Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Szybka i prosta lazania.jpeg

jasta22 / Przepisy / ◄♥►Zapiekanki / Szybka i prosta lazania.jpeg
Zapiekanki - Szybka i prosta lazania.jpeg
Download: Szybka i prosta lazania.jpeg

9 KB

(240px x 180px)

0.0 / 5 (0 głosów)
składniki
6-8 arkuszy makaronu lasagne
25 dag sera żółtego - najlepiej mozzarelli

ok. 1 szklanki bulionu z kostki

0,5 kg mięsa mielonego
1 puszka całych pomidorów
2-3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego
1 dorodna czerwona papryka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkie papryki
suszone zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku

natka pietruszki (do dekoracji)

sposób przygotowania
Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok daję oliwę, a następnie smażę na niej mięso mielone - osobiście preferuję drobiowe, ale może być każde inne. W trakcie smażenia rozdrabniam mięso na małe kawałki. Po 5-6 minutach powinny zrobić się z mięsa drobne kawałeczki. Jeśli nie to rozdrabniamy je widelcem.

Następnie doprawiam - dodaję zioła prowansalskie, pieprz i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po chwili dodaję również pokrojoną w kosteczkę cebulę i wyciśnięty czosnek (może być posiekany).

Dodaję pomidory wraz z (najlepiej gęstą) zalewą. Takie pomidory można zastąpić także dobrą pulpą pomidorową. Kiedy cebula jest miękka dodaję pokrojone pomidory i przecier. Teraz nadchodzi czas na ostateczne doprawienie farszu - dodajemy słodką paprykę i solimy wg uznania. Można też w razie potrzeby, dodać jeszcze pieprzu lub ziół. Zestawiamy z ognia.

W naczyniu żaroodpornym lub formie do lazanii nalewam na dno trochę bulionu tak, aby tylko pokrył dno. Można również dać na dno trochę farszu jeśli jest rzadki. Dzięki obecności bulionu lub farszu mamy pewność, że najniższa warstwa makaronu będzie ugotowana. Na to układam warstwę makaronowych arkuszów (UWAGA! Arkusze nie mogą na siebie zachodzić, gdyż mogą się nie dogotować). Później farsz (połowa lub 1/3), ser i znowu makaron. Dla pewności w tym momencie polewam delikatnie bulionem makaron, aby się zamoczył. Następnie szykuję kolejne wartswy. Kończymy na warstwie makaronu. Na nią możemy położyć jeszcze ser lub też nie. Przygniatamy wszystko lekko, aby się wyrównało i polewamy resztą makaronu.
Piekę w 130-150 stp. C około 30 minut. Podczas pieczenia bulion zostanie wchłonięty przez makaron a farsz zgęstnieje.

Po wyjęciu z piekarnika zaleca się odczakanie, aż lazania odpocznie.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Zapiekanki - Lasagne.jpeg
Składniki: * 1 porcja sosu bolońskiego * got ...
Składniki: * 1 porcja sosu bolońskiego * gotowe płaty lasagne (najlepiej nie wymagające gotowania) * 1 porcja sosu beszamelowego * 3 łyżki masła * 1 szklanka świeżo startego parmezanu Przygotować sos boloński oraz sos beszamelowy. Składniki na sos boloński: * 60 g pokrojonej w kostkę pancetty (zastąpiłam boczkiem wędzonym) * 1 cebula * 1 łodyga selera * 1 mała marchew * 4 łyżki masła * 250 g mielonej wołowiny * 60 g mielonej wieprzowiny * 60 g pokruszonych włoskich parówek wieprzowych (pominęłam) * 1 zmielony goździk * Szczypta cynamonu * ¼ łyżeczki pieprzu * 450 g pomidorów z puszki, obranych ze skórki i pokrojonych * 250 ml tłustego mleka * szczypta soli Do rozpuszczonego na patelni masła dodać boczek oraz drobno pokrojone warzywa: cebulę, selera i marchew. Podsmażać na średnim ogniu, aż cebula nabierze jasnozłotego koloru. Dodać mięso mielone i podsmażać do jednolitego koloru. Dodać goździki, cynamon i świeżo zmielony czarny pieprz. I wymieszać. Następnie dodać pomidory i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Dodać mleko i doprawić solą. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez co najmniej 2 ½ godziny, od czasu do czasu mieszając. Ja uznałam, że to strasznie długo i gotowałam około 40 minut. Składniki na sos beszamelowy: * 4 łyżki masła * 500 ml mleka * ½ szklanki mąki * sól, gałka muszkatołowa Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Wymieszać przygotowane sosy. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Następnie wyłożyć pojedynczą warstwę płatów lasagne i przykryć je cienką warstwą beszamelu z sosem bolońskim. Posypać parmezanem i położyć następną warstwę płatów. Powtarzać czynności, aż na blasze znajdzie się co najmniej 6 warstw. Zostawić trochę sosu do polania z wierzchu. Posypać parmezanem i wiórkami masła. Zapiekać w temperaturze 200ºC, przez około 15-20 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Podawać gorące. Smacznego:-)
Zapiekanki - Zapiekanka drobiowa1.jpeg
Składniki: * 1 cebula * 2 ząbki czosnku ...
Składniki: * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2 papryki * 1 kurczak lub 4 udka * sól, pieprz * 2 łyżki oleju * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 1 łyżka papryki w proszku * 100 ml czerwonego wina * 400 g pomidorów z puszki * 150 ml bulionu z kury * suszone oregano Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Papryki opłukać, oczyścić z pestek, pokroić w paski. Kurczaka pokroić na porcje, opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do rondla na rozgrzany olej, zrumienić ze wszystkich stron. Wyjąć, a na tłuszczu udusić cebulę, czosnek i paprykę. Dodać pomidory i paprykę w proszku, podsmażyć. Wlać wino i zagotować. Dodać pomidory i bulion, włożyć obsmażone mięso, doprawić solą, pieprzem i roztartym oregano. Rondel przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kurczaka dusić ok. 25 minut.
Zapiekanki - Wiejska zapiekanka.jpeg
Składniki: - 1 szklanka ryżu - 300 g cienkiej kiełbasy ...
Składniki: - 1 szklanka ryżu - 300 g cienkiej kiełbasy - 2 czerwone papryki - 2 pory - 1 jajko - 1 szklanka bulionu (z kostki) - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% - 150 g żółtego sera - natka pietruszki - 3 łyżki oleju - sól i pieprz - słodka papryka w proszku Kiełbasę obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, pory w krążki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i podsmażyć na nim pory, paprykę i kiełbasę. Ryż opłukać, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić. Wymieszać z warzywami i połową bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Ryż z dodatkami ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym resztą oleju. Polać śmietaną wymieszaną ze startym na dużych oczkach serem, jajkiem i pozostałym bulionem. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Przed podaniem posypać natką.
Zapiekanki - Szybka i prosta lazania.jpeg
składniki 6-8 arkuszy makaronu lasagne 25 dag sera żół ...
składniki 6-8 arkuszy makaronu lasagne 25 dag sera żółtego - najlepiej mozzarelli ok. 1 szklanki bulionu z kostki 0,5 kg mięsa mielonego 1 puszka całych pomidorów 2-3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego 1 dorodna czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkie papryki suszone zioła prowansalskie sól i pieprz do smaku natka pietruszki (do dekoracji) sposób przygotowania Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok daję oliwę, a następnie smażę na niej mięso mielone - osobiście preferuję drobiowe, ale może być każde inne. W trakcie smażenia rozdrabniam mięso na małe kawałki. Po 5-6 minutach powinny zrobić się z mięsa drobne kawałeczki. Jeśli nie to rozdrabniamy je widelcem. Następnie doprawiam - dodaję zioła prowansalskie, pieprz i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Po chwili dodaję również pokrojoną w kosteczkę cebulę i wyciśnięty czosnek (może być posiekany). Dodaję pomidory wraz z (najlepiej gęstą) zalewą. Takie pomidory można zastąpić także dobrą pulpą pomidorową. Kiedy cebula jest miękka dodaję pokrojone pomidory i przecier. Teraz nadchodzi czas na ostateczne doprawienie farszu - dodajemy słodką paprykę i solimy wg uznania. Można też w razie potrzeby, dodać jeszcze pieprzu lub ziół. Zestawiamy z ognia. W naczyniu żaroodpornym lub formie do lazanii nalewam na dno trochę bulionu tak, aby tylko pokrył dno. Można również dać na dno trochę farszu jeśli jest rzadki. Dzięki obecności bulionu lub farszu mamy pewność, że najniższa warstwa makaronu będzie ugotowana. Na to układam warstwę makaronowych arkuszów (UWAGA! Arkusze nie mogą na siebie zachodzić, gdyż mogą się nie dogotować). Później farsz (połowa lub 1/3), ser i znowu makaron. Dla pewności w tym momencie polewam delikatnie bulionem makaron, aby się zamoczył. Następnie szykuję kolejne wartswy. Kończymy na warstwie makaronu. Na nią możemy położyć jeszcze ser lub też nie. Przygniatamy wszystko lekko, aby się wyrównało i polewamy resztą makaronu. Piekę w 130-150 stp. C około 30 minut. Podczas pieczenia bulion zostanie wchłonięty przez makaron a farsz zgęstnieje. Po wyjęciu z piekarnika zaleca się odczakanie, aż lazania odpocznie.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności