Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Pasztet 3.jpg

P_PASZTETY, SALCESONY - Pasztet 3.jpg
Download: Pasztet 3.jpg

15 KB

(296px x 197px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki 1 kg łopatki wieprzowej
1 kg surowego boczku bez skóry
pół kurczaka pół kilograma wątróbki drobiowej
2 średnie marchewki zielona część pora 2 małe pietruszki
1 duża cebula 2 pszenne bułki
5 jajek
4 łyżki Ziarenek Smaku
2 kulki gałki muszkatołowej łyżeczka suszonego majeranku
4 liście laurowe 10 kulek ziela angielskiego
2 duże łyżki mielonego czarnego pieprzu 20 dkg surowej słoniny
5 dkg margaryny lub smalcu bułka tarta do wysypania formy

Opis przygotowania

Mięsa opłukać. W garnku zagotować wodę, dodać do niej ziele angielskie i laurowe liście. Na dnie garnka ułożyć jarzyny. Do wrzątku włożyć mięsa (łopatkę, boczek i kurczaka). Gotować 3 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąć mięso, z wywaru odlać szklankę i zalać nią bułki. Do wrzącego wywaru włożyć wątróbkę i parzyć ją 5 minut.
Wyjąć, ostudzić. Wyjać jarzyny. Cebulę wyrzucić, resztę jarzyn ostudzić. Pozostały wywar (pozbawiony przypraw) zostawić na ogniu do czasu, aż pozostanie go 1 szklanka. Z kurczaka oddzielić mięso. Ostudzone mięso zmielić na bardzo drobnym sicie wraz z wątróbką, bułkami i jarzynami. Mielenie powtórzyć 2−krotnie. Masę doprawić startą gałką muszkatołową, Ziarenkami Smaku, pieprzem i majerankiem. Dodać całe surowe jajka i wyrabiać masę do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. Następnie wlać resztę wywaru i dalej wyrabiać masę (powinna mieć lekko rzadką konsystencję).
Dużą formę do pieczenia wysmarować dokładnie margaryną lub smalcem, posypać tartą bułką. Słoninę pokroić w cieniutkie paseczki i ułożyć z nich wzorek na dnie formy. Na wzorek wyłożyć masę pasztetową, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

JAK PRZYRZĄDZIĆ PASZTET

Pasztet należy do potraw wykwintnych, chociaż powstaje z produktów całkiem zwyczajnych.
Dobrze przyrządzony i ładnie podany jest atrakcją każdego stołu.
Istnieją dwa rodzaje pasztetów: pieczone w cieście albo bez niego.
Pasztety w cieście /drożdżowym, półkruchym, francuskim/ dłużej zachowują świeżość. Warto upiec go wówczas, gdy mamy np. mało miejsca w lodówce - pasztet w cieście zawinięty w pergamin, może z powodzeniem przetrwać kilka dni. Potrawę najczęściej przyrządza się z mięsa - mieszanego albo jednego rodzaju /dziczyzna, drób/. Można, co prawda wziąć mięso pośledniej jakości, ale wówczas gotowa potrawa też będzie "poślednia". Jeżeli pasztet ma być prawdziwą atrakcją, wszystkie składniki powinny być najwyższej jakości. Mięso musi też być zawsze świeże. Pasztet wykonany z mięsa dłużej przechowywanego będzie się rozpadał. Aromat potrawie nadają dodatki przede wszystkim przyprawy korzenne i grzyby. Do pasztetów "wykwintnych" dodaje się wino.


Inne pliki do pobrania z tego chomika
PASZTET  Z INDYKA I WOŁOWINY PASZTET Z SOCZEWICY PASZTET Z WĄTRÓBKI
P_PASZTETY, SALCESONY - pasztet z selera i cebuli.JPG
Pasztet z selera i cebuli Składniki: * 2 średn ...
Pasztet z selera i cebuli Składniki: * 2 średnie selery * 2 cebule * 1 szklanka bułki tartej * 4 jajka * 250 g margaryny * Vegeta, sól, pieprz Sposób przygotowania 2 średnie selery zetrzeć na tarce o małych oczkach.2 cebule obrać i również zetrzeć na tarce.Dodać 250 g margaryny pociętej na kawałki i 3 łyżki wody.Wszystkie składniki dusić chwilę na patelni.Gdy selery zmiękną,odstawić do przestygnięcia. 2.Do wystudzonej masy dodać 1 szklankę bułki tartej.Połączyć z 4 żółtkami. 3.Białka ubić na sztywną pianę.Dodać do masy i bardzo starannie wymieszać.Doprawić do smaku vegetą,pieprzem i solą.Piec około 45 minut w temperaturze 160 stopni.Można udekorować papryką.
P_PASZTETY, SALCESONY - pasztet z pieprzem.JPG
Pasztet z pieprzem Czas przygotowania: 100 minut Cza ...
Pasztet z pieprzem Czas przygotowania: 100 minut Czas pieczenia: 75 minut Kaloryczność: 450 kcal Ilość porcji: 10 Składniki * 1/2 kg mięsa wieprzowego * 1/2 kg mięsa z królika * 1/2 kg wątróbek * 1/2 kg podgardla wieprzowego * 2 kajzerki * 3 jajka * 10 dag słoniny * 10 dag tartej bułki * sól, pieprz * gałka muszkatołowa * goździki * kolendra, jałowiec, kminek * 1 łyżeczka majeranku * 2-3 torebki kolorowego pieprzu Etapy przygotowania 1.Mięso gotuj do miękkości w małej ilości osolonej wody.Wątróbkę podsmaż.Mięso i wątróbkę zmiel kilkakrotnie.Dodaj żółtka i przyprawy.Kajzerki namocz w sosie,w którym gotowało się mięso.Odciśnij,po czym zmiel i dodaj do mięsa.Do masy dodaj także pozostały wywar,pianę z białek i wymieszaj. 2.Blachę wysmaruj tłuszczem,obsyp bułką tartą.Wyłóż mięso.Na wierzchu ułóż pokrojoną w paski słoninę,posyp bułką tartą.Piecz w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny.Zdejmij słoninę,a pasztet obsyp ziarnami kolorowego pieprzu.Dociśnij i piecz jeszcze 15 minut.
P_PASZTETY, SALCESONY - Pasztet z pieczarek.jpg
Pasztet z pieczarek Pasztet z pieczarek - składniki: ...
Pasztet z pieczarek Pasztet z pieczarek - składniki: * cebula pokrojona w kosteczkę - 2 sztuki * bułki tartrtej - 3 łyżki * pieczarki - 1 kilogram * jajka - 2 sztuki * masło - 1 łyżka * szczypta soli - 1 szczypta * ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 5 sztuk * majeranek - 1 łyżeczka * pęczka natki pietruszki - 1 pęczek * pieprz do smaku - 1 szczypta Pasztet z pieczarek - sposób przygotowania: 1. Pieczarki oczyścić,pokroić i smażyć z posiekanymi cebulami na maśle ,aż do wyparowania wody.Zmiksować.Dodać sól,pieprz,natkę,majeranek,czosnek,żółtka,bułkę tarta i ubite białka. 2. Masę przełożyć do formy keksowej.Piec 70 minut w temperaturze 180 stopni.
P_PASZTETY, SALCESONY - pasztet z królika.jpeg
Pasztet z królika Składniki: 1 kg łopatki 1/2 kg mi ...
Pasztet z królika Składniki: 1 kg łopatki 1/2 kg mięsa z królika lub zająca 1/2 kg podgardla 25 dag wątróbki wieprzowej 3 bułki 8 jajek 1/2 selera 2 marchewki pietruszka duża cebula sól pieprz gałka muszkatołowa liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego Przygotowanie: 1.Łopatkę,królika i podgardle włóż do rękawa do pieczenia.Dodaj obrane warzywa,podlej wodą.Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C.Ostudź. 2.Wątróbkę gotuj 20 minut.Bułki namocz,odciśnij.Upieczone mięsa,wątróbkę i bułki zmiel trzykrotnie ( możesz też zmielić upieczone warzywa).Dodaj żółtka,wywar z pieczenia mięs oraz przyprawy,połącz.Białka ubij,delikatnie wymieszaj z masą mięsną.Przypraw. 3.Wąskie foremki natłuść,poysp tartą bułką.Napełnij masą.Piecz około 80 minut w temperaturze 180 stopni C. Opis: Czas przygotowania 200 minut. Składniki na 30 porcji.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności