Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

koper_wloski_fenkul6_PS.jpg

PORADY - koper_wloski_fenkul6_PS.jpg
Download: koper_wloski_fenkul6_PS.jpg

22 KB

(300px x 343px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Koper włoski, zwany również fenkułem, pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Napary z jego nasion działają przeciwskurczowo (zalecane w skurczach i drgawkach u dzieci), wiatropędnie (ułatwiają usuwanie gazów i zaparć u niemowląt) oraz wykrztuśnie

(przy przeziębieniu i astmie). Koper włoski wskazany jest również karmiącym matkom, ponieważ zwiększa laktację. Wytwarzany z nasion olejek jest dobrym środkiem

na zapalenie stawów wywołane reumatyzmem. Niegdyś używano go również jako środka przeciwko świerzbowi i wszom.


Koper włoski to również ceniona przyprawa. Jego listki można dodawać do zup, a owoce do sałatki z ogórków i pomidorów, a także do ziemniaków, mięs i ryb.
Odwar z nasion fenkułu stosowany przy grypie i przeziębieniach: 2 łyżeczki kopru zetrzeć na proszek i wsypać do garnuszka. Następnie zalać filiżanką mleka i gotować
(bez przykrycia) na małym ogniu przez 10 minut. Pić jak najcieplejszy płyn.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PORADY - koper.jpg
Koper włoski mimo swojej nazwy pochodzi z Grecji. Dzisia ...
Koper włoski mimo swojej nazwy pochodzi z Grecji. Dzisiaj sprowadzamy go głównie z Włoch. Ma ciekawy i słodkawy, aromatyczny smak, jest skuteczny w leczeniu przeziębienia i pozytywnie wpływa na przemianę materii. Z kopru można otrzymać olejek, który znajduje zastosowanie jako środek przeciw kaszlowy. Natomiast w przypadku wzdęć korzystnie działa herbatka z nasion kopru włoskiego Koper jest rośliną o krótkim okresie wegetacji. Nie ma dużych wymagań co do gleby, udaje się prawie wszędzie. Koper uprawiany jest zwykle jako śródplon. Przy zakupie uważajmy aby nie wybrać uszkodzonej bulwy, kolory które nas interesują: od białego do zielonkawego. Ciemnozielone lub brązowe liście świadczą o zbyt długim przechowywaniu. Mogą wtedy odkładać się substancje gorzkie. Zalecamy przechowywanie koper zawiniętego w wilgotna ściereczkę w lodówce, jednak nie dłużej niż 2 dni. Co i w jakich ilościach jest w koprze? Czyli wartości odżywcze kopru zielonego. Najważniejsze składniki pokarmowe (/100 gram kopru): Kalorie (Kcal): 69. Dżule (KJ): 289. Węglowodany (g): 14,1. Witaminy (/100 gram kopru): A1: 2000 j.m. B1: 0,05 mg. B2: 0,08 mg. C: 100,0 mg. E: 7,76 mg. Minerały (mg/100 gram kopru): Wapń 30. Fosfor: 50. Żelazo: 0,5. Magnez: .
PORADY - koper_ogrodowy.jpg
KOPER OGRODOWY Jest rośliną roczną z rodziny baldaszkow ...
KOPER OGRODOWY Jest rośliną roczną z rodziny baldaszkowatych. Koper pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, południowej Rosji i Indii. Właściwości Koper ogrodowy należy do roślin najzasobniejszych w sole mineralne jak wapń, żelazo i fosfor, prowitaminę A, witaminy D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, bardzo duże ilości witaminy C oraz inne związki i substancje czynne, a także olejek lotny. Zastosowanie Świeże liście kopru dodaje się do sałatek, ziemniaków, zup, potraw z jaj i ryb. Pędy wraz z baldachami kwiatów lub owoców są niezastąpionym dodatkiem przy kwaszeniu ogórków. Sos koperkowy jest smacznym i aromatycznym dodatkiem do mięs, drobiu, ryb, raków i ślimaków. Nazwa tego warzywa pochodzi od starego słowa "dull", znaczącego "kołysać", bowiem sporządzona z kopru herbata miała właściwości usypiające i relaksacyjne. Koper jest stosowany jako lek przeciw kolce, trudnościom z trawieniem i spowodowaną tym bezsennością, wzdęciom, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, brakowi pokarmu u matek karmiących piersią. W medycynie naturalnej koper stosuje się jako środek wiatropędny i regulujący pracę nerek oraz uśmierzający kaszel. Jest skuteczny zarówno w postaci sproszkowanych nasion, jak i naparu z liści. Kopru nie należy gotować, gdyż traci aromat.
PORADY - wazywaPS.jpg
Koper włoski, bliski krewny kopru ogrodowego pochodzi z ...
Koper włoski, bliski krewny kopru ogrodowego pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych.Starożytni zaliczali go do grupy siedmiu świętych roślin wspomagających zdrowie i przepędzających choroby. Poza tym zarówno Grecy, Rzymianie, Arabowie, Egipcjanie, jak i Chińczycy uważali go za nader skuteczny afrodyzjak oraz środek rozweselający i wywołujący prorocze wizje. czasach rzymskich legionów żołnierze zawlekli jego nasiona na wyspy brytyjskie, natomiast w średniowieczu rozpowszechnili go w całej Europie benedyktyni, którzy znali w tym czasie około 200 przepisów na sporządzanie mikstur, herbat i nalewek pomagających na różne dolegliwości. Rzymianie stosowali go dla poprawienia wzroku, Grecy i Greczynki jako niezawodny środek odchudzający i wspomniany już afrodyzjak, czyli środek pobudzający popęd płciowy... W tym celu wykorzystywano zarówno nasiona, liście, jak i zgrubiałe nasady ogonków liściowych, zwane współcześnie cebulami lub bulwami i spożywane jako smaczna jarzyna. Panowie cenili sobie również tzw. winko fenkułowe i likier... Jak podają średniowieczne przepisy, korzystały z tych „przysmaków” również białogłowy, jako że były to środki doskonale regulujące menstruację. Poza tym poprawiały trawienie, znosiły wzdęcia, burczenie w brzuchu i zapewniały pogodny nastrój. Wpółczesne badania potwierdziły lecznicze właściwości kopru włoskiego. Pnadto udowodniono naukowo, że koper włoski – zarówno spożywany jako jarzyna, jak i napar czy nalewka bądź olejek wzmacnia układ moczowo-płciowy u obu płci oraz poprawia pracę śledziony i nerek. Jednakże nie wolno go przedawkować, gdyż może spowodować halucynacje, zaburzenia zmysłów i nadmiernie pobudzić macicę (toteż nie można go nadużywać w czasie menstruacji i ciąży). Spożywany w postaci przyprawy kuchennej czy jako warzywo nie traci swoich cennych właściwości leczniczych... Nasionami można posypywać pieczywo, dodawać je do ciast i deserów. Świeże liście (koper lubi słoneczne miejsca i dobrą wilgotną ziemię, ale można go hodować na balkonie i na parapecie kuchennym) dodaje się do sałatek, serów, masła, ryb, mięs duszonych, twarożków. Dobrze komponują się z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, buraczkami ćwikłowymi (również nasiona), a także z baraniną, sarniną... „Cebule”, czyli bulwy kopru włoskiego można jeść na surowo lub gotować i podawać z tartą bułką, z sosami bądź zapiekać pod beszamelem. Zielarka
PORADY - koper_wloski_fenkul6_PS.jpg
NA TALERZU Koper włoski Zupa – krem z bulw kopru wło ...
NA TALERZU Koper włoski Zupa – krem z bulw kopru włoskiego 4-5 pokrojonych w plasterki bulw, 1 duża poszatkowana cebula, 4 szklanki wywaru z jarzyn z dodatkiem orzeszka masła, 4 szklanki mleka, 1 liść laurowy, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 żółtko, 1/2 szklanki słodkiej śmietany. Pokrojone w plastry bulwy kopru włoskiego udusić razem z cebulą w odrobinie wywaru z warzyw. Gdy będą miękkie, zmiksować z resztą wywaru i ząbkiem czosnku. Wymieszać z mlekiem, dodać sól i pieprz do smaku, wrzucić listek laurowy i na malutkim gazie doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Następnie zmiksować żółtko ze śmietaną i kilkoma łyżkami przestudzonej zupy i ostrożnie dodawać do zupy, powoli mieszając, podgrzać wszystko razem – nie dopuszczając do wrzenia. Podawać z groszkiem ptysiowym lub posypaną utartym żółtym serem i listkami kopru. Sałatka z kopru włoskiego 1 bulwę kopru pokroić cienko i ułożyć na umytych liściach sałaty lub cykorii i polać obficie sosem majonezowo-musztardowym. Można też wcześniej przygotować sos z 1 łyżeczki dobrej musztardy, średniego słoika majonezu, 1 łyżeczki utłuczonych nasion kopru włoskiego i odrobiny zielonego pieprzu. Smakuje wybornie z ciemnym pieczywem. Chrupiące bulwy kopru z orzechami 1 i 1/2 łyżki całych orzechów, 1/2 łyżki masła, 1/2 dużej bulwy kopru włoskiego (fenkułu) lub 2 małe, 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, 3 pomidorki koktajlowe suszone na słońcu, przekrojone na pół. Orzechy włoskie lub laskowe prażymy na maśle na złoty brąz, po czym odsączamy na papierowym ręczniku. Od kopru odcinamy uszkodzone łodygi, a następnie kroimy bulwy w ukośne plastry. Układamy je na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy orzechami i tuż przed podaniem dodajemy połówki pomidorków koktajlowych. Gotowany koper włoski Ugotować do miękkości 6 przekrojonych na pół bulw kopru włoskiego (po zawrzeniu gotuje się je około 20 minut). Wyjąć łyżką cedzakową z wywaru i odstawić do ostygnięcia. Podawać skropione cytryną lub octem balsamino z dodatkiem oliwy, dosmaczone solą, pieprzem i posypane zmielonymi orzechami włoskimi bądź zmielonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Winko fekułowe 30 zmiażdżonych nasion kopru włoskiego zalać butelką wytrawnego lub półwytrawnego białego wina i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na 14 dni. Potem przecedzić i trzymać w ciemnej, dobrze zakręconej butelce. Stosować po jedzeniu 3 razy dziennie po 40-50 g w przypadku opóźnionej menstruacji, zapalenia oskrzeli, kaszlu i nieżytu żołądka (ale wówczas po 25 g) – 1/2 godziny przed posiłkiem oraz jako afrodyzjak.
PORADY - KOPERE2.JPG
Koperek Nazwa łacińska Anethum graveolens ...
Koperek Nazwa łacińska Anethum graveolens Właściwości Koper ogrodowy należy do roślin najzasobniejszych w sole mineralne jak wapń, żelazo i fosfor, prowitaminę A, witaminy D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, bardzo duże ilości witaminy C oraz inne związki i substancje czynne, a także olejek lotny. Zastosowanie Świeże liście kopru dodaje się do sałatek, ziemniaków, zup, potraw z jaj i ryb. Pędy wraz z baldachami kwiatów lub owoców są niezastąpionym dodatkiem przy kwaszeniu ogórków. Sos koperkowy jest smacznym i aromatycznym dodatkiem do mięs, drobiu, ryb, raków i ślimaków. Ciekawostki Nazwa tego warzywa pochodzi od starego słowa "dull", znaczącego "kołysać", bowiem sporządzona z kopru herbata miała właściwości usypiające i relaksacyjne. Koper jest stosowany jako lek przeciw kolce, trudnościom z trawieniem i spowodowaną tym bezsennością, wzdęciom, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, brakowi pokarmu u matek karmiących piersią. W medycynie naturalnej koper stosuje się jako środek wiatropędny i regulujący pracę nerek oraz uśmierzający kaszel. Jest skuteczny zarówno w postaci sproszkowanych nasion, jak i naparu z liści. Kopru nie należy gotować, gdyż traci aromat.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności