Farsz gyros do naleśników.doc
-
◆A -
◆A - 21 marca -
◆A - ABC na drutach -
◆A - AKOBIETY - lalki ładne -
◆A - Bańki mydlane -
◆A - CYTATY O łące -
◆A - CYTATY O mądrości -
◆A - CYTATY O motylach -
◆A - CYTATY O SZCZESCIU -
◆A - Dzien kobiet i mężczyzn wierszyki -
◆A - DZIEN matki i ojca -
◆A - fajne wiosna -
◆A - gif i jpg -
◆A - kob. zachomikow -
◆A - KWIECIEN 2023 -
◆A - linie -
◆A - linie tulipany -
◆A - Motto na dzień dobry -
◆A - O szczęściu cd -
◆A - PATRYK 17.03 -
◆A - TŁUSTY czwartek -
◆A - TO CHYBA MAJ -
◆A - wazony -
◆A - WIERSZE o miesiąc-1 -
◆A - zielone -
◆A-CYTAT cierpliwośc -
◆A-ŚWIAT. DZIEŃ POEZJI -
◆C - gif - jpg -
◆LINIE - róże bukiety -
♥DZIEŃ MOTYLI - 14 MARCA -
Aarón Díaz -
Aras Bulut İynemli -
Berk Cankat -
Buğra Gülsoy -
Burak-Deniz -
Can Yaman -
Ekin Koç -
Ekin Mert Daymaz -
Gökhan Alkan -
Gürbey İleri -
Halit Ergenç -
Kadir Doğulu -
LITERKI - stokrotka -
Mehmet Günsür -
Murat Yıldırım -
Pamir Pekin -
Serhat Teoman -
Serkan Çayoğlu -
Tolga Sarıtaş -
Yusuf Çim
Sałatka z kurczaka
- 1 podwójną pierś kurczaka
- 4 jajka
- 4 kiszone ogórki
- 1 woreczek ryżu
- 1-2 pory
- 2 jabłka
- 1 puszka kukurydzy
- majonez
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Wykonanie:
Pierś z kurczaka usmażyć , delikatnie zarumienić (pozostawić do ostudzenia) .
Ryż i jajka ugotować .
Jabłka , pora, ogórka kiszonego i zimnego kurczaka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, pokrojona drobno natke pietruszki. Wszystko doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.
Sałatka z tuńczyka
Składniki:
- 1 lub 2 woreczki ryżu, (lub ugotowany makaron zamiast ryżu.)
- 2 puszki tuńczyka w oleju ( może być w sosie własnym)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mniejsza cebula
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Ryż ugotować do miękkości, jajka ugotować na twardo, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy dodać do nich zimny ryż, pokrojone w kosteczkę jajka i cebulkę,natkę pietruszki, doprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać z majonezem. Przed podaniem schłodzić.
Sałatka z kurczaka
Składniki:
- średnia kapusta pekinska
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 5 ogórków korniszonów ( z octu)
- 3 cebule
- puszka kukurydzy
- kilka łyżek majonezu
- ketchup
- przyprawa Gyros lub Kebab
- Vegeta, sól
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pociąć w większą kostkę, posypać odrobiną przyprawy do gyrosa i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę pekinską pociąć w paski, posypać vegetą i pozostawić na boku, aby kapusta puściła sok.Ogórka i cebulę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić z wody.
Majonez wymieszać z ketchupem i z dwoma ząbkami czosnku.
Do półmiska na dno układamy warstwami:
-usmażone mięso
-cebulę w kostkę ( możemy ją lekko posolić)
-ogórka w kostkę
- kukurydzę
-sos z majonezu, ketchupu i czosnku wyciśnietego przez praskę
-odcedzoną z wody kapustę pekinską ( sok z kapusty wylewamy).
Tak przygotowaną sałatkę , na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce.
................................
Składniki (4 porcje):
1 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz:
Przyprawa maggi
250 g mielonego mięsa
1 mała cebula
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
3 łyżki smalcu lub masła
1 cebula
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obrać i połowę ugotować, utłuc na puree, ostudzić. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dobrze odcisnąć nadmiar płynu. Do ziemniaków puree dodać ziemniaki surowe, jajko i mąkę. Wyrobić ciasto i podzielić na 16 porcji.
Farsz: mięso połączyć z posiekaną cebulą. Doprawić maggi, majerankiem, solą i pieprzem. Porcje masy ziemniaczanej nadziewać mięsem, formując okrągłe kule. Gotować w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia. Smalec stopić, dodać posiekaną cebulę, zeszklić i polewać pyzy.
................................................
Sernik z kawałkami owoców
Składniki: 1 kg białego półtłustego twarogu; 2 jajka; 20 dag zwykłego cukru; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 25 dag masła; 5 dag rodzynek; 5 dag migdałów; 5 dag suszonych moreli; opakowanie biszkoptów; galaretka pomarańczowa; puszka brzoskwiń; bita śmietanka do dekoracji.
Przygotowanie:
• W rondelku roztop masło. Jajka utrzyj (lub ubij mikserem) z cukrem na kogel-mogel. Ser zmiel trzykrotnie przez maszynkę (możesz też kupić gotowy zmielony). Do kogla-mogla dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ser.
• Masę przełóż do garnka z rozpuszczonym masłem i, mieszając, gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.
• Spód tortownicy wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Następnie wyłóż biszkoptami i ostrożnie wylej na nie ciepłą masę. Ciasto odstaw, by ostygło. Ułóż na nim kawałki owoców, a potem przygotowaną wcześniej, lekko stężałą galaretkę. Zanim sernik wstawisz do lodówki, zrób kleksy z bitej śmietany, możesz też ozdobić go cukierniczymi dekoracjami z czekolady.
...................................................................
Smalec jabłkowy
Składniki na 4 słoiczki (po 150 g):
- 1 cebula,
- 2 małe czerwone jabłka,
- 250 g smalcu (można samodzielnie wytopić ze słoniny),
- 50 g chudego boczku pokrojonego w kostkę,
- pieprz,
- 75 ml oliwy z oliwek,
- 6 gałązek majeranku
Przygotowanie:
Cebulę i jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. 50 g smalcu roztopić w rondelku, dodać boczek i cebulę i smażyć 1-2 minuty, następnie dodać jabłko. Doprawić pieprzem. Po 2 minutach dodać pozostały smalec i ogrzewać dopóki się nie rozpuści. Smalec przełożyć do miski i ostudzić, mieszając od czasu do czasu. Do letniego smalcu wmieszać oliwę, dodać grubo posiekany majeranek i nakładać do słoiczków.