławomir Koper -
Kroniki rodziny Cliftonów -
Łysiak Waldemar -
Łysiak Waldemar - Stulecie kłamców -
Muzyka -
Muzyka dawna -
Muzyka dawna c -
Nora Roberts -
Od lekarza do grabarza -
Odyseja Kosmiczna -
Orzeł Biały 2 -
Ostatni Templariusz -
Philipp Vandenberg - Piąta Ewangelia -
Piekiełko nad Wisłą - Sławomir Koper -
Polscy władcy i królowie -
Scholes Katherine -
Słowianie -
Słowianie(1) -
ŚREDNIOWIECZE -
Tajemnica 13 apostoła -
TAJEMNICE WSZECHŚWIATA -
Tokarczuk Olga -
W 80 Ogrodów Dookoła Świata -
WIELKA HISTORIA ŚWIATA - tom 1 - 12 -
Wolff Isabel -
Ziemiomorze -
Życie średniowiecznej kobiety - Frances Gies -
Życie w średniowiecznej wsi - Frances Gies
Podlasie jakiego nie znacie! Podlaskie, swojskie klimaty i niebywały folklor tych stron, słowiańska mitologia jakiej jeszcze nie było, dawni bogowie i Bóg chrześcijan. Historia i rzeczywistość, które wzajemnie się przeplatają, fantastyka i zjawiska paranormalne, ezoteryka, kulinaria i autentyczne sceny uzdrawiania oraz ziołolecznictwo. Szeptuni, Duch Puszczy i zabójcza dawka humoru! A do tego ona – szeptucha, Baba Wanda, która używa podlaskiej gwary. Fabuła osadzona w większości w XX-leciu międzywojennym w małej podlaskiej wiosce Studzianki niedaleko Supraśla i Białegostoku. VI rozdziałów, które są zaskakujące, a całość publikacji jest nowa, świeża i niebywała! Postacie prawdziwe, które znacie z opowiadań i te, które mogliście spotkać w książkach, współistnieją tutaj ze sobą.
Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do „placówki zbiorowego żywienia". Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący przegląd sprzętów kuchennych. To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak również przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich.
To najbardziej nietypowa z moich książek. Zawsze chciałem przedstawić historię polskich świąt zupełnie inaczej niż to dotychczas robili historycy czy antropologowie kultury. Oddaję do Państwa rąk tom opowiadający o całym roku polskich świąt – od Pasterki do Pasterki. Nikt wcześniej nie opisał wydarzeń historycznych, jakie miały miejsce podczas naszych świąt, a nie zawsze były to wydarzenia chlubne. Uznałem, że warto się tymi odkryciami podzielić z Czytelnikami. Zebrany zestaw faktów może czasem szokować – wiem, bo sam byłem mocno zaskoczony kompletując materiał do książki. Kto bowiem pamięta, że choinka, tak bardzo Polski symbol świąt Bożego Narodzenia ma luterański rodowód? Albo, że karp na każdym stole, dzisiejszy symbol wieczerzy wigilijnej był pomysłem PRL-owskiego aparatczyka?