Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

sałata(20).jpg

PORADY - sałata20.jpg
Download: sałata(20).jpg

44 KB

(451px x 640px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PORADY - salata.jpg
Przodkowie naszej dzisiejszej sałaty najprawdopodobniej ...
Przodkowie naszej dzisiejszej sałaty najprawdopodobniej wywodzą się z regionów Morza Śródziemnego, jednakże już przed tysiącami lat sałata rozprzestrzeniła się w całej Europie. Warzywo to jest dostępne przez cały rok. Rozróżniamy jej wiele rodzajów, do najpopularniejszej należy: Sałata masłowa - powszechnie uprawiana o sporej wartości odżywczej. Sałata krucha - ma znacznie większe główki, liście sztywne, grube, kruche, bardzo soczyste i smaczne. Sałata rzymska - znana również pod nazwą endywia letnia, ma owalne, luźne i wydłużone główki. Sałata listkowa - tworzy rozety, których liście są ułożone luźno wokół pędu. Sałata łodygowa - częścią jadalna tego warzywa są grube, soczyste pędy kwiatowe. Najsłabsza stroną sałaty jest podatność jej liści i łodyżek na gromadzenie się w nich najróżniejszych szkodliwych substancji, w szczególności metali ciężkich Co i w jakich ilościach jest w sałacie? Czyli wartości odżywcze sałaty. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram sałaty): Kalorie (Kcal): 20. Dżule (KJ): 84. Węglowodany (g): 1,9. Witaminy (/100 gram sałaty): A1: 1921 j.m. B1: 0,045 mg. B2: 0,089 mg. C: 6,3 mg. E: 0,59 mg. Minerały (mg/100 gram sałaty): Wapń 24. Fosfor: 21. Żelazo: 1,3. Magnez: 9.
PORADY - salata21.jpg
Sałata polecana jest we wszelkiego rodzaju dietach odchu ...
Sałata polecana jest we wszelkiego rodzaju dietach odchudzających, dlatego wielu z nas kojarzy się ona z reżimem dietetycznym. Warto ją jeść, nie tylko dlatego, że jest nietucząca Dla dietetyków sałata to niskokaloryczne, lekkostrawne, bogate w β-karoten, witaminę C i kwas foliowy warzywo. Dla smakoszy i pasjonatów sztuki kulinarnej to podstawa do przyrządzania smacznych, prostych sałatek i surówek. Gatunków sałaty jest wiele, a wiosna i lato to idealna pora na to, aby się w nich rozsmakować. W Polsce najpopularniejszą z sałat jest sałata masłowa. Tworzy luźne główki, ma duże, delikatne, jasnozielone liście. Do najchętniej kupowanych zalicza się również sałatę lodową. Jej seledynowe liście tworzą zwarte główki podobne do kapusty. Jest wyjątkowo chrupiąca, łagodna w smaku i trwała. Do trwałych odmian sałat zalicza się także sałatę karbowaną i rzymską. Sałata karbowana ma bardzo dekoracyjne zielone lub bordowe liście, stąd też wykorzystywana jest do garnirowania potraw. Sałata rzymska tworzy wydłużone, dość zwarte główki przypominające kapustę pekińską. Jej grube, mięsiste, ciemnozielone liście są wyjątkowo kruche, soczyste i lekko słodkie. Ci którzy preferują bardziej wyraziste smaki powinni spróbować rukoli, endywii oraz radicchio. Listki rukoli są aromatyczne – ostre i nieco pikantne. Dodaje się je do potraw o mało wyrazistym smaku. Radicchio ma bardzo efektowne bordowo-białe listki o gorzkawym smaku. Ze względu na swoje walory smakowe i wizualne łączy się ją z innymi sałatami. Dobrze komponuje się również ze świeżymi i suszonymi owocami, orzechami oraz serami. Podobne zastosowanie ma pikantna i lekko gorzkawa endywia. Pamiętajmy: - Sałata należy do warzyw nietrwałych. Jej liście szybko więdną i wysychają. Jeśli nie zamierzamy jej jeść w dniu zakupu, należy przechowywać ją w lodówce. Odmiany, które mają najbardziej delikatne liście zachowują świeżość do 2-3 dni, sałaty twarde, które są bardziej trwałe – do tygodnia (sałata lodowa nawet dłużej). - Sałaty nie powinno się szczelnie zawijać w folię. Opakowanie, w którym jest przechowywana powinno „oddychać”. W przeciwnym razie, na skutek braku dostępu powietrza, będą się w niej wytwarzać szkodliwe dla zdrowia azotyny. - Kupując sałatę wybieramy zawsze świeżą, o intensywnej barwie i ładnych, jędrnych liściach. Unikamy natomiast tej z liśćmi zwiędłymi, pożółkłymi oraz „zapoconej” wskutek niewłaściwego, długotrwałego przechowywania w folii. - Liści sałaty nie należy kroić nożem, lecz rwać rękoma na mniejsze kawałki (takie na jeden kęs). Stal noża może wchodzić w reakcje z sokiem sałaty, przez co staje się ona gorzka. Wyjątek stanowi sałata lodowa. - Sałata nie wymaga wyszukanych dodatków. Można ją podawać skropioną jedynie sokiem z cytryny. Najczęściej jednak jada się ją ze śmietaną lub z sosem vinaigrette przyrządzanym na bazie oliwy, octu i przypraw. Osobom, które się odchudzają zamiast śmietany polecane są sosy jogurtowe z dodatkiem ziół. www.dieta.fit.pl
PORADY - dietetyczna-i-zdrowa-salata_14202_300x500.jpg
Sałata dębolistna Zielone lub czerwone liście, lekko ...
Sałata dębolistna Zielone lub czerwone liście, lekko powycinane, kruche maja charakterystyczny orzechowy smak i są bardzo dekoracyjne. Doskonała do kompozycji z innymi sałatami. Jest nietrwała, zachowuje świeżość 1-2 dni.
PORADY - 15042-salata_zielona.jpg
Sałata Sałata jest niskokalorycznym warzywem bogatym ...
Sałata Sałata jest niskokalorycznym warzywem bogatym w różne składniki odżywcze i witaminy. Pozwala też pozbyć się nadmiaru płynów i tłuszczu z organizmu.
PORADY - SAŁATA.jpg
SAŁATA Poprawia trawienie, obniża pozio ...
SAŁATA Poprawia trawienie, obniża poziom cukru we krwi, ma działanie moczopędne, zalecana przy nieżytach i wrzodach żołądka i dwunastnicy, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Stosowana przy nerwicach i wzmożonej pobudliwości, pomocna przy zwalczaniu astmy. Leczy artretyzm, pomocna przy anemii, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i bezsenności.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności