Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

15202-fasola_adzuki.jpg

fasola - 15202-fasola_adzuki.jpg
Download: 15202-fasola_adzuki.jpg

13 KB

(350px x 263px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Fasola adzuki

Zastosowanie: Czerwoną fasolę podaje się z ryżem, używa do słodkiej owsianki, galaretek i wyrobów cukierniczych, zaś mieloną na mąkę, stosuje się do wypieków. Słodką pastą fasolową napełnia się bułeczki gotowane na parze. Fasola adzuki, stała się też popularna ze względu na kiełki, które są szeroko stosowane w różnych mieszankach. Można ją podawać jako samodzielne danie, jako dodatek do zup oraz dań duszonych. W Japonii, całe gotowane ziarna podaje się do lodów i deserów owocowych.
W smaku jest słodka.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
fasola - 15202-fasola_adzuki.jpg
Fasola adzuki Zastosowanie: Czerwoną fasolę podaje si ...
Fasola adzuki Zastosowanie: Czerwoną fasolę podaje się z ryżem, używa do słodkiej owsianki, galaretek i wyrobów cukierniczych, zaś mieloną na mąkę, stosuje się do wypieków. Słodką pastą fasolową napełnia się bułeczki gotowane na parze. Fasola adzuki, stała się też popularna ze względu na kiełki, które są szeroko stosowane w różnych mieszankach. Można ją podawać jako samodzielne danie, jako dodatek do zup oraz dań duszonych. W Japonii, całe gotowane ziarna podaje się do lodów i deserów owocowych. W smaku jest słodka.
fasola - 9512.jpg
Fasola biała ma wielkość groszku, jasnokremowy kolor ...
Fasola biała ma wielkość groszku, jasnokremowy kolor i jest łagodna w smaku. Roślina ta pochodzi z Peru, a do Europy zawędrowała za sprawą hiszpańskich podróżników. Jej nasiona są doskonałym źródłem błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wiąże zawierającą cholesterol żółć i usuwa ją z organizmu. Regularne jedzenie białej fasoli zmniejsza znacząco ryzyko wystąpienia problemów z sercem, uzupełnia zapasy żelaza, miedzi i manganu oraz niezbędnej dla właściwego funkcjonowania mózgu tiaminy (witaminy B1). Co więcej, fasola biała jest pokarmem wysokoenergetycznym zawierającym duże ilości wartościowych białek.
fasola - fasola-wlasciwosci_15120_300x500.jpg
Fasola - właściwości Fasolę z Amery ...
Fasola - właściwości Fasolę z Ameryki do Hiszpanii sprowadził Kolumb i szybko doceniono zalety tej nieznanej rośliny w całej Europie. Teraz jest uprawiana na całym świecie. Jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. W celach spożywczych uprawianych jest ok. 20 gatunków fasoli. Białko fasoli ma dużą zawartość lizyny, z którą to organizm produkuje karnitynę. A ta z kolei wzmacnia serce, chroniąc przed chorobą niedokrwienną i zawałem. Białko fasoli jest zasadotwórcze, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo - zasadową, zwłaszcza, gdy jemy kwasotwórcze mięso, ryby, jajka i produkty zbożowe. Fasolę mogą jeść osoby cierpiące na nadkwasotę, gdyż hamuje ona wydzielanie kwasów żołądkowych. W profilaktyce osteoporozy bardziej korzystne jest działanie białka fasoli od białka zwierzęcego, które powoduje większą utratę wapnia z moczem. Porcja 100 g suszonych nasion dostarcza ok. 290 kcal. Kaloryczność ta wynika z dużej ilości węglowodanów i tłuszczu. Jednak tłuszcz ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobrego, chroniąc przed miażdżycą, nadciśnieniem i zakrzepami. Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Wspomaga przyswajanie witamin E, K, A iD, wpływa na metabolizm tłuszczu i cholesterolu. Fasola dostarcza witaminy E i z grupy B oraz minerały: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo. Jest też bogata w lignany - substancje zmniejszające ryzyko chorób nowotworowych, głównie raka sutka i jelita grubego. Świeże nasiona zawierają więcej wody, a mniej białka, węglowodanów, tłuszczu i składników mineralnych niż suszone. Mają też więcej witamin, zwłaszcza witaminy C i beta - karotenu. Potrawy z fasoli ze względu na dużą zawartość siarki i twardą skórkę są ciężko strawne. Powodują wzdęcia i kłopotliwe gazy. Ale jest na to kilka sposobów: •Nasiona fasoli moczymy 1-2 godzin w gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewamy wrzątku. Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy do miękkości. •Zalewamy fasolę zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy. Czynność tę powtarzamy dwukrotnie. •Fasolę moczymy ok. 8 godzin, doprowadzamy do wrzenia, wodę wylewamy. Gotujemy w świeżej wodzie. Jednak takie sposoby gotowania pozbawiają fasolę sporej ilości witamin i składników mineralnych. Żeby tego uniknąć, moczymy fasolę ok. 12 godzin, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. A po posiłku, aby uniknąć dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego zaparzamy ziółka. Fasolę gotujemy bez przykrycia (ubytek wody uzupełniamy wrzątkiem), żeby ulotniły się szkodliwe związki chemiczne. Mrożonki z fasolą wrzuca się do wrzątku i gotuje krócej. Z fasoli można przyrządzić bardzo smaczne dania na ciepło i na zimno. Mogą to być potrawy jednogarnkowe, sałatki z ryżem, czy też fasolka szparagowa jako dodatek do drugiego dania. Autor: Tamara Majer
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności