Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

P1160038.JPG

INNE - P1160038.JPG
Download: P1160038.JPG

2,35 MB

(2560px x 1920px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

CANEDERLI PO TYROLSKU – KNEDLE Z CHLEBA Z WĘDZONĄ SZYNKĄ

SKŁADNIKI (na 12 sztuk)
200 g czerstwego białego chleba
100 g speck (wędzonej szynki) lub wędzonego boczku
40 g mąki pszennej
150 ml mleka
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
1 cebula
2 jajka
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Dodatkowo
bulion mięsny
szczypiorek
podsmażona cebulka z szynką wędzoną lub boczkiem

Knedle z chleba z wędzoną szynką
Wskazówki
Canederli można podawać na różne sposoby: w bulionie mięsnym lub warzywnym, gotowane w osolonej wodzie i doprawione masłem szałwiowym. Doskonale sprawdzają się również jako dodatek do gulaszu lub innych mięsnych dań.
PRZYGOTOWANIE
Czerstwy chleb kroimy na kromki, następnie w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Posiekaną cebulę szklimy na patelni z 1 łyżką oliwy.
Do dużego naczynia wrzucamy pokrojony chleb, szynkę wędzoną, mąkę, podsmażoną cebulę, 2 jajka, mleko oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek; doprawiamy solą i pieprzem.
Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy więcej mleka. Jeśli miękka, wsypujemy odrobinę mąki.
Masę na canederli odstawiamy na ok. 15 minut.
W międzyczasie w dużym i szerokim garnku zagotowujemy wodę.
Lekko zwilżamy dłonie zimną wodą i rozpoczynamy formowanie knedli, obracając ciasto w dłoniach. Canederli powinny mieć średnicę ok. 5-6 cm i ważyć ok. 60 gram.
Na gotującą się wodę wrzucamy canederli, które gotujemy ok. 15 minut.
Canederli podajemy w bulionie, oprószone posiekanym szczypiorkiem i udekorowane podsmażoną cebulką z szynką.
Przepis na canederli knedle z chleba
W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu.
Jeśli przygotowaliście potrawę według mojego przepisu, byłabym wdzięczna za przesłanie zdjęcia. Wszystkie zdjęcia umieszczam w Waszej Galerii. Dziękuję!
obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
„Diablotki” Składniki: 4 czerstwe rogaliki lub cienka bułka barowa, 6 dag tłuszczu (masło, margaryna), 2 żółtka, 2 łyżki żółtego tartego sera, 0.5 łyżeczki mielonej papryki. Sposób wykonania: Rogaliki lub bułkę pokrajać na cienkie kromki. Masło, żółtko i ser utrzeć na jednolitą masę. Posmarować nią kromki, posypać papryką i ułożyć na blasze. Przed podaniem wstawić na 5 min. do gorącego piekarnika, lekko zrumienić. Podawać do rosołów i zup czystych.
obrazek
SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 40 dag żółtego sera kostka masła łyżeczka słodkiej mielonej papryki łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczka soli białko kminek tłuszcz do blachy Danie gotowe w: 60 min Liczba porcji: 35 Przygotowanie Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy. Ok. 1/3 sera ścieramy na tarce o dużych oczkach, resztę ścieramy na małych. Ser drobno starty mieszamy z mąką. Następnie dodajemy miękkie masło, przyprawy i wyrabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm. Wykrawamy ciastka: trójkąty, kwadraty, romby lub foremkami wycinamy fantazyjne kształty. Ciastka układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy białkiem, posypujemy papryką, kminkiem oraz startym serem. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni celsjusza. Moja rada: Diablotki podajemy do zup (np. czystego barszczu) lub jako słoną przekąskę. ,
canederli – knedle z czerstwego białego chleba i wędzonej szynki speck z dodatkiem cebuli, szczypiorku i jajek. Niezwykle pożywne danie, idealnie wpisujące się w filozofię „zero waste” niemarnowania jedzenia.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności