Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

2602337i11iqvjvxp.png

ja.le / wino czerwone / 2602337i11iqvjvxp.png
wino  czerwone - 2602337i11iqvjvxp.png
Download: 2602337i11iqvjvxp.png

416 KB

(405px x 553px)

0.0 / 5 (0 głosów)
[ cd 2 ]
Wino powinno być naprawdę dobre. Jeśli nasza wiedza w tym zakresie nie wykracza poza Egri Bikaver - zdajmy się na fachową obsługę w sklepie z winami i nie ściskajmy zbyt kurczowo portfela, co nie znaczy, że musimy rzucać się od razu na Chateaux Talbot z roku 1945 (tzw. rocznik nieśmiertelny) czy Chateaux Petrus z roku 1983. Po powrocie do domu pamiętajmy o kilku zasadach: czerwone wino pasuje najlepiej do dziczyzny, wołowiny i baraniny (choć rygory w tym względzie ostatnio jakoś słabną); jego temperatura nie może przekraczać 18 st. C (przy winie młodym - 13 st. C); butelka powinna być otwarta na godzinę przed podaniem, aby wino zdążyło „pooddychać"; napełnia się nim kieliszki (najlepiej gdy są z cieniutkiego bezbarwnego szkła) do trzech czwartych objętości; butelki - nawet z najszlachetniejszym trunkiem - nie stawiamy na stole, pośród dań i zastawy, lecz po nalaniu wina do kieliszków odstawiamy ją na stolik lub szafkę.

Jeśli zastosujemy się do powyższych wskazówek, czerwone wino odda nam to, co ma najlepszego - swoją magiczną duszę przepełnioną słońcem winnic i całą alchemię zawartą w procesie jego powstawania.

Zdecydowanie odradzamy picie - zwłaszcza ciężkiego wytrawnego wina - osobom cierpiącym na częste bóle głowy, a także przyjmującym leki nasenne i antydepresyjne, leki nasercowe - głównie pochodne nitrogliceryny, leki obniżające ciśnienie, przeciwbólowe na bazie narkotyków i antybiotyki. W tym ostatnim wypadku lepiej przeczekać kurację i dopiero po niej delektować się smakiem najlepszych trunków z Bordeaux, Burgundii, Kalifornii, a nawet... Bułgarii. I pamiętajcie Państwo: wypijany codziennie kieliszek wina z czerwonych winogron zmniejsza ryzyko chorób serca aż o 40 procent.

K.S. (poradnia.pl)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

UWAGA : WAŻNE PRZECZYTAJ :

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
wino  czerwone - wino_czerwone_1.jpg
1- Gdyby kupno wina wymagało recepty, lekarz mógłby ją ...
1- Gdyby kupno wina wymagało recepty, lekarz mógłby ją wypisać z czystym sumieniem! Sprawdźmy, w czym tkwi jego moc. Czerwone wino - pijmy je na zdrowie W antycznej Grecji wino uchodziło za panaceum. Stosowano zarówno białe, różowe, jak i czerwone, odpowiednio je doprawiając. Wino z mlekiem, burakiem i gotowanymi ogórkami podawano na biegunkę; z jałowcem i rzepą - na wzmocnienie; z mirtem - w chorobach kobiecych. Hipokrates nie zalecał go dzieciom, kobietom w ciąży, a także w przypadku migreny, zawrotów i padaczki. Które wybrać Byłoby najlepiej, aby na etykiecie wina była in formacja, ile jest w nim antyoksydantów. Zanim to nastąpi, korzystajmy z tabeli zawartości polifenoli w winach czołowych światowych producentów (określa się je wg stężenia resweratrolu): Francja: Burgundia 4,39 mg/l Bordeaux 3,89 mg/l Beaujolais 2,88 mg/l Kanada: śr. 3,16 mg/l Stany Zjednoczone: Oregon 4,3 mg/l Kalifornia 1,47 mg/l Australia: śr. 1,47 mg/l Włochy: śr. 1,76 mg/l Hiszpania i Portugalia: śr. 1,64 mg/l (Źródło: Frank Jones, "Chroń swoje serce)
wino  czerwone - winoterapia_14657_300x500.jpg
•Wino w kosmetykach Kosmetyki, przygotowane na bazie ...
•Wino w kosmetykach Kosmetyki, przygotowane na bazie ekstraktów z pestek winogronowych, olejków eterycznych, moszczu (czyli sok z winogron przeznaczony na fermentację), oraz win wysokiej jakości znalazły zastosowanie w zabiegach kosmetycznych: •Maseczki i kremy na bazie wina przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek, ściągają, regenerują i dezynfekują. •Kąpiele i masaże odstresowują i regenerują organizm i skórę, ujędrniają i pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. •Płukanka z wina regeneruje włosy.
wino  czerwone - winoterapia_14658_300x500.png
Skarby w butelce Wino to nie tylko sfermentowany sok ...
Skarby w butelce Wino to nie tylko sfermentowany sok z winogron, lecz skarbnica potrzebnych organizmowi związków chemicznych takich jak bor, brom, chrom, cynk, jod, magnez, potas czy sód,a także substancje zwalczające wolne rodniki: polifenole, flawonidy i antocjany o właściwościach przeciwutleniających. Najcenniejszym polifenolem w winie jest zawarta głównie w pestkach winogron tanina, która działa ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. Dobroczynne dla zdrowia i urody właściwości substancji zawartych w winie potwierdzili nie tylko lekarze, ale też psycholodzy. Natomiast potężne firmy kosmetyczne wykorzystały te informacje i rozpoczęły produkcję preparatów na bazie winogron i wina, które zyskały sobie sporą rzeszę fanek. •Wino a zdrowie •Wino osłania serce i układ krwionośny. •Chroni przed chorobami nowotworowymi. •Podnosi poziom estrogenu w organizmie kobiety. •Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. •Osłania żołądek przed wrzodami. •Przyspiesza metabolizm. •Łagodzi stres, jeśli spożywane jest z umiarem. •Zwalcza bezsenność.
wino  czerwone - wino.png
cd 1 - Dobroczynne dla serca i żołądka Zawarte w czerwo ...
cd 1 - Dobroczynne dla serca i żołądka Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają bowiem utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając też o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resweratrol i kwercetyna) chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Resweratrol występuje też w soku wyciśniętym z czerwonych winogron, ale jest go tam trzy razy mniej niż w winie. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew. Nie traktujmy jednak wina jako sposobu na uniknięcie miażdżycy. Nie zastąpi ono zdrowej diety! Pamiętajmy, by jadać dużo surowych warzyw, owoców i ryb morskich, mniej mięsa i jego przetworów, a tłuszcze zwierzęce zastępować roślinnymi. Polifenole obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegając zawałowi serca. Czerwone wino jest też naszym sprzymierzeńcem w leczeniu nadciśnienia tętniczego ze względu na dużą zawartość potasu, który reguluje ciśnienie. Wino, jak każdy alkohol, rozszerza naczynia: zwiększa średnicę tętnic wieńcowych, wpływając na lepsze odżywienie serca i zmniejszając ryzyko niedokrwienia organu. Alkohol przeciwdziała zwężaniu się naczyń, zapobiegając palpitacjom serca, które często występują na skutek stresu. Dzięki zawartości garbników wino sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu. Dzięki temu składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów. Delikatne drażnienie ściany żołądka niewielkimi dawkami alkoholu zwiększa odporność na działanie kwasów trawiennych. Wino zmniejsza też ryzyko powstania kamicy żółciowej. Zwalcza infekcje, przedłuża młodość Flawonoidy, niszcząc wolne rodniki, wzmacniają układ odpornościowy organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Bakteriobójcze działanie mają zawarte w winie związki polifenolowe, które uwalniają się podczas fermentacji. Stąd pewnie wziął się zwyczaj podawania wina do obiadu, zwłaszcza do dań ciężko strawnych. Coraz częściej mówi się też o antywirusowym działaniu czerwonego wina. Badania wykazały, że osoby niepalące i pijące wino znacznie rzadziej zapadają na grypę niż niepalący abstynenci. Zawarte w winie antyoksydanty przeciwdziałają starzeniu się skóry. Rozprawiając się z wolnymi rodnikami, pomagają przedłużyć jej młody wygląd: nawilżyć, odżywić, wzmocnić i wygładzić. Według najnowszych badań czerwone wino może ochronić przed uszkodzeniem słuchu. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają komórki znajdujące się w uchu środkowym odpowiedzialne za to, że słyszymy. Polifenole opóźniają zmiany postępujące z wiekiem, mogą też hamować osłabienie słuchu spowodowane nadmiernym hałasem.
wino  czerwone - winoterapia_14659_300x500.jpg
•Ile, dla kogo? Ustalenie właściwej ilości spożywan ...
•Ile, dla kogo? Ustalenie właściwej ilości spożywanego wina zależy od wieku, płci, stanu zdrowia, wagi ciała itd. Ustala się jednak, że dla mężczyzn umiarkowana dzienna ilość to 2-3 kieliszki po 100 ml, a dla kobiety 1-2 kieliszki po 100 ml.
wino  czerwone - alkohol.jpg
Zdrowy alkohol? Nadmiar alkoholu bywa tragiczny,Alko ...
Zdrowy alkohol? Nadmiar alkoholu bywa tragiczny,Alkohol jest toksycznym napojem odurzającym, którego przedawkowanie może skończyć się tragicznie. Butelka wódki wypita duszkiem może wywołać śpiączkę i spowodować śmierć. Pity w nadmiarze może powodować krótkotrwałe zatrucie, uszkodzenie wątroby, serca, otyłość, powstawanie niedoborów składników odżywczych, zwiększać zagrożenie chorobami nowotworowymi. Nadmiar alkoholu •Jest trucizną dla mózgu. Upojenie alkoholowe zdecydowanie powoduje uszkodzenie mózgu, a szczególnie źle wpływa na pamięć. •Sprzyja udarom mózgu. Alkohol w bardzo dużych dawkach sprzyja zatorom i zakrzepom w naczyniach mózgowych. Dlatego wskaźnik ryzyka udaru mózgu u alkoholików jest sześciokrotnie wyższy niż u abstynentów. Ale umiarkowanie pijący (jeden, maksymalnie dwa drinki dziennie) mają już mniejszą skłonność do udarów niż abstynenci. •Nasila osteoporozę poprzez bezpośrednie atakowanie i uszkadzanie komórek kości. Picie alkoholu, zwłaszcza piwa i wódki, zwiększa ryzyko złamania szyjki kości udowej i kości przedramienia. Kobiety pijące dwa-trzy piwa dziennie podwajają ryzyko złamań szyjki kości udowej w porównaniu z abstynentkami, zaś picie ponad siedmiu drinków dziennie zwiększa ryzyko aż siedmiokrotnie. •Zwiększa ryzyko chorób nowotworowych, a zwłaszcza raka przewodu pokarmowego, wątroby, sutka, gruczołu krokowego oraz jelita grubego (w tym przypadku szczególnym winowajcą jest piwo). Ponadto najnowsze badania sugerują, że nadmierne spożycie alkoholu sprzyja rozsiewowi nowotworu poprzez tłumienie układu odpornościowego. Wystarczy kilka epizodów lub nawet jednorazowe nadużycie alkoholu, by przyspieszyć wzrost guza i przerzuty. •Może powodować wrzody żołądka. Zwłaszcza piwo i białe wino mają właściwości silnie pobudzające wydzielanie kwasów żołądkowych, odpowiedzialnych za wrzody i zgagi. •Sprzyja kamicy nerkowej. Są doniesienia, że alkohol może powodować podwyższenie stężenia wapnia i kwasu moczowego w moczu. Piwo natomiast zawiera szczawiany. •Podnosi ciśnienie krwi. Stwierdzono, że alkohol jest silniejszym czynnikiem podnoszącym ciśnienie niż sód. Nieumiarkowane picie alkoholu może spowodować wzrost ciśnienia o 25 mm Hg, a niektórzy eksperci donoszą, że nadmierne picie – nawet tylko „okazjonalne, ale przekraczające 6 drinków dziennie - może podwyższyć ciśnienie krwi o 50%! tekst oprac. barb na podstawie: Sekcja Kuchnia, poz.8 i 13.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności