Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Drożdżowa szachownica.jpg

jolin / Przepisy Kucharskie / Drożdżowa szachownica.jpg
Przepisy Kucharskie - Drożdżowa szachownica.jpg
Download: Drożdżowa szachownica.jpg

34 KB

(320px x 235px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Przepis na drożdżową szachownicę. Przygotowanie: 40 min, kaloryczność 310 kcal, dla 6 osób.

● 3 dag drożdży
● 5 łyżek cukru
● 1/3 szklanki ciepłego mleka
● jajko
● szczypta soli
● 1,5 szklanki mąki
● 3 łyżki kakao
● 3 łyżki kremówki
● cukier puder
● tłuszcz
● tarta bułka
● kakao do posypania

Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, dodaj mleko, resztę cukru, jajko, sól. Dokładnie wymieszaj składniki, wlej do przesianej maki. Zagnieć ciasto, wyrób je dobrze (ok. 15 min) i podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao wymieszane z kremówką. Oba ciasta nakryj ściereczkami i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godz.). Uformuj z ciasta taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę do pieczenia natłuść, oprósz tartą bułką i wyłóż na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstaw do wyrośnięcia (45 min). Piecz 20–25 min w temp. 180°C. Jasne kulki posyp cukrem pudrem, a ciemne – kakao.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

moja rada zawsze dodawać trochę mniej cukru jak w przepisach
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Przepisy Kucharskie - Jak Bounty.jpg
Porcja: 494 kcal Przygotowanie: 50 minut Na 12 p ...
Porcja: 494 kcal Przygotowanie: 50 minut Na 12 porcji Składniki: Ciasto: •5 jaj •1/2 szklanki cukru •niepełna szklanka mąki tortowej •łyżeczka proszku do pieczenia •2 łyżki kakao •szklanka naparu kawy •cukier waniliowy Masa: •1/2 l mleka •1/2 szklanki cukru •cukier waniliowy •250 g wiórków kokosowych •200 g masła Polewa: •2 czekolady mleczne •100 g masła Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać cukier, żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą osłodzoną cukrem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać wiórki kokosowe, gotować, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodać masło, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia (co jakiś czas zamieszać). Na biszkopt wyłożyć masę kokosową. Czekolady rozpuścić z masłem. Polewą polać ciasto. Schłodzić je w lodówce.
Przepisy Kucharskie -  la Prince Polo jpg
Porcja: 624 kcal Przygotowanie: 60 minut Na 12 p ...
Porcja: 624 kcal Przygotowanie: 60 minut Na 12 porcji Składniki: Biszkopt: •4 jajka •1/2 szklanki cukru •1/2 szklanki mąki pszennej •1/2 łyżeczki proszku do pieczenia •1–2 łyżki kakao •sok z cytryny Ciasto: •6 białek •szklanka cukru •ok. 100 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże) •100 g orzechów włoskich •100 g wiórków kokosowych •masło do formy Krem: •6 żółtek •5 łyżek cukru •10 dag masła Dekoracja: •gotowa polewa czekoladowa Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzony biszkopt nasączyć przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny. 6 białek ubić na sztywną pianę i dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier. Połączyć z pokrojonymi Prince Polo, orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Masę wylać do natłuszczonej formy, piec ok. 20 minut w 170°C. Ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć i dalej ucierając, dodawać masę żółtkową. Na nasączony biszkopt kakaowy wyłożyć najpierw krem maślany, a potem ciasto z Prince Polo. Lekko docisnąć. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu. Polać nią ciasto. Schłodzić je w lodówce.
Przepisy Kucharskie - Krem zabajone.jpg
Pyszny krem dla każdego! Jego czekoladowy smak zniewala. ...
Pyszny krem dla każdego! Jego czekoladowy smak zniewala. SKŁADNIKI ●6 żółtek ●150 g cukru pudru ●3 łyżki gorzkiego kakao ●200 ml bardzo słodkiego białego wina (najlepiej typu marsala) (zamiast wina można dać rum ) Do dekoracji: ●kakao lub czekolada w proszku ●cukier puder ●cynamon Do dużego, szerokiego rondla wlej do połowy wysokości wodę i zagotuj. Na rondlu ustaw metalową miskę, wbij do niej żółtka i cukier. Ubijaj energicznie, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa nabierze jasnosłomkowego koloru. Dodaj kakao i wino, ubijaj dalej na gęstą, pienistą masę. Gorącą przełóż do pucharków, oprósz kakao, cukrem pudrem i cynamonem.
Przepisy Kucharskie - Sezamki jpg
Jeśli nie możesz obejść się bez słodyczy, wybierz te naj ...
Jeśli nie możesz obejść się bez słodyczy, wybierz te najzdrowsze! Oto nasz przepis na sezamki! SKŁADNIKI: ● szklanka sezamu ● 1/2 szklanki cukru ● 2 łyżki wody ● 1/2 szklanki płynnego miodu Sezam upraż na suchej patelni, mieszając, aby się nie przypalił. W rondlu na małym ogniu rozpuść cukier, energicznie mieszając. Kiedy zrobi się karmel, cukier zmieni kolor na jasnobrązowy, zestaw z ognia. Ostrożnie dodawaj wody (uważaj, bo gorący karmel pryska) i miodu. Szybko wsyp sezam, zamieszaj i od razu wyłóż masę na pergamin. Przykryj drugim kawałkiem pergaminu.Wałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Przestudź, pokrój
Przepisy Kucharskie - Drożdżowa szachownica.jpg
Przepis na drożdżową szachownicę. Przygotowanie: 40 min, ...
Przepis na drożdżową szachownicę. Przygotowanie: 40 min, kaloryczność 310 kcal, dla 6 osób. ● 3 dag drożdży ● 5 łyżek cukru ● 1/3 szklanki ciepłego mleka ● jajko ● szczypta soli ● 1,5 szklanki mąki ● 3 łyżki kakao ● 3 łyżki kremówki ● cukier puder ● tłuszcz ● tarta bułka ● kakao do posypania Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, dodaj mleko, resztę cukru, jajko, sól. Dokładnie wymieszaj składniki, wlej do przesianej maki. Zagnieć ciasto, wyrób je dobrze (ok. 15 min) i podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao wymieszane z kremówką. Oba ciasta nakryj ściereczkami i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godz.). Uformuj z ciasta taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę do pieczenia natłuść, oprósz tartą bułką i wyłóż na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstaw do wyrośnięcia (45 min). Piecz 20–25 min w temp. 180°C. Jasne kulki posyp cukrem pudrem, a ciemne – kakao.
Przepisy Kucharskie - bułeczki z serem.jpg
Przepis na bułeczki z serem. Przygotowanie: 55 min, kalo ...
Przepis na bułeczki z serem. Przygotowanie: 55 min, kalorycznośc 290 kcal, dla 6-8 osób ● 3/4 kg maki ● 1/2 kostki margaryny ● 1/2 l maślanki ● sól ● 2 łyżeczki sody oczyszczonej ● 1/2 kg bryndzy lub twarogu ● jajko Mąkę przesiej, dodaj roztopioną margarynę, maślankę, nieco soli i sodę, wymieszaj, wyrób ciasto (nie może być twarde, powinno lekko lepić się do rąk). Pozostaw w ciepłym miejscu, by wyrosło (ok. 1 godz.). Bryndzę lub twaróg pokrusz, dodaj jajko, posól, wymieszaj. Urywaj po kawałku ciasta, rozwałkuj je na grubość 0,5 cm, na środku ułóż porcję farszu. Pozaginaj ciasto do środka, aby powstała szczelina o ok. 2-cm średnicy. Piecz w temp. 220°C 15–20 min, aż bułeczki się zarumienią.
Przepisy Kucharskie - Domowe eklerki.jpg
Małe słodkie co nieco to idealne lekarstwo na jesienną ...
Małe słodkie co nieco to idealne lekarstwo na jesienną chandrę. Wystarczy kęs, by poczuć się lepiej. Porcja: 370 kcal Przygotowanie: 40 minut Na 8 porcji ● 60 g masła ● 200 g mąki ● 4 jajka ● łyżeczka skórki startej z cytryny ● bita śmietana do nadziewania ● polewa (z torebki) do dekoracji ■ Masło zalać szklanką wody. Zagotować. Gdy płyn nieco przestygnie, dosypywać do niego partiami mąkę, cały czas mieszając. Wystudzić, a następnie zmiksować z jajkami i wymieszać ze skórką z cytryny. ■ Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskać podłużne eklerki. Piec je ok. 20 minut w 160°C. ■ Każdą eklerkę przekroić, napełnić bitą śmietaną i polać polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Przepisy Kucharskie - Banany w cieście kokosowym.jpg
Przepis na banany w cieście kokosowym. Przygotowanie: 15 ...
Przepis na banany w cieście kokosowym. Przygotowanie: 15 min, kaloryczność 220 kcal. SKŁADNIKI: ● szklanka mąki ● jajko ● 1–1,5 szklanki mleka ● 4 łyżki wiórków kokosowych ● 2 banany ● olej do smażenia ● cukier puder ● cukier waniliowy Mąkę, jajko i mleko roztrzep na ciasto naleśnikowe, dodaj wiórki kokosowe (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany). Banany obierz, potnij w plastry ok. 1-cm grubości. Maczaj je w cieście i smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Przepisy Kucharskie - Ciasteczka owsiane z rodzynkami.jpg
Pyszne i zdrowe ciasteczka. Twoi goście wezmą je do ręki ...
Pyszne i zdrowe ciasteczka. Twoi goście wezmą je do ręki i od razu zjedzą! ● szklanka płatków owsianych ● szklanka mąki ● szklanka otrąb pszennych ● szklanka rodzynek ● łyżeczka proszku do pieczenia ● łyżeczka cynamonu ● jajko ● szklanka soku jabłkowego ● 1/4 szklanki oleju Płatki owsiane, mąkę, otręby pszenne, rodzynki (możesz je wcześniej namoczyć w gorącym mleku i dokładnie osączyć), proszek do pieczenia i cynamon wymieszaj razem. Jajko zmiksuj z sokiem jabłkowym (najlepszy jest naturalnie mętny jednodniowy) i olejem. Wlej masę do suchych produktów, dokładnie wymieszaj. Z masy formuj łyżką niewielkie płaskie placuszki i wykładaj je na wysłaną papierem do pieczenia blachę. Piecz ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności