Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
ireg73
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta ,

widziany: 13.06.2018 20:10

  • pliki muzyczne
    1444
  • pliki wideo
    6049
  • obrazy
    10200
  • dokumenty
    7454

26048 plików
2851,71 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
ireg73
Nauka gry na instrumentach klawiszowych
 
akordeon
Nuty
★Ewa Chodakowska
 
banknoty polskie
CHOMIKOWI OSZUŚCI I NACIĄGACZE !!!
Choroby i problemy XXI wieku
 
Colonia - dyskografia
 
Cuda świata
 
Polskie cuda, które trzeba zobaczyć przed śmiercią
Dietetyka - Książki
 
Dokumenty
Domowe leczenie
 
Lekarz domowy
Dr Ewa Dąbrowska
Filmy
 
Galeria
 
Gry - przygodowe, zręcznościowe. platformowe, logiczne
II Wojna Światowa
 
JAK się bronic
 
Sztuka Walki
Jak to jest zrobione
JAN PAWEŁ II
Jaś Fasola
Kawały
Klipry
 
Święta
Księgi
Kuchnia
 
Alkohole - przepisy
 
Encyklopedi a Drinków
Ciasta
 
Babki
bloki
Ciasta
Ciasta - OWOCOWE
 
Bananowi ec
Z Truskawk ami
Ciasta - PTASIE MLECZKO
Ciasta - Z KREMEM I MASAMI - MIX
 
ciastka
jabłecznik, szarlotka
Kokosowe
Kremy, masy - do ciast
 
KREMY DO CIAST
Krówka
LUKRY I GLAZURY
Makowiec
Mazurki
Miodownik
Orzechowe
Ozdoby na ciasta
Pączki
 
Pączki, chrusty, racuchy
Pasty do ciast
Piernik
POLEWY
Rolady
Serniki
 
Ciasta - SERNIKI - bez pieczeni a
Serniki
Słoneczniko we
Snikers
tarty
Tiramisu
tłusty czwartek
Toffi
TORTY
Wafle
Z Galaretką
 
ciasta bez pieczeni a
Z Galaretk ą
z kawą
Desery
 
kremy, musy
Lody zimne i te ciepłe
Dipy sosy
Gotowanie
Gotowanie jest proste
Kawowe przepisy
Mączne
Mięsa
NALEŚNIKI PLACKI PYZY I INNE
 
Kluski pierogi knedle kopytka
Napoje
pasztety
Przepisy bezglutenowe
Przepisy bezmleczne
Przepisy kulinarne
Przepisy kulinarne(1)
Przetwory
 
Przyprawy
Ryby
 
RYBY
Sajgonki
Sałatki
 
Smalec
Surówki
 
Surówki
Sushi
SZASZŁYKI
 
Grill - Szaszłyki
RÓŻNE
-Szaszłyki
Warzywa
 
WARZYWNO-OW OCOWE
wieprzowina
 
Wieprzowina (1)
ziemniaczane
Kwiaty
 
Doniczkowe
ENCYKLOPEDIA ROŚLIN
Wiosenne
Lata 20, lata 30
Magia
 
Marilyn Monroe - zdjęcia
 
Marilyn Monroe - filmy
Marilyn Monroe - gify
Masaż i Reiki
Michał Tombak
MIEJSCA,KTÓRE TRZEBA ZOBACZYĆ PRZED ŚMIERCIĄ
Mój pies
 
Pies - wychowanie i tresura
porady o psach
TRESURA
Muzyka
 
Niewyjaśnione
 
Odchudzanie
 
PRL
 
BANKNOTY
Gazety PRL
Prywatne
Przydatne programy
Siłownia
Slajdy
Śmieszne zwierzaki
Śpiew ptaków
SYMULATORY LOTNICTWA
Tańczące Fontanny
Tapety HD
Ukryta kamera
Uroda, fitness
 
Wędkarstwo
 
zachomikowane
Zdrowe odżywianie
Zdrowie i medycyna
 
Zioła
 
Znaczenie imion
 
gify imiona
piosenki o imionach
Zrób to sam
Pokazuj foldery i treści

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 63 KB
  • 7 lut 14 23:08
SKŁADNIKI

ciasto:
śmietana-1/2 szklanki
mąka-2 szklanki
margaryna-1 kostka
krem:
mleko-1 litr
mąka-1 szklanki
cukier waniliowy-1 opakowanie
żółtka-2

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.

Krem:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.

Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.

Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

z chomika Milenianka17

  • 55 KB
  • 7 lut 14 23:08
W-Z z MASĄ AJERKONIAKOWĄ
Składniki
CIASTO:
5 jajek
0,5 szkl. oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
5 łyzek wody

Masa

0,5 litra śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
0,5 szklanki wody do żelatyny
3 serki homogenizowane (po 150 g)
cukier waniliowy :::Polewa
0,5 kostki margaryny
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
wiórki kokosowe do posypania
Przygotować polewę. Składniki wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny całość gotować 4 min (czas jest ważny, bo przy jego skróceniu polewa nie będzie dobrze gęstniała).:Masa:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać serki homo. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wymieszać. łożyć masę do lodówki na jakieś 15 minut. Przełożyć ciasto. Po wierzchu polać polewą czekoladową - może być gotowa (ale one są dosyć twarde i mogą się łamać przy krojeniu) lub taką (polewa pochodzi z przepisu Chatka Puchatka

z chomika lusi60d

  • 86 KB
  • 7 lut 14 23:08
SERO-MAKOWIEC
Lista składników

* Ciasto:
* 1 i 1/3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku
* 1 jajko
* 12,5 dag Kasia
* 1/3 szklanki cukru
* Masa makowa:
* 3 szklanki maku
* 1,5 szklanki cukru
* 2 białka
* 5 dag Kasia
* cukier waniliowy
* Masa serowa:
* 50 dag sera
* 2 jajka
* 5 dag Kasia
* 1 szklanka cukru
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki gęstej śmietany
* 10 dag wiórek kokosowych
* sok z połówki cytryny

Jak zrobić?

Ciasto:
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i wstawić do lodówki na minimum 30min.
Masa makowa:
Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy. Przełożyć do garnka, dodać Kasia, cukier i przesmażać razem ok. 15 min, na koniec dodać pianę z białek. Ostudzić.
Masa serowa:
Ser utrzeć z cukrem i żółtkami na puch, dodać resztę składników i na koniec pianę z białek.
Na wyłożoną papierem blaszkę wyłożyć ciasto, na to połowę masy makowej, masę serową a na wierzch resztę masy makowej.
Piec ok. 75 min w 180st.
Do masy serowej można dodać skórkę pomarańczową, a do makowej rodzynek.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: ok. 75 minut

z chomika lusi60d

  • 57 KB
  • 7 lut 14 23:08
WAFLE Z GALARETKĄ
Lista składników

* 1/2 szkl cukru kryształu
* 1 Kasia
* 1 szkl mleka
* 2 galaretki o dowolnym smaku
* wafle

Jak zrobić?

Mleko, Kasia i cukier zagotować. Do gorącego wsypać galaretki i zmiksować. Poczekać aż zacznie gęstnieć i przekładać wafle.

z chomika lusi60d

  • 72 KB
  • 7 lut 14 23:08
RAJSKIE MLECZKO Z MLEKA W PUSZCE(NIESŁODZONEGO)
Lista składników

* Biszkopt :
* 4 jajka
* 1 łyżka mąki tortowej
* 4 łyżki maki ziemniaczanej
* 1/2 szklani cukru pudru
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 10 dag Kasia
* zamiast piec biszkopt - można użyć gotowych biszkopcików
* Ptasie mleczko :
* 1 puszka mleka niesłodzonego skondensowanego
* 1 galaretka cytrynowa
* 1 galaretka agrestowa
* 2 szklanki wrzątku
* Do ustrojenia - "wierzch ciasta":
* 1/2 -1kg winogron
* galaretka agrestowa + 2 szklanki wrzątku

Jak zrobić?

Wykonanie biszkoptu:
1. Ubić na sztywno (mikserem) białko z cukrem pudrem.
2. Dodać do ubitych białek żółtka jajek - dalej miksować.
3. Następnie dodać do powstałej masy wymieszane wcześniej sypkie składniki, tj. mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przelać masę do wysmarowanej Kasia formy (mała blacha) i upiec ok. 20 minut w temp.p. 180 stopni. Ostudzić.
Wykonanie ptasiego mleczka.
Rozpuścić najpierw cytrynową galaretkę z 1 szklanką wrzątku (to jest połowa zalecanej na opakowaniu wody). Po kilkunastu minutach rozpuścić galaretkę agrestową analogicznie - z 1 szklanką wrzątku. Chodzi o to , żeby galaretki tężały w różnym czasie. Zostawić rozpuszczone galaretki do stężenia.
Połowę zawartości puszki mleka niesłodzonego (ok. 1 szklanki ubić mikserem na ścisłą pianę i dodać do tej piany stężałą galaretkę cytrynową. Powstałą pianę cytrynową "wylać" na ostudzony biszkopt. Następnie drugą część mleka niesłodzonego ubić mikserem (analogicznie jak cytrynową) - również na pianę i dodać do niej galaretkę agrestową. Powstałą pianę wylać do formy z biszkoptem i wcześniej wylanej piany cytrynowej. Udekorować na wierzchu owocami winogron i na koniec całość zalać galaretką agrestową przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu.
Ciasto jest pyszne i delikatne - rozpływa się w ustach. Lubiane przez wszystkich (szczególnie lubią je dzieci oraz osoby dbające o linię). Smacznego ;)

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: ok. 20 minut

z chomika lusi60d

  • 59 KB
  • 7 lut 14 23:08
KOSTKA ALPEJSKA
Lista składników

* Biszkopt:
* 4 jajka
* 3/4 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* Poncz:
* 0,5 szklanki mocnej herbaty
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki koniaku
* Krem:
* 20 dag Kasia
* 1 puszka masy krówkowej lub skondensowanego słodzonego mleka w puszce gotowanego 2,5 godz.
* 0,5 l śmietanki do ubijania 30% lub 36%
* 200 ml ajerkoniaku
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 2 opakowania zagęstnika do śmietanki
* 40 dag małych bez
* gorzka czekolada do dagracji

Jak zrobić?

Biszkopt:
Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kakao i ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Piec ok. 30 min. w 160-180 st.C. Po wystudzeniu biszkopt delikatnie nasączyć ponczem.
Krem:
Do miękkiej Kasia stopniowo dodawać masę krówkową ucierając razem na gładką masę. Połowę kremu rozsmarować na biszkopcie. Pozostałą część kremu utrzeć z ajerkoniakiem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Do kremu dodać pokruszone bezy i ubitą śmietankę i delikatnie wszystko połączyć. Rozsmarować na cieście i udekorować startą na wiórki czekoladą.

Temperatura piekarnika : 160-180oC

Czas pieczenia: ok. 30 minut

z chomika lusi60d

  • 57 KB
  • 7 lut 14 23:08
SŁODKI BEZOWIEC WALENTNKOWY
Lista składników

* 1 szklanka cukru
* 3 jaja
* 1 łyżka kakao
* 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
* 2 kostki Kasia
* ok. 2-3 łyżki rumu
* bezy - 2 paczki

Jak zrobić?

Cukier ucieramy z jajami na parze.
Następnie dodajemy łyżkę kakao i 3 łyżki kawy rozpuszczalnej. Nadal mieszamy na parze.
Następnie studzimy, co jakiś czas mieszając.
Osobno ucieramy 2 kostki Kasia, które potem dodajemy powoli do wystudzonej masy. Miksujemy. Na koniec dodajemy rum.
Przygotować okrągłą formę. Wyłożyć ją papierem. Na dno wykładamy bezy i masę, znowu bezy i masę i tak na przemian.
Wierzch tortu dagrujemy bezami jak na fotce.
Wkładamy do lodówki, aż zrobi się tort twardy.

z chomika lusi60d

  • 53 KB
  • 7 lut 14 23:08
MULATEK
Lista składników

* Ciasto:
* 1 kostka Kasia
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżka kakao
* 1/2 szklanki wody
* 2 szklanki mąki
* 5 jajek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* Krem:
* 1/2 litra śmietany kremówki
* 10 łyżek cukru kryształu
* 2 dowolne galaretki
* 1 szklanka wody
* Polewa:
* 2 łyżki wody
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki Kasia

Jak zrobić?

Ciasto:
Wodę, kakao, Kasia i cukier zagotować, przestudzić. Dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą. Piec 30 min w 180 C. Po upieczeniu przekroić na pół.
Masa:
Śmietanę ubić z cukrem. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Tężejące galaretki dodać do ubitej śmietany ciągle ucierając.
Gotową masą przełożyć upieczone ciasto.
Polewa:
Składniki rozpuścić, polać ciasto.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: ok 30 min

z chomika lusi60d

  • 61 KB
  • 7 lut 14 23:08
CYTRISEK
Lista składników

* Biszkopt:
* 4 jajka
* 15 dag cukru
* 10 dag mąki tortowej
* 10 dag mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* Masa budyniowa:
* puszka brzoskwiń
* 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
* 3 łyżki cukru
* Masa śmietanowa:
* 3 śmietany kremówki 30 %
* 3 łyżeczki cukru pudru
* 3 śmietan-fix
* 3 paczki herbatników petit- beurre
* cukier puder
* cytryna

Jak zrobić?

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, później żółtka. Na koniec do masy dosypywać mąkę i proszek do pieczenia.
Masa budyniowa:
Brzoskwinie pokroić na drobne kawałki. Odlać sok z brzoskwiń i dodać do niego wodę, aby łącznie powstał 1 litr płynu. Ugotować na tym budynie z cukrem. Dodać kawałki owoców i gorący wylać na biszkopt.
Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić i połączyć z pozostałymi składnikami.
Wylać na zimny budyń.
Wierzch ciasta udekorować ciastkami. Polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny ( lukier musi być rzadki, aby ciastka zmiękły).
Wstawić do lodówki.
Ciasto jest najlepsze następnego dnia po jego wykonaniu.
Smacznego !!!



Czas pieczenia: 20 minut

z chomika lusi60d

  • 80 KB
  • 7 lut 14 23:08
CIASTO KAWOWE
Lista składników

* Biszkopt:
* cukier puder 3\4szklanki
* mąka pszenna 1szklanki
* 4 jajka
* 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
* 4 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* Masa budyniowa:
* 2 szklanki mleka
* 200 g Kasia lub Kasia
* 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
* 2 łyżki rodzynek
* 1 łyżeczka cukru pudru
* Masa kawowa:
* 2 szklanki mleka
* 50 g kawy cappuccino
* 2 opakowania bitej śmietany w proszku
* 3 płaskie łyżki żelatyny
Jak zrobić?

Biszkopt:
Białka ubić. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier a następnie kolejno po żółtku.Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 26na36cm.
Piec około 30 minut w temp.peraturze 180 stopni.
Masa budyniowa:
Rodzynki sparzyć. Budynie ugotować na mleku, ostudzić. Kasia ucierać, dodając stopniowo budynie, na koniec rodzynki i cukier.
Masa kawowa:
Żelatynę rozpuścić w 3\4szklanki gorącej wody. W zagotowanym mleku rozpuścić kawę. Do schłodzonej kawy wsypać śmietanę w proszku i ubić. Dodać schłodzoną żelatynę i wymieszać.
Ciasto kawowe:
Ostudzone ciasto przekroić na pół nasączyć alkoholem. Masę budyniową wylać na jeden płat ciasta. Masę kawową wylać na masę budyniową. Wstawić do lodówki (do stężenia)
Przykryć drugim płatem ciasta. Udekorować wg. uznania.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 30 minut

z chomika lusi60d

  • 57 KB
  • 7 lut 14 23:08
CIASTO MARCHEWKOWO-MIŁOSNE
Lista składników

* 4 jaja
* 250 g mąki
* 200 g cukru
* 350 g marchewki drobno utartej
* 150g Kasia
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* orzechy, rodzynki
* Polewa:
* po 3 łyżki śmietany 18%, cukru, kakao

Jak zrobić?

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i roztopioną Kasia, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, orzechy i rodzynki. Piec w temp.p. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki wymieszać, zagotować, gotować na bardzo małym ogniu ok. 3 minut ciągle mieszając. Ciepłą polewą posmarować ciasto.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 40 min

z chomika lusi60d

  • 42 KB
  • 7 lut 14 23:08
BISZKOPT Z CAŁUSKAMI
Lista składników

* Biszkopt:
* 10 dużych jajek
* 300 g cukru
* 300 g mąki krupczatki
* 10 łyżek gorącej, przegotowanej wody
* szczypta soli
* szczypta proszku do pieczenia
* Krem:
* 800 ml śmietany kremówki
* 3 serki homogenizowane waniliowe
* 3 łyżki cukru pudru
* 6 łyżeczek żelatyny
* 35 małych całusków

Jak zrobić?

Białka + cukier + szczypta soli + 10 łyżek przegotowanej gorącej wody - ubić na sztywno. Dodać żółtka, dalej ubijając. Dodać mąkę krupczatkę i szczyptę proszku do pieczenia przesiane przez sitko i delikatnie wymieszać rózgą.
Ubić kremówkę, dodać serki homogenizowane, cukier puder, dalej obijając.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody.
Żelatynę dodać do masy, gdy będzie miała letnią temp.peraturę. Jeszcze chwilę ubijać.
Całuski przekroić wzdłuż, poukładać "na leżąco" na biszkopcie
Zalać je śmietanową masą, równomiernie rozprowadzić i dowolnie udekorować.

Temperatura piekarnika : 150 - 200oC

Czas pieczenia: 20 minut

z chomika lusi60d

  • 45 KB
  • 7 lut 14 23:08
NAPOLEONKA INACZEJ
Lista składników

* 6 paczek herbatników Petit Berry
* Krem:
* 1 " Kasia
* 0,9 l mleka
* 3 opakowania cukru waniliowego
* 3/4 szklanki cukru
* 1 szklanka mąki
* 3 żółtka

Jak zrobić?

Połowę mleka zagotować z Kasia, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać resztę mleka wymieszane z żółtkami i mąką. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje.
Ułożyć herbatniki na blasze. Na to wylać ciepły krem. Na górę ułożyć resztę herbatników. Przed podaniem schłodzić. Smacznego!

Temperatura piekarnika : brak danychoC

Czas pieczenia: ciasto gotowe w 40 min. bez pieczenia

z chomika lusi60d

  • 32 KB
  • 7 lut 14 23:08
LAMBADA
Lista składników

* Biszkopt według własnego przepisu.
* Masa:
* litr soku pomarańczowego
* 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 7 łyżek cukru
* Masa na wierzch:
* 2 śnieżki (śmietana w proszku)
* 1 szklanka mleka
* galaretka pomarańczowa
* gorzka czekolada
* owoce

Jak zrobić?

Upiec biszkopt wg swojego przepisu, przekroić na pół, nasączyć (cytryną) Masa: z podanych składników ugotować budyń i gorącym przełożyć placek. Masa na wierzch: śnieżki ubić z mlekiem, dodać tężejącą galaretkę pomarańczową (galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody). Ubić galaretkę razem ze śnieżką i wyłożyć na wierzch placka. Posypać utartą gorzką czekoladą, udekorować owocami, listkami mięty.

Temperatura piekarnika : 160oC

Czas pieczenia: 30 min

z chomika lusi60d

  • 42 KB
  • 7 lut 14 23:08
FOR YOU
Lista składników

* 250 g jogurtu naturalnego
* 300 g cukru
* 1 Kasia
* ok. 450 g mąki
* 4 jajka
* 1 łyżeczka proszku
* Do pieczenia:
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżka orzechów
* 1 łyżka kakao
* 100 g Kasia
* 50 g daktyli
* ok. 100 g chałwy
* polewa czekoladowa

Jak zrobić?

Jajka ubijać z cukrem aż do masa zrobi się puszysta Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto.
Piec ok. 40 min. w temp.p. ok.160°C (zależnie od pieca).
Po ostudzeniu przełożyć kremem chałowym (w moim poprzednim przepisie)
Posypać pokrojonymi daktylami i polać polewą czekoladową (dowolną).

Temperatura piekarnika : 160oC

Czas pieczenia: ok 40 min.

z chomika lusi60d

  • 49 KB
  • 7 lut 14 23:08
STEFANKA
Lista składników

* 40 dkg Kasia
* Ciasto:
* 50 dkg mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 20 dkg masła/margaryny
* 2 łyżki miodu
* 2 jaja
* 1 łyżeczka sody
* Masa:
* 1 litr mleka
* max. 3/4 szklanki cukru
* 20 dkg masła/margaryny
* 1 cukier waniliowy
* 9 łyżek kaszy manny, opcjonalnie sok z cytryny
* dodatkowo:
* powidła lub kwaśna marmolada
* polewa czekoladowa - tabliczka czekolady i kilka łyżek mleka (ja dałam trzy łyżki)
* posiekane orzechy włoskie

Jak zrobić?

Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na trzy części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32x22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor przez około 15 minut w temp. 160 stopni.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz Kasia. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając, aby rozrobić wszystkie grudki. Jeszcze chwilę całość pogotować, aż zrobi się konsystencja budyniu. Odstawić i poczekać, aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę, krem nie będzie mdły. Krem podzielić na dwie części.
Upieczone placki posmarować powidłami lub marmoladą oraz przełożyć masą z kaszy manny. Na górny placek wylać polewę czekoladową. Można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy placki miodowe zmiękną,

Temperatura piekarnika : 160oC

z chomika lusi60d

  • 66 KB
  • 7 lut 14 23:08
GALARETKOWA ROZKOSZ
Lista składników

* 3 galaretki w różnych kolorach
* 1/2 litra mleka
* 1/2 litra śmietany
* 1/2 szklanki cukru
* cukier waniliowy
* 3 łyżki żelatyny

Jak zrobić?

Galaretki ugotować, każdą oddzielnie, a gdy zastygną pokroić na talerzu w kostkę.
Mleko i żelatynę mieszać do rozpuszczenia, odstawić na 10 minut, potem podać cukier, cukier waniliowy i zagotować.
Gdy ostygnie dodać do tego śmietanę i pokrojone galaretki.
Wymieszać i wylać do formy.

z chomika lusi60d

  • 72 KB
  • 7 lut 14 23:08
KOLOROWY MOTYL
Lista składników

* 1 kostka Kasia
* BISZKOPT:
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* MASA CYTRYNOWA:
* 1 kostka Kasi
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 żółtka
* 2 jajka
* kwasek cytrynowy
* aromat cytrynowy
* 2 łyżeczki kakao
* barwniki spożywcze Wilton: czerwony, żółty, niebieski, zielony
* DODATKOWO:
* płatki migdałowe

Jak zrobić?

1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, po czym dodać cukier, a następnie żółtka (kolejne dać wtedy, gdy wcześniejsze się rozprowadzi).
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
3. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej Kasia. Piec w temp.peraturze 170 st. C około 40 minut.
4. MASA CYTRYNOWA: Żółtka i jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie utrzeć Kasia, po czym nie przerywając ucierania dodawać po trochę masę jajeczną. Do smaku dodać kwasku cytrynowego.
5. Gotową masę cytrynową podzielić na 6 części. Jedną pozostawić bez żadnych dodatków, do drugiej dodać kakao. Do pozostałych 4 części dodawać po kolei barwniki spożywcze: czerwony, żółty, zielony, niebieski.
6. Przygotować poncz: 1 szklanka wody, 4 krople aromatu cytrynowego, kwasek cytrynowy. Wymieszać poncz.
7. Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, a potem na pół. Połówki polać ponczem i posmarować masą cytrynową, a następnie przyłożyć drugim kawałkiem biszkoptu. Ułożyć połówki biszkoptu wypukłymi stronami do siebie. Proste brzegi przyciąć na kształt skrzydeł motyla. Wierzch i boki posmarować masą. Ubrać motyla kolorową masą. A na bokach motyla ułożyć płatki migdałowe.
8. Na koniec należy zrobić z masy tułów i czułki motyla.

Temperatura piekarnika : 170oC

Czas pieczenia: około 40 minut

z chomika lusi60d

  • 62 KB
  • 7 lut 14 23:08
CHERY
Lista składników

* Biszkopt:
* 5 jajek
* 1 szkl cukru
* 1/2 szkl mąki pszennej
* 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* Masa czekoladowa:
* 2 kremy do tortów czekoladowe z Gellwe
* mleko
* wiśnie drelowane- 2 słoiczki
* Wierzch:
* Śnieżka
* masa krówkowa
* płatki migdałowe

Jak zrobić?

Białka ubić, dodać cukier i żółtka, następnie pozostałe składniki i upiec biszkopt (ok. 25 minut w 180C). Wystudzić, przekroić na pół.

Wiśnie odcedzić. Sokiem delikatnie nasączyć biszkopt.

Krem przygotować według polecenia na opakowaniu stosując wersję bez Kasia, na koniec wymieszać z wiśniami i przełożyć na biszkopt.

Śnieżkę ubić z mlekiem dodając do niej rozpuszczoną letnią żelatynę (2 łyżeczki w 1/3 szkl gorącej wody). Masę krówkową utrzeć z 1/2 kostki Kasia, rozprowadzić po wierzchu ciasta na przemian ze Śnieżką posypać płatkami migdałowymi.

biszkopt- krem z wiśniami- biszkopt-śnieżka-krówka-...-płatki migdałowe

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: ok.25 minut

z chomika lusi60d

  • 72 KB
  • 7 lut 14 23:08
KAJMAKOWY MAZUREK
Lista składników

* 1 kostka Kasia
* 7 andrutów
* 2 puszki skondensowanego słodzonego mleka
* 0,5 kos.masła
* 0,5 szkl.cukru pudru
* 1 tabliczka białej czekolady
* 2-3 łyzki śmietany kremówki
* 2-3 kropl. esens. wanil.
* plasterki pomarańczydo dekoracji

Jak zrobić?

Zrób kajmak:zamknięte puszki mleka zalej w garnku wodą.Gotuj na małym ogniu przez 3 godziny,uzupełniając wodę.
krem czekoladowy:
czekoladę połam na małe kawałki włóż do garnka zalej śmietanką,podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając aż się rozpuści. Kasia zmiksuj z cukrem dodaj czekoladę esens.wanil. wymieszaj na gładki krem.
Puszki wyjmij z wody odstaw na 10 min.i dopiero otwórz.Kilka łyżek kajmaku odłóż ,resztą posmaruj po kolei sześć andrutów,i układaj jeden na drugim na wierzch położyć ostatni nie posmarowany andrut.Owiń folią spożywczą szczelnie i dociśnij czymś ciężkim.Odstaw w chłodne miejsce na 1 godz.
zdejmij folię i posmaruj wierzch mazurka odłożoną masą kajmakiem.Boki posmaruj masą z białej czekolady .Udekoruj plastrami pomarańczy.

z chomika lusi60d

  • 51 KB
  • 7 lut 14 23:08
Z KAWĄ
Lista składników

* 1 kostka Kasia
* 0,5 l mleka
* 0,5 szkl cukru
* 2 żółtka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 duże chałwy waniliowe
* Upiec cienki biszkot ciemny
* Ciasto kolorowe:
* 9 jaj
* 25 dag cukru
* 1 cukier waniliowy
* 12 dag mąki pszennej
* 8 dag mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić?

Masa budyniowa :
z mleka, cukru, żółtek, 2 łyżek mąki pszennej i 2 łyżek ziemniaczanej ugotować budyń. Kasia utrzeć dodając przestudzony budyń i rozdrobnioną chałwę.
Ciasto kolorowe:
Z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i podzielić ją na dwie równe części. Do jednej części dodawać stopniowo żółtka ubijając
całość. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z jedną łyżeczką proszku do pieczenia lekko mieszając. Do drugiej części piany dodać mąkę ziemniaczaną z jedną łyżeczką proszku do pieczenia. Również lekko wymieszać. Na wysmarowaną formę wyłożyć ciasto żółte, wyrównać i posypać suchą zmieloną kawą. Można dość obficie posypać. Na to kłaść łyżką kupki ciasta białego. Piec w temp.peraturze 160 stopni ok. 30 min. Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić na pół.
PRZEŁOŻENIE: ciasto żółte (dolne) - masa - biszkopt ciemny - masa - ciasto górne

Temperatura piekarnika : 160 stopnioC

Czas pieczenia: 30 minut

z chomika lusi60d

  • 69 KB
  • 7 lut 14 23:08
BEZOWIEC KAKAOWY
Lista składników

* gotowy tort bezowy - duży
* 4 żółtka
* 1 szklanka cukru pudru
* 2 Kasia
* 3 łyżki kakao

Jak zrobić?

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać Kasia i kakao - wymieszać. Tort przełożyć masą i na górze udekorować wedle uznania.

z chomika lusi60d

  • 45 KB
  • 7 lut 14 23:08
RABARBAROWA SŁODYCZ
Lista składników

* 600 g rabarbaru
* 150 g maki
* 75 g maki ziemniaczanej
* 1,5 łyżki proszku do pieczenia
* 150 g Kasia
* 150 g cukru
* 1 torebka cukru waniliowego
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 3 białka
* szczypta soli
* 175 g cukru
* 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić?

Nieobrany rabarbar kroimy na kawałki o długości 3 cm. Mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy.
Miękką Kasia, cukier i cukier waniliowy ucieramy na krem i dodajemy stopniowo jajka, żółtko i po łyżce mąki.
Wkładamy do natłuszczonej tortownicy.
Na cieście kładziemy rabarbar i pieczemy 45 minut w 180 stopniach C. Białka ubijamy z sola na sztywna piane, dodajemy cukier i sok z cytryny. Po 25 minutach pieczenia wyjmujemy ciasto i okładamy je pianą, a następnie pieczemy jeszcze 20 minut.

Temperatura piekarnika : 180oC

z chomika lusi60d

  • 34 KB
  • 7 lut 14 23:08
NIEBO
Lista składników

* 20 kostek Kasia
* 30dag mąki,pół szklanki cukru pudru,3żółtka łyżeczka
* proszku do pieczenia,masa1;75dag jabłek,60dag cukru,
* 2łyżeczki soku cytrynowego,masa2;25dag orzechów
* szklanka gorącego mleka,25dag Kasia,20dag
* cukru pudru,polewa;7łyżeczek wody,7łyżeczek
* cukru,Kasia,2łyżki kakao.

Jak zrobić?

Tłuszcz z mąką i cukrem,dodac żółtka i ciasto,podzielic je na dwie części i upiec dwa placki.Jabłka obrac i na tarce o dużych oczkach ,włożyc i dusic w piekarniku,dodac sok cytrynowy, wsypac cukier i dusic się rozpuści,ciepłą masę rozsmarowac na jednym placku,a drugim przykryc.Orzechy zemlec i mlekiem,utrzec Kasia z cukrem pudrem ,a z orzechami,masą posmarowac placek i wstawic do lodówki.Cukier i wodę chwilę gotowac dodac Kasia, kakao i zagotowac,polewą oblac wystudzony placek,orzechami.

z chomika lusi60d

  • 45 KB
  • 7 lut 14 23:08
ŻÓŁWIK
Lista składników

* Na biszkopt:
* 4 jajka
* 140g cukru
* 140 g mąki
* szczypta proszku do pieczenia
* nutella
* Mus czekoladowy:
* 200 g gorzkiej czekolady
* 250 g serka mascarpone
* 2 jajka
* 50 g cukru
* Do dagracji:
* cukierki na oczy i język
* małe mleczne bułeczki

Jak zrobić?

Biszkopt:
Ubijać jajka z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody – (ja dałam tylko 2) aż do podwojenia objętości. Dodać delikatnie przesianą mąkę (ja dodałam szczyptę proszku choć nie ma go przepisie oryginalnym, bo poprzednim razem nie byłam zadowolona z biszkoptu).
¼ ciasta wlać do formy okrągłej - 23cm średnicy, a resztę na papier lub inną formę prostokątną jak na roladę. Piec ok 10 min w 180°.
Po ostudzeniu biszkopt posmarować nutellą, zwinąć, zawinąć w folię przezroczystą i dać do lodówki na ok. 30min.
Mus czekoladowy:
Utrzeć żółtka z cukrem do białości, dodać delikatnie serek mascarpone mieszając ręcznie, dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Ubić białka na sztywno i też dodać.
Roladę pokroić na kromki grube ok 1,5 cm i wyłożyć nimi małą miskę wyścieloną filmem przezroczystym, wypełnić musem czekoladowym. Tym co lubią polecam dodać do musu brzoskwinie lub gruszki z puszki. Moje dzieci nie lubią więc nie dawałam. Zamknąć biszkoptem okrągłym i przykryć filmem, wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Po tym czasie, przełożyć na duży talerz, zdjąć folię i udekorować. Odkroić kawałek bułeczki, wbić cukierki na oczy i naciąć nożyczkami aby otrzymać pyszczek, w który wsadzamy czerwony cukierek. Tę główkę przykleić nutellą i tak samo łapki (z ciastek „chamonix” lub też z bułeczek) i ogonek.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 10 minut

z chomika lusi60d

  • 46 KB
  • 7 lut 14 23:08
BRZOSKWINIOWO-JABŁKOWE CUDO
Lista składników

* Biszkopt:
* 4 jajka
* 2/3 szklanki cukru
* 1/3 szklanki mąki tortowej
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* Galaretka:
* 1 kg brzoskwiń
* 1 kg jabłek
* 2 galaretki wiśniowe
* Krem:
* 3 budynie śmietankowe
* 1,5 kostki Kasia
* 4,5 szklanki mleka
* 3/4 szklanki cukru
* starta czekolada na wierzch

Jak zrobić?

Biszkopt:
Pianę ubijamy z białek ze szczyptą soli. Do ubitej piany wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Na koniec obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Piec około 15 minut.
Galaretka:
Obieramy brzoskwinie i jabłka, kroimy w kostkę. Następnie smażymy w garnku, aż się rozpuści. Dodajemy na koniec galaretki bez rozcieńczania z wodą.
Gdy przestygnie wylewamy na biszkopt.
Krem:
Budyń rozcieńczamy w 1 szklance mleka z cukrem. Resztę mleka zagotować. Wlać rozcieńczony budyń do gotującego się mleka. Ostudzić. Kasia rozetrzeć na puszystą masę następnie dodawać po łyżce ostudzony budyń.
Masę rozłożyć na galaretkę, później posypać startą czekoladą.

Temperatura piekarnika : brak danychoC

Czas pieczenia: 15 minut

z chomika lusi60d

  • 95 KB
  • 7 lut 14 23:08
PIEGUSEK Z ORZECHAMI
Lista składników

* 250 g Kasia
* 400 g mąki
* 220 g cukru
* 5 jaj
* 100 g suchego maku
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
* polewa czekoladowa

Jak zrobić?

W misce zmiksuj miękką Kasia z cukrem, stopniowo dodając jajka. Masę połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i makiem, wsyp do miski, znów wymieszaj mikserem.
Z orzechów wybierz około 20 najładniejszych połówek do dagracji, resztę wsyp do masy i wymieszaj łyżką.
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na to ciasto i piecz około 40 minut w 180 stopniach C.
Polewę rozpuść w garnuszku z gorącą wodą.
Ciasto pokrój w trójkąty. Na każdym trójkącie zrób kleks z polewy czekoladowej i przyklej orzechy.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: ok. 40 minut

z chomika lusi60d

  • 73 KB
  • 7 lut 14 23:08
KASZOWIEC
Lista składników

* 2 jajka
* 1 szklanka cukru
* kostka Kasia
* 3 łyżki śmietany
* 60 dag mąki
* 1 łyżeczka sody
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżeczka kakao
* Krem:
* 1 litr mleka
* 10 łyżek kaszy manny
* 3/4 kostki Kasia
* niecała szklanka cukru pudru

Jak zrobić?

Jajka utrzeć ze szklanką cukru. Rozpuścić w rondelku 2 łyżki miodu razem z kostką Kasia. Po wystudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i podzielić na 3 równe części. Jedną część zagnieść z 1 łyżeczką kakao. Każdą część rozprowadzić palcami na blaszce (można rozwałkować) i piec każdą część osobno w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 min.
Krem:
Na mleku ugotować kaszę. Ostudzić i po łyżce dodawać do utartej Kasia z cukrem pudrem. Tym kremem przełożyć 3 placki. Ciemny placek w środku.Ciasto przycisnąć deseczką. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem,a najlepiej polać rozpuszczoną czekoladą. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Temperatura piekarnika : 180oC

z chomika lusi60d

  • 84 KB
  • 7 lut 14 23:08
KROKODYL BAKALIOWY
Lista składników

* Ciasto,rolada ciemna przepis na jedną sztukę:
* 7 jaj
* 25 dag cukru
* 12 dag mąki tortowej
* 12 dag mąki ziemniaczanej
* 3 dag kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* Krem:
* 3 kostki Kasia utrzeć
* 5 jaj - ubić
* 6 łyżek cukru - dodać do białek
* 20 dag rodzynek
* 2 kieliszki spirytusu
* 3 łyżki kakao
* 1 czerwona galaretka - w szklance wody
* 2 zielone galaretki - w 0,5 litra wody
* rodzynki w czekoladzie
* 20 dag sparzonych migdałów

Jak zrobić?

Upiec 2 biszkopty. Po wyjęciu z pieca ciasto zrolować aby powstała rolada. Posmarować kremem tak aby trochę zostało do posmarowania wierzchniej części krokodyla. Zostawić pół rolady do uformowania pyska i pazurów. Z półtora rolady przełożonej kremem uformować krokodyla. Z połówki rolady tak wyciąć pysk aby w środek można było włożyć ściętą czerwoną galaretką jako język. Z resztek rolady uformować pazury. Na wierzch krokodyla posmarowanego kremem wyłożyć sparzone migdały jako łuski. Oczy i nos zrobić z rodzynek w czekoladzie. Zieloną galaretkę ściętą, pokroić w kostkę i posypać wokół krokodyla ułożonego na płaskim talerzu.

Temperatura piekarnika : 180oC

z chomika lusi60d

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    309
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

310 plików
17,16 MB




jadamk

jadamk napisano 24.12.2018 20:37

zgłoś do usunięcia
obrazek Gdy pierwsza gwiazdka błyśnie na niebie, Święty Mikołaj przybędzie do Ciebie. Powspominacie dawne czasy, popróbujecie świąteczne frykasy. A potem odleci i skryje Go mrok, lecz Ty się nie martw - wróci za rok.
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 31.12.2018 17:41

zgłoś do usunięcia
obrazek
Tiili

Tiili napisano 5.08.2021 18:28

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
Kamilla88

Kamilla88 napisano 21.10.2022 10:57

zgłoś do usunięcia
jeśli chodzi o odchudzamie to Mi osobiście pomogło to https://redirecting2.eu/p/xbOF/lDft/Ir3k 10 kilo w 3 tygodnie kupiłam niestety za 300 zł a widzę że teraz jest na promocji za 137zł więc mogę szczerze polecić warte swojej ceny....
simafi2514

simafi2514 napisano 12.12.2022 19:28

zgłoś do usunięcia
Super chomik
Tiili

Tiili napisano 9.01.2023 18:53

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
M.K-16

M.K-16 napisano 21.03.2023 13:48

zgłoś do usunięcia
obrazek witam , pozdrawiam i zapraszam do siebie.
doporen777

doporen777 napisano 12.05.2023 02:49

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
Tiili

Tiili napisano 11.05.2024 16:26

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (7)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (7)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności