Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Sos podstawowy.docx

jason567 / Kulinaria / sosy / Sos podstawowy.docx
Download: Sos podstawowy.docx

12 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek
Współczesne sosy narodziły się we Francji, a usystematyzował je Marie-Antoine Carême dzieląc je na sosy ciepłe i zimne, a wśród nich wyróżnił tzw. sosy podstawowe. Do sosów podstawowych ciepłych, białych zali­cza się sos beszamelowy i sos velouté. Podstawą do przyrządzenia obu jest zasmażka, którą w przypadku sosu beszamelowego należy rozrzedzić mlekiem i przyprawić gałką muszka­tołową. Natomiast sos velouté należy rozrzedzić bulionem cielęcym, dro­biowym lub rybnym.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
sosy - Sos sojowy do kurczaka.jpg
Składniki: 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamow ...
Składniki: 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego 2 /łyżki odtłuszczonego wywaru z kurczaka 1/2 łyżeczki glutasoli lub sól do smaku Składniki wymieszać, polać pokrojonego kurczaka przed podaniem.
sosy - Sos z grzybów świeżych.jpg
Składniki: 50 dkg świeżych grzybów 3 dkg cebuli 3dkg ...
Składniki: 50 dkg świeżych grzybów 3 dkg cebuli 3dkg masła Podprawa: 4 dkg mąki 25 dkg śmietany sól pieprz Grzyby oczyścić z piasku, jeśli trzeba, szybko opłukać, drobno posiekać; cebulę posiekać, dodać do grzybów. Grzyby zalać szklanką wody, dodać masło i powoli ugotować na silnym ogniu pod przykryciem; gdy grzyby są miękkie a odparowane, trochę je podsmażyć i zrumienić, uważając, aby się nie przypaliły. Śmietanę wymieszać z mąką na gładką masę, wlać do miękkich grzybów, mieszając zagotować, dodać trochę wody, odstawić. Do podprawionych grzybów dodać sól i pieprz do smaku, zagotować, zaraz podawać. Sosu tego używać do klusek, sypkiej kaszy, ziemniaków. Sos nie powinien długo stać w cieple, gdyż grzyby łatwo się psują, nawet po ugotowaniu, i wtedy mogą być przyczyną ciężkiego zatrucia.
sosy - Sos genueński do makaronu zwany pesto.jpg
Składniki: Czas przyrządzania - 30 minut. 60 g bazyl ...
Składniki: Czas przyrządzania - 30 minut. 60 g bazylii 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki orzeszków pinii (pinoli) 20 g tartego owczego sera pecorino 40 g tartego parmezanu 10 łyżek oliwy z oliwek o łagodnym smaku sól Do marmurowego moździerza włożyć bazylię i sól i rozetrzeć je drewnianym tłuczkiem. Następnie dodać orzeszków pinii, wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć i wymieszać. Do moździerza dokładać po łyżce oba rodzaje serów, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka i jednolita, cieniutką strużką rozcieńczać ją oliwą, nie przerywając mieszania. Otrzymamy sos o konsystencji gęstej śmietany. Wszystkie składniki można również zmiksować. Jeśli tak przygotowanym sosem będziemy przyprawiać kluseczki trenette lub trofie, należy je podawać z fasolką szparagową i gotowanymi ziemniakami krojonymi w słupki. Ziemniaki należy ugotować w wodzie, w której gotował się makaron.
sosy - Sos beszamelowy.jpg
Składniki: 1 1/2 łyżki masła, 1 1/2 łyżki mąki, 1 s ...
Składniki: 1 1/2 łyżki masła, 1 1/2 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 2 żółtka, sól, pieprz, 4 dag ostrego, startego żółtego sera, sok z cytryny, gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy nie rumieniąc. Do zasmażki dodajemy mleko i gotujemy. Do ubitych żółtek powoli wlewamy sos ciągle mieszając, żeby się nie zważył. Następnie dodajemy resztę składników i podgrzewamy (ale już nie pozwalamy, żeby się zagotował).
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności