Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

PASZTET WYBORNY.jpg

P_PASZTETY, SALCESONY - PASZTET WYBORNY.jpg
Download: PASZTET WYBORNY.jpg

13 KB

(343px x 257px)

0.0 / 5 (0 głosów)
PASZTET WYBORNY

• 3/4 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, od szynki)
• 30 dag wołowiny bez kości
• 30 dag wątróbki cielęcej (może być drobiowa)
• 1/2 kg surowego boczku
• pęczek włoszczyzny
• duża cebula, kilka ziaren ziela ang. i czarnego pieprzu, 2 liście laurowe
• czerstwa bułka
• 5 jajek
• starta gałka muszkatołowa
• sól, pieprz
Wieprzowinę, wołowinę i boczek umyć, zalać wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele i pieprz ziarnisty - zagotować. Dołożyć oczyszczoną włoszczyznę i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Cebulę posiekać, wątróbkę oczyścić i umyć, wraz z cebulą usmażyć na oleju. Mięso wraz z wątróbką przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć wywarze i odcisnąć. Do masy mięsnej dodać bułkę, jajka, sól, pieprz, gałkę - wyrobić na jednolitą masę. Wyłożyć do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy (może być keksowa) wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec godzinę.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

JAK PRZYRZĄDZIĆ PASZTET

Pasztet należy do potraw wykwintnych, chociaż powstaje z produktów całkiem zwyczajnych.
Dobrze przyrządzony i ładnie podany jest atrakcją każdego stołu.
Istnieją dwa rodzaje pasztetów: pieczone w cieście albo bez niego.
Pasztety w cieście /drożdżowym, półkruchym, francuskim/ dłużej zachowują świeżość. Warto upiec go wówczas, gdy mamy np. mało miejsca w lodówce - pasztet w cieście zawinięty w pergamin, może z powodzeniem przetrwać kilka dni. Potrawę najczęściej przyrządza się z mięsa - mieszanego albo jednego rodzaju /dziczyzna, drób/. Można, co prawda wziąć mięso pośledniej jakości, ale wówczas gotowa potrawa też będzie "poślednia". Jeżeli pasztet ma być prawdziwą atrakcją, wszystkie składniki powinny być najwyższej jakości. Mięso musi też być zawsze świeże. Pasztet wykonany z mięsa dłużej przechowywanego będzie się rozpadał. Aromat potrawie nadają dodatki przede wszystkim przyprawy korzenne i grzyby. Do pasztetów "wykwintnych" dodaje się wino.


Inne pliki do pobrania z tego chomika
P_PASZTETY, SALCESONY - Pasztet z wątróbek z indyka.jpg
Pasztet z wątróbek z indyka Składniki 500 g wątróbek z ...
Pasztet z wątróbek z indyka Składniki 500 g wątróbek z indyka 250g mrożonych leśnych grzybów lub pieczarek 200 g surowego boczku 3 cebule kieliszek (50g) ginu (jałowcówki) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła łyżeczka suszonego tymianku ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej szczypta mielonego jałowca sól, pieprz 6-7 listków laurowych Przygotowanie W rondelku stopić pół łyżki masła, wrzucić umyte i osuszone grzyby pokrojone w paski, chwilę smażyć, po czym przykryć i dusić na maleńkim ogniu ok. 15 minut. Boczek pokroić na kawałki lekko zesmażyć na rozgrzanej patelni wrzucić usiekaną cebulę, zeszklić, włożyć wątróbki i smażyć 4-5 minut. Grzyby i wątróbki ostudzić, przepuścić dwukrotnie przez maszynkę przez pasztetowe sitko, dodać roztarty z solą czosnek, pieprz, tymianek, jałowiec i gałkę, wymieszać, wbić jajka, wlać wódkę i mieszać bardzo dokładnie ok. 5 minut. Kamionkową formę lekko wysmarować masłem, wypełnić pasztetową masą, przykryć laurowymi liśćmi. Piekarnik nagrzać do temp. 190-200º C. Kamionkę ustawić na blasze z wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok. 50 minut (uzupełniać wodę, aby pasztet był wilgotny i delikatny).
P_PASZTETY, SALCESONY - Pasztet drobiowy.jpg
Pasztet drobiowy Składniki: * ok. 1,5 kg kurcza ...
Pasztet drobiowy Składniki: * ok. 1,5 kg kurczak * 300g wątróbki cielęcej lub drobiowej * 1/2kg surowego boczku * 1 cebula * 1 kajzerka * 6 jajek * 5 ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu * 3 listki laurowe * przyprawa warzywko (ok.1 łyżeczki) * szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: W niewielkiej ilości wody (tyle, by zakryła składniki) gotujemy poporcjowanego na mniejsze części kurczaka, pokrojony na kawałki boczek, cebulę, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe. Przyprawiamy warzywkiem. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości, dodajemy wątróbki i gotujemy kolejne 10-15 min. Odcedzamy wywar, zostawiając w szklance tyle, by móc namoczyć w nim kajzerkę. Mięso kurczaka obrać z kości, razem z boczkiem, wątróbką, cebulą i odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej dać jajka, dokładnie wszystko razem wyrobić. (Doprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.) Podłużna formę o wymiarach 25-30 cm (są gotowe aluminiowe foremki do pieczenia pasztetu) wysmarować olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.50 min. Podawać do pieczywa, z pomidorami, ogórkiem świeżym lub konserwowym, tzatziki.
P_PASZTETY, SALCESONY - Pasztet 3.jpg
Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczk ...
Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczku bez skóry pół kurczaka pół kilograma wątróbki drobiowej 2 średnie marchewki zielona część pora 2 małe pietruszki 1 duża cebula 2 pszenne bułki 5 jajek 4 łyżki Ziarenek Smaku 2 kulki gałki muszkatołowej łyżeczka suszonego majeranku 4 liście laurowe 10 kulek ziela angielskiego 2 duże łyżki mielonego czarnego pieprzu 20 dkg surowej słoniny 5 dkg margaryny lub smalcu bułka tarta do wysypania formy Opis przygotowania Mięsa opłukać. W garnku zagotować wodę, dodać do niej ziele angielskie i laurowe liście. Na dnie garnka ułożyć jarzyny. Do wrzątku włożyć mięsa (łopatkę, boczek i kurczaka). Gotować 3 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjąć mięso, z wywaru odlać szklankę i zalać nią bułki. Do wrzącego wywaru włożyć wątróbkę i parzyć ją 5 minut. Wyjąć, ostudzić. Wyjać jarzyny. Cebulę wyrzucić, resztę jarzyn ostudzić. Pozostały wywar (pozbawiony przypraw) zostawić na ogniu do czasu, aż pozostanie go 1 szklanka. Z kurczaka oddzielić mięso. Ostudzone mięso zmielić na bardzo drobnym sicie wraz z wątróbką, bułkami i jarzynami. Mielenie powtórzyć 2−krotnie. Masę doprawić startą gałką muszkatołową, Ziarenkami Smaku, pieprzem i majerankiem. Dodać całe surowe jajka i wyrabiać masę do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. Następnie wlać resztę wywaru i dalej wyrabiać masę (powinna mieć lekko rzadką konsystencję). Dużą formę do pieczenia wysmarować dokładnie margaryną lub smalcem, posypać tartą bułką. Słoninę pokroić w cieniutkie paseczki i ułożyć z nich wzorek na dnie formy. Na wzorek wyłożyć masę pasztetową, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!
P_PASZTETY, SALCESONY - Pasztet w pieprzowej skorupce.jpg
Pasztet w pieprzowej skorupce Składniki • po 10 dag ...
Pasztet w pieprzowej skorupce Składniki • po 10 dag surowej i gotowanej szynki • kajzerka • łyżka masła • 2 cebule • 1/2 pęczka natki pietruszki • 1/2 kg mielonej wołowiny • łyżeczka skórki otartej z cytryny • 100 ml czerwonego wytrawnego wina • jajko • gałka muszkatołowa • sól, pieprz • 10 dag kolorowego pieprzu Etapy przygotowania 1. Szynki pokrój w drobną kostkę. Kajzerkę namocz i odciśnij. Na maśle zeszklij posiekane cebule, dodaj posiekaną natkę, wołowinę, wymieszaj, podsmaż. Włóż kajzerkę, szynki, skórkę z cytryny, wbij jajko, wlej wino, przypraw i dokładnie wyrób masę. Włóż ją do natłuszczonej formy. Kolorowy pieprz lekko rozgnieć w moździerzu, posyp ziarenkami wierzch, wciskając je w mięso. Przykryj folią aluminiową. Piecz 1 godz. w temp. 200°C. **********************************************************************
P_PASZTETY, SALCESONY - Pasztet drobiowy w bekonie.jpg
3 udka z kurczaka • podwójna pierś również z kurczaka ...
3 udka z kurczaka • podwójna pierś również z kurczaka • 0,5 kg wątróbki drobiowej • dwie duże marchewki, spora pietruszka, pół selera, biała część pora • dwie średnie cebule • pęczek świeżego koperku • 20 dkg cieniutko pokrojonego bekonu (proponuję paczkowany) • gałka muszkatałowa, sól, pieprz • mała kajzerka namoczona w mleku • 2 jaja Etapy przygotowania 1. Mięso i wątróbkę ugotować w osolonej wodzie razem z warzywami (bez koperku).Gdy wszystkie składniki będą miękkie, odcedzić i osudzić. 2. Mięso odzielić od kości, zmielić w maszynce razem z wątróbką, warzywami oraz świeżym koperkiem i namoczoną w mleku kajzeką. 3. Wszystkie zmielone składniki dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Połączyć z jajkami, jeszcze raz wymieszać. 4. Foremkę-keksówkę wyłożyć bekonem, plasterek przy plasterku, ale brzegi powinny lekko zachodzić na siebie. Końce bekonu mają wystawać poza foremkę, aby później móc je założyć na wierzch pasztetu. 5. Na tak przygotowany bekon wyłożyć zmielone mięso, założyć brzegi bekonu tak, aby powierzchnia pasztetu była zupełnie przykryta. 6. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 40 min. w temp. 200 st. Gdy ostygnie przewrócić foremkę do góry dnem i wyłożyć pasztet
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności