-
79 -
143 -
4834 -
22
5145 plików
6,58 GB
50 g (ok. 5-6 łyżek) wody przegotowanej lub mineralnej lub źródlanej
Słoik o pojemności ok. 1l (słoik należy najpierw dokładnie umyć i wyparzyć)
Proporcje mąki i wody są orientacyjne, nie potrzeba do ich odmierzenia wagi. Najważniejszą rzeczą jest to aby stosunek mąki do wody wynosił 1:1 – czyli jedna porcja mąki i mniej więcej tyle samo wody. Mąkę i wodę wymieszać w słoiku. Konsystencja powinna być raczej gęsta. Ważne jest aby słoika nie zakręcać! Najlepiej przykryć go ściereczką lub gazą (tak by dochodziło do niego powietrze) i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Temperatura w jakiej będziemy przechowywać zakwas powinna wynosić od 24 do 27 stopni C. Ale mało kto będzie to mierzył. Po prostu należy odstawić słoik np. do szafki blisko piekarnika/lodówki itp. Można też postawić go w pobliżu kaloryfera lub innego źródła ciepła.200 g zakwasu żytniego półpłynnego*
550 g mąki pszennej np. typ 480 lub 550
50 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
1 łyżka soli
300 g letniej wody
* Aby uzyskać półpłynny zakwas należy dokarmiając go dodać odrobinę więcej wody. Mój zakwas jest zazwyczaj gęsty, dlatego do powyższego przepisu konieczne jest rozrzedzenie jego konsystencji. Zakwas powinien dać się wylać ze słoika, ale jednocześnie nie może być zupełnie płynny.Półpłynny zakwas połączyć z mąką, dodać sól i letnią wodę. Zagnieść gęste ciasto. Powinno jedynie delikatnie lepić się do rąk. Gdyby było zbyt rzadkie – należy dodać nieco więcej mąki, ale tylko tyle aby uzyskać konsystencję jak na zdjęciu poniżej.
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB