Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Zupa rybna z karpia.jpg

henrykgwizdala / ♨Zupy / Zupa rybna z karpia.jpg
Zupy - Zupa rybna z karpia.jpg
Download: Zupa rybna z karpia.jpg

56 KB

(629px x 419px)

0.0 / 5 (0 głosów)
ZUPA RYBNA Z KARPIA

Składniki:
* 2 dzwonka karpia ze skórą (w sumie ok. 300g ryby)
* włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałeczek selera, kawałek pora, natka pietruszki
* 1/3 szklanki białego wina
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 5 ziarenek czarnego pieprzu
* sól
* 2 listki laurowe
* 2 plasterki cytryny
* sól, świeżo zmielony czarny pieprz
* ziemniaki
* 2 litry wody

Przygotowanie:
Ugotować do miękkości włoszczyznę: obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, pora i natkę pietruszki (ok. 15-20 min.). Posolić, po ugotowaniu cebulę i natkę można wyrzucić. Do bulionu z warzyw wlać wino. Dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprz, listki laurowe oraz włożyć umyte dzwonka ryby. Gotować na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż ryba będzie ugotowana. Do zupy dodać plasterki cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepsza jest następnego dnia.

Smacznego!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Zupy - Barszcz biały.jpg
BARSZCZ BIAŁY Składniki: * 2 litry wywaru z wędzon ...
BARSZCZ BIAŁY Składniki: * 2 litry wywaru z wędzonki (ugotowanego np. na chudym boczku lub wędzonej kiełbasie) * gotowy zakwas z mąki pszennej razowej * 1 listek laurowy * 1 ząbek czosnku * 2-3 ziarenka ziela angielskiego * 2 łyżki świeżo startego chrzanu * 150g gęstej śmietany 18% * 1 średnia marchewka * 250g białej kiełbasy * sól, duża szczypta majeranku Możesz przygotować zakwas sama - zamień tylko mąkę żytnią na pszenną. Przygotowanie: Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas, listek laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, ziele angielskie, chrzan, pokrojoną w plasterki marchewkę i białą kiełbasę. Zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i majerankiem. Barszcz podawaj z plasterkami kiełbasy i marchewki, możesz tez dodać ugotowane na twardo jajko. Smacznego!
Zupy - Barszcz czerwony.jpg
BARSZCZ CZERWONY Składniki: * 5-6 buraczków * ...
BARSZCZ CZERWONY Składniki: * 5-6 buraczków * 2 marchewki * 1 pietruszka * 1/2 korzenia selera * mały por * listek laurowy * 2 ziarenka ziela angielskiego * 2 litry bulionu drobiowego lub wieprzowego * 2 łyżki octu * 2-3 ząbki czosnku * 2 łyżki cukru * sól, pieprz Przygotowanie: Ugotować warzywa w bulionie: pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, pora, czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Dodać pokrojone w kostkę buraczki i od razu zakwasić barszcz octem, żeby nie stracił koloru. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować, aż buraki zmiękną. Gotowy barszczyk odcedzić. Ewentualnie znów doprawić, np. zakwasić octem lub kwaskiem, gdy słodki smak buraczków jest zbyt dominujący. Podawać na ciepło do krokietów, pasztecików, pierogów, uszek itp.
Zupy - Barszcz ukraiński.jpg
BARSZCZ UKRAIŃSKI Składniki: *3 łyżki fasoli Jaś ...
BARSZCZ UKRAIŃSKI Składniki: *3 łyżki fasoli Jaś *4 buraczki *włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek pora i białej kapusty *2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego *1 ząbek czosnku * rosół drobiowy * 1/2 cebuli * 2-3 ziemniaki * posiekana natka pietruszki * 2 łyżki przecieru pomidorowego * łyżka octu winnego lub soku z cytryny * 1/2 szklanki śmietany 18% lub 30 % * 1 łyżka mąki * sól, pieprz Wykonanie: Fasolę opłukaj, zalej wodą i zostaw na około 12 godzin. Po tym czasie zagotuj fasolę w tej samej wodzie (osolonej, z dodatkiem listka laurowego i czosnku), w której się moczyła. W bulionie drobiowym ugotuj warzywa razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotuj kilka minut, następnie dodaj posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotuj i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po kilku minutach starte na tarce o grubych oczkach buraczki. Dopraw octem lub sokiem z cytryny, który zatrzyma kolor zupy. Gotuj do miękkości warzyw, następnie dodaj przecier pomidorowy. Do zupy wlej śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie gotuj do momentu wrzenia, żeby nie straciła koloru. Podawaj posypaną natką pietruszki.
Zupy - Botwinka.jpg
BOTWINKA Tradycyjna późnowiosenna zupka, z młodych liśc ...
BOTWINKA Tradycyjna późnowiosenna zupka, z młodych liści buraczków i małych korzeni. Ma piękny różowy kolor i charakterystyczny smak. Najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniakami i jajkami, ugotowanymi na twardo. Składniki: * pęczek botwinki * włoszczyzna * bulion drobiowy * 250 ml śmietany 18% * 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody * 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Włoszczyznę podgotować w bulionie, dodać drobno pokrojoną botwinkę. Wszystkie warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez kilka minut. Dodać śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotować, a na koniec dodać sok z cytryny. Podawać z jajkiem na twardo lub posypaną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zupy - Kapuśniak z bialej kapusty.jpg
KAPUŚNIAK Z BIAŁEJ KAPUSTY Składniki: * mała główka ...
KAPUŚNIAK Z BIAŁEJ KAPUSTY Składniki: * mała główka słodkiej kapusty (lub połowa dużej) * 3 marchewki, pokrojone w plasterki * 2 pietruszki, pokrojone w grubsze plastry * 4-5 ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę * kości drobiowe (mogą to być porcje rosołowe) * 2 litry wody * 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie * 4-5 podgrzybków (można zrezygnować) * sól i świeżo zmielony czarny pieprz * listki selera naciowego * kostka rosołowa Przygotowanie: Zagotuj wodę z kośćmi drobiowymi, listkami laurowymi i zielem angielskim, wrzuć kostkę rosołową. Kapustę umyj i poszatkuj drobno, dodaj do wywaru. Podgotuj 10-15 min. i dodaj pokrojone w talarki warzywa - marchewkę i pietruszkę oraz ziemniaki. Wrzuć grzybki i listki selera naciowego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 20 min.). Zupa jest słodka i aromatyczna, jeśli jednak wolisz ostrzejszy smak, możesz zakwasić ją sokiem z połowy cytryny.
Zupy - Zupa grochowa.jpg
ZUPA GROCHOWA Składniki: * paczka grochu łuskanego ...
ZUPA GROCHOWA Składniki: * paczka grochu łuskanego * marchew, pietruszka, seler * kawałek kiełbasy wędzonej * 10 dag boczku wędzonego * kilka ziemniaków * kostka rosołowa, przyprawy * 2 łyżki mąki * ząbek czosnku Wykonanie: Groch namoczyć na kilka godzin. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając (lubi przywierać). Po godzinie dodajemy obrane warzywa, ziemniaki i kostkę rosołową. Kiełbasę kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy - można przesmażyć na patelni. Boczek kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy mąkę, sporządzamy zasmażkę, zagęszczamy nią zupę. Całość przyprawiamy odciśniętym boczkiem, pieprzem i solą. Można również zupę przyrządzić bez zasmażki.
Zupy - Zupa pieczarkowa.jpg
ZUPA PIECZARKOWA Składniki: * 30 dag pieczarek ...
ZUPA PIECZARKOWA Składniki: * 30 dag pieczarek * 1 cebula * 5 dag masła * 15 dag makaronu np. łazanki * 2 łyżki śmietany * natka pietruszki Wykonanie: Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać na cebulę, udusić - około 15 minut. Dolać wody (można bulion), zagotować. Na gotującą się zupę wrzucić makaron i ugotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą np. Vegeta. Śmietanę rozprowadzić w kilku łyżkach gorącej zupy i dodać do całości. Uwaga! Zupę można ugotować w wersji bez makaronu i podawać z bagietką.
Zupy - Zupa z czerwonej fasoli.jpg
ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI Składniki: * paczka czerwon ...
ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI Składniki: * paczka czerwonej fasoli ok. 1/2 kg * włoszczyzna (bez kapusty) * 4-5 ziemniaków * do wyboru: golonka, kość wieprzowa, schab * przyprawy Wykonanie: Fasolę dokładnie umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Następnie całość, razem z mięsem (można zrezygnować z wersji mięsnej) zagotowujemy i zmniejszamy temperaturę. Po godzinie dodajemy pokrojone warzywa, ziemniaki w kostkę i gotujemy do miękkości. Przyrządzamy zasmażkę - 5 dag tłuszczu, 2-3 łyżki mąki, woda. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Podajemy posypaną natką pietruszki.
Zupy - Zupa pomidorowa.jpg
ZUPA POMIDOROWA Składniki: * dwie szklanki przecier ...
ZUPA POMIDOROWA Składniki: * dwie szklanki przecieru pomidorowego *dwie szklanki wody * łyżka masła * pęczek zieleniny: listków lubczyku, natki pietruszki, rozmarynu i selera, związany nitką * szklanka mleka * szklanka gęstej śmietany * sól, pieprz, cukier * grzanki do podania Przygotowanie: Do wrzącej wody wkładamy pęczek ziół i gotujemy. Na maśle dusimy przecier z pomidorów, dodajemy do wywaru z ziół (usuwamy je z wody). Dodajemy mleko lekko spienione ze śmietanką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zagotowujemy. Podajemy z grzankami.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności