skanuj0004.jpg
-
◆A -
◆A - 21 marca -
◆A - ABC na drutach -
◆A - AKOBIETY - lalki ładne -
◆A - Bańki mydlane -
◆A - CYTATY O łące -
◆A - CYTATY O mądrości -
◆A - CYTATY O motylach -
◆A - CYTATY O SZCZESCIU -
◆A - Dzien kobiet i mężczyzn wierszyki -
◆A - DZIEN matki i ojca -
◆A - fajne wiosna -
◆A - gif i jpg -
◆A - kob. zachomikow -
◆A - KWIECIEN 2023 -
◆A - linie -
◆A - linie tulipany -
◆A - Motto na dzień dobry -
◆A - O szczęściu cd -
◆A - PATRYK 17.03 -
◆A - TŁUSTY czwartek -
◆A - TO CHYBA MAJ -
◆A - wazony -
◆A - WIERSZE o miesiąc-1 -
◆A - zielone -
◆A-CYTAT cierpliwośc -
◆A-ŚWIAT. DZIEŃ POEZJI -
◆C - gif - jpg -
◆LINIE - róże bukiety -
♥DZIEŃ MOTYLI - 14 MARCA -
Aarón Díaz -
Aras Bulut İynemli -
Berk Cankat -
Buğra Gülsoy -
Burak-Deniz -
Can Yaman -
Ekin Koç -
Ekin Mert Daymaz -
Gökhan Alkan -
Gürbey İleri -
Halit Ergenç -
Kadir Doğulu -
LITERKI - stokrotka -
Mehmet Günsür -
Murat Yıldırım -
Pamir Pekin -
Serhat Teoman -
Serkan Çayoğlu -
Tolga Sarıtaş -
Yusuf Çim
Składniki:
80 dag mięsa wieprzowego (z udźca),
40 dag mielonego wieprzowego mięsa,
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany,
3 ząbki czosnku,
10 suszonych śliwek,
1 duże jabłka,
sól,
pierz,
2 łyżki masła roślinnego.
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, i rozciąć tak, aby powstał duży płat. Następnie lekko rozbić tłuczkiem przez warstwę folii przeźroczystej i posypać solą oraz pieprzem.
Mielone mięso przyprawić na pikantnie solą i pieprzem (inne przyprawy wg gustu i uznania). Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do mielonego mięsa. Wlać kwaśną śmietanę i całość wymieszać.
Jabłka obrać, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Suszone śliwki opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Płat wieprzowiny wysmarować mielonym mięsem, obłożyć owocami (zamiast jabłek mogą to być inne owoce, np. odsączone i pokrojone brzoskwinie; można też zrezygnować z owoców na rzecz warzyw: groszek konserwowy, ugotowana i pokrojona w kostkę marchewka...), uformować roladę i dobrze związać nićmi.
Masło mocno rozgrzać w brytfannie, podsmażyć roladę ze wszystkich stron na średnim ogniu, podlać 200 ml wody. Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 60 min. w temp. 200 stopni C.
Roladę wyjąć z pieca, przełożyć szybko na podgrzany półmisek, pokroić na dość grube plastry. Podawać z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.