Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

pasztet z selera i cebuli.JPG

P_PASZTETY, SALCESONY - pasztet z selera i cebuli.JPG
Download: pasztet z selera i cebuli.JPG

192 KB

(1400px x 938px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Pasztet z selera i cebuli

Składniki:

* 2 średnie selery
* 2 cebule
* 1 szklanka bułki tartej
* 4 jajka
* 250 g margaryny
* Vegeta, sól, pieprz

Sposób przygotowania
2 średnie selery zetrzeć na tarce o małych oczkach.2 cebule obrać i również zetrzeć na tarce.Dodać 250 g margaryny pociętej na kawałki i 3 łyżki wody.Wszystkie składniki dusić chwilę na patelni.Gdy selery zmiękną,odstawić do przestygnięcia.
2.Do wystudzonej masy dodać 1 szklankę bułki tartej.Połączyć z 4 żółtkami.
3.Białka ubić na sztywną pianę.Dodać do masy i bardzo starannie wymieszać.Doprawić do smaku vegetą,pieprzem i solą.Piec około 45 minut w temperaturze 160 stopni.Można udekorować papryką.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

JAK PRZYRZĄDZIĆ PASZTET

Pasztet należy do potraw wykwintnych, chociaż powstaje z produktów całkiem zwyczajnych.
Dobrze przyrządzony i ładnie podany jest atrakcją każdego stołu.
Istnieją dwa rodzaje pasztetów: pieczone w cieście albo bez niego.
Pasztety w cieście /drożdżowym, półkruchym, francuskim/ dłużej zachowują świeżość. Warto upiec go wówczas, gdy mamy np. mało miejsca w lodówce - pasztet w cieście zawinięty w pergamin, może z powodzeniem przetrwać kilka dni. Potrawę najczęściej przyrządza się z mięsa - mieszanego albo jednego rodzaju /dziczyzna, drób/. Można, co prawda wziąć mięso pośledniej jakości, ale wówczas gotowa potrawa też będzie "poślednia". Jeżeli pasztet ma być prawdziwą atrakcją, wszystkie składniki powinny być najwyższej jakości. Mięso musi też być zawsze świeże. Pasztet wykonany z mięsa dłużej przechowywanego będzie się rozpadał. Aromat potrawie nadają dodatki przede wszystkim przyprawy korzenne i grzyby. Do pasztetów "wykwintnych" dodaje się wino.


Inne pliki do pobrania z tego chomika
P_PASZTETY, SALCESONY - PASZTET WYBORNY.jpg
PASZTET WYBORNY • 3/4 kg wieprzowiny bez kości (łopa ...
PASZTET WYBORNY • 3/4 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, od szynki) • 30 dag wołowiny bez kości • 30 dag wątróbki cielęcej (może być drobiowa) • 1/2 kg surowego boczku • pęczek włoszczyzny • duża cebula, kilka ziaren ziela ang. i czarnego pieprzu, 2 liście laurowe • czerstwa bułka • 5 jajek • starta gałka muszkatołowa • sól, pieprz Wieprzowinę, wołowinę i boczek umyć, zalać wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty - zagotować. Dołożyć oczyszczoną włoszczyznę i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Cebulę posiekać, wątróbkę oczyścić i umyć, wraz z cebulą usmażyć na oleju. Mięso wraz z wątróbką przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć wywarze i odcisnąć. Do masy mięsnej dodać bułkę, jajka, sól, pieprz, gałkę - wyrobić na jednolitą masę. Wyłożyć do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy (może być keksowa) wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec godzinę.
PASZTET  Z INDYKA I WOŁOWINY PASZTET Z SOCZEWICY PASZTET Z WĄTRÓBKI
P_PASZTETY, SALCESONY - pasztet z selera i cebuli.JPG
Pasztet z selera i cebuli Składniki: * 2 średn ...
Pasztet z selera i cebuli Składniki: * 2 średnie selery * 2 cebule * 1 szklanka bułki tartej * 4 jajka * 250 g margaryny * Vegeta, sól, pieprz Sposób przygotowania 2 średnie selery zetrzeć na tarce o małych oczkach.2 cebule obrać i również zetrzeć na tarce.Dodać 250 g margaryny pociętej na kawałki i 3 łyżki wody.Wszystkie składniki dusić chwilę na patelni.Gdy selery zmiękną,odstawić do przestygnięcia. 2.Do wystudzonej masy dodać 1 szklankę bułki tartej.Połączyć z 4 żółtkami. 3.Białka ubić na sztywną pianę.Dodać do masy i bardzo starannie wymieszać.Doprawić do smaku vegetą,pieprzem i solą.Piec około 45 minut w temperaturze 160 stopni.Można udekorować papryką.
P_PASZTETY, SALCESONY - pasztet z pieprzem.JPG
Pasztet z pieprzem Czas przygotowania: 100 minut Cza ...
Pasztet z pieprzem Czas przygotowania: 100 minut Czas pieczenia: 75 minut Kaloryczność: 450 kcal Ilość porcji: 10 Składniki * 1/2 kg mięsa wieprzowego * 1/2 kg mięsa z królika * 1/2 kg wątróbek * 1/2 kg podgardla wieprzowego * 2 kajzerki * 3 jajka * 10 dag słoniny * 10 dag tartej bułki * sól, pieprz * gałka muszkatołowa * goździki * kolendra, jałowiec, kminek * 1 łyżeczka majeranku * 2-3 torebki kolorowego pieprzu Etapy przygotowania 1.Mięso gotuj do miękkości w małej ilości osolonej wody.Wątróbkę podsmaż.Mięso i wątróbkę zmiel kilkakrotnie.Dodaj żółtka i przyprawy.Kajzerki namocz w sosie,w którym gotowało się mięso.Odciśnij,po czym zmiel i dodaj do mięsa.Do masy dodaj także pozostały wywar,pianę z białek i wymieszaj. 2.Blachę wysmaruj tłuszczem,obsyp bułką tartą.Wyłóż mięso.Na wierzchu ułóż pokrojoną w paski słoninę,posyp bułką tartą.Piecz w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny.Zdejmij słoninę,a pasztet obsyp ziarnami kolorowego pieprzu.Dociśnij i piecz jeszcze 15 minut.
P_PASZTETY, SALCESONY - Pasztet z pieczarek.jpg
Pasztet z pieczarek Pasztet z pieczarek - składniki: ...
Pasztet z pieczarek Pasztet z pieczarek - składniki: * cebula pokrojona w kosteczkę - 2 sztuki * bułki tartrtej - 3 łyżki * pieczarki - 1 kilogram * jajka - 2 sztuki * masło - 1 łyżka * szczypta soli - 1 szczypta * ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 5 sztuk * majeranek - 1 łyżeczka * pęczka natki pietruszki - 1 pęczek * pieprz do smaku - 1 szczypta Pasztet z pieczarek - sposób przygotowania: 1. Pieczarki oczyścić,pokroić i smażyć z posiekanymi cebulami na maśle ,aż do wyparowania wody.Zmiksować.Dodać sól,pieprz,natkę,majeranek,czosnek,żółtka,bułkę tarta i ubite białka. 2. Masę przełożyć do formy keksowej.Piec 70 minut w temperaturze 180 stopni.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności