Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

prawdziwe leczo.jpg

LECZO - prawdziwe leczo.jpg
Download: prawdziwe leczo.jpg

44 KB

(644px x 384px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Prawdziwe leczo
Prawdziwe leczo jest przysmakiem o niewielkiej liczbie składników, a sekret jego smaku tkwi w… smalcu.

Gdy spytamy Polaków o potrawę najbardziej kojarzącą się z Węgrami, z dużym prawdopodobieństwem wielu wskaże właśnie leczo. "Ta subtelna kompozycja papryki,pomidorów i cebuli jest kwintesencją węgierskiego smaku" – pisał na blogu Piotr Adamczewski, znakomity dziennikarz i popularyzator sztuki kulinarnej.

Wbrew powszechnej opinii, specjał nie ma jednak zbyt długiej tradycji, ponieważ jego podstawowe składniki: pomidory i papryka, przywiezione do Europy przez Krzysztofa Kolumba, upowszechniły się w węgierskich domach dopiero w XIX wieku. Wcześniej paprykę traktowano tam jako roślinę ozdobną, ewentualnie leczniczą.

O leczo zrobiło się głośno dopiero w latach 30. XX wieku, gdy węgierskie firmy zaczęły produkować konserwy z tym przysmakiem i wysyłać je w świat. Z czasem potrawę zaczęto cenić także w Niemczech, Austrii, Czechach, na Słowacji i Ukrainie oraz w Polsce, gdzie modyfikowano recepturę, dodając produkty nie stosowane w oryginalnej wersji, np. cukinię, bakłażana, ziemniaki czy ryż.

Na niesłabnącą popularność tego dania wpływa prostota wykonania oraz walory odżywcze – duża ilość warzyw sprawia, że jest świetnym pomysłem na letni obiad. Jak przygotować klasyczne węgierskie leczo?

Papryka – składnik obowiązkowy bazą potrawy jest oczywiście papryka. "Gdyby nie ona, kuchnia węgierska najprawdopodobniej wyglądałaby zupełnie inaczej" – pisze wspomniany już Piotr Adamczewski. Węgrzy stosują mnóstwo odmian tej rośliny, od bardzo słodkich po takie, które wywołują "pożar" w ustach. Do lecza zazwyczaj wykorzystuje się raczej delikatniejszą w smaku paprykę, często różnokolorową, co nadaje przysmakowi atrakcyjnego wyglądu.

Papryka wykazuje nie tylko walory smakowe, ale również odżywcze. Jest m.in. bogatym źródłem witaminy C, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, wzmacniającego system odpornościowy i powstrzymującego procesy starzenia organizmu. W 1931 r. wyizolował ją właśnie z papryki wybitny węgierski chemik Albert Szent-Györgyi, który sześć lat później za swoje odkrycie został uhonorowany Nagrodą Nobla.

Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której stężenie (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie spada w trakcie obróbki termicznej. Czerwona papryka dostarcza także dużo karotenoidów (korzystnie wpływają na wzrok), żółta – witaminy E, nieprzypadkowo zwanej "witaminą młodości" oraz witaminy B6, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i tworzenia czerwonych krwinek, zaś zielona – kwasu foliowego, bardzo potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży.

Warzywo jest idealne dla osób dbających o linię – 100 g dostarcza zaledwie 14 kalorii!

Jak zrobić leczo
Do przygotowania prawdziwego węgierskiego leczo potrzebujemy tylko papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i… smalcu, na którym będziemy podsmażali składniki. Ten ostatni produkt budzi kontrowersje, ale jest niezbędny do uzyskania idealnego smaku potrawy.

Najlepiej, gdyby był to smalec z mangalicy, czyli węgierskiej świni charakteryzującej się wysoką zawartością tłuszczu oraz mięsem o ciemnym kolorze i intensywnym smaku, uchodzącym za prawdziwy rarytas. Smalec (dostępny niekiedy także w Polsce) dostarcza dużej dawki cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest zbliżony składem bardziej do tłuszczów roślinnych niż zwierzęcych. Jeśli jednak nas to nie przekonuje, możemy użyć oleju słonecznikowego, również popularnego na Węgrzech.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pokrojoną paprykę. Często mieszamy, a po kilku minutach dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku (słodką i ostrą), dusimy przez 15-20 minut, co pewien czas mieszając.

Tak przygotowane leczo jest zwykle dodatkiem do potraw mięsnych, choć świetnie sprawdza się także jako samodzielne danie – możemy wtedy dodać do niego podsmażoną kiełbasę (najlepiej dość pikantną, paprykową). Niekiedy pod koniec duszenia wbija się również surowe jajko, które zagęszcza potrawę i dodaje jej smaku.







Leczo

70 dkg -------fasolki szparagowej (ugotowanej do miękkości)

3 -----------pomidory
3 -----------papryki łagodne
25 dkg ------boczku lub (kiełbasy)
1 średnia --cebula
2 łyżki -----oleju
Boczek podsmażyć na oleju dodać pomidory , cebulę i paprykę.
Wszystko poddusić aż papryka będzie miękka.
Dodać fasolkę oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Przyprawić solą i pieprzem
Inne pliki do pobrania z tego chomika
LECZO - Leczo z cukini, pieczarki i pomidora.png
>LECZO Z CUKINI,PIECZARKI i pomidora Do dzieła, najp ...
>LECZO Z CUKINI,PIECZARKI i pomidora Do dzieła, najpierw przygotujmy składniki. Cukinię starannie myjemy i przekrawamy na pół po czym kroimy w paski, jeśli mamy dużą cukinię spokojnie możemy przeciąć powstałe talarki jeszcze na pół. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie paski. Teraz przyszedł czas na paprykę, którą po umyciu, oczyszczamy z nasion i szypułki. Tak przygotowaną paprykę kroimy w paski lub kostkę. Cebulę i pomidory również kroimy w kostkę. A teraz pokrojoną kiełbasę podsmażamy na łyżce oleju wraz z cebulą. Smażymy aż składniki się zarumienią. Tak przygotowane składniki posłużą nam do ugotowania lecza z cukinią. Do garnka najpierw wkładamy pomidory, kiełbasę oraz cebulę i gotujemy. Gdy pomidory puszczą sok dokładamy cukinię, pieczarki. Na sam koniec wrzucamy paprykę, z którą naszego lecza nie gotujemy za długo, gdyż papryka szybko się rozgotowuje. Całość łącznie gotujemy około 30 minut. W trakcie gotowania doprawiamy do smaku papryką słodką lub ostrą oraz solą. Przepis na leczo z cukinią: •50 dag kiełbasy cienkiej (2-3 laski) •dwie cebule •20 dag pieczarek •trzy pomidory •duża cukinia •3-4 papryki •łyżka oleju •papryka słodka w proszku (lub ostra) •sól do smaku
• Filet z kurczaka [2 pojedyncze] • Papryka [2 sztuki] • Kiszona kapusta [400g] • Cebula [1 sztuka] • Pieczarki [200g] • Czerwona fasola [1 puszka] • Pomidory w sosie własnym [1 puszka] • Ziele angielskie [3 sztuki] • Liść laurowy [2 sztuki] • Olej [do smażenia] • Koperek [1 łyżeczka] • Sól [2 szczypty/2g] • Ostra papryka w proszku [2 szczypty/2g]
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności