Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Fasola-szparagowa.jpg

fasolka szparagowa - Fasola-szparagowa.jpg
Download: Fasola-szparagowa.jpg

11 KB

(414px x 200px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
fasolka szparagowa - RECIPE_1825_05314864487088507985532167473690.jpg
Fasolka szparagowa Zawiera duże ilości kwasu folioweg ...
Fasolka szparagowa Zawiera duże ilości kwasu foliowego oraz witaminy B3, dzięki czemu zapobiega stanom lękowym i bezsenności. Działa także wspomagająco (dzięki fitoestrogenom podobnym do żeńskich hormonów) na przykre dolegliwości klimakterium. Umieszczając ją w codziennej diecie, minimalizujemy także ryzyko zapadnięcia na nowotwory piersi i szyjki macicy. Nie należy jej tylko zbyt krótko gotować (gotujemy co najmniej kwadrans), bo surowa działa trująco na organizm.
fasolka szparagowa - fasolka_113_390.jpg
Fasolka szparagowa Jest bogata w błonnik pokarmowy, k ...
Fasolka szparagowa Jest bogata w błonnik pokarmowy, który usprawnia działanie całego przewodu pokarmowego i doskonale wypełnia żołądek. Doskonale wpływa na przemianę materii, co ułatwia odchudzanie. Można zastępować nią latem mięso, gdyż bogata jest w białko, którego skład zbliżony jest do białka zwierzęcego. Dodatkowo fasolka zawiera dużo beta-karotenu (prowitaminy A), witamin C, E oraz z grupy B, a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Jemy ja gotowaną (najlepiej na parze, żeby nie stracić cennych właściwości), np. w sałatce z pomidorami i oliwą z oliwek. Fasolka ma 46 kcal w 100g.
fasolka szparagowa - 8e343338c27d6ab4c2c683612f0a49c41.jpg
Fasolka szparagowa - dar Ameryki Fasolka szparagowa ...
Fasolka szparagowa - dar Ameryki Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli pochodzącą z Ameryki Południowej i Środkowej. Najbardziej rozsławili ją jednak Francuzi w XIX wieku, dlatego często nazywana jest francuską fasolką. Najpopularniejszymi odmianami w Polsce jest fasolka żółta - najczęściej kupowana do bezpośredniego ugotowania oraz z zielona - bardzo często uprawiana do zamrożenia. Fasolka? - na zdrowie! Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna, 100g to tylko 27kcal, zawiera natomiast dużo błonnika, a więc jest idealnym daniem lub dodatkiem dla osób pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. Co więcej, fasolka ta jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, szczególnie świeża zielona, zatem jest bardzo potrzebna szczególnie kobietom planującym ciążę i w ciąży, zwłaszcza przez pierwszy trymestr. Nie można też zapominać, że fasolka jest źródłem witaminy C, beta karotenu, potasu i żelaza. Ze względu na zawartość fitoestrogenów, pomaga niwelować nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą (uderzenia gorąca) i zapobiegać rozwojowi osteoporozy, nowotworom piersi i rakowi szyjki macicy. Świeża? No to gotujemy! Kupując z sklepie fasolkę, sprawdźmy czy jest krucha, bez plam, twardych włókien i ma lśniące jasne ziarna. Aby nie stracić cennych witamin i składników mineralnych najlepiej fasolkę gotować na parze al dente z dodatkiem odrobiny soli. Pamiętajmy też, by nie jeść jej na surowo, gdyż zawiera szkodliwe substancje. Ilona Grzegorzewska
fasolka szparagowa - fasola_szparagowa_PL1.jpg
cd.1 a ] Fasolka szparagowa nazywana jest ...
cd.1 a ] Fasolka szparagowa nazywana jest czasem warzywem kobiecym, gdyż zawiera kwas foliowy, ważny zwłaszcza dla pań w pierwszych miesiącach ciąży – to wtedy u płodu kształtuje się cewa nerwowa, czyli zalążek układu nerwowego, o której prawidłową budowę dba właśnie kwas foliowy. Do tego dochodzą roślinne hormony, czyli fitoestrogeny, chroniące przed nowotworami piersi i szyjki macicy, a także zapobiegające nieprzyjemnym objawom związanym z okresem przekwitania, na przykład uderzeniom gorąca. Dbają one także o zdrowe kości – zwiększają nawet ich gęstość, pozwalając uniknąć osteoporozy. Młoda fasolka szparagowa jest znacznie lżej strawna niż zwykła, ziarnista, nie stanowi więc dla żołądka obciążenia. Nie powoduje wzdęć ani gazów. Lubi ją też wątroba, ponieważ wspomaga oczyszczanie organizmu, regulując trawienie. Ma zaledwie 30 kcal w 100 g. Zawiera za to dużo cennego błonnika, który pomaga schudnąć. Pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, szybko daje wrażenie sytości. Ponadto błonnik wiąże cząsteczki tłuszczu, nie pozwalając mu się odkładać w organizmie i zmniejszając poziom złego cholesterolu LDL. Jak widać, fasolka szparagowa ma same zalety… A do tego można z niej przyrządzić mnóstwo smacznych potraw, co udowodnili nie tylko Francuzi. Nie wolno jej jeść na surowo, ponieważ zawiera fazynę, substancję trującą, którą neutralizuje gotowanie – wystarczy 10 minut we wrzątku. Tak ugotowana jest chrupka i traci mniej witamin niż zupełnie miękka, ale co kto lubi. Najsmaczniejsza jest świeżo zerwana – im młodsza, tym pyszniejsza. Aby sprawdzić, czy na pewno jest świeża i nie „przerośnięta”, należy odłamać jeden z końców strączka i otworzyć go – powinien rozchylić się bez trudu, a przy tym nie mieć włókien. Nie należy fasolki przechowywać (chyba że zamrożoną) dłużej niż 3 dni, gdyż szybko traci świeżość i smak. Beata Kondysar
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności