Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

6736572019459666152.jpeg

SZYNKOWAR - 6736572019459666152.jpeg
Download: 6736572019459666152.jpeg

207 KB

(1024px x 760px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
SZYNKOWAR - Szynka Konserwowa.jpg
Przepis na szynkę z szynkowaru wyprodukowany z kawał ...
Przepis na szynkę z szynkowaru wyprodukowany z kawałków mięsnych - szynka konserwowa. Nie będę rozpisywała się nad zaletami takiej wędliny - to po prostu mięsko, a nie wyrób mięsnopodobny. SKŁADNIKI: 1,0 - 1,2 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru pudru (ja dałam fruktozę) szczypta gałki muszkatołowej szczypta świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżeczki soli peklującej 1 łyżka żelatyny spożywczej (można pominąć) Mięso pokroić na kawałki ok. 5 centymetrowe. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem. Przygotować zalewę - w wodzie rozpuścić: cukier, sól, dodać przyprawy. Zalać mięso i dokładnie wymieszać. Dobrze jest wszystko kilka minut pomieszać, tak jak przy wyrabianiu ciasta. Mięso powinno wchłonąć całą zalewę. Mięso przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Jeśli chcemy aby nasza szynka była z galaretką, należy dodać żelatynę i ponownie wyrobić. Do szynkowaru wkładamy worek foliowy do którego należy upchać starannie mięso. Ważne jest aby nie było pustych miejsc pomiędzy kawałkami mięsa. Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić ponownie do lodówki.W przepisie była mowa o 48 godzinach, moja stała około 14 godzin. (Jeśli mamy szynkowar ze stali szlachetnej z funkcją wyciągania zawartości nie potrzeba woreczków,mięso wkładamy bezpośrednio do naczynia). Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Szynka powinna parzyć się około 2 godziny w temperaturze ok. 80 stopni C - nie powinna się zacząć gotować. Szynkę wystudzić w szynkowarze, najlepiej zimny szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki.Wyjąć i kroić. SMACZNEGOobrazek
SZYNKOWAR - Rolada Boczkowa - Szynkowar.jpg
Składniki: 1 kg chudego surowego boczku ...
Składniki: 1 kg chudego surowego boczku ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek 2 łyżki chrzanu zalewa: 2 łyżeczki peklosoli, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować i wystudzić. Boczek umyć, osuszyć z jednej strony natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, całą powierzchnię posmarować chrzanem. Boczek zwinąć posmarowana stroną do środka. Na roladę naciągnąć siatkę wędliniarską. Roladę włożyć do wcześniej przygotowanej zalewy na 3 dni. Codziennie roladę odwracać w wodzie, żeby w każdej strony dobrze się zapeklowała. Roladę włożyć do szynkowaru. Szynkowar wstawić do garnka z wodą i gotować w 80 stopniach przez 2 h. Szynkowar wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie roladę wyciągnąć z szynkowara, zdjąć siatkę wędliniarską i gotowe. SMACZNEGOobrazek
SZYNKOWAR - Tradycyjna Szynka z Czosnkiem.jpg
Składniki: mięso z łopatki 1,5 kg sól peklowana ...
Składniki: mięso z łopatki 1,5 kg sól peklowana 2 dag ząbki czosnku aromatyzowane w oleju 4 sztuki przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka świeży majeranek 1 łyżka Sposób Przygotowania: Mięso z łopatki umyć i osuszyć, następnie tak naciąć, aby uzyskać płat mięsa który delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć sola peklową, tak przygotowane mięso zostawić na 2 godziny. Po około 2 godzinach mięso posypać z dwóch stron przyprawą do wieprzowiny oraz listkami majeranku oraz obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki. obrazek Mięso delikatnie zwinąć jak roladę. obrazek Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim zwinięte mięso. Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku, wstawić do niego szynkowar i na malutkim płomieniu gotować 2.5 godziny. Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 12 godzin. SMACZNEGOobrazek
SZYNKOWAR - Karkówka z Czosnkiem-Szynkowar.jpg
Składniki: 1 kg niezbyt tłustej karkówki Maryn ...
Składniki: 1 kg niezbyt tłustej karkówki Marynata peklująca: 1 l. wody 2 łyżeczki soli peklujacej 1 łyżeczka pieprzu grubo zmielonego lub utłuczonego w moździerzu 3 łyżeczki majeranku 10 ziarenek jałowca utłuczonego w moźddzierzu 2 pokruszone liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo do posypania po wyjęciu z marynaty: 2 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżeczka majeranku kilka ząbków czosnku Wykonanie: Składniki marynaty, oprócz soli peklującej, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 min. , marynatę wystudzić, dodać sól peklującą i wymieszać. Mięso umyć . Do 2 l. woreczka strunowego włożyć mięso, wlać marynatę. Szczelnie zamknięty woreczek włożyć do garnka, przykryć i wstawić do lodówki na 7- 10 dni, obracając mięso w marynacie 2 razy dziennie, aby równomiernie się zapeklowało. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i opłukać. Długim, cienkim nożem zrobić nacięcia w mięsie i wcisnąć w nie obrany czosnek , starając się, żeby czosnek był równomiernie rozmieszczony w mięsie . Karkówkę posypać z zewnątrz żelatyną i majerankiem. Przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją tzn. w szynkowarze umieścić związane sznureczki, włożyć woreczek i wywinąć jego brzegi na zewnątrz. Mięso włożyć do woreczka , ubić ciasno, końcówki woreczka mocno zwinąć . Zamknąć szynkowar, dokręcając pokrywę. Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a następnie umieścić w dużym garnku, wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze. Wodę doprowadzić do wrzenia i gotowac 2 godz. w temp. 85-90 st. Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić go do zlewu z zimną wodą. Zamknięty,zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin. Jeśli mamy szynkowar z stali szlachetnej z możliwością wyjęcia wędliny,nie musimy używać woreczków. SMACZNEGOobrazek
SZYNKOWAR - Lunchenon Meat-Mielonka Do Chleba z Szynkowara.jpg
SKŁADNIKI: ---90 dkg łopatki wieprzo ...
SKŁADNIKI: ---90 dkg łopatki wieprzowej ---15 dkg wołowiny (ligawa lub inna nie żylasta) ---3 płaskie łyżeczki soli peklowej ---1/2 łyżeczki pieprzu białego ---1/2 łyżeczki kolendry mielonej ---2 ząbki czosnku ---4 płaskie łyżeczki suchej żelatyny. Łopatkę i wołowinę zmielić .Przełożyć do większej miski i dodać sól peklową,pieprz,kolendrę,drobniutko posiekany czosnek i wsypać żelatynę.Wszystko dobrze wyrobić,aż do rozklejenia mięsa.Jeżeli ktoś posiada szynkowar to włożyć woreczek do środka i upchać mięso,żeby było jak najmniej powietrza.Woreczek zamknąć klipsem i zamknąć szynkowar całkowicie dociskając sprężyną.Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na ok.26-27 godzin. obrazek Na drugi dzień wstawić szynkowar do zimnej wody tak żeby woda była troszkę poniżej rantu-nie może się dostawać do środka.Mielonkę parzymy od momentu uzyskania właściwej temperatury wody (75-80 stopni C) ok.1,45 minut.Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i schładzamy w zimnej bieżącej wodzie-wstawiamy go do lodówki na 12 godzin i dopiero otwieramy gotowy wyrób.W przypadku kiedy mięso mamy w osłonkach postępujemy identycznie,z tym że nie schładzamy w wodzie tylko czekamy,aż samoistnie wystygnie i wtedy wkładamy do lodówki.Mięsko jest bardzo smaczne.Można oczywiście przyprawić wg własnego smaku.Polecam-wyrób bez chemii wody i.t.p świństw. Waga szynki zrobionej 1,08 kg. SMACZNEGOobrazek
SZYNKOWAR - Szynka Drobiowa z Szynkowara.jpg
SKŁADNIKI: ---1,80 udek lub ćwiartek dr ...
SKŁADNIKI: ---1,80 udek lub ćwiartek drobiowych ---3 płaskie łyżeczki peklosoli ---mały ząbek czosnku ---1 płaska łyżeczka białego pieprzu ---100 ml wody niegazowanej ---2 płaskie łyżeczki żelatyny ---1 płaska łyżeczka cukru pudru. obrazek Udka lub ćwiartki drobiowe obrać ze skóry.Wytrybować kości,a mięso pokroić w małe kawałki.Z kości gotuję wywar z warzywami i zamrażam w mniejszych słoikach -potem do różnych potraw jak znalazł.Skórkę można pokroić drobniutko,ale bardzo ciężko to się robi,więc lepiej zmielić na grubym sitku.Do miski włożyć pokrojone mięso i skórki, wsypać peklosól i wyrobić jak na mielone.Miskę przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wstawić do garnka z zimną wodą i parzyć w temperaturze 80 stopni C ok.2 godzin licząc czas od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 80 stopni.Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego termometru to temperatura wody jest zbliżona do 75-80 stopni kiedy w wodzie zaczną pojawiać się pęcherzyki .Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum i parzyć pod przykryciem.Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do naczynia niższego od szynkowara i schłodzić pod bieżącą wodą.Zimny szynkowar wstawić do lodówki na noc i dopiero rano wyjąć szynkę.Szynkę można kroić w cieniutkie plasterki ,jest zwarta i bardzo smaczna.Polecam szyneczkę bez chemii i sztucznych przypraw. obrazek SMACZNEGOobrazek
SZYNKOWAR - Szynka z Indykiem i Papryką.jpg
Szyneczka ma trochę inny smak niż zrobiona z mięsa kur ...
Szyneczka ma trochę inny smak niż zrobiona z mięsa kurczaka ,ale jest równie smaczna.Trochę smakiem zbliżona do konserwowej. SKŁADNIKI: ---duże udo z indyka ---udka drobiowe do łącznej ilości wagowej razem z udem indyka -1,80 kg-mięsa czystego powinno być najmniej 1 kg,maksymalnie 1,10 kg ---3 płaskie łyżeczki peklosoli ---mały ząbek czosnku ---1 płaska łyżeczka białego pieprzu ---100 ml wody niegazowanej ---2 płaskie łyżeczki żelatyny ---1 płaska łyżeczka cukru pudru ---1 czerwona papryka obrazek Udo z indyka i udka drobiowe obrać ze skóry.Wytrybować kości,a mięso pokroić w małe kawałki.Skórę z indyka odrzucamy,a skórki z kurczaka drobno kroimy lub mielimy na grubym sitku.Do miski włożyć pokrojone mięso i skórki, wsypać peklosól i wyrobić jak na mielone.Miskę przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach przełożyć mięso do większej miski,żeby można było swobodnie wyrabiać.Do 100 ml wody niegazowanej wsypać pieprz,cukier puder,ząbek czosnku roztarty w małej ilości soli i 2 płaskie łyżeczki żelatyny-rozmieszać i wlać do mięsa.Masę mięsną wyrabiać tak długo,aż się mięso dobrze połączy z wodą i przyprawami i będzie rozklejone.Po tym dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną i wymieszać..Woreczek foliowy włożyć do szynkowara (używam grubszych do zamrażarki) i ciasno ułożyć mięso,tak żeby było jak najmniej powietrza.Woreczek skręcić i zamknąć szynkowar.Wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wstawić do garnka z zimną wodą i parzyć w temperaturze 80 stopni C ok.2 godzin licząc czas od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 80 stopni.Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego termometru to temperatura wody jest zbliżona do 75-80 stopni kiedy w wodzie zaczną pojawiać się pęcherzyki .Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum i parzyć pod przykryciem.Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do naczynia niższego od szynkowara i schłodzić pod bieżącą wodą.Zimny szynkowar wstawić do lodówki na noc i dopiero rano wyjąć szynkę.Szynkę można kroić w cieniutkie plasterki ,jest zwarta i bardzo smaczna.Zamiast papryki możemy dodać pokrojone suszone pomidory,papryki zielone lub żółte.Możemy dodać zielony pieprz w kulkach itp.Polecam szyneczkę bez chemii i sztucznych przypraw. SMACZNEGOobrazek
SZYNKOWAR - Szynka Miodowa z Piersi Indyka.jpg
SKŁADNIKI : --- 1 kg filetu z ...
SKŁADNIKI : --- 1 kg filetu z indyka --- 3 płaskie łyżeczki soli peklowej --- 2 małe ząbki czosnku --- 1/2 łyżeczki soli --- 2 łyżki płynnego miodu --- 3 płaskie łyżeczki żelatyny --- 1/2 szklanki wody niegazowanej Umyte i osuszone mięso indyka kroimy w kostkę (ok.1 cm).Do kubeczka wlać 1/2 szklanki wody niegazowanej,dodać roztarty czosnek w 1/2 łyżeczki soli,dodać miód,żelatynę ,sól peklową i wylać na pokrojone mięso.Dobrze wyrobić do momentu kiedy mięso się jakby zagęści i będzie się kleiło do rąk.Jeżeli ktoś posiada robot to może wyrobić na najniższych obrotach przy użyciu mieszadła płaskiego. obrazek Tak przygotowane,wkładamy do szynkowara. Parzymy ok.2,20 godziny od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 75 stopni C.schładzamy szynkowar. Wkładamy do lodówki na kilka godzin i możemy jeść swoją 100 % szyneczkę bez konserwantów i sztucznych dodatków w ilości 1 kilograma.Szynka w lodówce musi się dobrze schłodzić. SMACZNEGOobrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności