Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

z14932-ogorek.jpg

PORADY - z14932-ogorek.jpg
Download: z14932-ogorek.jpg

34 KB

(321px x 216px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ogórek

Aż 95% masy ogórka stanowi woda. Warzywa te zawierają niewiele witamin, natomiast są bogatym źródłem soli mineralnych. Surowe warzywa mogą być ciężkostrawne, dlatego lepiej spożywać je po ukiszeniu. Surowe ogórki zawierają też askorbinazę – enzym, który utlenia witaminę C. Dlatego przygotowując sałatki z ogórka, nie należy mieszać go z innymi warzywami, by nie stracić wit. C. Dużą zaletą ogórków jest ich korzystny wpływ na prawidłowy przebieg trawienia i duże walory smakowe. Dzięki zdolnościom regeneracyjnym soku ogórkowego, ogórek znalazł zastosowanie także w kosmetyce

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PORADY - ogorki_grunt__332_390.jpg
Ogórki To warzywo, które jeść możemy do woli. Kilogr ...
Ogórki To warzywo, które jeść możemy do woli. Kilogram ogórków to tylko 150 kcal, czyli mniej niż 1/2 pączka. Poza tym warzywo te jest bogate w potas, fosfor i wapń, a co najważniejsze latem podczas upałów doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Przyczyniają się też do szybszego usuwania toksyn z organizmu, działając moczopędnie, oczyszcza organizm. Należy jednak pamiętać, że ogórki mają w sobie silnie działający enzym - askorbinazę, który niszczy wit. C., dlatego nie powinno się go łączyć z warzywami bogatymi w tę witaminę.
PORADY - Ogórki1.jpg
OGÓREK To rów­nież jeden z hitów eks­por­to­wych Ho­lan ...
OGÓREK To rów­nież jeden z hitów eks­por­to­wych Ho­lan­dii, do­świad­cza­ją­cych od­żyw­czych wła­ści­wo­ści wełny mi­ne­ral­nej i sztucz­nych na­wo­zów. Po­cho­dzi z Indii i upra­wia­ny jest od ponad 3000 tys. lat. Do Eu­ro­py tra­fił już w cza­sach sta­ro­żyt­no­ści, ale jego szklar­nio­wą upra­wę za­po­cząt­ko­wał Lu­dwik XIV w ogro­dach Wer­sa­lu w XVII w. Obec­nie ogó­rek znany jest w ponad 100 od­mia­nach. Tra­dy­cyj­nie za­ja­da­my się nim latem. Sta­no­wi on jedną z pod­staw orzeź­wia­ją­cych sa­ła­tek. Opar­te na tym wa­rzy­wie po­tra­wy w ro­dza­ju mi­ze­rii czy tzat­zi­ków (sos z ogór­ków, czosn­ku i jo­gur­tu) do­sko­na­le spraw­dza­ją się w upal­ne dni i przy­jem­nie schła­dza­ją or­ga­nizm... No wła­śnie, schła­dza­ją – tylko czy aku­rat tego nam po­trze­ba zimą? Tym bar­dziej że ogó­rek nie ma naj­lep­szej prasy jeśli cho­dzi o war­to­ści od­żyw­cze. Ow­szem, ma silne wła­ści­wo­ści al­ka­li­zu­ją­ce – co jest dużą za­le­tą, bio­rąc pod uwagę za­kwa­sza­ją­cy cha­rak­ter więk­szo­ści pro­duk­tów spo­żyw­czych. Jed­nak nie­wie­le znaj­dzie­my w nim wi­ta­min i mi­ne­ra­łów, za to dużo... wody, która sta­no­wi 96 proc. masy tego wa­rzy­wa.
PORADY - 24452-akord.jpg
Witaminy: witamina A (ekwiwalent retinolu) 28 μg ret ...
Witaminy: witamina A (ekwiwalent retinolu) 28 μg retinol 0 μg beta-karoten 170 μg witamina D 0 μg witamina E (ekwiwalent alfa-tokoferolu) 0.16 mg witamina B1 (tiamina) 0.029 mg witamina B2 (ryboflawina) 0.038 mg niacyna 0.19 mg witamina B6 (pirydoksyna) 0.04 mg foliany (kwas foliowy) 15 μg witamina B12 (cyjanokobalamina) 0 μg witamina C 8 mg Przedstawione wartości określono dla 100g produktu jadalnego
PORADY - KISZONKI.jpg
Kiszonki - sposób na witaminę C Najczęściej jemy kisz ...
Kiszonki - sposób na witaminę C Najczęściej jemy kiszoną kapustę i ogórki. Ale kisić można również buraki, paprykę czy pomidory. Sprawia to, że są stają się bogatym źródłem witaminy C, szczególnie istotnej jesienią i zimą, ze względu na swoje właściwości wzmacniające układ odpornościowy. Kiszenie jest dobrym sposobem na przechowanie warzyw także dlatego, że tworzący się w nich kwas mlekowy zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Ukiszone warzywa, w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, można przechowywać przez kilka miesięcy.
PORADY - ogorek.jpg
Ogórki należą do roślin dyniowatych. Pochodzą z Indii, a ...
Ogórki należą do roślin dyniowatych. Pochodzą z Indii, ale obecnie uprawiane są w wielu odmianach w całej Europie. Są bardzo wrażliwe na chłody i najlepiej rosną w temperaturze od 18oC do 25oC. Warzywa te spożywa się całkiem dojrzałe (nadają się do ciepłych potraw). Warto także wiedzieć, że ogórki pochodzące z biologicznych upraw spożywamy razem ze skórką, ponieważ zawiera ona najważniejsze substancje odżywcze. Świeżego ogórka można przechowywać z lodówce do 4 dni. Co i w jakich ilościach jest w ogórku? Czyli wartości odżywcze ogórka. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram ogórka): Kalorie (Kcal): 15. Dżule (KJ): 63. Węglowodany (g): 2,9. Witaminy (/100 gram ogórka): A1: 371 j.m. B1: 0,029 mg. B2: 0,038 mg. C: 8,0 mg. E: - mg. Minerały (mg/100 gram ogórka): Wapń 20. Fosfor: 15. Żelazo: 1,0. Magnez: 8.
PORADY - ARTICLE_277_36133527720559649237433974080969.jpg
Ogórek należy do rodziny dyniowatych. Warzywo to poc ...
Ogórek należy do rodziny dyniowatych. Warzywo to pochodzi z północno-wschodnich Indii, gdzie rośnie w stanie dzikim. W warunkach naturalnych występuje również w Grecji oraz pozostałych krajach śródziemnomorskich. Do Polski został sprowadzony ok. 400 lat temu i obecnie uprawiany jest na bardzo dużą skalę. Ogórki w warunkach naturalnych rosną głównie w okresie wiosenno-letnim. Owoce ogórka mają w zależności od gatunku kształt wydłużony, cylindryczny, baryłkowaty lub krótki. Powierzchnia owocu może być chropowata, z małymi, białymi kolcami lub gładka. Ogórki mają przyjemny, orzeźwiający zapach i smak. Zawierają dużo soli mineralnych i witamin. Charakteryzują się też dużą zawartością wody. Odmiany ogórka możemy podzielić ze względu na ich przydatność użytkową. Sałatkowe - mają żebrowane, białokolcowe owoce o ciemnozielonej skórce. Długość owoców to ok. 18cm. Charakteryzują się brakiem gorzkiego posmaku przy spożyciu na surowo, dlatego są dobre do sałatek, mizerii oraz jako dodatek do kanapek. Do tej grupy możemy zaliczyć odmiany Alto, Delicius. Gracius Gładki, Olimp. Kwaszeniaki - owoce są grubobrodawkowe, ciemnozielone, o długości 8-15cm. Nadają się do spożycia na surowo oraz do kwaszenia. Do tej grupy należą odmiany: Andrus, Basza, Hubal, Borus, Julian. Konserwowe - owoce mają barwę zieloną, są drobnobrodawkowe. Osiągają długość 6-10cm. Można je spożywać na surowo, ale są też idealne do konserwowania. Są to odmiany takie, jak: Evita, Fason, Aladyn, Galant, Frykas, Bazyl. Korniszonowe - owoce mają cylindryczny lub baryłkowaty kształt. Są zazwyczaj zielone, pokryte nielicznymi brodawkami. Ich długość to ok. 2-6cm, a stosunek ich średnicy do długości wynosi 1:3. Mogą być spożywane w postaci surowej, ale są też bardzo dobre do konserwowania na korniszony. Jak wybierać i przechowywać ogórki Miąższ świeżego jest twardy i soczysty. Skórka powinna być jędrna, bez pomarszczeń i uszkodzeń. Ogórki należą do warzyw nietrwałych. W temperaturze ok. 12 stopni Celsjusza można je przechowywać nie dłużej niż 2 tygodnie. Owoce ogórka można spożywać w różnych postaciach. Doskonały jest na surowo, jako dodatek do sałatek i kanapek. Ogórki świetnie nadają się do konserwowania lub kiszenia. Przygotowuje się z nich też ciepłe dania, np. zupę ogórkową. Czy wiesz, że... Ogórek zdobył uznanie konsumentów nie tylko dzięki swoim właściwościom kulinarnym. Jest również wykorzystywany w kosmetyce. Świeże plastry ogórka działają kojąco na mocno opaloną skórę oraz mają właściwości nawilżające. Okłady z plasterków ogórka pomagają niwelować cienie pod oczami.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności