Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Dżem z jabłek, śliwek i owoców czarnego bzu.pdf

hubira / ❤️GALERIA_JEDZONKO❤️ / ❣️GALERIA_KUCHNIA / P_PRZETWORY / ◆dżemy, powidła, konfitury / Dżem z jabłek, śliwek i owoców czarnego bzu.pdf
Download: Dżem z jabłek, śliwek i owoców czarnego bzu.pdf

113 KB

0.0 / 5 (0 głosów)
obrazek

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Powidla z burakow (stara receptura)

Przepis:

"Po dokladnym wymyciu burakow i oskrobaniu drobniejszych korzonkow,obcina sie naglowek tak daleko,jak tylko zielony siega kolor,po czym gotuje sie je lub piecze w piekarniku.Po wychlodzeniu ugotowanych burakow trze si e takowe na tarkach najdrobniej.Mase utarta zaczyna sie ostroznie gotowac,mieszajac ciagle,azeby sie dobrze gotowala a nie przypalila.Dopoki jeszcze masa ta jest dosyc rzadka,przepuszcza sie takowa przez drobne sito.zeby pozostale grupsze wlokno odcedzic .Po odcedzeniu wlokna,gotuje sie pozostaly syrop na nowo,mieszajac ciagle,bo teraz najlatwiej sie cala masa przypalic moze.Zeby lepiej poprowadzic smak powidel buraczanych,dodaje sie cokolwiek kwasu i to kwasu winnego,mniej niz 4 luty(Dawna jednostka mas y:w Polsce 1 l. 0,012-0,013 kg)na cetnar(40,55kg)burakow,jako tez gozdzikow i cynamonu.Skoro masa gotujaca sie cokolwiek zgesla,rozlewa sie ja na misy lub inne plytkie naczynia i stawia sie w piekarnik (szabasnik).Po wyjeciu chleba tu tezeje do reszty i jak powidla moze byc zachowana.Mozna tez w czasie,kiedy sa swietojanki,takowe ugotowac i pozniej zamiast kwasu do powidel powyzszych nalac,co wielce im smaku dodaje"
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności