Download: Chleb(2).jpg
Białe pieczywo - kto powinien po nie sięgać?
Czy biały chleb jest dobry? Niestety, ostatnio białe pieczywo ma złą opinię. Słusznie? Otóż – niezupełnie, gdyż ma ono zarówno wady, jak i zalety. Jasne pieczywo jest delikatne i lekkostrawne. Poleca się je małym dzieciom, osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, chorobę wrzodową żołądka lub choroby trzustki. Jeśli nie będziemy go jedli w nadmiarze, na pewno nie utyjemy, ani nam nie zaszkodzi.
Pewne jest jednak, ze ostatnie lata przyniosły powrót do ciemnego pieczywa. To dobry chleb - ma więcej składników odżywczych, ponieważ mąka, z której się je piecze powstaje z zmielenia ziarna bez usuwania jego zewnętrznej osłonki. Ciemne pieczywo jest też dłużej świeże niż jasne, np. dobry chleb razowy na miodzie można przechowywać w ciemnym miejscu nawet tydzień.
Jednak główna różnica między ciemnym i białym pieczywem tkwi w zawartości błonnika. Ciemny chleb, zwłaszcza pełnoziarnisty, zawiera go znacznie więcej niż biały. Błonnik, czyli celuloza, swoją masą i ciężarem wpływa na rytmiczne ruchy jelit, zapobiegając w ten sposób zaparciom, a także obniża poziom cholesterolu w organizmie. Jego dobrym źródłem są także świeże owoce i warzywa.
Nie można jednak przedobrzyć. Błonnik jest niezbędny z naszej diecie, ale nie w wielkich ilościach. Osłabia bowiem przyswajanie żelaza, wapnia i cynku przez organizm. Jego namiar może więc doprowadzić do niedoboru składników mineralnych, a niekiedy także wywołać biegunkę.
Dietetycy twierdzą, że powinniśmy codziennie jeść zarówno pieczywo ciemne, jak i jasne.
Pieczywo białe najlepiej jeść rano, bo jest bogate w węglowodany, które dadzą nam siłę na początek dnia. Do tego wystarczą nam dwie kromki jasnego chleba z plasterkiem chudej wędliny i banan.
Poza tym są osoby, które z powodu schorzeń przewodu pokarmowego i złej tolerancji pieczywa razowego mogą jeść tylko pieczywo jasne. Wtedy problem ilości błonnika uzupełnia się spożywając większe ilości warzyw w formie gotowanej, natomiast dla osób, które są zdrowe zaleca się częściej spożywać razowe pieczywo.