-
5718 -
365 -
1307 -
222
7975 plików
255,95 GB
W pierwszym okresie po przejściu na dietę, póki waga ciała nie ustabilizuje się na właściwym poziomie, ludzie otyli, którzy zaczynają chudnąć, powinni na 1 g białka zjadać tylko 1,5 do 2 gramów tłuszczu, gdyż intensywnie spalają tłuszcze własne. Im szybciej chudną, tym tłuszczu mogą zjadać mniej. Gdy chudnięcie ustaje, ilość tłuszczu w diecie należy zwiększyć.
***
Nigdy tłuszcz w ciele człowieka nie powstaje z tłuszczu zjedzonego w pokarmie. Jest to organicznie niemożliwe, ponieważ tkanka tłuszczowa nie zawiera enzymu kinazy glicerolu, który jest niezbędny do odkładania tłuszczu. Wręcz przeciwnie. Zjadanie dużych ilości tłuszczów bez węglowodanów lub z minimalną ich ilością powoduje szybkie i znaczne chudnięcie. Spadek wagi ciała jest najłatwiej zauważanym przez pacjentów skutkiem podjęcia diety.
***
Gdy chudnięcie przebiega wolno, można spróbować przy śniadaniu i obiedzie nie jeść węglowodanów w ogóle, a całą ich dzienną rację zjadać wieczorem, przed snem. Węglowodany bowiem nie muszą być zjadane przy każdym posiłku. Wystarczy, aby dostarczyć je w zaleconej ilości w ciągu doby.
***
Aby organizm mógł spalić dostarczone mu wieczorem węglowodany, musi zainwestować dużo energii. Tę energię, przy braku w posiłku tłuszczu, musi pobrać z własnych zapasów tłuszczowych. W ten sposób następuje spalanie własnych tłuszczów i spadek wagi. Gdy na drugi dzień rano nie odczuwa się głodu, te dowód, że organizm pobrał tłuszcze z własnych zapasów.
***
Najczęstszym błędem przy odchudzaniu jest spożywanie zbyt małych ilości węglowodanów lub niespożywanie ich w ogóle. Niektórzy myślą, że jeżeli nie będą wcale jedli węglowodanów, to szybciej schudną. To błąd! Około 0,8 g węglowodanów na 1 kilogram należnej wagi ciała na dobę trzeba zjadać. Niektóre tkanki węglowodany mieć muszą i trzeba je im dostarczać. Jeśli organizm nie otrzyma ich w pożywieniu, musi wytworzyć je sam, najczęściej z białek. Jest to proces energochłonny i niepotrzebny, a przecież nie należy zmuszać organizmu do niepotrzebnej pracy.
***
Przy zbyt małej podaży węglowodanów mogą pojawić się kurcze mięśni w podudziach i ciała ketonowe w moczu. Niewielkie zwiększenie spożycia węglowodanów, o 15-20 gramów na dobę, szybko powoduje ustąpienie tych objawów.
***
Po trzech dniach diety pozbawionej całkowicie węglowodanów mogą w organizmie powstawać z kwasów tłuszczowych mydła, co objawia się odbijaniem z mydlanym posmakiem. Należy wówczas dołożyć węglowodanów w diecie, a nieprzyjemne odbijanie się ustanie.
***
Nie trzeba bać się „przedawkowania" węglowodanów. Przy żywieniu optymalnym, jeśli spożywane są w postaci skrobi, zjedzenie od czasu do czasu 100, a nawet 150 gramów dziennie nie spowoduje żadnych szkód; ale nie znaczy to, że tyle trzeba zjadać codziennie.
***
Dla człowieka dorosłego najkorzystniejszą ilością węglowodanów na dobę jest 50 g, a ściślej 0,8 g na kilogram należnej wagi ciała. Jeśli będą to węglowodany złożone, tzn. skrobia, granicą dopuszczalną jest 100 g na dobę, a spożywanie ich powyżej 150 g na dobę staje się szkodliwe dla zdrowia.
***
Otyłość stała się tak powszechna wśród ludzi, że nie traktuje się jej jako choroby, choć jest ona skutkiem nieprawidłowego, chorobliwego działania organizmu. Złe działanie wynika ze złego jego „zasilania", a złe „zasilanie" wynika z nieprawidłowego odżywiania -jemy złe produkty i w złych ilościach. I to jest jedyna przyczyna otyłości. Jeśli usunie się ją człowiek chudnie i bez żadnych strat dla całego organizmu dochodzi do wagi genetyczne uzasadnionej, tzn. takiej, jaką powinien mieć zgodnie z przekazanym mu przez rodziców kodem genetycznym.
***
Ludzie na diecie „ubogopastwiskowej" są przeważnie otyli, mają duży, rozdęty brzuch. Gdy po przejściu na dietę optymalną waga ich ciała zacznie się obniżać, można przyspieszać chudnięcie ograniczając tłuszcz w diecie: na 1 gram białka wystarczy 1,5 grama tłuszczu, gdy waga obniża się szybko, i 2 gramy, gdy organizm ma trudności z uruchomieniem własnych tłuszczów i spadek wagi jest wolniejszy.
***
Jeżeli ciała ketonowe pojawiają się w moczu u ludzi będących na diecie wysokotłuszczowej, ale nie chorujących na cukrzycę, nie mają żadnego szkodliwego znaczenia. Najłatwiej je usunąć przez nieznaczne zwiększenie spożycia węglowodanów, a z większym pożytkiem przez zwiększenie aktywności fizycznej.
- sortuj według:
-
21 -
0 -
0 -
0
21 plików
14 KB