Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
juliss1
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Julita; Anykščiai

widziany: 13.03.2023 12:32

  • pliki muzyczne
    1520
  • pliki wideo
    1377
  • obrazy
    30485
  • dokumenty
    14908

70402 plików
576,45 GB

FolderyFoldery
juliss1
! Domowa apteka
 
◄●► PORADY BABUNI ◄●►
Grzyby jadalne
Grzyby jadalne-ale rzadko
♥♥♥Programy do zaprojektowania domu
Czasopisma zagraniczne (haslo druty)
Czasopisma (haslo patchwork)
Czasopisma -Haft Hardanger (haslo hardanger)
czasopisma robótki ręczne różne (haslo czasopisma) i hafty
Dokumenty
 
automapa
freelander
pilotaz wycieczek
druty - robotki (haslo robotki)
filmy (haslo filmy)
Frywolitki
 
Galeria
gazety robotkowe polskie (haslo pol)
gazety robotkowe zagraniczne (haslo gazety)
gry
 
haft (haslo haft)
korpiklaani
 
Kosze
 
kosz z papieru
Kosze, torby i torebki
 
ksiazki (haslo ksiazki)
kulinaria
 
►POGOTOWIE KULINARNE►
2010-2012
2013
2014
Anielska kuchnia
 
Anielska kuchnia II
BPD
 
BPD 1
Chwila dla Ciebie przepisy kulinarne
Debbie Brown
 
Ewa Wachowicz gotuje
Fakt przepisy kulinarne
Gotowanie po śląsku
Gotuj krok po kroku
hell's kitchen
 
Joanna Brodzik w kuchni
Książki i czasopisma
 
kucharz duzy, kucharz maly
KUCHCIKOWO - CIASTA I NIE TYLKO... SAME PYSZNOŚCI (przepisy z fotkami)
 
Kuchni różnych narodów
Kuchnia po śląsku
Kuchnia z Okrasą
Kuchnie świata
Kulinarne Hity
Kuroniowie rozgryzają
Lubię gotować
Makłowicz w podróży
 
Podróże kulinarne Roberta Makłowicza
Mammaryla
Michel ze smakiem
Mój Przepis
Moje ciasto
Nalewki ,wina
NIEnaŻARTY
Ostoja - kuchnia myśliwska
pieczenia chleba
Przekręty Jamiego Olivera
PRZEPISY
Przepisy czytelników
 
przepisy rozne
 
Przepisy różne
przetwory
przyslij przepis
 
Serce z parówki
Smaki czasu z Karolem Okrasą
smaki miasta
 
Smaki polskie
Spiżarnia Maryli
tradycyjna kuchnia litewska; wersja anglojęzyczna
ULUBIONE POTRAWY RACHEL-ODCINKI
Wiem Co Jem
Wściekłe gary
wyczarowane z owoców i warzyw
lietuviška muzika (haslo muzika)
magic losir
Makrama
 
MAKRAMA SZYDEŁKOWA
 
mano Lietuva
miuzik
 
moja Chmielewska i inne e-booki (haslo book)
ogrod
 
Pan Kleks w Kosmosie
Podróże Pana Kleksa
polska muzyka (haslo muzyka)
program do naprawy samochodow (haslo auto)
Prywatne
Rękodzieło
rosyjskie disco (haslo disco)
Słowianie - pdf
 
---- BOGOWIE POLAN BOGOWIE SŁOWIAN historia podania mity legendy
Słowianie
szydelkowe (haslo szydelko)
Tryumf Pansa Kleksa
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
obrazek


Przewodnik kulinarny dla smakoszy
Jak jeść smacznie i zdrowo? Karol Okrasa wraz z gośćmi programu przygotowuje potrawy, znane i zupełnie egzotyczne. Znajdą się tu również rady, jak łączyć składniki i serwować dania, zapewniając posiłkom niepowtarzalny smak i wygląd.


  • 155,0 MB
  • 27 mar 12 10:57
W tym odcinku zapraszamy dzieci do kuchni i oddajemy im władzę w królestwie patelni i rondli. W menu: twarożek z warzywami na chrupiących grzankach oraz naleśniki cynamonowe z owocami i sosem czekoladowym.

z chomika aaarek70

  • 152,1 MB
  • 27 mar 12 10:57
Jarskie zawsze dziarskie! Tak chciałoby się zawołać na wspomnienie kulinarnej potęgi PRL. Wszystkie punkty masowego żywienia: bary mleczne, stołówki zakładowe i bufety oferowały całkiem niezły wybór tak zwanych jarskich dań. Zresztą w ogóle, w tamtych barwnych czasach jarosze byli faworyzowani. I wcale nie chodziło o to, że ludowa władza dbała o zdrowie swoich obywateli. Przyczyna była bardziej prozaiczna. Po prostu w tamtych czasach brakowało mięsa. W programie proponujemy: kotlety z pieczonych warzyw - marchwi, selera, cukinii, bakłażanu oraz kotlety z ciecierzycą z kostką z chleba razowego. Gościem programu jest dr Dariusz Włodarek z Instytutu Żywności i Żywienia.

z chomika aaarek70

  • 157,0 MB
  • 27 mar 12 10:57
Gość: Barbara Markowska
W menu: babeczki marchewkowe oraz sandacz z marchewką w sosie pomarańczowym.

z chomika aaarek70

  • 170,5 MB
  • 27 mar 12 10:57
Gość: Bożena Sikoń
W menu: razowe naleśniki z kapustą i grzybami pomidorowe naleśniki z łososiem i serem ricotta.

z chomika aaarek70

  • 78,7 MB
  • 27 mar 12 10:57
Karol Okrasa odwiedzi zajazd w Zielonce. Jego właściciel - pana Artur Świerżewskie gromadzi tam pamiątki z filmów Jerzego Hoffmana opartych na Trylogii Henryka Sienkiewicza i odtwarza przepisy kulinarne z tamtego okresu. Karol zajedzie powozem, będą go witały salwy z armat. Następnie przy suto zastawionym staropolskim stole panowie przygotują pasztet z dzika. W studiu Karol Okrasa pokaże, jak przygotować pasztet z kaczki z grzybami i kaszą gryczaną.

z chomika aaarek70

  • 89,1 MB
  • 27 mar 12 10:57

z chomika aaarek70

  • 71,4 MB
  • 27 mar 12 10:57
Gość: Ludwik Lewin
W menu: omlet z młodymi ziemniakami i rukolą oraz polędwiczki cielęce pieczone w omlecie z pęczakiem i botwinką.

z chomika aaarek70

  • 173,2 MB
  • 27 mar 12 10:57
Gość: Hanna Szymanderska
W menu: pieczone przepiórki nadziewane pistacjami, wedzona piers bażanta z sufletem grzybowym.

z chomika aaarek70

  • 162,0 MB
  • 27 mar 12 10:57
Gość: Carlos Eduardo Gonzales Tehera
W menu: tapas – hiszpańskie przekąski z owoców morza oraz paella z dorszem.

z chomika aaarek70

  • 152,5 MB
  • 27 mar 12 10:57
Goście: Beata Lipowa i Lubo Lipow
W menu: bobczorba (zupa fasolowa) i banica (ciasto z fetą) oraz krokiety z bakłażanem i fetą.

z chomika aaarek70

  • 154,0 MB
  • 27 mar 12 10:57
Gość: Grażyna Wolszczak
W menu: naleśniki z musem z białej czekolady z sosem pomarańczowym oraz polędwiczki wieprzowe w sosie orzechowo-czekoladowym.

z chomika aaarek70

  • 78,5 MB
  • 27 mar 12 10:57
Istnieje powiedzenie, że nalewki robią panowie, a wypijają panie. Dlaczego? Bo nalewki to takie „perfumy” dla podniebienia, aromatyczne, wyborne trunki, które raczej się sączy, niż pije. To napitki wprost wymarzone na kameralne spotkania, rodzinne przyjęcia czy babskie pogaduchy.

Mówiąc fachowo, nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół zazwyczaj o 30–45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są przez zalanie składników alkoholem czyli proces maceracji, mogą być słodzone syropem. Po zlaniu następuje proces maturacji czyli dojrzewania nalewki w butelkach na półkach w piwniczce czy spiżarni.

Nalewki podaje się w małych kieliszkach (20–40 ml), do pikantnych przekąsek. Spotykane często w sklepach napoje o nazwie nalewka tak naprawdę z prawdziwymi nalewkami niewiele mają wspólnego i wytwarzane są w zupełnie inny sposób. Dlatego obecnie wielu wytwórców nalewek w Polsce mówi o konieczności zastrzeżenia nazwy nalewka dla tradycyjnych trunków, podobnie jak stało się z nazwą szampan we Francji.

W programie pokażemy, jak można używać nalewek podczas gotowania, wykorzystując ich wspaniały aromat i barwę.

z chomika aaarek70

  • 155,8 MB
  • 27 mar 12 10:57
Dziś przedstawiamy tradycyjną włoską potrawę - lasagne - w dwóch odsłonach: z kurczakiem i z gulaszem warzywnym. Gościem programu jest "ambasador włoskiej kuchni i kultury w Polsce" - Vito Casetti. W menu: lasagne z kurczaka zapiekana z anchois w sosie z sera pleśniowego, wegetariańską lasagne z gryczanych naleśników i pieczonych cukinii oraz bakłażana w kompozycji sosu kokosowego doprawionego curry, zapiekaną z suszonymi pomidorami.

z chomika aaarek70

  • 168,6 MB
  • 27 mar 12 10:57
Wyobraźnia ludzka nie zna granic, więc dziś porozmawiamy o makaronach, tyle że... kolorowych. W menu: ravioli barwione karmelem z nadzieniem orzechowym i sosem z suszonych pomidorów oraz zielone tagiatelle - barwione suszonymi wodorostami - z sosem z krewetek. Gościem programu jest pani Anna Milewska.

z chomika aaarek70

  • 155,7 MB
  • 27 mar 12 10:57
Lato to wszechobecne grillowanie na świeżym powietrzu. W dzisiejszym odcinku podpowiadamy, jak urozmaicić smak standardowych potraw z rusztu i poeksperymentować z egzotycznymi przyprawami.

W menu: grillowany kurczak z bakłażanem i sałatką z arbuza i pomidorów oraz grillowania korona z żeberek z pieczonymi ziemniakami.

z chomika aaarek70

  • 155,1 MB
  • 27 mar 12 10:57
Gość: Agata Kulesza
W menu: carpaccio z półgęska z pesto z rukoli oraz pasztet z gęsi z gąskami i sosem malinowym.

z chomika aaarek70

  • 89,9 MB
  • 27 mar 12 10:57
W programie Karol Okrasa zaprasza do Mszany w Beskidzie Niskim. Składa wizytę
w ekologicznym gospodarstwie rodzinnym, w którym pan Waldemar Maziejuk wraz z synami
hoduje kozy i produkuje z nich doskonałe sery. Widzowie mają okazję zobaczyć jak wygląda
dojenie kóz, ponadto poznają sposoby wędzenia serów.
Karol Okrasa przyrządza dwa dania: pierożki z kozią bryndzą oraz pstrąga pieczonego z kozimi
serami i papryką.

z chomika aaarek70

  • 154,3 MB
  • 27 mar 12 10:57
Kulinarny świat staje na głowie? Wręcz przeciwnie, przypominamy stare dobre smaki. Dziś Karol Okrasa opowiada o karmelu i jego różnorodnych zastosowaniach w kuchni. Zobaczmy, jak można w kuchni bawić się karmelem. W menu dwa przysmaki: polędwica wołowa w słodkim karmelu oraz deser truskawkowy z pomidorami na słodko. Gość programu: Marek Frąckowiak, popularny aktor filmowy, telewizyjny i teatralny.

z chomika aaarek70

  • 89,1 MB
  • 27 mar 12 10:57
Karol Okrasa odwiedził rejony przełęczy Dukielskiej, gdzie w latach II wojny światowej rozegrała się największa bitwa górska. Ale mało kto wie, że w tym regionie od pokoleń przyrządza się niezwykła zupę z serwatki, wędzonki, chrzanu i jaj. Nasz gość pan Paweł Krajmas pokaże jak taką zupę przyrządzić. Dodatkowo powiemy dużo o ekologicznym rolnictwie, bo pan Paweł produkuje wędliny według ekologicznych standardów i posiada odpowiednie certyfikaty. Oprócz zupy serwatczanki, Karol wraz z gościem przyrządzą w studiu marynowaną dynię w chrzanie z wątróbkami drobiowymi, wędzoną szynką i prażonymi jabłkami.

z chomika aaarek70

  • 71,5 MB
  • 27 mar 12 10:57
Program rozpoczyna wizyta Karola Okrasy w mleczarni w Mrągowie. Sprawdza, jak powstaje maślanka. Następnie wraz gościem, którym jest dr n. med. Małgorzata Kozłowska - Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, przygotowują dwie potrawy: roladki z kurczaka z szynką i szpinakiem z sosem z maślanki i gorgonzoli oraz pieczony krem kawowy z maślanki z gruszkami i sosem z malin.

z chomika aaarek70

  • 79,3 MB
  • 27 mar 12 10:57
Tym razem Karol Okrasa odwiedza gospodarstwo pasieczne
na Sądecczyźnie w Stróżach koło Grybowa. Gospodarz, Janusz Kasztelewicz,
oprowadza widzów po gospodarstwie, a także pokazuje Muzeum Pszczelarstwa,
które otworzył w swojej pasiece.
W menu dwa dania: truskawki w miodzie pitnym z suszonymi pomidorami
i ciastkiem gryczanym oraz polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie
z glazurowanymi owocami.

z chomika aaarek70

  • 78,9 MB
  • 27 mar 12 10:57
Co kraj to obyczaj, co dom – to inny wielkanocny stół. Przygotowując potrawy na świąteczny stół, można sobie pozwolić na więcej swobody i kulinarnych szaleństw niż w przypadku Wigilii Bożego Narodzenia.
POSK to działająca w Londynie organizacja polonijna, mająca na celu promocję i udostępnianie Polskiej kultury we wszystkich swoich formach. Przy okazji wizyty w stolicy Wielkiej Brytanii Karol Okrasa odwiedził siedzibę organizacji i przygotował tam dania na tradycyjne śniadanie wielkanocne.

z chomika aaarek70

  • 71,3 MB
  • 27 mar 12 10:57
W tym odcinku Karol Okrasa zaprosił do swojej kuchni profesora
Jerzego Borowskiego, kierownika Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu
Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie. Pan profesor jest również wybitnym
znawcą polskiej tradycji kulinarnej. Jednym z elementów jego działalności
jest dbałość o zachowanie polskiego dziedzictwa kulinarnego i tradycyjnych
przepisów, dostosowanych jednak do współczesnych zasad żywienia.
Karol Okrasa zaprezentuje wraz z nim dwa dania: tatar z troci oraz
polędwiczki wieprzowe marynowane w powidłach, pieczone w liściach winogron
i podane z buraczkami.

z chomika aaarek70

  • 79,0 MB
  • 27 mar 12 10:57
W tym odcinku Karol Okrasa odwiedza wybitnego polskiego cukiernika - mistrza czekolady Janusza Profusa. W swojej pracowni mistrz prezentuje Karolowi swoje niezwykłe czekoladowe rzeźby, opowiada o pochodzeniu i tajemnicach ziarna czekoladowego. W kuchni mistrz zdradza kilka swoich tajemnic, a obaj panowie przygotowują świeże truskawki w czekoladowych mundurkach, czekoladowe trufle z konfiturą różaną i z chili oraz wykwintny suflet czekoladowy.

z chomika aaarek70

  • 71,0 MB
  • 27 mar 12 10:57
Tym razem Karol Okrasa rusza nad morze. Wspólnie ze znanym żeglarzem,
Jarosławem Kaczorowskim, wypłyną jachtem na Zatokę Gdańską. Pan Jarosław,
który brał udział w regatach dookoła świata i wyścigu samotników przez Atlantyk,
opowie o jedzeniu podczas dalekich wypraw. Po krótkim rejsie Karol Okrasa
przygotuje w kambuzie i na nabrzeżu dwa dania dla żeglarzy: lekki omlet z serem
twarogowym, ogórkiem kiszonym i pomidorami oraz dorsza smażonego z jabłkami.

z chomika aaarek70

  • 71,6 MB
  • 27 mar 12 10:57
W programie potrawy z fasoli. Warzywo to znane jest w Europie dopiero kilkaset lat. Mieszkańcy Starego Kontynentu zawdzięczają ją Hiszpanom i Portugalczykom, którzy przywieźli ją z Ameryki jako kulinarną ciekawostkę. Dziś fasola znana jest na całym świecie. Zanotowano istnienie ponad 200 odmian, z których 20 uprawia się w celach spożywczych.

z chomika aaarek70

  • 71,4 MB
  • 27 mar 12 10:57
Mięso pieczone, duszone lub smażone jest w naszej kuchni składnikiem zdecydowanie dominującym i to już od czasów staropolskich. Od zawsze lubimy wędliny. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez choćby plasterka aromatycznej i soczystej szynki, a sława polskich kiełbas dotarła do wielu krajów świata. I nie ma się czemu dziwić!

z chomika aaarek70

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    27
  • pliki muzyczne
    0

27 plików
3,08 GB




mario.tr

mario.tr napisano 23.08.2015 14:27

zgłoś do usunięcia
anya-86

anya-86 napisano 10.09.2015 12:48

zgłoś do usunięcia
SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
anya-86-filmy

anya-86-filmy napisano 5.10.2015 18:27

zgłoś do usunięcia
---------------->SERIALE POLSKIE I ZAGRANICZNE - 2015 , FILMY NOWOŚCI 2015 ZAPRASZAM
karopana

karopana napisano 19.02.2022 14:33

zgłoś do usunięcia
POZDRAWIAM I ZAPRASZAM ...KLIKNIJ W BANER PO SUPER HITY

wapix49040

wapix49040 napisano 21.03.2022 15:21

zgłoś do usunięcia
Super chomik
simafi2514

simafi2514 napisano 1.02.2023 23:21

zgłoś do usunięcia
Super chomik
higawe8050

higawe8050 napisano 16.05.2023 09:05

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
alkalivo

alkalivo napisano 30.05.2023 17:48

zgłoś do usunięcia
Witam, czy ktoś może mi pomóc w ściągnięciu pliku Sawicki Zbigniew - Pojednání o umění bojije z polskou hussarskou šavlí.pdf. Nie jestem z Polski . W zamian chciałbym pobrać od ciebie coś do 50 MB, nawet więcej, bo ten kredyt zostanie doładowany po tygodniu. Dziękuję za odpowiedź.

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności