-
830 -
175 -
3780 -
41
5448 plików
128,63 GB
Przepisy Kucharskie
-
4,66 GB
- Galeria Lista plików
- sortuj według:
- 65 KB
- 15 paź 11 5:22
Przygotowanie: 50 minut
Na 12 porcji
Składniki:
Ciasto:
•5 jaj
•1/2 szklanki cukru
•niepełna szklanka mąki tortowej
•łyżeczka proszku do pieczenia
•2 łyżki kakao
•szklanka naparu kawy
•cukier waniliowy
Masa:
•1/2 l mleka
•1/2 szklanki cukru
•cukier waniliowy
•250 g wiórków kokosowych
•200 g masła
Polewa:
•2 czekolady mleczne
•100 g masła
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać cukier, żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą osłodzoną cukrem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać wiórki kokosowe, gotować, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodać masło, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia (co jakiś czas zamieszać). Na biszkopt wyłożyć masę kokosową. Czekolady rozpuścić z masłem. Polewą polać ciasto. Schłodzić je w lodówce.
- 53 KB
- 15 paź 11 5:09
Przygotowanie: 60 minut
Na 12 porcji
Składniki:
Biszkopt:
•4 jajka
•1/2 szklanki cukru
•1/2 szklanki mąki pszennej
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1–2 łyżki kakao
•sok z cytryny
Ciasto:
•6 białek
•szklanka cukru
•ok. 100 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
•100 g orzechów włoskich
•100 g wiórków kokosowych
•masło do formy
Krem:
•6 żółtek
•5 łyżek cukru
•10 dag masła
Dekoracja:
•gotowa polewa czekoladowa
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec ok. 25 minut w 170°C. Ostudzony biszkopt nasączyć przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny. 6 białek ubić na sztywną pianę i dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier. Połączyć z pokrojonymi Prince Polo, orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi. Masę wylać do natłuszczonej formy, piec ok. 20 minut w 170°C. Ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na parze. Ostudzić. Masło utrzeć i dalej ucierając, dodawać masę żółtkową. Na nasączony biszkopt kakaowy wyłożyć najpierw krem maślany, a potem ciasto z Prince Polo. Lekko docisnąć. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu. Polać nią ciasto. Schłodzić je w lodówce.
- 24 KB
- 15 paź 11 4:54
SKŁADNIKI
●6 żółtek
●150 g cukru pudru
●3 łyżki gorzkiego kakao
●200 ml bardzo słodkiego białego wina (najlepiej typu marsala) (zamiast wina można dać rum )
Do dekoracji:
●kakao lub czekolada w proszku
●cukier puder
●cynamon
Do dużego, szerokiego rondla wlej do połowy wysokości wodę i zagotuj. Na rondlu ustaw metalową miskę, wbij do niej żółtka i cukier. Ubijaj energicznie, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa nabierze jasnosłomkowego koloru. Dodaj kakao i wino, ubijaj dalej na gęstą, pienistą masę. Gorącą przełóż do pucharków, oprósz kakao, cukrem pudrem i cynamonem.
- 38 KB
- 15 paź 11 4:45
SKŁADNIKI
●1/2 kostki margaryny
●1/2 kg twarogu
●2,5 szklanki mąki
●3 jajka
●torebka cukru waniliowego
● łyżeczka sody oczyszczonej
●1,5 łyżeczki spirytusu
●smalec lub olej do smażenia
●niepełna szklanka cukru pudru
● 2 łyżki soku z cytryny
Margarynę posiekaj z twarogiem i mąką, wbij jajka, dodaj cukier waniliowy, sodę i spirytus, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je cienko, wycinaj krążki szklanką. W środku każdego wytnij dziurkę kieliszkiem lub zakrętką od butelki. Smalec lub olej rozgrzej w płaskim rondlu, smaż oponki z dwóch stron na rumiano. Osącz na papierowym ręczniku. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym i odrobiną wody, posmaruj oponki.
- 44 KB
- 15 paź 11 4:16
SKŁADNIKI:
● szklanka sezamu
● 1/2 szklanki cukru
● 2 łyżki wody
● 1/2 szklanki płynnego miodu
Sezam upraż na suchej patelni, mieszając, aby się nie przypalił. W rondlu na małym ogniu rozpuść cukier, energicznie mieszając. Kiedy zrobi się karmel, cukier zmieni kolor na jasnobrązowy, zestaw z ognia. Ostrożnie dodawaj wody (uważaj, bo gorący karmel pryska) i miodu. Szybko wsyp sezam, zamieszaj i od razu wyłóż masę na pergamin. Przykryj drugim kawałkiem pergaminu.Wałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Przestudź, pokrój
- 34 KB
- 15 paź 11 4:03
● 3 dag drożdży
● 5 łyżek cukru
● 1/3 szklanki ciepłego mleka
● jajko
● szczypta soli
● 1,5 szklanki mąki
● 3 łyżki kakao
● 3 łyżki kremówki
● cukier puder
● tłuszcz
● tarta bułka
● kakao do posypania
Drożdże wymieszaj z łyżką cukru, dodaj mleko, resztę cukru, jajko, sól. Dokładnie wymieszaj składniki, wlej do przesianej maki. Zagnieć ciasto, wyrób je dobrze (ok. 15 min) i podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao wymieszane z kremówką. Oba ciasta nakryj ściereczkami i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godz.). Uformuj z ciasta taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Małą formę do pieczenia natłuść, oprósz tartą bułką i wyłóż na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstaw do wyrośnięcia (45 min). Piecz 20–25 min w temp. 180°C. Jasne kulki posyp cukrem pudrem, a ciemne – kakao.
- 38 KB
- 15 paź 11 3:49
● 3/4 kg maki
● 1/2 kostki margaryny
● 1/2 l maślanki
● sól
● 2 łyżeczki sody oczyszczonej
● 1/2 kg bryndzy lub twarogu
● jajko
Mąkę przesiej, dodaj roztopioną margarynę, maślankę, nieco soli i sodę, wymieszaj, wyrób ciasto (nie może być twarde, powinno lekko lepić się do rąk). Pozostaw w ciepłym miejscu, by wyrosło (ok. 1 godz.). Bryndzę lub twaróg pokrusz, dodaj jajko, posól, wymieszaj. Urywaj po kawałku ciasta, rozwałkuj je na grubość 0,5 cm, na środku ułóż porcję farszu. Pozaginaj ciasto do środka, aby powstała szczelina o ok. 2-cm średnicy. Piecz w temp. 220°C 15–20 min, aż bułeczki się zarumienią.
- 32 KB
- 15 paź 11 3:38
chandrę. Wystarczy kęs, by poczuć się lepiej.
Porcja: 370 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 8 porcji
● 60 g masła ● 200 g mąki ● 4 jajka
● łyżeczka skórki startej z cytryny
● bita śmietana do nadziewania
● polewa (z torebki) do dekoracji
■ Masło zalać szklanką wody. Zagotować. Gdy płyn nieco przestygnie, dosypywać do niego partiami mąkę, cały czas mieszając. Wystudzić, a następnie zmiksować z jajkami i wymieszać ze skórką z cytryny.
■ Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskać podłużne eklerki. Piec je ok. 20 minut w 160°C.
■ Każdą eklerkę przekroić, napełnić bitą śmietaną i polać polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
- 45 KB
- 15 paź 11 3:31
SKŁADNIKI:
● szklanka mąki
● jajko
● 1–1,5 szklanki mleka
● 4 łyżki wiórków kokosowych
● 2 banany
● olej do smażenia
● cukier puder
● cukier waniliowy
Mąkę, jajko i mleko roztrzep na ciasto naleśnikowe, dodaj wiórki kokosowe (ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany). Banany obierz, potnij w plastry ok. 1-cm grubości. Maczaj je w cieście i smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
- 37 KB
- 15 paź 11 3:20
● szklanka płatków owsianych
● szklanka mąki
● szklanka otrąb pszennych
● szklanka rodzynek
● łyżeczka proszku do pieczenia
● łyżeczka cynamonu
● jajko
● szklanka soku jabłkowego
● 1/4 szklanki oleju
Płatki owsiane, mąkę, otręby pszenne, rodzynki (możesz je wcześniej namoczyć w gorącym mleku i dokładnie osączyć), proszek do pieczenia i cynamon wymieszaj razem. Jajko zmiksuj z sokiem jabłkowym (najlepszy jest naturalnie mętny jednodniowy) i olejem. Wlej masę do suchych produktów, dokładnie wymieszaj. Z masy formuj łyżką niewielkie płaskie placuszki i wykładaj je na wysłaną papierem do pieczenia blachę. Piecz ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.
- 25 KB
- 15 paź 11 2:58
● 30 dag cukru
● 5 dag płynnego miodu
● skórka otarta z 1 pomarańczy
● 25 dag śmietany 30%
● 5 dag masła
Zagotuj w garnku cukier, miód, 5 łyżek wody. Dodaj skórkę pomarańczową, wymieszaj. Osobno zagotuj śmietanę. Połącz wszystko i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż powstanie jednolita brązowa masa (ok. 10 min). Na zimny półmisek wylej parę kropel masy, jeśli od razu zastyga, to znak, że karmel gotowy. Dodaj masło, wymieszaj. Formę wyłóż folią aluminiową, natłuść, napełnij masą. Wygładź, odstaw do ostygnięcia. Gdy stwardnieje, pokrój ją w kostkę. Wstaw do lodówki, aby całkowicie zastygła.
- 26 KB
- 15 paź 11 2:38
● 5 g żelatyny
● 1/2 l mleka 3.2%
● 2 łyżki cukru
● 1/2 kg truskawek
● 2 łyżki cukru
● 50 ml kremówki
Żelatynę zalej 10 ml śmietany. Resztę śmietany mocno podgrzej z cukrem (nie gotuj), zdejmij z ognia. Wymieszaj z żelatyną, aż się rozpuści. Rozlej do filiżanek, ostudź. Wstaw na 3 godz. do lodówki. Rozmrożone truskawki zmiksuj z cukrem i śmietaną, polej deser.
- 39 KB
- 15 paź 11 2:15
CIASTO:
● kostka masła
● 2 szklanki mąki
● żółtko
● 1/2 szklanki cukru pudru
● szczypta soli
MASA:
● 35 dag maku
● 2 szklanki mleka
● łyżka masła
● 4 łyżki miodu
● 3 łyżki cukru
● 1,5 szklanki bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, owoce kandyzowane)
● łyżeczka esencji waniliowej
● 1 białko
● 1/2 l kremówki
● 1/2 szklanki cukru pudru
● cukier waniliowy
●wiórki kokosowe
Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto. Podziel na 2 części, schłodź 2 godz. Mak zalej wrzącym mlekiem, gotuj 20 min na małym ogniu. Odcedź, zmiel 2 razy. W rondelku rozpuść masło z miodem i cukrem. Dodaj mak, bakalie i aromat, wymieszaj. Smaż kilka minut na małym ogniu, mieszając. Połowę ciasta rozwałkuj, wyłóż nim wysłaną pergaminem tortownicę. Piecz 10 min w 180°C. Białko ubij, wymieszaj z przestudzoną masą makową. Rozsmaruj ja na podpieczonym spodzie. Rozwałkuj drugą część ciasta, przykryj nim przestudzone ciasto, delikatnie dociśnij. Podpiecz, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Ostudź. Śmietanę ubij mikserem, dodając oba cukry. Wierzch i boki tortu posmaruj bitą śmietaną, posyp wiórkami.
- 25 KB
- 15 paź 11 2:06
Porcja: 325 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 20 porcji:
CIASTO:
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru
jajko
2 żółtka
masło do formy
MASA SEROWA:
1 kg tłustego twarogu
10 jajek
250 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
100 g mąki ziemniaczanej
po 2–3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek
szczypta soli
Składniki na ciasto (poza jednym żółtkiem) zagnieść. Wstawić do lodówki. Twaróg dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z serem, wymieszać z mąką, skórką z pomarańczy i rodzynkami. Białka ubić z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wymieszać z masą serową. 2/3 ciasta wylepić posmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki rant. Wyłożyć masę. Z reszty ciasta przygotować paski. Ułożyć je na wierzchu sernika, tworząc kratkę. Wierzch posmarować rozmąconym żół tkiem. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- 0 KB
- 17 lip 11 22:57
Przygotowanie: 1 godzina
bardzo łatwe
Składniki
• 1 litr mleka
• 1 śmietana 18%
• 4 jajka
• 1 kostka masła
• biszkopty
• brzoskwinie
• 4 banany
• puszka ananasów
• 2 galaretki
• 5 łyżek kakao
• 1 szkl.cukru
• paczka wiórek kokosowych
Etapy przygotowania
1. Mleko zagotować i odstawić.Roztrzepaną śmietanę z jajkami dodać do mleka i gotując na małym ogniu zrobić z tego twarożek.Odcedzić i wystudzić.
2. Masło rozkręcić z cukrem, dodać ostudzony twarożek i wymieszać. Masę podzielić na połowę.
3. Do jednej części dodać kakao a do drugiej wiórki kokosowe. Na spód tortownicy położyć biszkopty i na to masę kakaową. Następnie położyć pokrojone banany a na to masę kokosową. Udekorować owocami i zalać galaretką.
- 0 KB
- 17 lip 11 22:55
pyszne ciasto z kokosem
Składniki
• Biszkopt: 6 jaj,
• 6 łyżek mąki,
• 6 łyżek cukru.
• Masa: 2 śmietany kremówki, ,
• 2 opakowania śnieżki
• 1 opakowanie płatków migdałowych,
• 1 opakowanie wiórków kokosowych,
• 2 białe czekolady,
• 8 łyżek mleka
Etapy przygotowania
1. upiec biszkopt i przekroić go na pół
2. Czekoladę rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pół opakowania wiórków i płatków migdałowych, przestudzić
3. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodając wystudzoną masę czekoladową
4. Zetrzeć połowę biszkoptu do przyrządzonej masy
5. całość wyłożyć na pozostałą część biszkoptu
6. wstawić do lodówki na ok 24h
- 16 KB
- 17 lip 11 22:52
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Składniki
Ciasto:
• 500 g mąki
• 250 g margaryny
• 3 żółtka
• 2 łyżki śmietany
• 30 g drożdży
Nadzienie:
•słoik twardej marmolady 0,33 l
Etapy przygotowania
1.Do mąki wsypać starte na drobnych oczkach drożdże, wrzucić żółtka i miękką margarynę, posiekać, szybko zarobić ciasto z dodatkiem śmietany. Uformować kulę
3.Kulę ciasta podzielić na cztery równe części, każdą rozwałkować na okrągło, podzielić na 12 części.
4.Nałożyć marmoladę zwijać rogaliki zawijając rogi ciasta do środka. Układać na posmarowanej margaryną blasze.
5.Piec na złoty kolor ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące posypać cukrem pudrem.
- 13 KB
- 17 lip 11 22:49
bardzo kruche
Składniki
• 2 szkl. mąki
• 4 żółtka
• 1 łyżka spirytusu lub octu
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 mały kubeczek gęstej,kwaśnej śmietany
• olej do smażenia
• cukier puder do posypania
Etapy przygotowania
1. MĄKĘ WSYPAĆ NA STOLNICĘ,ZROBIĆ DOŁEK.DODAĆ SÓL,CUKIER,NASTĘPNIE ŻÓLTKA,SPIRYTUS.MIESZAJĄC WIDELCEM ŚMIETANĘ WLAĆ. CIASTO WYROBIĆ DOBRZE RĘKĄ,A NASTĘPNIE UBIĆ BARDZO DOBRZE DREWNIANYM WAŁKIEM.
2. CIASTO PODZIELIĆ NA 3-4 CZĘŚCI I POKOLEI ROZWŁKOWYWAĆ JAK NAJCIENIEJ. KROIĆ TAK JAK NA FAFORKI. SMAŻYC NA DOBRZE ROZGRZANYM OLEJU, NA ZŁOTY KOLOR.
3. PO USMAŻENIU POSYPAĆ CUKREM PUDREM.
4. SMACZNEGO.
- 14 KB
- 17 lip 11 22:46
Przygotowanie: ok 45min
Oczekiwanie: ok 2 godzin
Składniki
• 2 szkl. mleka
• 1 szkl. mąki pszennej
• 5 żółtek
• cukier waniliowy
• 0,5 szkl. cukru
• 1 kostka margaryny
• 8 paczek herbatników
• puszka masy krówkowej (lub karmelowej)-dostępne w sklepach
• 0,5 litra śmietanki 30%
• 2 łyzki cukru pudru
• 2 opakowania śmietan-fix
Etapy przygotowania
1. Masa budyniowa: Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotujacej się reszty mleka i postepować jak przy gotowaniu budyniu. Do gorącego budyniu wmieszać kostkę margaryny.
2. Herbatniki wyłożyć na blachę, na to wylać gorącą masę budyniową i przykryć drugą warstwą herbatników.
3. Następnie masa krówkowa i kolejna warstwa herbatników.
4. Odczekać aż masa budyniowa ostygnie i wyłożyć na wierzch ubitą z cukrem i fixami śmietankę. Całość można obsypać startą gorzką czekoladą.
5. Schłodzić w lodówce i po dwóch godzinach można się zajadać :)
- 17 KB
- 17 lip 11 22:44
250 dag masła
4 łyżki cukru
1 jajo
250 dag mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szkl mleka
przygotowanie
masło cukier utrzeć na pulchną masę dodawać pozostałe składniki
rozwałkować na stolnicy upruszonej mąką
małą szklaneczką wykrawać kółka ze środka każdego kółka wykrawać kółka małym kieliszkiem
smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron posypać cukrem pudrem
- 23 KB
- 17 lip 11 22:40
10 szkl mąki
10 dag drożdży
6 jaj
6 łyżek cukru
1 szkl mleka
3 łyżeczki masła
cukier puder do posypania
olej do smażenia
przygotowanie:
1. drożdże rozetrzeć z cukrem rozprowadzić mlekiem wymieszać z kilkoma łyżkami mąki (pozostawić do wyrośnięcia)
2. z białek ubić pianę wsypać cukier i dalej ubijając dodawać żółtka
3. do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki stopione masło oraz ubite jaja wyrobić
4. drewnianą łyżką nakładać na rozgrzany olej na patelni smażyć z obu stron
5.usmażone racuchy powinny mieć grubość 1i 1/2 cm
6. wyłożyć na ogrzany półmisek posypać cukrem pudrem z wanilią
- 19 KB
- 17 lip 11 22:34
6 paczek ciastek
1litr mleka
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
1 szkl kaszy mannej
1 palmy
do garnka wlać mleko i wstawić na gaz dodać palmę i 1/2 szkl cukru
resztę cukru zmieszać z kakao i dodać do garnka
wszystko zagotować powoli sypać kaszę manną ciągle mieszając
aż masa zgęstnieje
na blaszce ułożyć ciastka gorącą masę wylać na ciastka i rozłożyć resztę ciastek polać polewą posypać wiórkami
- 0 KB
- 17 lip 11 19:42
piec 45 minut 180 stopni
2 budynie waniliowe
1 kg jabłek
1 jajko 2 żółtka
3 szkl mąki
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 kostka palmy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przygotowanie:
1. zagniatamy mąkę żółtka i jajko cukier puder śmietanę
palmę proszek do pieczenia
2. ciasto dzielimy na 2 części jedną rozwałkowujemy i
kładziemy na wysmarowaną blachę
3. na wyłożonym cieście kładziemy pokrojone jabłka
4. ugotować z 3 szkl mleka 2 budynie wlewamy na ciasto
5. na wierzch kładziemy 2-gą część ciasta
6. posypać cukrem pudrem lub ozobić polewą
-
10 -
28 -
0 -
0
40 plików
10,94 MB
MOVIES_PL napisano 31.07.2019 08:52
Barnaba1954 napisano 27.08.2019 23:43
Ona Cię uniesie w dal,ona pełnią Twego szczęścia.Znów przed Tobą drzwi uchyla w senne wiedzie Cię marzenia.Przy jej boku dobrze Ci nie odczuwasz już znużenia.Ona nowych sił Ci doda zanim ranek wstanie znów,zanim wrócisz z tej podróży.Pięknych i wspaniałych snów.... ....................................................................DOBRANOC......
Ma.rysia napisano 22.12.2019 23:35
Deebra napisano 28.10.2021 10:46
Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.