Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
ice_pl
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna ice_pl

widziany: 18.02.2024 06:36

  • pliki muzyczne
    5718
  • pliki wideo
    365
  • obrazy
    1307
  • dokumenty
    222

7975 plików
255,95 GB





W pierwszym okresie po przejściu na dietę, póki waga ciała nie ustabilizuje się na właściwym poziomie, ludzie otyli, którzy zaczynają chudnąć, powinni na 1 g białka zjadać tylko 1,5 do 2 gramów tłuszczu, gdyż intensywnie spalają tłuszcze własne. Im szybciej chudną, tym tłuszczu mogą zjadać mniej. Gdy chudnięcie ustaje, ilość tłuszczu w diecie należy zwiększyć.
***
Nigdy tłuszcz w ciele człowieka nie powstaje z tłuszczu zjedzonego w pokarmie. Jest to organicznie niemożliwe, ponieważ tkanka tłuszczowa nie zawiera enzymu kinazy glicerolu, który jest niezbędny do odkładania tłuszczu. Wręcz przeciwnie. Zjadanie dużych ilości tłuszczów bez węglowodanów lub z minimalną ich ilością powoduje szybkie i znaczne chudnięcie. Spadek wagi ciała jest najłatwiej zauważanym przez pacjentów skutkiem podjęcia diety.
***
Gdy chudnięcie przebiega wolno, można spróbować przy śniadaniu i obiedzie nie jeść węglowodanów w ogóle, a całą ich dzienną rację zjadać wieczorem, przed snem. Węglowodany bowiem nie muszą być zjadane przy każdym posiłku. Wystarczy, aby dostarczyć je w zaleconej ilości w ciągu doby.
***
Aby organizm mógł spalić dostarczone mu wieczorem węglowodany, musi zainwestować dużo energii. Tę energię, przy braku w posiłku tłuszczu, musi pobrać z własnych zapasów tłuszczowych. W ten sposób następuje spalanie własnych tłuszczów i spadek wagi. Gdy na drugi dzień rano nie odczuwa się głodu, te dowód, że organizm pobrał tłuszcze z własnych zapasów.
***
Najczęstszym błędem przy odchudzaniu jest spożywanie zbyt małych ilości węglowodanów lub niespożywanie ich w ogóle. Niektórzy myślą, że jeżeli nie będą wcale jedli węglowodanów, to szybciej schudną. To błąd! Około 0,8 g węglowodanów na 1 kilogram należnej wagi ciała na dobę trzeba zjadać. Niektóre tkanki węglowodany mieć muszą i trzeba je im dostarczać. Jeśli organizm nie otrzyma ich w pożywieniu, musi wytworzyć je sam, najczęściej z białek. Jest to proces energochłonny i niepotrzebny, a przecież nie należy zmuszać organizmu do niepotrzebnej pracy.
***
Przy zbyt małej podaży węglowodanów mogą pojawić się kurcze mięśni w podudziach i ciała ketonowe w moczu. Niewielkie zwiększenie spożycia węglowodanów, o 15-20 gramów na dobę, szybko powoduje ustąpienie tych objawów.
***
Po trzech dniach diety pozbawionej całkowicie węglowodanów mogą w organizmie powstawać z kwasów tłuszczowych mydła, co objawia się odbijaniem z mydlanym posmakiem. Należy wówczas dołożyć węglowodanów w diecie, a nieprzyjemne odbijanie się ustanie.
***
Nie trzeba bać się „przedawkowania" węglowodanów. Przy żywieniu optymalnym, jeśli spożywane są w postaci skrobi, zjedzenie od czasu do czasu 100, a nawet 150 gramów dziennie nie spowoduje żadnych szkód; ale nie znaczy to, że tyle trzeba zjadać codziennie.
***
Dla człowieka dorosłego najkorzystniejszą ilością węglowodanów na dobę jest 50 g, a ściślej 0,8 g na kilogram należnej wagi ciała. Jeśli będą to węglowodany złożone, tzn. skrobia, granicą dopuszczalną jest 100 g na dobę, a spożywanie ich powyżej 150 g na dobę staje się szkodliwe dla zdrowia.
***
Otyłość stała się tak powszechna wśród ludzi, że nie traktuje się jej jako choroby, choć jest ona skutkiem nieprawidłowego, chorobliwego działania organizmu. Złe działanie wynika ze złego jego „zasilania", a złe „zasilanie" wynika z nieprawidłowego odżywiania -jemy złe produkty i w złych ilościach. I to jest jedyna przyczyna otyłości. Jeśli usunie się ją człowiek chudnie i bez żadnych strat dla całego organizmu dochodzi do wagi genetyczne uzasadnionej, tzn. takiej, jaką powinien mieć zgodnie z przekazanym mu przez rodziców kodem genetycznym.
***
Ludzie na diecie „ubogopastwiskowej" są przeważnie otyli, mają duży, rozdęty brzuch. Gdy po przejściu na dietę optymalną waga ich ciała zacznie się obniżać, można przyspieszać chudnięcie ograniczając tłuszcz w diecie: na 1 gram białka wystarczy 1,5 grama tłuszczu, gdy waga obniża się szybko, i 2 gramy, gdy organizm ma trudności z uruchomieniem własnych tłuszczów i spadek wagi jest wolniejszy.
***
Jeżeli ciała ketonowe pojawiają się w moczu u ludzi będących na diecie wysokotłuszczowej, ale nie chorujących na cukrzycę, nie mają żadnego szkodliwego znaczenia. Najłatwiej je usunąć przez nieznaczne zwiększenie spożycia węglowodanów, a z większym pożytkiem przez zwiększenie aktywności fizycznej.

  • 2 KB
  • 24 paź 23 12:25
KORZYŚCI DIETY WYSOKOTŁUSZCZOWEJ

Badania kliniczne potwierdzają – można schudnąć skutecznie i zdrowo nie ograniczając spożywanych kalorii. Jedyne co należy ograniczyć to węglowodany.
***
Co daje przejście na dietę niskowęglowodanową (wysokotłuszczową) dla ludzi chcących zrzucić nadprogramowy tłuszcz? Otóż daje bardzo dużo, a mianowicie:
***
Organizm szybko przestawia się na bardzo wydajne korzystanie z tłuszczu, między innymi tego zgromadzonego w tkance tłuszczowej.
***
Nie potrzeba liczyć ilości spożywanych kalorii, należy jedynie zwracać uwagę na ilość zjadanych węglowodanów (cukrów prostych i złożonych)
***
Można się najadać do syta i ograniczyć liczbę posiłków dziennie do trzech, a nawet dwóch. Tłuste posiłki są sycące i dostarczają energii na długi czas.
***
Posiłki w bardzo małym stopniu podnoszą poziom insuliny, co nie hamuje uwalniania tłuszczu z tkanki tłuszczowej.
***
Odciąża się wątrobę, która nie musi zajmować się bardzo kosztowną dla organizmu syntezą tłuszczów i usuwaniem nadmiaru glukozy z krwi. Odciążona wątroba ma więcej zasobów na inne zadania, np. na oczyszczanie organizmu.
***
Spożycie białek na diecie wysokotłuszczowej jest wyższe oraz ich wykorzystanie w organizmie jest znacznie wydajniejsze.


JAKIE SĄ EFEKTY WAGOWE ?
***
Jakie są efekty wagowe diety niskowęglowodanowej (ang. low carbohydrate diet) w porównaniu do diety nisko tłuszczowej? Niebanalne.

Utrata wagi jest większa niż u osób na diecie niskotłuszczowej.
***
Redukcja ilości tkanki tłuszczowej jest większa.
***
Poprawia się kompozycja ciała, polepszają się parametry masy mięśniowej.
***
Nie występuje ciągły apetyt charakterystyczny dla diet o dużej proporcji węglowodanów z ograniczeniem kalorii.
***
Jedzenie do syta chroni przed zbyt małą podażą minerałów, witamin i białka. Organizm nie przełącza się w tryb oszczędzania energii.
***
Ze względu na lepsze przystosowanie organizmu do wykorzystywania tłuszczu spada zużycie witamin i minerałów.
***
Wzrasta przyswajalność składników z warzyw rozpuszczalnych w tłuszczach (np. beta karoten i witamina K).
***
Zmniejsza się ryzyko związane z wystąpieniem zawału serca mierzone wg oceny ryzyka Framingham.
***
Osoby na dietach niskotłuszczowych tracą mniej tkanki tłuszczowej, więcej tkanki mięśniowej, często muszą wykazywać się „silną wolą”, zagrażają im przejściowe niedobory składników odżywczych, a po powrocie do normalnej diety często przybierają na wadze.
***

Od dawna znane są zalecenia, że aby stracić na wadze należy ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów. Jednak powszechnie panujący dogmat o szkodliwości diet wysokotłuszczowych nie dopuszcza do świadomości ludzi, że tłuszcz nie tuczy i jest bardzo zdrowy (za wyjątkiem syntetycznych tłuszczów trans i olejów pozyskiwanych z nasion oleistych).

z chomika grecjana54

  • 1 KB
  • 24 paź 23 12:25
CO NALEŻY SUPLEMENTOWAĆ

Co należy suplementować?

Podstawowymi suplementami w diecie ketogenicznej są:

Sód
Potas
Magnez
Wapń

Dodatkowo zalecane są:

Omega3
Witaminy A, D, E, K
Witaminy z grupy B

z chomika grecjana54

  • 1 KB
  • 24 paź 23 12:25
JAK WPROWADZIĆ ORGANIZM W STAN KETOZY
Dieta ketogeniczna opiera się na spalaniu tłuszczu z zapasów tłuszczów składowanych w tkance tłuszczowej.
***
Aby doprowadzić organizm do stanu ketozy, należy drastycznie obniżyć spożycie węglowodanów.
***
W restrykcyjnej diecie, którą tu nazywamy LCHF dietą, jest to 20 gram węglowodanów dziennie, a w bardziej umiarkowanej (dieta LC) to około 50 gram dziennie.
***
Organizm reaguje na zmiany diety po jakimś czasie. Może to nastąpić już po 4–5 dniach, a czasami po kilku tygodniach.
***
Poziom ketozy zostaje utrzymany tak długo, jak praktycznie trwa dieta.
Jeśli zamiarem jest schudnięcie, ważne jest, aby dietę kontynuować, a organizm utrzymywać w ketozie.

z chomika grecjana54

  • 1 KB
  • 24 paź 23 12:25
JAK SPRAWDZIĆ CZY STAN KETOZY ZOSTAŁ OSIĄGNIĘTY
Jak sprawdzić czy stan ketozy został osiągnięty?
Aby sprawdzić, czy stan ketozy został osiągnięty, można dokonać pomiaru ketonów w moczu i we krwi.
***
Do pomiaru ciał ketonowych w moczu można wykorzystać specjalnie do tego przeznaczone paski.
***
Jednakże pomiar ten w pełni nie odzwierciedla ilości ketonów we krwi, lepiej więc używać glukometru, który posiadają głównie cukrzycy.
***
Aby osiągnąć ketozę, poziom insuliny we krwi powinien być niski, a poziom ketonów wysoki.
***
Pomiary należy wykonywać rano. Poniżej przedstawiona jest interpretacja poszczególnych wyników:

Poniżej 0,5 mmol/L nie jest stanem ketozy. Ilość spożytych węglowodanów wciąż jest wysoka i hamuje spalanie tłuszczu.
***
0,5-1,5 mmol/L oznacza początek ketozy. Kontynuacja diety z ograniczeniem węglowodanów prowadzi do optymalnej ketozy.
***
1,5-3 mmol/L to stan optymalnej ketozy. Spadek wagi jest wtedy największy.
***
Powyżej 3 mmol/L może świadczyć, że organizm jest niedożywiony. Nie potrzeba aż takich wartości do chudnięcia. U cukrzyków oznacza wysoki niedobór insuliny.

z chomika grecjana54

  • 2 KB
  • 24 paź 23 12:25
PRZYKŁADY POSIŁKÓW DLA OPTYMALNYCH

1. Jajecznica na wędzonym, ugotowanym boczku, chleb optymalny z masłem.
2. Żółtka sadzone na boczku, chleb optymalny lub placuszek serowo-jajeczny z masłem.
3. Omlet z 1 białka i 3-6 żółtek na maśle z łyżką powideł śliwkowych (bez cukru)
4. Zupa „mleczna” — śmietanę 30% zagotować, wymieszać jajka i wlać na śmietanę.
5. Twaróg ze śmietaną, masłem rybą wędzoną lub z puszki, chleb optymalny z masłem.
6. Bigos.
7. Boczek pieczony, frytki, jarzyny— ogórek kiszony, kapusta kiszona.
8. Bulion z żółtkami (3-6-8 żółtek) = obiad jednodaniowy.
9. Barszcz czerwony na gęstym rosole z pasztetem.
10. Barszcz biały na kościach mięsem, śmietaną, boczkiem, kiełbasą jajami na twardo obiad
jednodaniowy.
11. Żeberka smażone bigos, frytki = obiad jednodaniowy.
12. Kotlet wieprzowy z karkówki, panierowany w jajku i bułce tartej, smażony na dużej ilości masła, l-2 ziemniaki gotowane polane tłuszczem lub kalafior.
13. Kotlet mielony z dobrego mięsa, frytki, jarzyna lub pieczarki na maśle.
14. Wątróbki z drobiu smażone na maśle, frytki, popić śmietaną.
15. Flaki wołowe na bardzo gęstymi tłustym rosole.
16. Kluski optymalne z masłem, bułką tarą przyrumienioną, cynamonem, łyżeczką cukru.
17. Gołąbki w kapuście z tłustego mięsa (bez ryżu), l-2 gotowane ziemniaki.
18. Golonka wieprzowa z chrzanem, kwaśną kapustą lub bigosem popić śmietaną.
19. Każde mięso tłuste smażone, duszone, pieczone, kluski optymalne z tłuszczem spod mięsa.
20. Sernik optymalny, popić śmietaną.
21. Lody optymalne.

z chomika grecjana54

  • 3 KB
  • 24 paź 23 12:25
10 PRZYKAZAŃ DLA ROZPOCZYNAJĄCYCH ŻYWIENIE OPTYMALNE

Dziesięć przykazań dla rozpoczynających Żywienie Optymalne
1.#. Zjadaj tyle na ile masz ochotę, nie więcej.
***
2. Staraj się zjadać produkty zawierające białko najwyższej wartości biologicznej, czyli
najbardziej zbliżone do składu i potrzeb twojego organizmu.
***
3. Zachowuj proporcje między głównymi składnikami odżywczymi: białkiem, tłuszczem i
węglowodanami — 1:3-5:1 (jeśli spożywane białka są najwyższej jakości) i 1:3-5:0,5 (gdy
białka są mniej wartościowe).
***
4. Przyrządzaj potrawy proste, ale maksymalnie „strawione” przed ich zjedzeniem przy
pomocy szeroko pojętej obróbki kulinarnej.
***
5. Pić należy tyle, na ile człowiek ma ochotę, ale nie więcej U otyłych reagujących na stres
żarłocznością po 2-3 miesiącach, jeśli nie chudną, można ograniczyć ilość wypijanych
płynów, aby zmusić organizm do wytwarzania wody z wodoru znajdującego się w
tłuszczach, czyli do spalania własnego tłuszczu. Wielbłąd tłusty może długo nie pić. Chudy
pić musi. Z człowiekiem jest tak samo. Płyny do picia powinny być bez cukru, Gdy
zawierają cukier należy go uwzględnić w ogólnym dobo spożyciu węglowodanów.
***
6. Nie trzeba liczyć kalorii. Wystarczy jeść tłusto, pamiętać o węglowodanach reszty
dopilnuje twój organizm.
***
7. Życie bez ruchu nie jest życiem. Trzeba się ruszać. Większy wysiłek po 1 godzinie, 3-4
razy w tygodniu Najprościej jest biegać lub jeździć na rowerze. Ćwiczone mięśnie
dostarczają energii „elektrycznej” niezbędnej dla zdrowej czynności mózgu i najlepszej
pracy serca.
***
8. Na wszystkim można i trzeba oszczędzać, ale nie można oszczędzać na jedzeniu Na razie,
dzięki tak zwanej nauce, żywność dla optymalnych jest tańsza niż żywność przy innych
modelach żywienia i jej nie brakuje. Nie należy „kupować produktów”, trzeba kupować
białko i tłuszcz, ale kupować je tanio.
***
9. Nie wolno „łamać” diety. W podróży, na urlopie w sanatorium czy szpitalu trzeba mieć
swoje jedzenie. Dla optymalnych nie jest to uciążliwe, do sanatoriów nie jeżdżą, bo są
zdrowi, a do szpitala trafiają kilkadziesiąt razy rzadziej niż inni, głównie z powodu
wypadków i urazów, które też u nich występują znacznie rzadziej, niż u innych.
***
10. Nie należy się głodzić, ani pościć. U otyłych, reagujących na stres żarłocznością, gdy nie
ubywają na wadze jeden dzień postu w tygodniu może zapoczątkować spalanie własnego
tłuszczu i spadek wagi. U optymalnych krótki post nie powoduje żadnych szkód, gdyż
przemiana materii i wykorzystywane składniki budulcowe i energetyczne są takie same i
występują w takich samych proporcjach przy normalnym

z chomika grecjana54

  • 2 KB
  • 24 paź 23 12:25
Gdy człowiek zje węglowodanów za mało mogą pojawiać się we krwi i moczu tak zwane ciała ketonowe, które szybko znikają, gdy zwiększy się spożycie węglowodanów do zalecanego poziomu lub przejściowo nieco więcej.
***
Gdy człowiek zje zamiast około 50 gramów węglowodanów na dobę do 100 gramów nic złego się nie dzieje, tylko organizm jest nieco słabszy. Nigdy nie należy przekraczać spożycia węglowodanów powyżej 150g/dobę.
***
Żywienie Optymalne najszybciej leczy z otyłości. Średni spadek wagi wynosi ponad 6 kilogramów miesięcznie bez żadnych ograniczeń ilościowych pożywienia, bez uczucia głodu i pragnienia.
***
Trzeba jeść tłusto, preferować produkty najlepsze dla człowieka,
KONTROLOWAĆ TYLKO SPOŻYCIE WĘGLOWODANÓW,
resztę organizm sam dopilnuje.
***
W Żywieniu Optymalnym na 1 gram białka powinno przypadać 2,5-4,0 gramów tłuszczów i 0,5-0,6 gramów węglowodanów
***
Gdy białko jest najwyższej jakości to organizm potrzebuje go o połowę mniej wówczas na 1 gram białka należy spożywać około 1 gram węglowodanów
***
U otyłych, którzy po przejściu na żywienie optymalne ubywają na wadze lepiej jest zmniejszyć spożycie tłuszczów do średnio: 1,5 gramów na 1 gram białka
***
Węglowodanów potrzeba dokładnie tyle, aby wątroba nie musiała wytwarzać ciał ketonowych.

Przy spożywaniu 0,8 grama węglowodanów na 1 kilogram masy ciała na dobę wątroba nie wytwarza ciał ketonowych, ale mogą być wyjątki i wówczas należy zwiększyć spożycie węglowodanów do poziomu, który wystarcza do zaprzestania ich wytwarzania przez wątrobę.
***

z chomika grecjana54

  • 1 KB
  • 24 paź 23 12:25
Przy żywieniu optymalnym kwasica (ciała ketonowe) trafia się mniej często niż przy głodówce.
***
Powstające przejściowo ciała ketonowe są bardzo dobrym źródłem energii dla wielu tkanek. Ale możliwość ich spalania jest ograniczona.
***
Człowiek może w spoczynku spalać około 2,5 g tłuszczu na l kg wagi bez wydalania ciał ketonowych w moczu.
***
Zatem u człowieka o wadze 70 kg spalenie 175 g tłuszczu na dobę (tłuszczu własnego i podawanego w pokarmie łącznie) nie powoduje jesz cze wydalania ciał ketonowych z moczem.
***
Trzeba sprawdzać, zwłaszcza między 6 a 10 dniem, czy w moczu są ciała ketonowe i na ile krzyżyków ich jest.
***
Jeśli będą 3-4 krzyżyki należy zmniejszyć zapotrzebowanie organizmu na energię z pokarmu (własny tłuszcz szybko się spala), jeść mniej, podawać tłuszcze o najwyższej wartości biologicznej, ograniczyć aktywność fizyczną, przebywać w cieple.
***
Spożywać przejściowo produkty alkalizujące, takie jak żółtko jaj, śmietana, a ograniczyć zakwaszające, takie jak mięso, ryby, drób,orzechy.
***
Można też nieco zwiększyć spożycie węglowodanów do 50-60 g/dobę.
***
U człowieka o wadze 70 kg spożywanie około 50 g węglowodanów na dobę zapobiega powstawaniu ciał ketonowych.

Uwaga:
przy ciężkiej niewydolności nerek, wysokim pozioma mocznika i kreatyniny we krwi,
mogą być pewne kłopoty zdrowotne. Wprowadzenie żywienia optymalnego powoduje wzmożone
spalanie białek, to powoduje wzrost poziomu mocznika i kreatyniny we krwi, a to może spowodo-
wać niewydolność nerek. W tym przypadku należy postępować bardzo rozważnie, ograniczyć
znacznie podaż białka w diecie, na wszelki wypadek udać się (ze swoim jedzeniem) do szpitala na
oddział wewnętrzny lub nefrologiczny.

z chomika grecjana54

  • 1 KB
  • 24 paź 23 12:25
Należy natychmiast wprowadzić zywienie optymalne, bez żadnego okresu, przejściowego.
***
Przy większej otyłości i przy obecności różnych chorób, spowodowanych tą samą co otyłość wspólną przyczyną wyższą należy w pierwszym okresie na 1 g białka spożywać 2-3 g tłuszczu i do 0,5 g węglowodanów.
***
Kalorii nie należy liczyć.
***
Najlepsze białka są w żółtkach. W nich znajdują się wszystkie potrzebne składniki do odbudowy przebudowy wszystkich tkanek naszego organizmu.Kości są zbudowane z białka.
***
W chorobie zwyrodnieniowej należy spożywać więcej kolagenu: nogi wieprzowe i cielęce, wyciągi z kości, głowy wieprzowe, chrząstki, skórki wieprzowe.
***
Typowa dieta optymalna ma sporo kolagenu, ale w chorobach stawów uzyskuje się lepsze rezultaty, gdy tą ilość się zwiększy.
***
Nie należy obawiać się, że przy dużym spadku wagi skóra zrobi się stara, pomarszczona, że będzie „wisiała" na brzuchu. Wprost przeciwnie. Cera robi się bardzo ładna, a skóra sama się „zmniejsza".
***
Gdy spadek wagi jest zbyt wolny należy znacznie wydłużyć okres między posiłkami. Śniadanie o 7-8, obiadokolacja o 16-17,później ewentualnie tylko płyny bez cukru.
***
Gdy rano człowiek wstanie bez uczucia głodu, będzie to oznaczało, że w czasie snu organizm uruchamia własne tłuszcze i że się chudnie.

z chomika grecjana54

  • 0 KB
  • 24 paź 23 12:25
10 najlepszych keto warzyw

Oto dziesięć fantastycznych keto warzyw, smacznych i zawierających mnóstwo składników odżywczych, ale bardzo mało węglowodanów.

Liczba węglowodanów jest podawana jako węglowodany netto na porcję 100 gramów (3½ uncji).

Kalafior - 3 g.
Kapusta - 3 g.
Awokado - 2 g.
Brokuły - 4 g.
Cukinia - 3 g.
Szpinak - 1 g.
Szparagi - 2 g.
Jarmuż - 3 g.
Fasolka szparagowa - 4 g.
Brukselka - 5 g.

z chomika grecjana54

  • 0 KB
  • 24 paź 23 12:25
Dieta niskowęglowodanowa – zawartość węglowodanów w produktach spożywczych

15 g węglowodanów znajduje się w:

PRODUKTY ZBOŻOWE - np. kromka chleba; 1 placek tortilli ok. 15 cm; 1/2 szklanki niesłodzonych płatków zbożowych; 1/3 szklanki ugotowanego makaronu; 1/3 szklanki ugotowanego ryżu; 1/2 szklanki ugotowanej kaszy
owoce - np. 1 małe jabłko; 1 mała gruszka; 4 morele; 1/2 dużego banana; 15 wiśni; 15 winogron; 2 figi; 3/4 szklanki malin; 2 śliwki; 1 duże kiwi; 3/4 szklanki ananasa świeżego; 1 i 1/4 szklanki arbuza.

NABIAŁ - np. 300 ml mleka; 1 szklanka chudego jogurtu; 750 g serka wiejskiego; 1 kg sera feta

WARZYWA STRĄCZKOWE - np/ 1/2 szklanki ugotowanych nasion strączkowych; 1/2 szklanki ugotowanych ziemniaków; 1 mały pieczony ziemniak; 3 szklanki surowych: szparagów, pomidorów, brokułów, cukinii, papryki itp.

PRZEKĄSKI/SŁODYCZE - np. 3 płaskie łyżeczki cukru; 4 szklanki popcornu; 30 g chipsów; kawałek ciasta 5x5 cm, 1/2 szklanki lodów; 1 mały batonik zbożowy; 1/2 szklanki mleka czekoladowego

Żywność, która w ogóle nie zawiera węglowodanów lub dostarcza znikomych ilości to oleje roślinne, masło, mięso, ryby, jajka i sery.

z chomika grecjana54

  • 0 KB
  • 24 paź 23 12:25
PRODUKTY DOZWOLONE I ZAKAZANE

PRODUKTY DOZWOLONE:

JEDZ:
Jajka, ryby, mięso
Warzywa, które rosną nad ziemią! Wszystkie rodzaje z rodziny kapustnych, takich jak kalafior, brokuły, kapusta, brukselka. Szparagi, cukinia, bakłażan, oliwki, szpinak, pieczarki, ogórek, sałata, awokado, cebula, papryka, pomidory i inne – pamiętaj o zasadzie 20 g węglowodanów!
Naturalne tłuszcze: masło min 82% (nie margaryna!!!), oliwa z oliwek, tłuszcz kokosowy, śmietana, śmietanka, bita śmietana bez cukru.
Tłuste produkty mleczne: sery żółte, twarogi, sery pleśniowe.
Zioła i przyprawy
PIJ:

woda
herbata np. zielona, czerwona
kawa z tłustą śmietanką
zioła np. czystek

PRODUKTY, KTÓRE NALEŻY OGRANICZAĆ:

Orzechy, migdały
Jagody, borówki, truskawki, maliny, porzeczki
Ciemna czekolada 70% kakao
Czerwone/białe wino, wódka

PRODUKTY, KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ:

Cukier: cukier, napoje gazowane/niegazowane, słodycze, soki, herbaty owocowe, napoje sportowe, czekolada, ciastka, lody, płatki śniadaniowe, słodkie drinki itd.
Skrobia: produkty mączne: chleb, makaron; ziemniaki, ryż, frytki, chipsy, owsianka, muesli, większość kasz. Umiarkowane ilości warzyw korzeniowych (rosnących w ziemi) są dopuszczalne, o ile nie stosujesz restrykcyjnej diety nisko węglowodanowej w celu redukcji wagi.
Produkty light, półprodukty i żywność przetworzona.
Kukurydza , Margaryna

z chomika grecjana54

  • 0 KB
  • 24 paź 23 12:25
Ile schudniesz na diecie ketogenicznej?

Tyle, ile potrzebujesz.

Dietę ketogeniczna można bowiem stosować bez ograniczeń czasowych, a po zakończeniu odchudzania można odżywiać się według nowych nawyków żywieniowych.

Dieta ketogenna nie jest bowiem jedynie dietą, a systemem odżywiania, który można stosować praktycznie do końca życia.

Na początku stosowania diety waga będzie spadała dosyć szybko, wiąże się to z dużą utratą wody we wstępnej fazie, a także z tym, że pierwsze kilogramy tłuszczu gubi się dość szybko. - miesięcznie jest to 6 kg i więcej.

Po kilku tygodniach stosowania diety spadek wagi powinien zatrzymać się na jednym kilogramie tygodniowo.

Powolny spadek wagi gwarantuje, że efekty diety będą trwałe i nie pojawi się efekt jojo.

z chomika grecjana54

  • 0 KB
  • 24 paź 23 12:25
Inne ważne aspekty przy stosowaniu diety ketogenicznej:

• zaleca się spożycie w ciągu dnia dużej ilości wody, przynajmniej 3l (najlepiej wysokozmineralizowanej)

• spożycie węglowodanów tylko w w postaci warzyw lub niskoskrobiowych owoców np. owoców jagodowych

• dodatkowa suplementacja np. kwasami Omega-3, cynkiem, magnezem czy innymi minerałami

• ważne jest zakwaszenie żołądka przed posiłkami np. wodą z cytryną lub octem jabłkowym

• spożywanie kiszonek kilka razy w tygodniu w celu utrzymania odpowiedniego pH w żołądku

z chomika grecjana54

  • 0 KB
  • 24 paź 23 12:25
Chleb ketogeniczny.
Taki chleb najlepiej upiec samemu:) W internecie aż roi się od przepisów kulinarnych, jak samodzielnie przygotować zdrowe pieczywo. Można wykonać chlebek z białek czy bułki z twarogu – to naprawdę proste. Wszystko da się zastąpić i zrobić np. makaron może zastąpić dynia, kiedy wykonujemy lazanię, a warzywa pokrojone w słupki świetnie udają frytki na naszym talerzu :)

Szczególnie polecamy wykonanie chleba z mąki migdałowej – jest przepyszny. Możemy smarować go domowym smalcem lub zrobić kanapki z własnoręcznie upieczoną wędlinką.

Dania keto są po prostu zdrowe, bo wykonane z najlepszych składników. A warzyw i owoców w tej diecie nie brakuje. Jeśli użyjemy odpowiedniej mąki, możemy pozwolić sobie na omlety, naleśniki czy ciasta np. sernik z jagodami. Warto kupić kwasy omega-3 i olej lniany, to pomoże nam podczas suplementacji diety.

z chomika grecjana54

  • 0 KB
  • 24 paź 23 12:25
Owoce w diecie ketogenicznej.

Jeśli decydujemy się na tę dietę, możemy jeść też owoce. Najlepsze są owoce jagodowe. Ilość cukru oscyluje w granicach 3 do 7 gramów na 100g świeżego produktu. Szczególnie polecane są aronia, truskawka, poziomka, malina, jagoda, borówka i jeżyna.

Owoce z najmniejszą zawartością węglowodanów:

• Maliny: pół szklanki (60 gramów) zawiera 3 gramy węglowodanów.
• Jeżyny: pół szklanki (70 gramów) zawiera 4 gramy węglowodanów.
• Truskawki: pół szklanki (100 gramów) zawiera 6 gramów węglowodanów.
• Jagody: pół szklanki (50 gramów) zawiera 6 gramów węglowodanów.
• Śliwki: Jedna średnia (80 gramów) zawiera 6 gramów węglowodanów

Osoby na ketozie mogą sobie również pozwolić na inne owoce:

• Mandarynki: Jeden średni rozmiar (75 gramów) zawiera 7 gramów węglowodanów.
• Kiwi: jeden średni rozmiar (70 gramów), zawiera 8 gramów węglowodanów.
• Wiśnie: pół szklanki (90 gramów) zawiera 9 gramów węglowodanów.
• Brzoskwinia: Jeden średni rozmiar (150 gramów) zawiera 13 gramów węglowodanów.

Najbardziej polecamy awokado pod każdą postacią – dodawane do sałatek, a nawet w postaci przepysznej pasty do kanapek.

z chomika grecjana54

  • 0 KB
  • 24 paź 23 12:25
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

I Śniadania - omlet z warzywami, jajecznica z trzech jaj na boczku, kromka chleba ketogenicznego, kalafior z masełkiem, jajecznica smażona na maśle z pomidorem lub papryką, serek wiejski z rzodkiewką, parówki oraz pomidory z oliwą, kanapki z wędliną lub serem (chleb niskowęglowy), sałatka z tuńczyka oraz awokado i pomidora,


II Śniadania - garść migdałów i jabłko,orzechy, sałatka grecka


Obiady - kurczak z oliwkami, mięso wołowe ze szpinakiem lub brokułem, pierś kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, wątróbka w sosie jogurtowym, gulasz z łopatki wieprzowej z pieczarkami, pieczone udka z kurczaka z rozmarynem i pomidorami, halibut pieczony w folii, karkówka pieczona w plastrach z cebulą, ryba z awokado i masłem orzechowym, zupy np. barszcz ze śmietaną


Podwieczorki - jogurt naturalny z chia i malinami, pudding chia z malinami, jogurt grecki z borówkami i orzechami, sernik na zimno z truskawkami, warzywa pokrojone w słupki, naleśniki polane gorzką czekoladą,


Kolacje - sałatka z krewetami i awokado, sałatka z pieczonej piersi kurczaka i ruccoli, pomidory z mozzarellą w oliwie, krewetki duszone na maśle z pietruszką, lazania, zapiekane pomidory, zapiekana cukinia, makrela, łosoś pieczony, zimne nóżki,


Należy po prostu pamiętać, żeby jeść warzywa, które rosną nad ziemią. Polecane są wszystkie rodzaje warzyw z rodziny kapustnych, takich jak kalafior, brokuły, kapusta, brukselka. Warto jeść szparagi, cukinię, bakłażan, oliwki, szpinak, pieczarki, ogórki, sałatę, awokado, cebulę, paprykę, pomidory i inne. Należy po prostu pamiętać o zasadzie 20 g węglowodanów!

z chomika grecjana54

  • 0 KB
  • 24 paź 23 12:25
Produkty zalecane:

- Mięso czerwone o dowolnej zawartości tłuszczu, kurczak, indyk, kaczka, dziczyzn,a ryby chude i tłuste, owoce morza, jaja


- Nabiał: sery żółte i białe, serek wiejski, twaróg, śmietana, jogurt grecki
- Tłuszcze :oliwa z oliwek, masło, olej kokosowy, awokado,


- Orzechy i pestki, migdały, orzechy włoskie, laskowe, macadamia, pecan, brazylijskie, pini, pestki dyni i słonecznika, sezam, siemię lnianę, chia


- Warzywa : Wszystkie warzywa zielone, liściaste i rosnące ponad ziemią


Produkty przeciwwskazane:

- słodycze i słodkie napoje: napoje gazowane, niegazowane,energetyczne, izotoniczne, ciastka, wafelki,czekolada, cukierki,lody, wyroby cukiernicze,płatki śniadaniowe itp.

- z alkoholi piwo i kolorowe drinki, gdyż dostarczają bardzo dużo cukrów w najbardziej niezdrowej wersji.

- chipsy, paluszki, krakersy, białe pieczywo, biały makaron i wszelkie wyroby z białej mąki.

- (szczególnie twarda w kostkach) margaryna jako źródło tłuszczów trans. W zależności od założonego spożycia węglowodanów trzeba mocno ograniczyć lub całkowicie wyeliminować źródła węglowodanów złożonych, czyli: grube kasze, ryż, ziemniaki, bataty, razowy makaron, razowe pieczywo, pełnoziarniste płatki zbożowe itp.

- Dozwolone są niewielkie ilości warzyw korzeniowych (buraki, marchew,pietruszka,seler) oraz roślin strączkowych.

- W przypadku stosowania tej diety przeciwwskazane są przede wszystkim produkty zbożowe: pieczywo, makarony, kasze, ziemniaki, cukier, słodycze, wyroby cukiernicze, dżemy, miody, galaretki, lody, słodkie napoje, syropy czy leki z dodatkiem cukru.

z chomika grecjana54

  • 0 KB
  • 24 paź 23 12:25
Menu diety ketogennej

W menu diety ketogenicznej powinny się znaleźć:

tłuszcze nasycone, w tym przede wszystkim tłuszcze zwierzęce, nabiał i olej kokosowy. Jadłospis diety ketogenicznej często opiera się na takich produktach, jak: golonka, smalec, udka z kurczaka lub steki wołowe;

- tłuszcze wielonienasycone, pozyskiwane z ryb, siemienia lnianego, oleju lnianego, jaj, awokado, nasion chia lub sezamu (ziarna); omega 3 (w postaci suplementów), ryby (umiarkowanie ze względu na metale ciężkie), siemie lniane, nasiona chia, awokado, ziarna sezamu

- tłuszcze jednonienasycone z orzechów, oliwek i oliwy z oliwek.

- węglowodany pobiera się przede wszystkim z warzyw i owoców, a do produktów węglowodanowych, dopuszczalnych na diecie ketogenicznej, należą wszelkiego rodzaju warzywa zielone o niskiej zawartości cukru, w tym: szpinak i brokuły; owoce (10 g dziennie to maksymalna dawka), np. morele, jabłka, śliwki; produkty z błonnikiem, np. otręby. Najmniej cukrów zawierają owoce jagodowe:jagody,borówki, maliny czy truskawki.

- białko na diecie ketogenicznej dostarczamy przede wszystkim z mięsa. W menu powinny się znaleźć m.in. drób jagnięcina, wołowina, wieprzowina., boczek itd. Można też korzystać z serów (poleca się np. serki wiejskie).

W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć takich produktów, jak:

Mięso – ale koniecznie nieprzetworzone (a zatem wędliny i kiełbasy raczej odpadają). Mięso nie jest jednak najważniejszym składnikiem, bowiem zawiera dużo białka. Nie należy więc z nim przesadzać. Zbyt duża ilość jest przetwarzana w glukozę, która blokuje proces ketozy.
• Ryby i owoce morze – zwłaszcza te tłuste, jak łosoś czy makrela. Unikaj jednak wersji z panierką, bo to tylko niepotrzebna porcja węglowodanów.
• Jajka – możesz jeść je w każdej postaci: gotowane, smażone, w formie jajecznicy lub omletów.
• Naturalne tłuszcze– są nie tylko super zdrowe, ale też bardzo wskazane w diecie ketogenicznej. Z przyjemnością używaj więc masła, oleju kokosowego i oliwy w oliwek (tej ostatniej na surowo, do sałatek).
• Warzywa – ale nie wszystkie. Na diecie ketogenicznej możemy jeść tylko te, które rosną powyżej gruntu. Najlepszy wybór to wszelkiego rodzaju liście i sałaty, ale również kalafior, kapusta, brokuły, cukinia czy awokado.
• Pełnotłusty nabiał to kolejny powód, dla którego dieta keto ma tak wielu zwolenników. Możesz bez obaw jeść tłuste sery, śmietanę, jogurty i masło. Żadnych wersji light. Ale uwaga na mleko! Jedna szklanka to aż 15 gram węglowodanów, więc używamy go wyłącznie do kawy.
• Orzechy – mogą posłużyć za przekąskę, ale nie przesadzaj z ich ilością. Unikaj też orzechów bogatych w węglowodany (np. nerkowca czy pistacjowych). Zamiast tego postaw na orzechy brazylijskie lub macadamia.
• Owoce jagodowe – część owoców jest wykluczona z listy, ale jagody, truskawki, borówki i inne owoce jagodowe możesz jeść bez problemu.

z chomika grecjana54

  • 0 KB
  • 24 paź 23 12:25
Zdrowe przekąski ketogeniczne

Gdy odczuwamy głóg między posiłkami, można zjeść oto te ketonowe zatwierdzone przekąski:

*Tłuste mięso lub ryby

*Garść orzechów lub nasion

*jajka

*90% ciemna czekolada

*Koktajl niskowęglowodanowy, wymieszać mleko migdałowe z kakao i masłem orzechowym

*Truskawki i śmietana

*Seler z salsą i guacamole

z chomika grecjana54

  • 0 KB
  • 24 paź 23 12:25
Lista zdrowej żywności o niskiej zawartości węglowodanów:

*Jaja

*Wędliny ( wołowina, jagnięcina, kurczak, wieprzowina, bekon, cielęcina, indyk)

*Ryby i owoce morza (łosoś, pstrąg, sardynki, skorupiaki, krewetki, śledź, tuńczyk, dorsz, halibut)

*Warzywa ( brokuły, pomidory, cebula, brukselka, kalafior, bakłażan, jarmuż, ogórek, papryka, szparagi, seler, szpinak, cukinia, botwina, kapusta)

*Grzyby

*Owoce i jagody (szczególnie truskawki, awokado, oliwki, grejpfruty, morele, morwa, brzoskwinie, maliny, jagody, cytryny )

*Orzechy i nasiona (migdały, orzechy ziemne, nerkowca, laskowe, makadamia, kokos, pistacje, nasiona chia, lnu, dyni, ziarna słonecznika)

*Tłuszcze i oleje (masło, oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej z awokado, smalec)

*Napoje (woda, kawa, herbata-zwłaszcza zielona)

*Ciemna czekolada

*Zioła i przyprawy i przyprawy korzenne (m.in. sól, pieprz, czosnek , imbir , cynamon , musztarda, oregano)

z chomika grecjana54

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    21
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

21 plików
14 KB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (9)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (9)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności